Črna kronika

Kriminalistične preiskave v Piranu: Gašparja Mišiča izpustili iz pridržanja

Piran / Portorož, 04. 02. 2020 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ti.Š. / V.Š.
Komentarji
561

V piranski občinski stavbi in podjetju Okolje Piran so kriminalisti opravili hišne preiskave, preiskovali pa naj bi sum zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Zlorabe položaja naj bi bil osumljen Gašpar Gašpar Mišič, ker naj bi na škodo občine Piran družbi Hotel Palace Portorož pridobil za 3,2 milijona evrov premoženjske koristi. Odredili so mu policijsko pridržanje, a ga kasneje že izpustili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hišne preiskave v Piranu
    02:43
    Iz 24UR: Hišne preiskave v Piranu
  • Iz SVETA: Gašpar Gašpar Mišič pridržan
    03:38
    Iz SVETA: Gašpar Gašpar Mišič pridržan

Kriminalisti so danes zjutraj obiskali sedež Občine Piran in prostore občinskega komunalnega podjetja Okolje Piran, kjer so opravili hišne preiskave. Preiskovali naj bi sum zlorabe položaja pri oddaji centralnega dela portoroške plaže v najem lastnikom hotela Kempinski Palace.

Gašpar Gašpar Mišič v policijskem pridržanju

Da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na območju koprske policijske uprave izvedli preiskovalne aktivnosti na podlagi odredbe pristojnega okrožnega sodišča, so potrdili tudi na Generalni policijski upravi.

Kriminalisti so danes zjutraj obiskali sedež Občine Piran in prostore občinskega komunalnega podjetja Okolje Piran, kjer so opravili hišne preiskave.
Kriminalisti so danes zjutraj obiskali sedež Občine Piran in prostore občinskega komunalnega podjetja Okolje Piran, kjer so opravili hišne preiskave. FOTO: POP TV

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je šlo za preiskavo več stanovanjskih in poslovnih prostorov, in sicer zaradi utemeljitve suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na škodo gospodarske družbe s sedežem na območju Policijske uprave Koper. Predkazenski postopek vodijo zoper eno fizično osebo, ki so ji tudi odvzeli prostost – zoper njo je bilo odrejeno policijsko pridržanje. Predkazenski postopek usmerja koprsko državno tožilstvo.

Kot je v oddaji 24UR POPOLDAN poročal novinar Jaka Vran, je zlorabe položaja osumljen direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič, ki so mu policisti odvzeli prostost in zoper njega odredili policijsko pridržanje, ki pa so ga po zaključku hišnih preiskav izpustili.

Plažo, ki je letno prinašala 180.000 evrov, oddal za le 18.000 evrov letne najemnine

Gašpar Mišič naj bi družbi Hotel Palace Portorož pridobil za 3,2 milijona evrov premoženjske koristi in za isti znesek povzročil premoženjsko škodo proračunu Občine Piran. Gre za posel z najemom dela centralne portoroške plaže, ki so jo za 18.402 evra letne najemnine oddali omenjeni družbi za 20 let, pri čemer je plaža pred tem letno 'prinesla' kar 180.000 evrov dobička.

Po naših neuradnih informacijah je zlorabe položaja osumljen Gašpar Gašpar Mišič, ki naj bi ga tudi pridržali.
Po naših neuradnih informacijah je zlorabe položaja osumljen Gašpar Gašpar Mišič, ki naj bi ga tudi pridržali. FOTO: Miro Majcen

Kriminalisti NPU so po naših informacijah sume, da naj bi Mišič sklenil škodljivo najemno pogodbo z družbo Hotel Palace Portorož, potrdili. Mišič je domnevno namreč vedel, koliko izkupička plaža na letni ravni prinaša, pa jo je vseeno oddal za samo 18.000 letne najemnine. Hotel Palace naj bi ob tem vložil pol milijona evrov v nabavo svoje opreme, medtem ko v samo plažo ne bi investirali. Pogodbo je Mišič sicer podpisal novembra lani, razpis je bil na spletni strani podjetja Okolje Piran objavljen oktobra 2019, Mišič pa naj bi že septembra vlogo za dolgoročni najem, ki jo je dal Hotel Palace, posredoval Krajevni skupnosti Portorož. Je torej prvi mož Okolja Piran že septembra vedel, komu bodo oddali ta del plaže?

