Črna kronika

Mladoletnice 10 let nagovarjal k pošiljanju golih fotografij in nekatere spolno zlorabljal

Ljubljana, 06. 12. 2018 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / U.V.
Komentarji
113

Kot so sporočili iz PU Ljubljana, so ljubljanski kriminalisti preiskali več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok in mladostnikov preko interneta. Kriminalisti opozarjajo, naj starši in učitelji z mladostniki vzpostavijo zaupanje in se o nevarnostih spleta pogovorijo z njimi. Nedavno so policisti prijeli Slovenca, ki ga sumijo, da je 10 let preko spleta iskal mladoletne žrtve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaščitite svoje otroke
    02:29
    Iz 24UR: Zaščitite svoje otroke
  • Iz SVETA: Spletne spolne zlorabe
    02:41
    Iz SVETA: Spletne spolne zlorabe
  • Iz 24UR ZVEČER: Spletne zlorabe otrok
    04:52
    Iz 24UR ZVEČER: Spletne zlorabe otrok

Ljubljanski kriminalisti so preiskali več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok in mladostnikov preko interneta.  Robert Tekavec iz sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana je na današnji novinarski konferenci opozoril, da so mladostniki pogosto bolj vešči modernih tehnologij kot starši, zato jih ti težko učijo prave in varne uporabe tehnologij in družbenih omrežij.

Svojo potrebo po nadvladi brzdajte in z zlorabo šibkejših prenehajte danes! Verjemite, s tem boste naredili veliko korist sebi, svoji družini in predvsem marsikateremu nič hudega slutečemu otroku, poziva policija.

Storilci si namenoma izberejo mlade s težavami doma in nizko samopodobo

Starše in skrbnike na policiji opominjajo, da si storilci kaznivih dejanj za žrtve največkrat izberejo mlade, ki imajo težave doma, nizko samopodobo, so brez nadzora doma, v šoli ali kje drugje, kjer imajo dostop do interneta. Spolni prestopniki z mladimi vstopajo v stik preko klepetalnic v spletnih igrah, na družbenih omrežjih, v spletnih klepetalnicah.

Starši bi zato morali imeti nadzor nad tem, kaj njihovi otroci počnejo na spletu, kakšne so nastavitve spletnih klepetalnic, računalnika, dostopa do interneta. Še posebej pozorni naj bodo starši, ki zaznajo, da se je njihov otrok spremenil ali da je odvisen od računalnika, je na današnji novinarski konferenci poudaril Vinko Stojnšek z uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Opomnil je tudi na pomen dobrega zgleda otrokom, da torej tudi starši na internetu ne objavljajo fotografij svojih otrok.

Policija opozarja, da se zlorabe otrok preko spleta dogajajo tudi pri nas.
Policija opozarja, da se zlorabe otrok preko spleta dogajajo tudi pri nas. FOTO: Damjan Žibert

'Otroku ne  bomo kupili plastične pištole, kupili pa mu bomo telefon in mu s tem omogočili dostop tudi do informacije o tem, kako izdelati bombo'

Starši se moramo zavedati, da je lahko tudi naš otrok potencialna žrtev spolne  zlorabe preko spleta. Z otroci se moramo ukvarjati, se pogovarjati in si zaupati. Če  svojega otroka ne poznamo, potem ne moremo opaziti sprememb v njegovem  vedenju. Vsako spremembo v vedenju ne gre pripisati odraščanju. Apeliramo na vas, da se o tej temi pogovorite s svojimi otroki, še dodajajo na policiji. 

Zlorabe preko spleta so žal realnost našega vsakdanjika. Otroci pričnejo uporabljati  elektronske naprave prehitro, za kar smo odgovorni starši. Premalokrat jih  opozorimo na nevarnosti in odgovornosti, ki so povezane z uporabo teh  "nujno  potrebnih pripomočkov". V nekaterih primerih smo zelo zaščitniški. Otroku ne  bomo kupili plastične pištole, ker se nam zdi neprimerna igrača, kupili pa mu bomo telefon in mu s tem omogočili dostop tudi do informacije o tem, kako izdelati bombo in ga izpostavili vsem nevarnostim, ki prežijo nanj. Tako je tudi naša odgovornost, da otroka opozarjamo na spletne plenilce, ki čakajo na trenutek, ko se jim bo otrok predal.

