4°C

Med vozniki tovornjakov še vedno veliko prekrškarjev

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
N.S. /
KOMENTARJI
17
Policisti v zadnjem času na cestah zaznavajo manj pijanih voznikov, kar pripisujejo tudi zaprtju gostiln. Prav tako pri voznikih osebnih vozil ne zaznavajo hujših prekrškov. Drugačna slika pa je pri voznikih tovornih vozil. Ti namreč še vedno delajo številne prekrške.

Na območju Policijske uprave Koper so prometni policisti izvajali poostren nadzor cestnega prometa po metodologiji PEGAZ. Gre za obliko poostrenega nadzora, pri kateri je poudarek na celoviti kontroli motornih vozil, tovora in potnikov, ki jo skupaj opravljajo tako policija kakor tudi drugi državni organi. Kot so sporočili s PU Koper, so policisti ugotovili veliko nepravilnosti.

Policisti so kontrolirali enajst slovenskih tovornih vozil, 35 tovornih vozil iz držav EU, tri tovorna vozila iz drugih držav in tri avtobuse.

Med kršitvami so ugotovili kršitev dokumentov podjetja (vožnja izrednega prevoza v nasprotju z dovoljenjem za izredni prevoz – pretežek tovor in kršitve v povezavi s podatki v dovoljenju za izredni prevoz ter slabe pnevmatike), dvakrat kršitev počitka in odmora voznikov tovornih vozil, šestkrat kršitev delovanja tahografa (ni pregledan, preklopni mehanizmi, ročni vnos), kršitev tehnične pomanjkljivosti na tovornem vozilu, dvakrat kršitev prekoračitve največje dovoljene mase (vozila do 12 ton), kršitev prekoračitve največje dovoljene mase (vozila nad 12 ton), trikrat kršitev nezavarovanega tovora na tovornem vozilu in kršitev voznika osebnega avtomobila, ki je uporabljal pnevmatike z bodicami.

Policisti so med nadzorom 40 voznikom odredili alkotest, ki je bil pri vseh negativen.

Hujših prekrškov pri voznikih osebnih avtomobilov sicer v zadnjem času koprski policisti ne beležijo. Še vedno se vozniki ne pripenjajo z varnostnimi pasovi in veliko uporabljajo mobilne telefone med vožnjo, poleg tega celo pišejo sporočila, gledajo internet in podobno. V zadnjih nadzorih ni bilo veliko pijanih voznikov, kar predpisujejo tudi zaprtjem gostiln. "To seveda pomeni tudi, da je posledično manj prometnih nesreč in ekstremno velikih hitrosti. Alkoholiziranost in velika hitrost sta namreč najpogostejša vzroka za najhujše prometne nesreče," so pojasnili.

Drugačna slika se je pokazala pri nadzoru tovornih vozil, med katerimi je na naših cestah še vedno zelo veliko kršiteljev – tako slovenskih kot tudi tujih voznikov, so opozorili policisti in dodali, da bodo s tovrstnimi poostrenimi nadzori nadaljevali, saj želijo s cest izločiti vse potencialno nevarne voznike.