Črna kronika

Letos v rokah Policije že 171 tihotapcev, ki so prevažali 1212 migrantov

Koper, 14. 09. 2022 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska policija je letos do 12. septembra obravnavala 183 kaznivih dejanj, v katerih je bilo prijetih 171 tihotapcev ljudi s 1212 nezakonitimi migranti. 152 tihotapcev je bilo tujcev, 19 pa slovenskih državljanov. Zoper vse osumljene so bile podane kazenske ovadbe, sodišča pa so kasneje zoper 137 osumljenih tihotapcev odredila tudi pripor. Na podlagi dosedanjih ugotovitev je Slovenija sicer za ilegalne migrante še vedno le tranzitna država, tihotapska pot namreč poteka po t. i. zahodni balkanski poti skozi Slovenijo in naprej proti Italiji, manjši del pa proti Avstriji.

Slovenska  policija izvaja vse zakonite ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj tihotapljenja ilegalnih migrantov, med katerimi so tudi preiskave organiziranih kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem. Le v letošnjem letu je Policija do 12. septembra obravnavala kar 183 tovrstnih kaznivih dejanj.

V njih je bilo prijetih 171 tihotapcev: 31 državljanov Srbije, 19 Slovencev, 16 državljanov BiH, 13 Hrvaške, 11 Turčije. Še 10 je bilo Kosovčanov in Ukrajincev, osem Italijanov, sedem Romunov in pet Albancev. Med njimi so bili tudi štirje prebivalci Indije, Pakistana in Nemčije, trije Bolgarije, Severne Makedonije in Sirije, po dve osebi pa sta imeli afganistansko, moldavijsko, rusko ali litovsko državljanstvo. Ob tem pa so prijeli še enega Avstrijca, Belorusa, Francoza, Gruzijca, Iračana, Irančana, Kitajca, Latvijca, Poljaka, Švicarja, Turkmenistanca in enega Američana. 152 tujcev in 19 slovenskih državljanov je tihotapilo 1212 nezakonitih migrantov. Zoper vse osumljene so bile podane kazenske ovadbe, zoper 137 osumljenih tihotapcev pa je bil v nadaljevanju s strani sodišč odrejen pripor, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Policija ob tem zagotavlja, da problematika nedovoljenih migracij ostaja med njihovimi prioritetnimi nalogami, "zato velik poudarek dajemo predvsem proaktivnemu delu Policije". Kot so pojasnili, to delajo predvsem z lastnim zaznavanjem problematike, prav tako pa tudi z intenzivnim mednarodnim sodelovanjem z Europolom in tujimi policijami.

Prijeti tihotapci
Prijeti tihotapci FOTO: PU Koper

"Na podlagi dosedanjih ugotovitev Slovenija za ilegalne migrante še vedno ostaja le tranzitna država, tihotapska pot poteka po t. i. zahodni balkanski poti skozi Slovenijo in naprej proti Italiji, manjši del pa proti Avstriji," so dejali. Organizacija tihotapstva ilegalnih migrantov skozi Slovenijo poteka na različne načine, tako peš po gozdovih kot s prevozom v osebnih, kombiniranih in tovornih vozilih ter v skritih delih le-teh, so še pojasnili.

Skupine ilegalnih migrantov, ki jih tihotapci vodijo peš ali vozijo v vozilih, so običajno velike od dveh do 25 migrantov. A kot so sporočili s PU Koper, so v preteklosti evidentirali tudi primere ekstremno velikih skupin v kombiniranih in tovornih vozilih. Izpostavili so več primerov, med katerimi se je zadnji zgodil prav v torek, ko so novogoriški policisti na območju PU Nova Gorica ustavili voznika, državljana BiH, ki je imel na vozilu priklopljeno prikolico za prevoz vozil. V vozilu so našli štiri ilegalne migrante, državljane Indije.

Koprski policisti so ob tem izpostavili tudi primer iz letošnjega julija, ko so policisti PU Novo mesto uspešno prijeli slovenskega državljana, ki je v tovornem delu kombiniranega vozila tihotapil 39 ilegalnih migrantov, ter državljana Srbije, ki je prav tako v tovornem delu kombiniranega vozila tihotapil 31 ilegalnih migrantov. Oba tihotapca so privedli pred preiskovalnega sodnika, ki jima je odredil pripor.

Mesec kasneje pa so murskosoboški policisti uspešno prijeli voznika in sopotnika tovornega vozila, ki sta v tovornem delu vozila poskušala v Slovenijo pretihotapiti kar 62 ilegalnih migrantov. Oba tihotapca so privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper njiju odredil pripor.

Za nevarno pot odštejejo od 300 pa tudi do 14.000 evrov

Policisti PU Ljubljana so konec junija uspešno zaključili večjo mednarodno preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki je po balkanski poti tihotapila ilegalne migrante. Na območju Ljubljane in Nove Gorice so prostost odvzeli štirim osumljencem, pri katerih so bile na podlagi odredbe sodišča opravljene hišne preiskave. Šestim osebam je bila medtem podana kazenska ovadba; trem tujcem in trem državljanom Slovenije. Očitali so jim najmanj 12 kaznivih dejanj. Štirim osumljencem so nato odredili pripor.

