Črna kronika

Razbili kriminalno združbo in zasegli za več milijonov evrov mamil

Novo mesto, 03. 06. 2021 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
203

Kriminalisti in policisti PU Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti in policisti več policijskih uprav in GPU prijeli več osumljencev kriminalne združbe, ki so se ukvarjali s prodajo prepovedanih drog in pranjem denarja. Odkrili so skladišče, v katerem so zasegli nekaj manj kot 79 kilogramov različnih prepovedanih drog v vrednosti nekaj milijonov evrov. Pridržali so 17 oseb, preiskovalni sodnik jih je devet poslal v pripor.

V začetku leta 2018 so tuji varnosti organi – ameriška Uprava za boj proti drogam (DEA) – slovenske policiste obvestili, da so zaznali posameznike iz Slovenije, ki so se na območju Dominikanske republike dogovarjali za nakup večje količine prepovedane droge kokain. 

"Z mednarodnim policijskim sodelovanjem z varnostnimi in pravosodnimi organi Srbije, Nemčije, Italije, ZDA in ostalih evropskih držav smo potrdili, da gre za organizirane in med seboj povezane posameznike," je na novinarski konferenci pojasnil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. 

Ugotovili so, da je kriminalno združbo vodil 36-letni Ljubljančan, ki je bil zadolžen za nabavo prepovedane droge (tudi iz Dominikanske republike) in je skrbel za organizacijo delovanja hudodelske združbe – osumljence je razporejal in prerazporejal na opravljanje določenih nalog, povezanih s hranjenjem in preprodajo prepovedane droge. Prepovedano drogo je tudi sam prodajal ljudem, ki jim je zaupal. Prav tako je od enega izmed podrejenih prevzemal denar od izkupička od prodaje. 

Osumljenci so se ukvarjali s prodajo prepovedanih drog v večjih količinah, pa tudi z ulično prodajo in preprodajo. Njihove vloge so bile razdeljene in točno določene. Tako so nekateri na primer skrbeli za varnost vodje kriminalne združbe in ga opozarjali na morebitno prisotnost Policije v času njegovih sestankov, kjer so se dogovarjali o nabavi in preprodaji prepovedane droge, drugi so skrbeli za skladišče, prenašanje v skladišče, razpakiranje in ponovno pakiranje ter pripravo za nadaljnjo prodajo, tretji so skrbeli za oskrbo kurirjev, ki so prepovedano drogo prenašali na določene lokacije do prodajalcev ipd. 

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog Kazenski zakonik predvideva zaporno kazen od 5 do 15 let. Kriminalisti so osumljence ovadili za kvalificirano obliko kaznivega dejanja, ker so delovali v hudodelski združbi. Za kaznivo dejanje pranja denarja je zagrožena zaporna kazen od 1 do 10 let.

Vrednost zasežene droge nekaj milijonov evrov, devet osumljencev končalo v priporu

V torek, 18. maja, so policisti in kriminalisti na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Krškem pri osumljencih opravili 18 hišnih preiskav (stanovanj, stanovanjskih hiš, osebnih vozil in garaž). Odkrili so skladišče, kjer so zasegli nekaj manj kot 79 kilogramov različnih prepovedanih drog, namenjenih oskrbi slovenskega tržišča, in sicer kokaina, heroina, amfetaminov, sredstva za mešanje oz. povečanje količine paracetomol, stiskalnic, kalupov in ostale opreme za mešanje in ponovno stiskanje ter pakiranje prepovedanih drog. Pri ostalih hišnih preiskavah so policisti in kriminalisti zasegli še manjše količine prepovedanih drog, prenosne telefone, SIM-kartice, razne beležke, denar ipd.

Analize prepovedanih drog še potekajo, policisti pa na osnovi razpoložljivih podatkov ocenjujejo, da je vrednost zasežene droge nekaj milijonov evrov. 

Kriminalisti so pridržali 17 osumljencev, slovenskih državljanov, ki so jih ovadili za 16 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo. Devet osumljencev so privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Krško, preiskovalni sodnik je za vse odredil pripor. 

Kriminalistično preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Med preiskovanjem kaznivih dejanj so kriminalisti uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe, poteka tudi finančna preiskava. 

Sedem osumljencev iz te združbe so kriminalisti ovadili tudi za kaznivo dejanje pranja denarja. Z drugimi, za zdaj še neidentificiranimi člani mednarodne hudodelske združbe, ki je delovala na območju Italije, Nemčije, Srbije in Slovenije, so v obdobju (najmanj) od 1. junija do 24. avgusta 2019 organizirali in sodelovali pri prenosih večjih količin denarja, pridobljenega z izvrševanjem kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo prepovedanih drog. "Policisti so osumljencem v Srbiji, z odličnim sodelovanjem z Upravo kriminalistične policije Republike Srbije, zasegli skoraj milijon evrov gotovine," je dejal Božičnik.

Vsi osumljenci so slovenski državljani, stari od 30 do 53 let

Osumljenci so po podatkih Policije slovenski državljani, stari od 30 do 53 let. Večino je Policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami in pranjem denarja. 