V okviru Europolove preventivne kampanje 'Say, No!' oziroma Reci, ne! je nastal tudi video, v katerem sta predstavljeni zgodbi, ki prikazujeta najpogostejša načina  spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja otrok na internetu. Policija priporoča staršem, da si posnetek ogledajo skupaj z otroki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj storiti, če postanete žrtev spletnega izsiljevanja?

"Ne ustrezite zahtevam in naj vas ne bo sram zadevo prijaviti policiji," je glavno sporočilo Europola. Če vam nekdo grozi, da bo naprej delil vaše intimne fotografije ali videoposnetke in od vas zahteva denar ali še več takšnega materiala, sledite naslednjim korakom:

 - Ne pošiljajte dodatnih fotografij in ne nakazujte denarja.

 - Poiščite pomoč. Niste sami.

 - Shranite dokaze. Ne izbrišite ničesar.

 - Prekinite komunikacijo s to osebo. Blokirajte jo.

 - Zadevo prijavite policiji.

V zadnjih letih 80 primerov zlorabe otrok preko interneta 

Slovenska policija je aktivna na področju preiskovanja kršitev spolne nedotakljivosti otrok na spletu. Po besedah Tekavca so v zadnjih letih obravnavali 80 primerov, ko so storilci kaznivih dejanj preko interneta zlorabljali otroke, kar vključuje to, da so z žrtvami stopili v stik preko interneta in jih kasneje tudi fizično zlorabili.

Prijave po besedah Tekavca prejemajo tako od žrtev kot od tujih varnostnih organov, vse več zadev pa zaznajo tudi sami z lastnimi preiskavami, tudi družbenih omrežij. V zadnjih dveh letih so na območju cele Slovenije opravili več kot 40 hišnih preiskav, zasegli več kot 300 naprav, pregledali več kot 1500 DVD in več kot 55 terabajtov podatkov.

Našli priročnik, kako pristopiti do otroka in zakriti sledi zlorabe

Tako so odkrili preko 400.000 datotek, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok. "Da gre za nevarne ljudi kaže tudi dejstvo, da smo našli celo priročnik, kako pristopiti do otroka in zakriti sledi zlorabe," je izpostavil Tekavec.

Kot so opozorili, naj bodo starši pozorni pri objavi fotografij svojih otrok. Čeprav se nekomu morda zdi fotografija triletnika na plaži povsem običajna, so kriminalisti med dokazi, ki so jih storilci uporabljali za zavržene namene, našli ogromno fotografij otrok iz družbenih omrežij.

V tem času so identificirali preko 30 slovenskih mladoletnikov, ki so bili žrtve zlorab preko interneta ali fizične zlorabe, osumljenci pa so do njih prišli preko interneta, je poudaril.

Zlorabe preko spleta so žal realnost našega vsakdanjika.
Zlorabe preko spleta so žal realnost našega vsakdanjika. FOTO: Damjan Žibert

Prijeli osumljenca, ki je zadnjih deset let nagovarjal mladoletnice k pošiljanju golih fotografij

V eni od preiskav so policisti PU Ljubljana nedavno prišli do osumljenca, ki je preko interneta nagovarjal dekleta, da so se slikala gola, se z njim srečevala in jih je spolno zlorabljal. Kot je povedal Tekavec, je osumljeni, šlo naj bi za moškega, starejšega od 40 let, z družino, po dosedanjih ugotovitvah policije v 10 letih stopil v stik z med 100 in 150 otroki. Osumljeni je trenutno v priporu, preiskava pa se nadaljuje.

Storilci so lahko mamini sinki, brezposleni ali storilci, ki so že uveljavljeni, imajo družine, so situirani. Natančnih profilov storilcev tovrstnih dejanj ni, pojasnjujejo policisti.

'Vedite, da bomo naredili vse, da vas odkrijemo, identificiramo  in procesiramo'

Sporočila so običajno namenjena otrokom, staršem in ostalim žrtvam nasilja,
tokrat pa so jih namenili  tudi osebam, ki izvajajo spolne zlorabe. Kot so zapisali na PU Ljubljana "otroci  zaupajo  odraslim, so zaupljivi, nemočni, ranljivi in čustveni. Kar se  jim  zgodi,  nosijo s sabo, trpijo, se borijo sami s sabo in se najverjetneje  ubadajo z vprašanjem, povedati komu o tem kaj se jim dogaja ali ne, ne vedo kaj je prav in kaj ne. To so grozljive izkušnje in otrok, ki  se  mu  je  kaj  takšnega  zgodilo,  najverjetneje ne bo nikoli živel življenja  kot ostali, ki takšne izkušnje niso doživeli. Gre za sprevržena, vsega obsojanja vredna dejanja."

