Črna kronika

Mafija povzročila spor v vladi

Neapelj, 24. 09. 2008 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neapeljska mafija nam je napovedala vojno, je po nedavnem pokolu dejal italijanski zunanji minister. Obrambni pa meni, da gre le za spopad med klani.

Pokol naj bi bil sporočilo mafijskega klana casalesi: še vedno imamo oblast.
Pokol naj bi bil sporočilo mafijskega klana casalesi: še vedno imamo oblast. FOTO: POP TV

Najnovejšo debato o tem, kako se zoperstaviti veliki moči organiziranega kriminala, je v Italiji sprožil pokol v kraju Castel Volturno, nedaleč od Neaplja. Minuli teden so v eni sami noči nezanci prerešetali sedem ljudi. O tem so razpravljali tudi v italijanskem senatu, notranji minister Roberto Maroni pa je govori celo o državljanski vojni. "Soočamo se z državljansko vojno, ki jo je camorra (neapeljska mafija, op. a.) napovedala državi. Odgovoriti moramo z vsemi sredstvi,“ je dejal. Po njegovem mnenju je bil pokol "teroristično dejanje, s katerim je poskušala camorra prevzeti nadzor nad ozemljem“.

Obrambni minister Ignazio La Russa nasprotno meni, da gre le za spopad med različnimi klani, kar je v senatu tudi glasno povedal. To pa je tako razjezilo Maronija, da se nemudomapoklical svojega šefa, premierja Silvia Berlusconija. Poskrbi naj za to, da se kaj takega ne bo ponovilo, saj "izjave, kot je bila La Russova, lahko omajajo učinkovitost ukrepov zoper organizirani kriminal".

Ti so nujni, se strinjata Maroni in La Russa. Da bi se učinkoviteje zoperstavili mafiji, je vlada sprejela vrsto ukrepov. Tako želi odkriti in kaznovati storilce, prijeti obtožence na begu in izgnati nezakonite priseljence, ki so na območju Castel Volturna oblikovali lastne kriminalne združbe. Poleg tega namerava na tvegana območja poslati 500 vojakov.

Nevarni 'casalesi'

Za poboj v Castel Volturnu je odgovorna camorra oziroma njen klan casalesi, ki se ukvarja s trgovino z mamili in ljudmi, ropi, izsiljevanjem in tihotapstvom. Kot domnevajo preiskovalci, je bilo predvsem sporočilo, da imajo v mestu z 18.000 prebivalci še vedno oblast. Kar šest od sedmih žrtev je bilo namreč priseljencev, ki so jim s preprodajo mamil odžirali 'posel'. Poleg tega je klan v zadnjem letu doživel kar nekaj udarcev, med drugim so se nekateri člani odločili sodelovati s policijo.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lykos
05. 06. 2009 12.45
še vedno imamo oblast....
deadea
26. 09. 2008 04.42
kje je dobra stara mafija, da bi nas varovala pred sistemom. ocitno denar lahko kupi vse in vsakega.
wild_child
25. 09. 2008 08.52
kolikor je meni kaj jasno, sta italjanska vlada in Camorra tesno povezani, le da slednji kdaj kontrola zbeži iz rok, pa se malo postreljajo, oz. naredijo čistko... nobeno kriminalno združenje ni tako \"varovano\" ali kakor koli že hočete temu reči, da mu noben organ nebi mogel do živega... po moje en brez drugega enostavno ne moreta funkcionirati, incidenti pa so nekaj kar je logična posledica sodelovanja...
Skynet
24. 09. 2008 23.10
Bravo mafija, saj neki koristnga, sam namest metkov raj brco u rit, da bojo kr odletel po zraku... ;)
in-bolek
24. 09. 2008 19.34
Očitno je mafija prevzela čiščenje, ker je država nesposobna zajezit navale emigrantov.
arion1234
24. 09. 2008 19.32
redinmir pojma nimaš
redinmir
24. 09. 2008 19.20
Če gre za organiziran kriminal, je izsiljevanje že enako umoru. Kazen za izsiljevanje je lahko samo humana evtanazija brez kolobocij okoli sodišča. Čas je za korenito čiščenje v družbi in organiziranje poštenih ljudi. Če se stvari pustijo, da gredo svojo pot nastane položaj, kot je zdaj v Mehiki.
Tonček Balonček
24. 09. 2008 18.57
Še dobro, da s ekaj takega ne dogaja pri nas! Če bi šlo kaj narobe, bi lahko svetoval Walter Wolf, ima bogate izkušnje po vsem svetu, celo specialist za Balkan je!!
janez_hlod
24. 09. 2008 18.51
janez_hlod
24. 09. 2008 18.51
@admin. čeprav si spremenil naslov v primernejšega, je adresa še zmeraj udarna: mafija-napovedala-vojno-italiji
mafia89
24. 09. 2008 18.30
Žalostno :S da mafia prevladuje