Po ugotovitvah Policije je bil osnovni motiv njihovih kaznivih dejanj zaslužek. Vsi osumljeni so brez redne zaposlitve, preprodaja prepovedanih drog in pranje denarja pa sta jim omogočala lagodno življenje.

Osumljenci so po podatkih Policije slovenski državljani, stari od 30 do 53 let.
Osumljenci so po podatkih Policije slovenski državljani, stari od 30 do 53 let. FOTO: PU Novo mesto

Slovenska kriminalistična policija uspešna v preiskavah mednarodnih kriminalnih združb 

Uroš Lavrič, vodja Oddelka za kriminalne združbe v Sektorju za organizirano kriminaliteto Uprave kriminalistične policije GPU, je povedal, da je boj proti trgovini s prepovedanimi drogami ena glavnih prednostnih nalog v boju proti kriminalu v Evropski uniji (EU) in tudi prednostna naloga Europola. 

EU postaja vodilna destinacija za trgovino s kokainom, kar se kaže v visokih količinah zasežene droge. Posledično postaja trgovina s kokainom ena ključnih dejavnosti kriminalnih združb, ki delujejo v EU. Trgovina s sintetičnimi prepovedanimi drogami se razlikuje od trgovanja z ostalimi vrstami prepovedanih drog predvsem v tem, da poteka njihova proizvodnja večinoma v državah EU in da poteka distribucija z evropske ravni na svetovne trge. 

Po oceni Europola organizirane kriminalne združbe na področju prepovedanih drog ustvarijo letni dobiček vsaj 110 milijard evrov, kar je tudi glavni motiv članov kriminalnih združb, da izvršujejo tovrstna kazniva dejanja. S prepovedanimi drogami so vse bolj povezana nasilna kazniva dejanja (izsiljevanja, umori, ugrabitve ...), kazniva dejanja pranja denarja in korupcije. 

Ocenjuje se, da je trg s heroinom stabilen, tihotapljenje večjih količin heroina pa poteka po ustaljenih poteh, kjer je ena od pomembnejših balkanska pot iz Turčije preko držav Zahodnega Balkana v države EU. Vpliv krize epidemije covida-19 je bil na trge prepovedanih drog zelo omejen. Zaznane so bile začetne motnje v dobavi prepovedanih drog, lokalni ponudbi in spremembi čistosti določenih prepovedanih drog. Organizirane kriminalne združbe so se nato hitro prilagodile spremembam, tako da večjega vpliva zaradi omejevalnih ukrepov v povezavi s covidom-19 na trgu prepovedanih drog ni bilo. 

Odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, ki jih izvršujejo mednarodne organizirane kriminalne združbe, je ena od prednostnih nalog slovenske Policije. Trgovina s prepovedanimi drogami, ki prinaša kriminalnim združbam ogromen zaslužek, ki ga poskušajo nato "oprati" oz. legalizirati, je zato najpogostejši predmet kriminalističnih preiskav s področja organizirane kriminalitete. 

V zadnjem obdobju ima večina preiskav s področja prepovedanih drog mednarodne razsežnosti, zaradi česar je mogoče trgovino s prepovedanimi drogami učinkovito omejevati le z okrepljenim sodelovanjem vseh vpletenih držav, tako v okviru policijskega kakor tudi pravosodnega sodelovanja. 

"Uspešno zaključene mednarodne kriminalistične preiskave potrjujejo, da so v Sloveniji delujoče kriminalne združbe pomemben dejavnik pri tihotapstvu prepovedane droge heroin na balkanski poti, tihotapstvu sintetične droge amfetamin in snovi za redčenje iz Nizozemske in Belgije, kot tudi pri tihotapstvu kokaina iz Južne Amerike," je povedal Lavrič in dodal, da je mednarodno sodelovanje ključnega pomena za uspeh preiskav, pri čemer gre tako za skupno preiskovanje konkretnih zadev kot tudi izmenjavo operativnih podatkov preko varnih kanalov Interpola in Europola. 

Statistični podatki za letošnje leto izkazujejo izredno uspešno delo slovenske Policije na področju preprečevanja ponudbe prepovedanih drog. Tako je bilo v letošnjem prvem polletju evidentiranih skoraj 78 % več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, storjenih v okviru organizirane kriminalitete (137/77), kot v enakem primerjalnem obdobju lani. Prav tako v istem primerjalnem obdobju policisti beležijo 24 % porast obravnavanih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, ki so brez zaznave indikatorjev organizirane kriminalitete (651/526).