"Kriminalisti so zelo korektno opravili svoje delo, raziskovali so zadevo, ki se nanaša na oddajo centralnega dela hotelu Kempinski oziroma gospodu Kostiču. Pač vzeli so tisto kar se jim je zdelo smiselno - računalnik, dokumente, vezane spise in akte, to je to. In z mojo končno izjavo smo zadevo tudi zaključili," je hišne preiskave komentiral piranski župan Đenio Zadković.

Na sedežu piranske občine so dopoldne potekale aktivnosti policistov in kriminalistov.
Na sedežu piranske občine so dopoldne potekale aktivnosti policistov in kriminalistov. FOTO: Jaka Vran

Kot so sicer v sporočilu za javnost že zjutraj zapisali na piranski občini, naj bi bila preiskava usmerjena v ugotavljanje morebitnih nepravilnosti pri oddaji plaže lastnikom hotela Kempinski Palace. "Sodelovanje s kriminalisti poteka z namenom, da se morebitne nepravilnosti dejansko dokažejo ali ovržejo, zelo korektno in zavzeto," so sporočili. Kot na spletu pišejo Primorske novice, pa uslužbenci danes več ur niso mogli do svojih pisarn, kriminalisti so jim to namreč preprečili.

'Okolje Piran sem prevzel v slabem finančnem stanju in se lotil zahtevne finančne sanacije'

Kriminalistična preiskava je potekala tudi na sedežu podjetja Okolje Piran, iz katerega so po zaključku hišnih preiskav očitke o nepravilnostih zanikali. Kot so zapisali je bila oddaja plažne površine v izmeri približno 2165 kvadratnih metrov Hotelu Palace Portorož tudi del sanacijskega načrta podjetja, ki ga je potrdil nadzorni svet, poroča STA.

Centralna plaža Portorož je v štiriletnem obdobju kljub prihodkom iz poslovnih prostorov, torej lokalov, danih v najem, poslovala z izgubo. Ta je leta 2016 znašala 236.050 evrov, leta 2017 224.284 evrov in leta 2018 45.247 evrov, medtem ko so imeli konec lanskega novembra 13.571 evrov dobička, ki pa še ni dokončen, ker določene obveznosti še niso bile poknjižene, tako da bo tudi v letu 2019 predvidoma izkazana izguba, piše STA.

"Okolje Piran sem prevzel v slabem finančnem stanju in se skupaj s sodelavci lotil zahtevne finančne sanacije. Očitno smo s tem nekomu stopili na žulj, kar dokazuje današnja preiskava. V prijavi je veliko neresničnih navedb," je v sporočilu za javnost poudaril direktor Okolja Piran Gašpar Mišič.

Gašpar Mišič je dodal, da je bila prihodkovna stran v prijavi in odredbi prikazana popolnoma narobe, medtem ko odhodkovna sploh ni prikazana, kar prikazuje napačno dejansko stanje, pa čeprav so prijavitelju vsi podatki o poslovanju Okolje Piran javno dostopni, še poroča STA.

Ponovili so, da je Gašpar Mišič kriminalistom "samostojno izročil vso zahtevano dokumentacijo, tako da hišna preiskava dejansko sploh ni bila izvedena"

"Nobena neutemeljena ovadba in poskusi diskreditacij mene in mojih vestnih sodelavcev ne bodo odvrnili od prepotrebne sanacije družbe. Prebivalci občine Piran si zaslužijo kvaliteten in finančno vzdržen javni servis in to jim bomo zagotovili. Junak, ki bo dokazal, da podatki v ovadbi vzdržijo ekonomsko presojo, si zasluži Nobelovo nagrado za ekonomijo," je po pisanju agencije zaključil Gašpar Mišič.

Spomnimo: Kempinski dobil lastno plažo, sporno soglasje lokalne skupnosti

Komunalno podjetje Okolje Piran je novembra lani plažo za 20 let oddalo Hotelu Kempinski Palace Portorož in njegovi lastnici, družbi MK Group srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Gre za plažo pred restavracijami Paco, Jadro in Cacao v Portorožu.