Kot so dodali sporočilu za storilce tovrstnih dejanj: "Vedite, da bomo naredili vse,  da vas odkrijemo, identificiramo  in procesiramo.  Pri tem bomo uporabili vsa  z  zakoni  dana  pooblastila, sodelovali bomo s tujimi  varnostnimi organi in agencijama Interpol ter Europol. Tako kot je internet brezmejen, tako tudi policijsko sodelovanje v tovrstnih primerih ne pozna meja. Veliko 'takšnih' smo že identificirali, a o tem zaradi zaščite žrtev prav pogosto ne obveščamo javnosti."

Kot so zaključili policisti: "Kaznivo dejanje je tako spolna zloraba ali spolno izkoriščanje, kot tudi izdelovanje ter razširjanje gradiv. To ni zabava, to je kaznivo dejanje. Svojo potrebo po nadvladi brzdajte in z zlorabo šibkejših prenehajte danes!
Verjemite, s tem boste naredili veliko korist sebi, svoji družini in predvsem marsikateremu nič hudega slutečemu otroku."

Spletno oko: žrtve večinoma deklice
Kot smo poročali, je tudi Spletno oko, ki že enajst let deluje kot prijavna točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu, v letu 2017 prejela 97 prijav spletnih strani, ki naj bi prikazovale posnetke spolnih zlorab otrok. Kot ugotavljajo, so žrtve večinoma deklice. Že nekaj let zaznavajo večji delež posnetkov, na katerih so žrtve mlajši otroci, stari od 0 do 10 let.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Larissa13
07. 12. 2018 14.38
+4
V starih časih smo bili zunaj, danes pa so moderni časi, pa imajo otroci vsak svoj ta boljši mobitel in še marikaj, če pa nimajo - se jih psihološko oceni kot osebe ki so malo motene, ko odrastejo. Današnji problem vseh te pojavov pedofilije in zlorab mladih in otrok je v tem, da noben nima časa za svoje otroke, ker pač morajo delati in jih vzgaja ulica ali pa tuje varuške. Prevzemamo način življenja kapitalističnih držav, kjer je kapital edina beseda ki prizna zakonistosti družbe. Tako kot je danes ranljiv človek, že dolgo ni bil v vsej njegovi preteklosti. Ogrožen zaradi lastne varnosti Družbe in kot takega posameznika. Norme in vrednote, so že zdavnaj zamenjale besede Egoizem in Izkoriščanje. V imenu razvoja se žrtvuje najranljivejše med nami....
topo
07. 12. 2018 09.43
-3
Spoštovani starši teh otrok ,kar ste sejali to žanjete,oziroma velik kiks v vaši vzgoji.Kjer je prava vzgoja je tudi sramežljivost,ker pa je naša velika odrasla lepa brihtna že pri devetih leti seveda mora pokazati vse pa čeprav je še majhno...
fairplayy
07. 12. 2018 09.31
+2
Kak človek je to, ki se odloči za župnika? Ni mu do ženske ni mu do moškega vemo do čega mu je...
fairplayy
07. 12. 2018 09.30
+0
največji problem so župniki, ki so pri verouku direktno v kontaktu z bodočimi žrtvami
fairplayy
07. 12. 2018 09.29
+13
policija bi morala redno preko neta z pomočjo lažnih profilov otrok loviti nepridiprave ne pa da je človek 10 let dejaven pa to je vrh ledene gore
Natalia1981
07. 12. 2018 08.09
+34
Zakaj pa imajo 10letnice že svoj FB profil??
Madeni
07. 12. 2018 07.49
-14
Kako so otroke izrabljali KOMUNISTI javno so jih našemili v PIONIRJE pa na cesto mahat z zastavicami..še kaznovan si bil če nisi stal v riži..In peli Mi smo Jugo Pionirji nas zlorabljajo rdeči PASTIRJI..In danes vsi izrabljajo otroke za dosego svojih osebnih egoističnih ciljev ..prav cel javni sektor ..Kako že za PTROKE GRE..? pa ne gre in nikoli ni šlo za pokvarjence javnega sektorja gre..
