Črna kronika

Molitev za Madeleine

London, 11. 08. 2007 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na stoti dan od izginotja britanske deklice Madeleine McCann so potekale številne maše.

4-letna Madeleine je pogrešana že stoti dan.
4-letna Madeleine je pogrešana že stoti dan. FOTO:

Stoti dan od izginotja 4-letne britanske deklice Madeleine McCann je minil v znamenju trenj med dekličinimi starši, Gerry in Kate McCann, in portugalsko policijo. Starša pogrešane Maddie sta portugalsko policijo pozvala, naj jima dokaže, da njuna hčerka ni bila ugrabljena, kot trdijo portugalski mediji. Portugalska policija je sicer v zadnjem času vedno manj naklonjena dekličinim staršem.

Policija naj ne bi obravnavala starša kot osumljenca, čeprav ju je pred kratkim znova zaslišala. Razlog pa naj bi bil razjasnitev nekaterih protislovnih izjav Gerryja in Kate McCann o tem, kje naj bi bila v času tik pred hčerkinim izginotjem. Portugalski mediji pa so se razpisali o domnevi, da mala Maddie sploh ni bila ugrabljena. Mediji pa so tudi poročali, da naj bi bila deklica ubita v apartmaju in da policija išče truplo.

Starša sta molila za svojo hčerko.
Starša sta molila za svojo hčerko. FOTO: Reuters

McCannova sta obtožbe na njun račun javno zanikala in dejala, da ne nameravata zapustiti Portugalske.

Maddie naj se vrne domov

Današnji stoti dan od izginotja Maddie sta starša obiskala lokalno cerkvico Nossa Senhora in molila za Madeleine. V Veliki Britaniji pa so za čimprejšnjo vrnitev male Maddie molili številni, organizirane so bile tudi maše.

Izginila med počitnicami

Madeleine McCann so ugrabili iz hotelske sobe na obali Algarveja na jugu Portugalske v začetku maja. Starša sta v času ugrabitve večerjala v bližnji restavraciji. Kljub mednarodni preiskovalni akciji policiji doslej ni uspelo najti še nobene sledi za deklico, edini osumljenec pa je Britanec Robert Murat, ki živi v kraju, kjer so ugrabili Madeleine.

