Slovenija

Moravčani dolga leta opozarjali na nepravilnosti, zdaj so dobili potrditev

Moravče, 22. 07. 2020 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
111

Ljubljanski kriminalisti so kazensko ovadili odgovorne osebe podjetja z območja Moravč, neuradno gre za družbo Termit, zaradi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Ugotovili so, da je podjetje obratovalo v nasprotju z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem. Moravčani so dolga leta opozarjali, "da se na območju Občine Moravče dogajajo stvari, ki se ne bi smele dogajati in ki škodijo naravi, predvsem pa zdravju ljudi, ki živijo okoli območja deponije". Župan Balažic zato pozdravlja začetek kazenskega postopka. V podjetju Termit sicer zatrjujejo, da o tem niso seznanjeni in da bi jih morebitna vložitev kazenskih ovadb močno začudila.

 

Ljubljanski kriminalisti so na začetku julija 2020 zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično  preiskavo in zoper odgovorne osebe podjetja z območja Moravč podali kazensko  ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, so danes sporočili s PU Ljubljana.  

Neuradno gre za podjetje Termit, ki v Moravčah proizvaja in predeluje kremenove peske ter izdeluje pomožna livarska sredstva za livarne in železarne.  Ob tem pa podjetje sanira aktualne in v preteklosti nastale odkopne jame. V gradbeni material zmeša pesek, ki mu ga vračajo livarne, in odpadke, ki so po zagotovilih družbe inertni in nenevarni. A se s tem ne strinjajo na Občini Moravče in v tamkajšnji civilni iniciativi, kjer trdijo, da Termit v tla zakopava tudi nevarne odpadke ter s tem obremenjuje moravško dolino.

Podtjetje Termit
Podtjetje Termit FOTO: Bobo

Že pred tremi leti so zaskrbljeni Moravčani opozarjali na prakse podjetja Termit, tudi da se bojijo za svoje zdravje.  Kot so opozarjali, je bilo v Moravčah nekoč jezero Havaji, ki je bila nekoč priljubljena izletniška točka Moravčanov in okoliških prebivalcev. Potem pa je na tem območju nastala deponija. Krajani so bili  prepričani, da podjetje Termit pod pretvezo, da gre za sanacijo opuščenih peskokopov, tam odlaga nevarne odpadke. V Termitu so takrat odgovarjali: "Za izvajanje del imamo vsa potrebna dovoljenja, to ni bilo nikoli jezero, ampak industrijski bazen.

Že pred tremi leti so bili krajani prepričani, da podjetje Termit pod pretvezo, da gre za sanacijo opuščenih peskokopov, tam odlaga nevarne odpadke.
Že pred tremi leti so bili krajani prepričani, da podjetje Termit pod pretvezo, da gre za sanacijo opuščenih peskokopov, tam odlaga nevarne odpadke. FOTO: Miro Majcen

A policisti so danes sporočili, da so kriminalisti po dlje časa trajajoči preiskavi ugotovili,  da obstaja utemeljen sum,  da so osumljeni v moravškem podjetju od 2010 do sredine 2019, pri obratovanju naprave za predelavo odpadkov, kršili določila Zakona o varstvu okolja, s tem, da so obratovali v nasprotju z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem.  

Poleg nenevarnih odpadkov v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem so zbirali tudi druge odpadke, za katere niso imeli okoljevarstvenega  dovoljenja. Vseh  odpadkov, za katere so sicer imeli okoljevarstveno dovoljenje, pa niso predelovali v skladu s tem dovoljenjem, temveč so nepredelane odpadke in tudi druge odpadke, za katere niso imeli  dovoljenja, prevažali na območje, namenjeno za sanacijo rudniških odkopov, kjer so jih nepredelane vgrajevali, pojasnjujejo policisti. 

Z  navedenim so povzročili nevarnost in dejansko škodo pri kakovosti zraka, zemlje in nevarnost ter  škodo živalim in rastlinam. To potrjuje tudi poročilo Agencije  RS za okolje in prostor (Arso), ki je bilo izdelano  na  podlagi vzorčenja in kemijskih analiz sanacijskega materiala, površinskih in podzemnih voda na območju odkopa, kjer deluje družba. Zagrožena  kazen za to kaznivo dejanje je do osem let  zapora, so še sporočili s PU Ljubljana. 

