Črna kronika

Med raftanjem na reki Soči umrl 55-letni Američan

Trnovo ob Soči, 20. 09. 2023 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na reki Soči, pri naselju Trnovo ob Soči (pod kampom Trnovo), v občini Kobarid je v tragični nesreči umrl 55-letni državljan ZDA. Moški je med raftingom padel z gumenjaka, a ga je rešil vodnik drugega čolna. Nato pa je zaneslo še drugi čoln, ki se je prevrnil, vsi udeleženci pa so padli v vodo. Američana je odnesel tok reke, nekoliko nižje pa so nato v vodi opazili negibno osebo. Kljub oživljanju je moški na kraju umrl.

Policisti so bili o dogodku obveščeni včeraj okoli 12. ure. Ugotovili so, da se je 16 udeležencev (državljanov ZDA, Kanade, Združenega kraljestva in Belgije) okoli 10.30 pod vodstvom dveh vodičev lokalnega ponudnika z dvema gumenjakoma za rafting spustilo po reki Soči od vstopne točke Boka na Bovškem proti izstopni točki Trnovo 1, ki se nahaja pod naseljem Trnovo ob Soči. 

Med plovbo po reki Soči (v dolžini približno 10 kilometrov) je prvi gumenjak (na vsakem gumenjaku je bilo osem oseb in vodič), približno na polovici poti, zaradi visokega vodostaja zapeljal iz idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo na desnem bregu. Pri tem so s prvega čolna v vodo padli štirje udeleženci raftinga, vodni tok pa jih je odnesel nizvodno. 

Vodniku drugega čolna (ki je bil za prvim gumenjakom) je nato iz reke Soče uspelo rešiti tri tuje državljane (med njimi tudi obnemoglega 55-letnega državljana ZDA), četrtemu udeležencu iz prvega čolna se je po padcu uspelo rešiti iz vode do bližnjega brega, nato pa se je odpravil peš do izstopnega mesta Trnovo 1.

Raftanje na reki Soči
Raftanje na reki Soči FOTO: Shutterstock

Prevrnil se je tudi drugi čoln

V nadaljevanju je drugi čoln (na njem je bilo poleg vodiča 11 oseb) zaneslo v levo iz idealne smeri rečnega toka, kjer je čoln s prednjim delom trčil v skalnato brežino in se prevrnil, pri tem pa so vsi udeleženci raftinga padli v Sočo. Omenjenemu vodiču in desetim udeležencem se je uspelo rešiti iz reke Soče na bližnji breg, medtem ko 55-letnega državljana ZDA odnesel tok.

Pozneje so pod mostom, ki se nahaja ob izstopnem mestu Trnovo 1, v reki Soči opazili negibno osebo in jo približno 300 metrov nižje od mostu potegnili iz vode ter pričeli z oživljanjem vse do prihoda reševalcev NMP ZD Tolmin. Reševalci so nadaljevali z oživljanjem ponesrečenca, vendar je ameriški državljan kljub nudeni prvi pomoči na kraju umrl. 

Zdravnik ZD Tolmin je na kraju potrdil njegovo smrt in odredili sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. Prav tako sta bila lažje telesno poškodovana dva udeleženca raftinga (državljana ZDA) iz drugega čolna, prvo pomoč so jima nudili v ZD Tolmin.

Pozneje je do izstopnega mesta Trnovo 1 prispel še prvi omenjeni čoln, na katerem je bilo nekaj udeležencev (4), ki so ostali na gumenjaku in z brega reke Soče pobrali še nekaj ponesrečenih udeležencev iz drugega čolna ter jih varno prepeljali do izstopnega mesta v Trnovem ob Soči.

Poleg policistov in kriminalistov so na kraju včerajšnje tragične nesreče posredovale še druge pristojne službe: gorski reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Kobarid in reševalci NMP ZD Tolmin. "O dogodku smo obvestili tudi Okrožno državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Novi Gorici ter druge pristojne inšpekcijske službe. Policija nadaljuje z dodatnim zbiranjem obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine včerajšnjega tragičnega dogodka," so še sporočili s PU Nova Gorica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou