Črna kronika

Minister Koritnik na sodišču pričal v zvezi z umorom pri Grosupljem

Ljubljana, 20. 04. 2022 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sojenju Žarku Gorenjcu, ki mu tožilstvo očita, da je marca lani umoril svojo ženo, je na klop za priče sedel minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Minister je danes sodišču predal elektronsko sporočilo, ki mu ga je posredovala žrtev umora.

Boštjan Koritnik je na zaslišanju povedal, da sta z žrtvijo po telefonu govorila le enkrat.
Boštjan Koritnik je na zaslišanju povedal, da sta z žrtvijo po telefonu govorila le enkrat. FOTO: Bobo

Minister Boštjan Koritnik je danes sodišču podrobno opisoval, kako je izvedel za težave v odnosu med obtoženim in žrtvijo in kako je tej pomagal z nasveti glede osebne varnosti in morebitnega razhoda.

Kot je pripovedoval, je za težave v odnosu med obtoženim in žrtvijo najprej izvedel posredno, iz pripovedovanja sestre pokojne, ki je njegova prijateljica. Sestra je ministra tudi prosila za pomoč, sam pa je želel pomagati zaradi lastnih izkušenj iz otroštva, pa tudi zato, ker je imel osebno izkušnjo z ločitvijo.

Kot je dejal, sta z žrtvijo po telefonu govorila le enkrat. Takrat ga je prosila za nasvet, kako naj se z obtoženim razide po mirni poti, povedala pa mu je tudi, da jo je obtoženi ob neki priložnosti davil, da jo nadzoruje in ji omejuje vse stike. Minister ji je takrat predlagal, naj se po pomoč zateče k zdravniku, na Policijo in k odvetniku, saj je zelo pomembno, da "ima vse dokumentirano".

Minister je potrdil pripovedovanja nekaterih drugih prič s preteklih obravnav, da se je žrtev bala obtoženega in je zato uporabljala le skrivne kanale komunikacije oz. skrite elektronske naslove. Tudi telefonski pogovor sta lahko opravila šele, ko je bila pokojna sama. "Bila je obupana," je pripovedoval minister.

Po njegovem pripovedovanju si je žrtev želela le, da bi se z obtoženim razšla po mirni poti, premoženje pa je ni zanimalo. Bila pa je prepričana, da ji obtoženi ne bo škodoval, dokler bo ob njiju prisoten otrok, ki ga je obtoženi oboževal. Minister je pokojni tudi svetoval, naj mu razmere v odnosu z obtoženim podrobno opiše v elektronskem sporočilu, ki ga bo posredoval odvetniku. To je pokojna tudi storila, minister pa je omenjeno elektronsko sporočilo danes posredoval sodišču.

Naslednja obravnava bo 4. maja, ko bo sodišče zaslišalo več prič na predlog obrambe, med drugim teto in bratranca obtoženega ter njegovega sina.

Tožilstvo Žarku Gorenjcu očita, da je ženi vzel življenje 5. marca lani zgodaj zjutraj v domači hiši v Dolah pri Polici v občini Grosuplje, kjer je par živel s triletno hčerjo. Tistega jutra naj bi jo začel daviti s pasom kopalnega plašča, po minuti ali dveh naj bi 36-letnica izgubila zavest in umrla. Tožilstvo mu očita, da jo je umoril iz nizkotnih nagibov, ker naj bi ga hotela zapustiti. Nekaj ur po dogodku naj bi se Gorenjc v družbi očeta prijavil sam in se predal Policiji.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
21. 04. 2022 19.05
+2
Minister je želel pomagati žrtvi, da ji ne bi bilo potrebno umreti, komentarji pa: "Je sploh kak jansin ministrant ki ni povezan s kriminalom???" --- Ker je kriminalno dejanje pomagati žrtvi nasilja. 8. marec pa molči.
Walter Pravicek
20. 04. 2022 18.08
-3
Kaj se vtika v zadeve drugih?Kot minister ima svoj resor,pa bi uredil svojo štalo!
RdecaPesa
20. 04. 2022 16.48
+6
Itak. Je sploh kak jansin ministrant ki ni povezan s kriminalom???
Gorje
20. 04. 2022 16.34
+7
Iz Grosupljega je nekaj pametnih ljudi in precej nepametnih. Tak zgleda!
Papyrus123
20. 04. 2022 16.10
+17
Ker je pričal minister, imate komentiranje na tako tragedijo odprto? Ko pa v Celju nekdo nekoga poškoduje pa zaprto. Črna kronika pa to
Gutenberg
20. 04. 2022 16.25
+0
Vprašanje je, kako bi bili komentarji odprti, če bi bil minister z druge strani političnega pola.
slimy12
20. 04. 2022 15.38
+9
kriminauci sami