Kriminalisti so Občino Piran domnevno obiskali zaradi plaže pred portoroškim Palaceom.
Kriminalisti so Občino Piran domnevno obiskali zaradi plaže pred portoroškim Palaceom. FOTO: Kanal A

Okolje Piran je del plaže oddalo prek javnega razpisa, ki je bil objavljen oktobra lani. Glede na razpis gre za nekaj manj kot 2200 kvadratnih metrov površine, predviden pa je 20-letni najem z možnostjo podaljšanja za 10 let. Najnižja letna najemnina je bila določena v višini 18.402 evra (brez DDV), kar v 20 letih pomeni skupno 368.000 evrov brez davka. Najemnino za prvi dve leti je družba morala plačati ob podpisu pogodbe, 15. novembra 2019. Pogodba je začela veljati 1. januarja.

Generalni direktor hotela Kai Behrens je takrat sicer zagotavljal, da bo najeta plaža odprta za vse, kar je nenazadnje zagotovljeno tudi po pogodbi. Kot so pisale Primorske novice, je plaža namreč ohranila status urejenega naravnega morskega kopališča. Občina Piran, lastnica plaže, pa je v pogodbi uveljavila tudi pravico do izdajanja soglasja k projektu za ureditev plaže in nabave nove opreme. Direktor Okolja Piran Mišič je takrat izrazil prepričanje, da je to eden od korakov k prebujanju Portoroža.