visoki
07. 12. 2018 08.20
+2
Pa čimprej ga krstiti dokler še ne zna s svojo glavo razmišljati
topo
07. 12. 2018 09.22
+3
Kollerik
07. 12. 2018 09.54
+0
maday je bila zlorabljena že pri verouku in bilo ji je všeč....
samuray1
07. 12. 2018 13.56
+0
Sedaj ko končno svoboden kot si ,prepusti svobodi se zahodnjaški ,razvratni,prostaški. Obišči bordele opazuj pse in izpijaj koktele. Zahodnjaško kulturo nam prinesi, javne hiše v katerih namesto prostitutke svobodno privošči si psico...zlato prinašalko,ali kakšno srčkano pudlico.
morituri
07. 12. 2018 07.11
+25
Kriva je tudi zakonodaja, kazni zvišati deset krat!!!
mikitr
06. 12. 2018 22.22
+24
Kaj ko bi šola naredila nekaj pozitivnega v tej smeri,otroke povezovala,naredila vse da so otroci tam srečni nenapeti ,neizgoreli,srečni in hkrati motivirani in delavni.Sedanji nadstrokovnjaki na zavodu za šolstvo ,ministrstvu ,.... otrokom ,ki niso nadpovprečni kradejo otroštvo in mladost.
Samo?lovek
06. 12. 2018 20.58
-16
Koliko bolnikov na vseh straneh. To je naravnost zastrašujoče kako obolela je sodobna družba. Poglejte to; na eni strani naravnost moteni posamezniki z mobiteli v rokah napadajo naše deklice, na drugi strani pa hudo motena množica v iskanju nekoga, da ga linča. Saj ni res kako grozno smo zatavali. In povrh; ko si edini komentator z razumom, te okolica norosti potiska čez rob. Spodaj me nekdo obsoja, da sem tudi jaz verjetno pedofil samo zato, ker sem rekel, da je prav, da se imena osebe ne objavi. Za kaznovanje imamo pravni sistem, ne vislice na trgu.
fairplayy
07. 12. 2018 10.09
+6
vem da so se pedofili pač rodili z takim nagnjenjem , tako kot gayi ...itd Ampak se gre za otroke, ki jih hočemo obavaorvati pred njimi zato pač zagovarjam kurativo dajmo jih objavit ne zaradi linča ampak, da se jih zdravi in drži pod kontrolo še posebej v trenutkih, ko jo izgubijo...
Rde?iAlarm
06. 12. 2018 18.55
+45
telefone in internet se da kontrolirati če se vsaj malo spoznaš na tehnologijo bolj nevarni so farški ritopiki ki ne uporabljajo neta ,njihovi starši pa ne spregledajo saj vidijo samo boga.....
SlovenskiDomoljub
06. 12. 2018 20.41
+33
morituri
07. 12. 2018 07.12
-6
zemljan10
07. 12. 2018 09.22
-2
topo
07. 12. 2018 09.25
+3
Ti si najsrečnejši državljan Slovenije ker imaš samo ta problem.Rešitev je, da se ne družiš več z njim..
Casey Ry
06. 12. 2018 18.39
+85
Tle ma Jelinčič prav, označil bi to sodrgo na čelo je reku, da bi vsi videli!
BUONcaffee
06. 12. 2018 16.49
+31
Feministke molčijo?????
kuhankrompir
06. 12. 2018 17.28
+27
feministke = leva fronta = zatiskanje oči pred realnostjo
emil4
06. 12. 2018 16.18
+97
Policija rabi 10 let,da kaj odkrije. Potem pa še ime pedofila ne zna povedat.
Samo?lovek
06. 12. 2018 16.35
-37
Ime potrebuješ ne zaradi varnosti ampak zato, da svoje frustracije zdraviš v napadu, ker binse rad izživljal kar te naredi psihološko gledano enako vprašljivega, kotnje prestopnik. Ime ti ni potrebno. Pomembno je, da jenprestopnik ujet.
transs
06. 12. 2018 17.34
+39
Prestopnik?????Kako lepa beseda za grozno dejanje. In zakaj bi pa tebe osebno motilo če bi zraven pripisali še ime.....ali si mogoče v istem jatu? In kako za boga sploh lahko zagovarjaš kakršnokoli pravico za tak izmeček....tvoja morala se je izgubila v zakonih,ki take"prestopnike" branijo pred dejansko kaznijo,namreč take izmečke je potrebno izrinit iz družbe....
