Črna kronika

Letalo strmoglavilo zaradi megle?

Ljubljana, 11. 01. 2008 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Robert Erjavec/V.L./D.O./P.M./T.S./ STA
Komentarji
13

Med vzroki letalske nesreče v bližini Trbovelj, v kateri je umrl pilot, kopilot pa je huje poškodovan, bi lahko bili tudi izredno slabi vremenski pogoji.

Manjše potniško letalo Antonov AN-2, ki je v lasti šentviške šole za letenje, je strmoglavilo pri Trbovljah.
Manjše potniško letalo Antonov AN-2, ki je v lasti šentviške šole za letenje, je strmoglavilo pri Trbovljah. FOTO: Letalski klub Šentvid

Manjše potniško letalo je Antonov AN-2, ki je bilo namenjeno proti Mariboru in potem naprej na redni servis na Madžarsko, je okoli 11.30 ure zjutraj vzletelo z letališča Šentvid pri Stični, že čez 15 minut pa je izginilo z radarske slike. Vzrok nesreče še ni znan, najverjetneje pa je strmoglavilo zaradi goste megle. Letalo je strmoglavilo na gozdnatem območju Svete planine, približno pet kilometrov od Trbovelj. V nesreči je umrl pilot iz Tržiča, 31-letni kopilot iz Šmartnega pri Litiji pa je nesrečo preživel. Zaradi hudih opeklin so ga najprej prepeljali v trboveljsko bolnišnico, nato je bil z reševalnim vozilom in helikopterjem prepeljan v ljubljanski Klinični center. "Njegovo zdravstveno stanje je slabo. Gre za mlajšega moškega, verjetno se je letalo vnelo, in ima obsežne , po prvi oceni okoli 80 odstotne opekline različne globine, ponekod tudi globoke opekline," je za 24UR povedal Jože Završnik, dežurni travmatolog v Kliničnem centru. Po Završnikovih besedah sicer ni v življenjski nevarnosti, a je težko poškodovan.

Takoj po prejetem obvestilu o strmoglavljenju okoli 13.40 ure je bilo na območje poslanih več policijskih patrulj. Letalo so odkrili s pomočjo policijskega helikopterja. Gasilcem trupla mladega pilota ni uspelo izrezati iz razbitin. Ker je bil kraj nesreče težko dostopen, so preiskovalcem na pomoč priskočili lokalni prebivalci, ki so jih na prizorišče pripeljali s traktorjem.

Policisti so kraj dogodka zavarovali, zaradi preiskave dogodka pa več informacij zaenkrat ne morejo posredovati, je po nesreči sporočila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Martina Gramec.

Letalo, ki je bilo izdelano leta 1978, je bilo redno servisirano in naj bi imelo še za okrog 400 ur letenja.

Letalo, ki na krov sprejme 12 ljudi, pilota in kopilota, je bilo v uporabi letalske šole za letenje Šolt iz Ljubljane. Oba pilota sta bila člana Letalskega kluba Šentvid pri Stični. Kot so za 24ur.com povedali v letalskem klubu, je šlo za izkušena pilota.


Za kakšno letalo gre?

Antonov AN-2 je rusko letalo, ki je prvič poletelo leta 1947. Gre za izredno okretno letalo, zaradi česar je njegova proizvodnja trajala kar 45 let, kar je največ doslej za katero koli letalo na svetu. Antonov AN-2 so proizvajali predvsem za kmetijska dela, zapraševanje polj, zaradi česar je dobil tudi ruski nadimek "kukuruznik". Po svetu je ta model letala zelo priljubljen tudi med padalskimi šolami.

Je letalo strmoglavilo zaradi megle?
Je letalo strmoglavilo zaradi megle? FOTO: POP TV

Letalo so uporabljali tudi med vietnamsko vojno, ko so ga sile severnega Vietnama uporabljale kot bombnik, med vojno na Hrvaškem pa so ga hrvaške vojaške sile uporabljale za dostavo opreme v oblegani Vukovar.

(Ne)varna letala

Ob nesreči enomotornega dvokrilnega transportnega letala Antonov AN-2, sovjetske proizvodnje, pa se postavlja vprašanje o varnosti oziroma nevarnosti letala. Agencije za letalski promet v zahodno evropskih državah in severni Ameriki ne izdajajo dovoljenj za polete letalom Antonov AN-2, ker ne izpolnjujejo vseh predpisanih standardov. Dovoljenja izdajajo le v izrednih primerih, kot so letalski mitingi starinskih letal. Kljub temu na Poljskem, Madžarskem in Češkem takšnim letalom izdajajo dovoljenja za polete. Razloge je preprost, saj stane borih 40.000 evrov.

Zaradi težje dostopnosti kraja nesreče, so preiskovalcem na pomoč priskočili lokalni prebivalci.
Zaradi težje dostopnosti kraja nesreče, so preiskovalcem na pomoč priskočili lokalni prebivalci. FOTO: POP TV

Tudi v Sloveniji naj bi uradno že nekaj časa veljala prepoved poletov s takšnim letalom. Ministrstvo za promet naj bi izdalo nekaj dovoljenj za letenje, vendar le za tako imenovane eksperimentalne namene oziroma za posebne polete. Po neuradnih podatkih pa naj bi lastniki letal dovoljenja za letenje pridobivali na Madžarskem, kjer jih je najlažje dobiti.

Aleš Debeljak iz padalske šole Šolt zatrjuje, da imajo registrirana letala. Kot je povedal za 24UR ZVEČER „mi imamo normalno registrirana letala za uporabo šolanja padalcev in imamo slovenski certifikat za to dejavnost.“


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1