V času izvedbe večmesečne kriminalistične preiskave, ki se je izvajala v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi, je bilo ugotovljeno, da je šlo za dobro organizirano kriminalno združbo, ki je delovala na območju Slovenije. Organizacija tihotapljenja ilegalnih migrantov pa je po t. i. balkanski poti potekala vse od Turčije, pa prek Grčije, Srbije, BiH, Hrvaške ter nato čez Slovenijo in naprej v Italijo.

Cene, ki jo postavljajo organizirane kriminalne združbe za prevoz ilegalnega migranta, so odvisne od načina tihotapstva – ali gre za "peš" tihotapstvo, tihotapstvo z osebnimi vozili, kombiniranimi vozili ali s tovornjaki – ter tudi od dolžine poti in načina plačevanja, težavnosti in tveganja pri prestopu državne meje in tranzitu. Odvisna pa je tudi od števila organizatorjev oz. posrednikov. Zneski plačil tihotapcem za ilegalnega migranta znašajo od najmanj 300 evrov (iz Hrvaške v Slovenjo), pa vse do 14.000 evrov, če migrant do Italije potuje iz Afrike, Afganistana ipd.

"Opažamo, da so se organizirane kriminalne združbe cene tihotapljenja ilegalnih migrantov skozi Slovenijo v zadnjih mesecih povišale. To je posledica predvsem vse pogostejših uspešnih prijetij, saj predstavlja to za kriminalne združbe veliko tveganje priprtja članov tihotapskih verig," so sporočili s Policije. Uspešnejša kot je torej Policija pri prijemanju tihotapcev, višje so cene tihotapljenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

branko-r
18. 01. 2023 15.16
verjetno nihče od teh ne bo kaznovan
Walter Pravicek
16. 09. 2022 08.30
+2
Po Mariboru se vozika BMW X5 črn,z mariborsko registracijo.z križem Ukrajine zadaj levo nalepljenim(je to razpoznava,v kateri avto gredo begunci?),A po AC v Avstrijo ta avto dobi ukrajinsko registrsko tablico.Blondinka,prava ali le lasulja ga vozi.Tja gor k sosedom le ona,nazaj v Slovenijo z še 4-5 potniki.Bizniz kot šverc.komerc!Mnogi so ta avto videvali v Mariboru in Avstriji.
kjkljk
14. 09. 2022 16.56
+2
Nemogoče 😁
Quatflow
14. 09. 2022 16.21
+9
Ja zahvalite se tej vladi za to. Vsak priseljenec je vec vreden kot lasten drzavljan.
Walter Pravicek
16. 09. 2022 08.37
+2
Resno:KDO bo poplačeval njihove stroške(za begunce v slovenskih centrih,kjer jih nastanijo,obujejo,oblečejo,jim nudijo posteljo,tuš,hrano,zdravstvene oskrbe,zdravila in vse kar humanizem zahteva,da se revežu da,a isti čas sploh ne veš komu,kajti potni list so že zdavnaj pred prebegom meje v Slovenijo zavrgli) ?BO SOLIDARNOSTNI NAČIN,DA MI TRPIMO,DRUGI PA SE VEDEJO,KOT,DA SMO MILIJONARJI?Občina Maribor"drži roke na mnogih podjetjih",ter na položnicah vidimo koliko so nam"nabili"za takšne njihove izdatke.Oni se derejo,da je treba Ukrajini pomagati,a mi bomo gagali.
sociedadreal1
14. 09. 2022 16.09
+10
v glavni tihotapci: brazilci, Iračani, Pakistanci in Afganistanci!
Walter Pravicek
16. 09. 2022 08.39
+1
Me pa čudi,da jim ne pomagajo z prevozi z kombiji naši"vandrovčki" z Dolenske.
Harpuna
14. 09. 2022 16.03
+13
Po Evropi se krepi Desnica,pri nas pa odpirajo mejo za ilegalce,zaradi katerih je močen porast krimanala vseh vrst po Evropi.Ko so hoteli zaradi tega interpelirati ministrico,je bil pa halo.Ne vem,če ljudje pomislijo kam dajejo te ilegalce in koliko stanejo,glede na to,da se jih prime po cca.100 na dan in vse zvozi v azilne domove na prenočevanje in hranjenje.
za naše
14. 09. 2022 16.01
+13
Povejte točne številke ,ne lagat in pomajnševat prosim!
Walter Pravicek
16. 09. 2022 08.41
+1
ČE povedo točne številke ni nič rešeno.KOLIKO košta nas vse to bi morali vedeti!Za Ukrajince in Sirijce ter iz severne Afrike,kjer vojne ni že 60 let.To pove z vso odgovornostjo,ker smo mi tam vojno zaključili 1962 leta!
Nebodijetreba
14. 09. 2022 15.07
+10
Porušimo ograje! Policija pa naj namesto da bi služila tistim, ki jo plačujejo, lovi in obravnava migrante.
za resnico
14. 09. 2022 15.57
+2
tudi ko ograja stoji policija ze skozi pocne isto torej