Julija lani je Arso objavil tudi izsledke posebne analize, ki je zaradi delovanja Termita dejansko ugotovila nastanek okoljske škode – onesnaženost tal, podzemnih in izcednih vod, med drugim visoko presežene vsebnosti nevarnih snovi, kot so težke kovine, kadmij, cink, arzenik in fenoli v zemlji. Termit analizo sicer ocenjuje za nestrokovno in njene ugotovitve zavrača.

V Termitu o kazenskih ovadbah niso seznanjeni

"V Termitu o tem nismo seznanjeni. Morebitna vložitev kazenskih ovadb bi nas močno začudila. Dejstvo je, da Arso še vedno ugotavlja, ali je sploh nastala kakršnekoli okoljska škoda. Termit se je pritožil zoper lanskoletno analizo Arsa, ta pa še ni izvedel vseh postopkov, ki bi potrdili ustreznost njihovega poročila.  V Termitu vemo, da smo delovali v skladu z zakonodajo ter da škode okolju nismo povzročili. To bomo dokazali tudi v morebitnih sodnih postopkih,"  pa pravijo v Termitu.

Župan pozdravil vložitev kazenske ovadbe

Župan Občine Moravče Milan Balažic uradno s kazenskimi ovadbami v primeru Termita ni seznanjen. Je pa izrazil zadovoljstvo z razvojem dogodkov, saj "ta začetek postopka potrjuje vse dosedanje naše navedbe, da se na območju Občine Moravče dogajajo stvari, ki se ne bi smele dogajati in ki škodijo naravi, predvsem pa zdravju ljudi, ki živijo okoli območja deponije".

Vložitev kazenskih ovadb je zato Balažic pozdravil in izrazil pripravljenost pomagati, da se v nadaljevanju postopka pridobi dodatne dokaze, listine in argumente v zvezi s tem, kaj se na območju dogaja. Cilj občine je "priti do točke, ko se ta dejavnost zapre in s tem onemogoči nadaljnji škodljiv vpliv odlaganja nevarnih in strupenih snovi v samem središču moravške doline".

