Črna kronika

Kradla draga kolesa in jih preprodajala naprej

Radovljica, 06. 01. 2021 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljančana sta kradla kolesa višjega cenovnega razreda in jih potem po nižji ceni preprodajala naprej. Policisti so ju našli, pri njima pa so našli še konopljo in anabolične steroide. Oba so kazensko ovadili.

Radovljiški policisti so zaradi kaznivih dejanj tatvin koles višjega cenovnega razreda in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljenimi snovmi v športu kazensko ovadili dva Ljubljančana. Kot so sporočili s PU Kranj, so s tem zaključili kriminalistično preiskavo tatvin sedmih koles v gorenjski, primorski in goriški regiji iz sredine lanskega leta v vrednosti 22.000 evrov. 

V enem primeru je osumljenec 2.600 evrov vredno električno kolo ukradel z nosilca za kolesa na vozilu tako, da je poškodoval ključavnico. Drugo, okoli 2.000 evrov vredno kolo, je ukradel iz zaklenjene prikolice s ponjavo. Tretje, okoli 4.500 evrov vredno kolo, pa je ukradel pred gostinskim obratom. Tudi to je bilo priklenjeno s ključavnico. Še štiri druga kolesa, v približni vrednosti 13.000 evrov, pa je isti Ljubljančan ukradel skupaj z drugim osumljencem, ki so ga policisti tudi kazensko ovadili. Vsa štiri kolesa sta ukradla v kampih.

Ukradena kolesa sta takoj preprodala naprej. Dve kolesi so policisti zasegli "novim lastnikom", ki jih je prvi osumljenec s kupoprodajno pogodbo prodal naprej. V obeh primerih se je kupcem izgovoril, da je originalna dokazila o kolesih izgubil in da za resničnost podatkov jamči s pisno pogodbo. Kolesi sta se prodajali bistveno pod ceno. V enem primeru je kolo v vrednosti 4.500 evrov prodal za ceno 900 evrov, v drugem primeru pa je za 450 evrov prodal 2.500 evrov vredno kolo.

Ukradeno kolo
Ukradeno kolo FOTO: PU Kranj

V preiskavi so kriminalisti pri prvem osumljencu zasegli še več kot en kilogram prepovedane konoplje, pri drugem pa manjšo količino anaboličnih steroidov.

Policisti priporočajo, da dražjih koles, sploh električnih, na javnih krajih ne puščate brez nadzora in ustreznega varovanja. "Nobeno kolo pa naj ne bo na javnem kraju puščeno daljši čas, nezavarovano ali na neobljudenem mestu. Kolesa je treba ustrezno pospraviti tudi doma in v kampih, na javnih krajih pa zaklepati s kakovostnimi ključavnicami, čeprav tudi močna ključavnica ni vedno 'recept', da bo kolo ostalo na svojem mestu," pravijo.

Pri kupovanju koles od neznancev pa naj kupci zahtevajo potrdilo o izvoru kolesa ali račun in sklenejo pogodbo, na katerem naj bodo vsi podatki prodajalca, svetujejo policisti in dodajajo, naj se kupec pri nakupu vsaj na tak način zavaruje za primer, če bi se pozneje ugotovilo, da je bilo kolo ukradeno.

Ukradeno kolo
Ukradeno kolo FOTO: PU Kranj

Tudi zelo nizka cena kolesa naj bo alarm za kupca, da morda ni vse tako, kot mora biti, čeprav se cene koles na črnem trgu vedno ne spreminjajo toliko, da bi kupec lahko posumil, da gre za ukradeno kolo, sploh če je že menjalo vsaj enega lastnika.

Lastniki naj si zapišejo podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov – pedal, ogrodja, prestav, zavor, morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo ...) in ga fotografirajo; če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati. Pri opisu si lahko pomagajo z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu, še pravijo policisti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
06. 01. 2021 20.14
+4
Prste v šravfštuk in do konca zategniti, pa ne bo mogel več krasti!
Uporabnik1095190
06. 01. 2021 16.43
+7
Dokler ne bodo takšni za kazen garali in dejansko odslužili povzročeno škodo,ne gre pričakovati,da bodo kdaj znali spoštovati tuje delo ali tujo lastnino.
Kolodont
06. 01. 2021 15.10
+12
Če bi bilo kaj pravice na svetu oz v Slo, bi sedaj ta dva pizzduna v zaporu delala težaška dela pod prisilo za minimalca, in seveda plačevala najemnino za celico, stroške za hrano vodo... Od tistega, kar bi ostalo pa odplačevala kazen (nakraden denar oz denar sorodnikov ne velja), ki bi morala biti vsaj 2x toliko kolikor so nakradli, pa naj traja kolikor pač traja, da prihraniš toliko denarja.
MihaGliha
06. 01. 2021 14.59
+3
še nikoli nisem kupil nič ukradenega in nikoli ne bom če nihče ne bi kupoval ukradenega bi posledično bilo manj kraj izničiti kraje ni možno
EEgon
06. 01. 2021 14.43
+4
Ali bodo storilcu upoštevali kot olajševalno okoliščino, da je narkoman in nezaposlen???
Uporabnik1095190
06. 01. 2021 16.41
+5
To je pri nas že kar samoumevno,zato pa lopovi živijo bolje od večine delavnega naroda.
piranha
06. 01. 2021 13.04
+2
enako razmišlja kot un, ki ga je ukradel. zapret oba...
chevapchichi
06. 01. 2021 11.52
+3
Ne vem zakaj ljudje ne dojamejo, da če se nekaj prodaja za zgolj 25% dejanske vrednosti, da verjetno nekaj ne štima in se vseeno spustijo v nakup :D