Črna kronika
Oglas

Mednarodni prevozi pokojnikov

Ljubljana, 23. 11. 2009 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Družinsko podjetje Pogrebne storitve Babajić d.o.o. pri nas deluje že 15 let in je posebej specializirano za opravljanje mednarodnih prevozov pokojnikov oziroma njihovih posmrtnih ostankov.

Družinsko podjetje Pogrebne storitve Babajić d.o.o. pri nas deluje že 15 let in je posebej specializirano za opravljanje mednarodnih prevozov pokojnikov oziroma njihovih posmrtnih ostankov. Ta dejavnost je vse bolj pomembna tako pri nas kot v tujini, saj so meje med državami vse bolj prehodne, posledično pa ljudje pogosteje in v večjem številu potujejo ali se preseljujejo v tujino. S tem, ko več časa preživljamo v tujini, se povečuje tudi tveganje, da tam pustimo svoje življenje.

Tega se v podjetju Pogrebne storitve Babajić dobro zavedajo, zato radi izpostavijo svoje dolgoletne in bogate izkušnje na področju mednarodnih prevozov pokojnikov. Na podlagi izkušenj vam zagotavljajo, da preminulega v željeno državo prepeljejo hitro, brez zapletov in brez nepotrebnih dodatnih stroškov. Prevoz pokojnikov iz ene države v drugo namreč ni preprosto opravilo, saj je pravna ureditev tega področja zastarela in neprilagojena današnjim potrebam.

Najbolj zamuden del organiziranja mednarodnega prevoza pokojnika je urejanje birokratskih zahtev posameznih držav. Vsaka država ima namreč na področju prijavljanja smrti in potrebnih dokumentov pokojnika svoje zahteve. Tako ni nekih splošnih pravil, ki bi pogrebnim podjetjem povedala, kaj točno je potrebno za prevoz pokojnikov čez mejo. Posebni sporazumi o prevozih sicer določajo posamezne elemente, ki naj bi jih prepustnice vsebovale, a je to uradno še vedno večinoma v domeni posameznih držav.

Mednarodni prevozi
Mednarodni prevozi FOTO:

Poleg tega nekatere države zahtevajo prevode vse dokumentacije v njihov jezik, zlasti če je umrli državljan te države in naj bi se ga prepeljalo v rojstno državo. Pogrebna podjetja se pogosto srečujejo tudi s primeri, ko v državah poleg prava vlada še korupcija. Vse te zahteve – če jih pogrebno podjetje ne pozna – lahko mednarodne prevoze pokojnikov močno odložijo. V tem je glavna prednost podjetja Babajić d.o.o. – vsakodnevno sodelujejo s celo vrsto tujih diplomatsko-konzulatnih predstavništev pri nas in v tujini in zelo dobro poznajo zahteve posameznih držav. Njihovo podjetje poleg tega predstavlja Slovenijo v združenju FIAT-IFTA, tj. organizacije, ki povezuje pogrebna podjetja z vsega sveta. Kot člani imajo dostop do posebnega mednarodnega dokumenta za prevoze pokojnikov, ki jim omogoča lažje dostopanje do podatkov o umrlih.

Druga prepreka, s katero se srečujejo pogrebna podjetja pri mednarodnih prevozih pokojnikov, je skladnost z varnostnimi zahtevami. To je zlasti pomembno, kadar gre za letalske prevoze, saj so se varnostne zahteve na tem področju v zadnjih nekaj desetletjih močno zaostrile. Krsto s truplom pokojnika je treba primerno zakriti, da po zunanjem videzu deluje nevtralno, s čimer izkažemo spoštljivost tako do umrlega in njegovih najbližnjih kot tudi do oseb, ki s krsto po poklicni dolžnosti ravnajo na njeni poti. Krsta je, preden jo naložijo na letalo, pregledana z rentgenom, zato je treba izpolniti čisto vse zahteve brez izjeme. Pomembno pa je tudi, da ves čas transporta krsto spremlja vsa relevantna dokumentacija.

Podjetje Pogrebne storitve Babajić za vas:

Mednarodni prevozi
Mednarodni prevozi FOTO:

- pridobi celotno dokumentacijo, dovoljenja ter pogrebno opremo, ki je nujno potrebna za mednarodni prevoz preminulih oseb ter carinjenje;
- pokojnika prepelje iz in v katerokoli državo sveta;
- uredi prevoz pokojnika do letališča ter poišče čarterske lete, uredi rezervacijo leta, prevzame pokojnika na letališču in ga prepelje na želeno pokopališče;
- ponuja možnost balzamacije (tj. preprečavanje razgradnje trupla);
- po potrebi prevede vse mrliške dokumente, račune ipd.


Poleg tega vas obvesti o vseh stroških, ki so nastali v državi smrti. Vedno vam omogočijo lažji, cenejši ter predvsem hitrejši, bodisi cestni bodisi zračni, prevoz pokojnikov iz ali v tujino, saj imajo po svetu več kot 150 partnerjev. Kadar gre za smrt v sumljivih okoliščinah, pa vas neprestano obveščajo tudi o poteku policijske preiskave ter o pravnih zahtevah države, v kateri je oseba preminila. Včasih pojasnil ni mogoče dobiti od policije, takrat je podjetje v stiku s pristojnim diplomatskim predstavništvom.

Podjetje Pogrebne storitve Babajić vam zagotavlja, da bodo vedno poskrbeli za dostojanstveno slovo pokojnika in vas pomirili v trenutkih, ko boste to najbolj potrebovali.

To podjetje je ekskluzivni zastopnik švicarskega podjetja Algordanza v Sloveniji, ki izdeluje spominske diamante iz človeškega pepela.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1