desirous
06. 12. 2018 18.39
+49
Potrebno bi bilo postaviti spletno stran na kateri bi objavili imena, priimke in slike storilca. Zaradi varnosti in preprečevanja nadaljnih svinjarij takih prestopnikov.
ertzuu
06. 12. 2018 19.01
-15
a zdej mu boš pa kr ti sodbo postavu? a nebi pustil to sodišču? to je to k mediji že u naprej obsodijo človek mora ostat anonimen pa če je kriv ali ne varstvo zasebnosti a si že slišu za to ?
Samo?lovek
06. 12. 2018 20.54
-17
Ljudje, ne moremo dopuščati javnega linča. Prestopnik, kršitelj, storilec kaznivega dejanja...katerkoli izraz vam mora zadoščati. Transs - Sram te bodi.
emil4
06. 12. 2018 21.33
-3
Minusi so 100 % od šerifov v pisarnah in policajev...
Boško1980
06. 12. 2018 16.18
+44
10 let bravo naše varnostne službe !!!! Sploh veste zakaj plačo dobivate???? Ker jo lahko ne?????!!!!!
Boško1980
06. 12. 2018 18.32
-2
8 varnostnih organov je prebralo moj komentar!
akmt
06. 12. 2018 19.26
+7
bekson74
06. 12. 2018 16.04
+44
ja povejte kdo je..ne pa da neki bluzite..jaz si tud lahko zmislim kaj vse delam in kaj imam...
JohnsonJohnson
06. 12. 2018 16.02
+82
180 policajev je ganjalo one zadete Moldavijce s tistim bankomatom in usranimi 15 jurji bancnega denarja, takle hudi pacient pa lahko 10 let ordinira nikomur nič????? Halooooo?
Sortegilio
06. 12. 2018 15.45
+106
če bo obsojen, lepo prosim ime in priimek. Rad bi vedel, kdo je to. Če se lahko razkrije imena in priimke povzročiteljev prometnih nesreč ipd., je pošteno da se razkrije tudi njegovo ime.
borigi
06. 12. 2018 16.08
+55
čas bi že bil da se vse take objavi z imenom in priimkom!
Boško1980
06. 12. 2018 16.19
+49
kuhankrompir
06. 12. 2018 17.30
+19
Se bojim , da je kak znan lewak. Zato vsi molčijo
User1553709
06. 12. 2018 18.25
+8
Bojim se da smo dokaj nedavno sprejeli zakon bi javno objavo prepoveduje. Pomisli, da je tipu ime Janez Novak in koliko soimenjakov bi se hkrati tudi našlo v člankih..
ertzuu
06. 12. 2018 19.02
+7
akmt
06. 12. 2018 19.27
+1
Vse se da uredit Npr.objava z naslovom in rojstnim. datumom
borigi
07. 12. 2018 08.06
+0
@kuhankrompir kolikor sem opazil so bolj desni nagnjeni k pedofiliji in k temu da v vsako temo vrinejo politiko... ti si sigurno desni, a ne!
Jožekocepek
06. 12. 2018 15.21
+120
Problem je, ker so pedofili ponavadi visoko pozicionirani ljudje, ki v družbi uživajo velik ugled in so pogosto tudi "nedotakljivi" s strani policije. Če nekdo ukrade pašteto, da preživi, je vsa policija na nogah, ko nekdo krade milijarde ali zlorablja otroke preko interneta ali fizično, pa pogosto ni odziva. Žal imajo največji kriminalci največ zaščite. Je že Adi Smolar pel: "Ne šravfe, je tovarne treba krast!"
Rudar
06. 12. 2018 15.37
-28
Kr neki neumnosti si nakvasu, še boj čudno je, da so dobil toliko plusov. Pedofili so v vseh kastah, ne samo visoko pozicionirani ljudje ali pa bili nedotakljivi. Gre za najbolj zavržna dejanja in mčno dvomim, da ni odzova. Spet šinfanje, skrito pod nickom, strahopetno.
BUONcaffee
06. 12. 2018 15.11
-19
Koliko pa je bil star storilec????? 40 ali 10 let?????
bekson74
06. 12. 2018 16.05
+10