Arso sicer v primeru podjetja Termit še vedno vodi ugotovitveni postopek glede ugotavljanja okoljske škode, v katerem bo predpisal tudi potrebne sanacijske ukrepe. "Pričakujem, da bo Arso strogo poskrbel za to, da bo prišlo do resne sanacije degradiranih območij in da se tiste stvari, ki so nevarne in prežijo v zakopanih sodih, odkoplje in odpelje, preostalo območje pa da se sonaravno sanira, da se bo v dolini dalo znova normalno živeti," je zaključil Balažic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
22. 07. 2020 21.48
+1
Ko zmanjka denar za nagrade in podkupovanje ti vsi obrnejo hrbet
Kuku456
22. 07. 2020 20.22
+3
Če boste zaprli bo šlo pol moravč na zavod...sicer sej bo pa država dala kes
ElectroVoice
22. 07. 2020 19.29
+0
Bravo župan Balažic!
ni_mi_vse_eno
22. 07. 2020 19.21
+2
termit je nadmudrio vse. Najlažje prejemati denar in odlagati na tujem vrtu odpadke, saj bomo za analize mi plačali, tako da ni skrbi, da ne bi bile skladne, hehe.
Bojan71
22. 07. 2020 18.20
+19
In kje so zdaj vsa ta kvazi okoljske nevladne organizacije da bi branile obcani in vodle postopke ,AJA ONE SO SAMO ZRAVEN KO SO NOVI PROJEKTI IN LAHKO IZSILJUJEJO INVESTITORJE IN NERAZUMNO PODALJŠUJEJO PRICETKE INVESTICIJ. In da mi nebi kak levicar brezdelni očital da sem ovca Janševa. Tega bedaka enako ne podpiram kot levicarske kolesarje brezdelne
User653082
23. 07. 2020 12.31
+0
Okoljske organizacije so večkrat dale pobudo za raziskavo. Prvo se pozanimaj potem pa jamraj
LOS - T
22. 07. 2020 17.37
+34
Za uničevanje narave in zdravja ljudi bi morala biti kazen kot za poizkus umora. Simpl!
NLKP
22. 07. 2020 17.22
+19
Iz zanesljivih virov iz Kitajske v Gorenje Velenje prihaja 30 zabojnikov (ladijskih kontejnerjev) od tega je 10 zabojnikov robe za proizvodnjo in 20 KOS ZABOJNIKOV SMETI!!!!1 OKOLJEVARSTVENIKI ZBUDITE SE, PA DA VIDIMO KAJ BOSTE NAREDILI.
Bott
22. 07. 2020 17.21
+2
nič jim ne grozi....
brezpla?e
22. 07. 2020 17.02
+20
mogli bi tudi prejšnega župana malo za zapahe naj odplača kar je zafuru
Pacek22
22. 07. 2020 16.41
+18
Človek je najbolj nevaren sam sebi in planetu
TistoPravo
22. 07. 2020 16.24
+12
Tole "reševanje za nazaj" samo megli aktualne realne zdajšnje in probleme v prihodnost...koliko napak je bilo v preteklosti narejenih? In zdej beremo tega na tone, kaj ma zdej mlajša in srednja populacija s tem....našga župana mormo še za pluženje snega ki ie 1x letno v zadnjih zima ekstra prosti in se mu zahvaljevat...važno da se je on odločil da poračuna vse kvadrate po zelo "točnih" gurs podatkih nadomestilo za uporabo zemljišča...drgač ima pa vsak župan pri sebi za mejami občine kaj zakopano v šverc...
David Peterka
22. 07. 2020 16.51
+1
TistoPravo
22. 07. 2020 16.54
+1
David Peterka
22. 07. 2020 17.24
+5
Drugače bo to da nebo zrasla se kje kaka deponija, in da cene drugega se bo vodilo evidence in zakopavalo v skladu z predpisi. Nič bi ne bilo narobe če bi tam imeli pravo odlagališče odpadkov,območje je po mojem ob pripravi zato bilo primerno, z vsemi ustreznimi dovoljenji in kontrolami. Strinjam se da določena območja bodo glede na sedaj ostala degradirana, samo dajmo se borit da bo čimmanj novih in da se za obstoječa ve kaj je notri. Za stopiš da bi ta folk če mu nebi stopili na prste morebiti enkrat začel notri vozi radioaktivne odpadke. In to brez vseh dovoljenj. Ali soglašas da ti pripeljejo odpadke kar na vrt med solato in ti niti ne povedo kaj je notri?
TistoPravo
22. 07. 2020 16.02
-6
"Zobe so zgnite"...kdo jih bo hasadu nazaj? Dejmo raje tekoče probleme rešit...recimo nedelo v zobozdravstvu!
stanley
22. 07. 2020 18.37
+4
Pa mafijsko sežiganje odpadkov v Anhovem.
ZigaZois
22. 07. 2020 16.01
+27
Sramota: V kakšni državi živimo in ji plačujemo davke ? Še za tako packarijo so se komaj premaknili. Kako nas ta oblast lahko zaščiti pred bolj prikritim onesnaževanjem ?
miselna policija
22. 07. 2020 15.44
-4
kako so jajčkoti čez noč vzljubili balažica čeprav je levak!!in tako hinavščino zganjajo že 30 let!!
TOX6
22. 07. 2020 15.32
+38
Moravčani dolga leta opozarjali na nepravilnosti????? dolga leta???inšpektorji in ostali iz javne uprave so medtem vlekli pčlače vsak mesec, tako da zaradi dolgotrajnih postopkov se je potrebno rešit tudi teh lubadarjev!!!!!!!!!!!!!
Ovceeee
22. 07. 2020 15.09
+22
Tako k Zalog pri Novem mestu, zgorelo smeti takšnih in drugačnih pa nobenmu nič..
HUSO BOSS
22. 07. 2020 15.06
+22
TERMIT LEPO ZAPRET MORAVČANOM PA NAZAJ HAVAJE!
supergigi
22. 07. 2020 14.54
+34
Naj na lastno pest plačajo odkop odpadkov in naj jih dostavijo pred Termit. Če bodo čakali na sodišče in morebitne obsodbe se bodo načakali.
tv1206802
22. 07. 2020 15.04
+9
zek
22. 07. 2020 14.52
+31
Je med ovadenimi tudi bivši župan Moravč?? In še za vse,ki ste morda brali moj komentar pod prispevkom o TEŠ6, kot sem zapisal v članku so bila omenjena imena,ki so za medije,tožilstvo, sodstvo PREPOVEDANA!!! In kot sem napovedal je članek ekspresno hitro izginil iz tega portala!!
biggbrader
22. 07. 2020 15.12
+24
mertseger
22. 07. 2020 14.42
+38
Pravilno, naj jih zaprejo vse. Zavestno nategujejo ljudi že leta naj gredo sedet.