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomaranča
05. 06. 2021 08.33
+1
Če ne bi bilo povpraševanja, ne bi bilo ponudbe. Izobraževati ljudi, poskrbeti, da mladi ne odraščajo na ulicah, pomoč družinam v takšnih in drugačnih stiskah, ne samo socialna in metadon do smrti.
Erin Straus
04. 06. 2021 17.45
+1
Zdaj imajo 🇦🇱 prosto pot❗ hip-hip-huray❗
Štajerc123
04. 06. 2021 12.04
+2
Glavni pa je biu 36 letni ljubljančan srbski korenin..
Uporabnik1860941
04. 06. 2021 12.21
-4
A to si se zmotil, da si začel z veliko začetnico?
1955123
04. 06. 2021 09.45
+2
Po zaplembi bo tudi voda v LJUBLJANSKI čistili vsebovala manj sledi heroin ,kokaina in drugih nedovoljenih supstanc.To bo imelo tudi vpliv na današnje proteste
dej no
04. 06. 2021 10.08
+1
murate
04. 06. 2021 08.27
+7
pokvarjeni podkupljivi slovenski policisti -ne sicer vsi precej pa . Vaš domet je radar za hitroat in uporaba mobilnega telefona. Sram vas naj bo da vam morajo iz amerike z prstom pokazati kdo od brezposelnih slovencev vozi avto v večji vrednosti kot je deset letna delavska plača...
Betuul
03. 06. 2021 21.32
+3
🌱🪴💰zdaj k’ so zasegl,🌱 naj vlada proda naprej, da se poveča proračun! “pirate” pa vključit v ek. prodajno trgovske marže ipd! očitno obvladajo! 🪴
NISEM OVCA
03. 06. 2021 21.24
+5
Cel parlament bo spet zoprn.
DianaMul
03. 06. 2021 20.52
+6
Na Kitajskem bi že delili njihove organe..v Maleziji in ostalih državah,Mikro makro nezije.. pa bi jih že zakopali..)) tako dela civilizirana družba smeti odstrani takoj..
dej no
04. 06. 2021 10.09
+2
VAREN
03. 06. 2021 20.51
+10
V treh letih so toliko zaslužil, da je to drobtinica, kar so zdaj izgubil.
Defragment
03. 06. 2021 20.45
+4
Derby dobro lobira, da. u v zelje ne hodijo.
Defragment
03. 06. 2021 20.49
+4
Po mojem imajo pa teli fantje srečo, da so jih v Sloveniji polovili. Če bodo tako kot Balkanski bojevniki, potem bodo prej kot v dveh mesecih spet v Dominikani....nekaj naših sodnikov se bo pa našmrkanih z dobrimi avti naokrog vozili
384 years old monk
03. 06. 2021 20.29
+7
Med prepovedane stvari gre naj tudi alkohol, saj od njega je tone smrti pa ga na veliko reklamirajo 🤷 mislim ni logike, vse to je škodljivo, ampak reklamira se tist k je "racionalno" kar ni v resnic, je pa dobičkonosno do konca
sandi101
03. 06. 2021 19.22
+12
Na koncu pa so zeliščarji, ki imajo doma posajenih par rastlinic, prej obsojeni kot pa mokarji. L zakaj, se sprašujem? Ker sodniki in ostali veljaki ne kadijo trave, ampak imajo raje snegec.
Franci Luzar
03. 06. 2021 20.26
+6
Ruska avantura.
03. 06. 2021 19.14
+3
O takole zaseženo količino droge, ki jo je zasegla policija je dobra samo za njih in to iz enega razloga neoznačeno drogo bojo sami dobro pokonzumiral uključen bo tudi alkohol pa dobr se imejte hahaahah...... :)))))
niktalop
03. 06. 2021 19.11
+0
Novomeški člani SDS.
55bojan
03. 06. 2021 19.07
+4
Treba je napisat kam gre to zaseženo blago!!!!!!!!!
niktalop
03. 06. 2021 19.12
+2
Ruska avantura.
03. 06. 2021 19.15
+0
Niktalop ho ho ho hahaha ti pa si model hahaha ja v njihove nosove pol pa za politike dobr se imejte na žurkah. ;)
MihaGliha
03. 06. 2021 18.54
+1
1955123
03. 06. 2021 18.43
+3
levičarji ne se preveč jeziti NA JANŠO .če je policija polovila mamilarsko mafijo .Saj so tuji varnostni organi že l.2018 opozarjali ,da v DOMINIKANSKI REPUBLIKI SLOVENSKI državljani nabavljajo mamila .Zakaj niso policaji razrili že prej so pač potrebni postopki in verjamem ---------upam ,da bi se to enako zgodilo ,če bi vili na oblasti vaši .
384 years old monk
03. 06. 2021 20.27
+4
Hahahah prjatu, brez tuje pomoči oni ne bi nikogar ujel hahaha pa loleki 20 letni se furajo v mercedes AMG ja verjetno ga ni na kredit kupu a ne 🤣 ampak jih začuda ne lovijo oz ustavljajo. Skratka, janša veze s tem nima
TistoPravo
03. 06. 2021 18.27
+3
Drgač pa je droge kot kaže vsaj tok kot legaliziranega alkohola v obtoku...podjetniki iz teh vrst le redko opustijo dejavnost, kljub kaznim "v vitrinah"
dej no
03. 06. 2021 18.15
+8
naši borat pa v jok. vse dilerje bojo zaprli. ostali mu bojo samo še zeliščarji.
TistoPravo
03. 06. 2021 18.13
+16
Zanimivo da namig pride čez lužo, oni pa brez zaposlitve živijo lagodno v Krškem...a lokalno so vsi na kokainu da nič ne opazijo?