Pri oddaji dela centralne plaže družbi Kempinski Palace pa naj bi bil sporen postopek pridobivanja soglasja lokalne skupnosti. Izkazalo se je namreč, da svet Krajevne skupnosti (KS) Portorož ni dal večinskega soglasja, odgovorni pa so v ustreznih organih operirali s podatkom, da se KS s poslom strinja. Sejo sveta KS so morali ponoviti, civilni iniciativi pa ni uspelo uresničiti želje, da bi o oddajanju plaže tuji hotelski verigi odločal občinski svet.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (561)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
08. 02. 2020 11.24
-1
Kaj so spet iz slučaja popipali najtrdnejše dokaze...?
Levcekk
08. 02. 2020 10.22
+0
Kdaj je pa ze kateri lopov kaj odgovarjal v drzavi mafiji kjer policija sciti korupcijo in koruptivne politike in druge elite in ustrahije,izsiljuje,ukazuje,nadzoruje drugace mislece.
Jimi1
06. 02. 2020 14.00
+3
So primerki v Sloveniji, kateri si zaslužijo kvečjemu izvršitev obsodbe na stadijonu... Pri temu nimam besed,doživljam bes, da bi z njim in onim med pingvini sam opravil.... Narod pa še kar molči ob teh barabinih....
0OO7
08. 02. 2020 11.26
-1
Saj še pogosto niti komentirati ne smemo po svoji vesti. Močvirje je močno...
REMINGTON
06. 02. 2020 13.17
+5
Srbi so ugrabili celo Slovenijo, že zdavnaj je to jasno vsem. Prvo so pograbili najbolj donosne funkcije, posebej lokalne, da bi zatem pograbili vse kar je vredno, od lokacij do najmočnejših poslovnih subjektov v lasti ki jih potem za drobiž, prek svojih kupujejo nazaj . Najbolj podlo je to ko se kvazi borijo za lepšo Slovenijo čeprav je ta bila veliko lepša že pred njihovim pohodom. Na konco bodo ljudem še gate pobrali. V Sloveniji "investirajo" z Putinovim denarjem ki ga prav zaprav samo "perejo" za druge stvari. Če bi bili toliko "uspešni" bi njihova matična država bila v boljši situaciji. Postavili so svoje ljudi v vseh segmentih družbe in sedaj molzejo isto tako da jom še Država ne more nič razen da sama sebi dela dodatne stroške in maltretira in nervira poštene uslužbence. Kvazi kreganje med njimi in kvazi tožbe so v resnici dogovojene in služijo samo za mazanje oči za naivno javnost in predvsem jom prinašajo dodatne dobičke. Slovenci, zbudite se dokler ni prepozno za vse, čeprav je za veliko stvari že zdavnaj prepozno.
0OO7
08. 02. 2020 11.28
-1
Štej sekunde do izbrisa. Nevarnost, ki jo omenjaš, namreč ta portal podpira.
deathbite
06. 02. 2020 11.39
+3
Pa bo imel mali odvetnik zopet veliko dela. Do zastaranja!
picijulka1
05. 02. 2020 09.57
+16
Pripor je bil več kot opravičen, saj bi v nasprotnem primeru dotični lahko plažo skril in bi imeli pristojni mnogo več dela da najdejo sporni predmet najemne pogodbe.
pennywajz
05. 02. 2020 09.22
-1
Upam, da bo(do) tudi prijavitelj(i) odgovorjal(i)za (morebitno) krivo ovadbo.
NA LEVO ni OK
05. 02. 2020 08.26
+24
Ali tega Mišič Mišič Mišiča se ne bomo še losali..Povsod je tam, kamor je lahko pričakuje ugodnosti in koristi, ni pomembno levo desno gor dol, na sredino al počez...samo da je....
hotchilipoper
05. 02. 2020 08.06
+20
BOOOOS
05. 02. 2020 07.57
+23
Dokler bo drzavo upravljala "mafija" ne bo boljse.Misic sigurno placuje tudi clanarino in ima odvetnika "postenjaka".Bo ze dobil odskodnino za pridrzanje in blatenje ugleda.Botri iz Ljubljane ne bodo pustili,da ima "tezave" njihov clan.
REMINGTON
06. 02. 2020 13.21
+3
Pred mafijo" si verjetno pozabil napisati "srpska !
dule100
05. 02. 2020 07.48
+14
inowu
05. 02. 2020 07.35
+9
Kdo je že pred prodajo obnavljal hotel Kempinski pred leti??
inowu
05. 02. 2020 07.33
+17
Glede na počasnost sodišč bo kaj več izvedeli čez 10 let.
PEACE
05. 02. 2020 07.32
+23
Mišić brez skrbi. Imamo vse pod kontrolo. Sodstvo je naše, nič bat.
NovodobnoSuženstvo
05. 02. 2020 07.32
+1
"Gašparja Mišiča izpustili iz pridržanja"......manipuliranje z strani 24ur......vsak, ki mu izvajajo hišno preiskavo je "pridržan", ker mora biti prisoten po zakonu. In ko je hišna preiskava zaključena je ali privedena na 48 urno pridržanje ali pa k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki odloča o priporu ali pa prostost!!!!!
Brezveznik
05. 02. 2020 07.09
+24
Spuščen.... A je kdo pričakoval drugače??? Pa to je Slovenija halo tu ne sedi in ne odgovarja noben ! Lp
Mamuth
04. 02. 2020 21.42
+17
Drago bomo plačali ta pripor 🤮
ssbobo
04. 02. 2020 21.23
+11
Kot pravi Luka Luka Koper vzeli so policisti kar se jim je zdelo smiselno glede tega primera........ se pravi osebno ve da nebodo našli nič obremenilnega..... upofled v bančne transakcije pa.itak nimajo......... bravo gl.up sistem..... se pravi VSE PO ZAKONU....
igyyp
04. 02. 2020 20.55
+23
A že kar spuščen. Grem ju3 krast liziko. Bom spuščen.
Animal_Pump
04. 02. 2020 21.47
+10
Verjetno da, sam te bodo po vseh medijih nosili kakšna baraba si...pa da imaš zihr v načrtu kakšno večjo barabijo...in te je treba krt preventivno zapret.
Animal_Pump
04. 02. 2020 20.05
+38
Ma kaj to spuščajo...ko ga imaš enkrat v roki ga sam drži. Pa zapret...A bojo tukaj tud dokaze izločal, pa posnetke..itd. Upam, da pride kakšen bolj za..eban premer ,ki bo znal užgat po mizi da se bo razklala...Tele megle, ki jih imamo nimajo nadzora nad temi...al pa ga nočejo imet.
Brezveznik
05. 02. 2020 07.13
+8
Hahaha čak noris edini ki to lahko spremeni samo neda se mu :)