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majanovak@yahoo.com
16. 08. 2007 17.40
100 dni pompa, medijske pozornosti, maše, plakati. Rezultata pa nobenega. Mediji, pa še marsikdo so pristavili svoj lonček k tej odmevni zadevi. Vsi so imeli koristi od tega, razen Maddie. Če bi bila jaz del portugalske policije, bi tudi dvomila v izjave staršev. Nekaj v tej zadevi ne gre skupaj. Pravzaprav ne zamerim tistim, ki so naveličani tega medijskega poročanja, ker je vse skupaj že neokusno in preračunljivo in nima nobene zveze z resničnim iskanjem male punčke.
masaa@moj.net
16. 08. 2007 17.17
Analiza je pokazala, da izsledki krvi, ki so jo našli v sobi, ne pripada deklici, ampak moškemu.
bluzer
15. 08. 2007 13.12
mikis: pa kaj si ti nor!!!?? v oskrbo cerkvi??? nikakor! mene je skušala cerkev vzgajat, pa sem se ji uprl... moja 2 otroka lahko hodita k verouku, samo cerkev jih ne bo vzgajala(!) dokler bom jaz živ!! (mislim, da bi mela celo vzgojo nad njimi...) verouk pa odobravam, dokler se ne pojavi pedofilija, za kar pa bom hitro izvedel...!!! pa lep dan, grem na kosilo (skoraj nedeljsko... ;))
mikis@mail386.com
15. 08. 2007 09.25
Ravnokar sem prebral prispevek o trgovini z otroki v Gvatemali. Grozljivo. Nikoli ne veš , kdaj ti bo kdo otroka sunil.Mislim, da bi morali vsi starši, ki imajo majhne otroke, stare tja do desetega leta, na vsake pol leta na obvezen psihološki pregled, da bi strokovnjaki ujgotovili, ali znajo skrbet za otroka. V nasprotnem primeru , se jim otroka vzame in da v oskrbo cerkvi. Otroci so preveč, dragoceni, da bi jih vzgajali neodgovorni in nedorasli ljudje.
bluzer
14. 08. 2007 23.46
samo Bog ne daj, da bi jo meli kadilci... Res!!! aja, samo ti muslimani bojo meli samo vodne pipe... Boto škodovalo ubogi Maddie...? (KAJ PA, ČE JO JE Prezbiterjanec, ali Rabin...???? ali pa je padla čez okno, pa še portugalska policija ni utegnila pogledat dol..??? al pa jo je kuhar v restavraciji pripravil....
telefunken
14. 08. 2007 17.47
Tonček Balonček | 13.08.2007 | 00:05 Upajmo torej, da je niso ugrabili kakšni kadilci, pasivno kajenje škoduje tudi nekadilcem, otrokom pa še bolj, tako da tudi če jo najdejo, bo morala revica na Golnik za kake pol leta, da si prečisti pljuča. ej bed bol blupe izjave pa se nism zasledu kle gor res. prou upam,da tvojga froca ugrabjo me zanima a bos razmislu a so ga ugrabl kadilci al pa ne ...fak...
Mateja_M
14. 08. 2007 13.44
dvomim da še je živa.... če bi jo kdo ugrabiu bi jo pomoje z nekim razlogom....pa bi mogoč zahtevau denar....samo zdaj pa nič o njej....
?ri?ek
13. 08. 2007 22.59
masaa upam, da moliš in vidiš, da to ne pomaga! Medy ni rešitve zaradi staršev.....
masaa@moj.net
13. 08. 2007 16.33
Maddie, oprosti jim, saj ne vedo, kaj govorijo,,,
Ramzess
13. 08. 2007 13.21
anakos="Kako naj govorim učencem, da ne smejo zamujati, jaz pa zamudim!?" Iskreno pojasni in opraviči zamudo. Kot učiteljica moraš vedeti, da tudi oni ne zamujajo vedno nalašč, in da nimajo vendo slabih razlogov za zamudo, včasih imajo dobre in opravičljive razloge za zamudo. Res pa je, da bi šolniki, še vedno, radi imeli vse najavljeno vnaprej, čeprav to ni vedno realno mogoče. "Če samo varujemo in varujemo otroke, sami niti ne morejo razviti lastnih sposobnosti varovanja. Lahko se čutijio utesnjene, ujete ..." Res imaš dobre izkušnje, in se vse lepo izteklo. Kadar gre za otroke so prvi v vrsti odgovornosti starši, krivi ali ne, to ni pomembno, svojo odgovornost in skrb za otroka, če ga imajo, morajo prevzeti, tu ni nobenih izgovorov. Res pa je, da svet glede varstva in varovanja otrok razdvojen, stroka eno, starši drugo, prave meje ni, prvi gledajo zakone in normative, drugi izkušnje, tako lastne kot tuje. Starši bodo pač teško zaupali in verjeli stroki, če pa so videli, slišali ali brali kaj se lahko zgodi ali se je zgodilo, noben zakon ne premaga žive izkušnje človeka. Težko pa je bratcem in sestricam izginulega ali umrlega otroka, takoj so soočeni s številnimi omejitvami s strani staršev, nekateri straši gredo potem res predaleč, s takimi se potem ukvarjajo psihologi. Pravih meja ni, težko je določiti kaj je prav in kaj ni, starši pač želijo zaščiti lastne otroke, in če bodo pri tem stopili korak ali dva čez namišljeno mejo, tudi prav, so se pač odločili malo tvegati, kdo pa ne bi, kadar gre za otroka.
nina.ilic@gmail.com
13. 08. 2007 13.06
ne morem povedati kako presenečena sem, ko vidim, da se nekaterim dogodek zdi zabaven
bluzer
13. 08. 2007 11.12
haha, se strinjam s Tončkom Balončkom: nenehno molim, da je slučajno niso ugrabili kadilci!! to bi bilo strašno... uboga Maddie takrat... tako mala, pa že pasivno kajenje , groza!
nina.ilic@gmail.com
13. 08. 2007 10.43
meni pa se smilijo vsi zapostavljeni ali ugrabljeni ali kakorkoli drugače maltratirani otroci enako. slovenski nč bolj kot afriški itd. ne razuemem, kako se jima je lahko zdelo varno pustiti 4-letno deklico samo v sobi. saj bi se sama lahko poškodovala, če je ne bi kdo drug. razumem pa, da delata tak halo iz tega. tudi jaz na njunem mestu bi vložila vse, da odmeva, da jo najdem ...
Tonček Balonček
13. 08. 2007 00.05
Upajmo torej, da je niso ugrabili kakšni kadilci, pasivno kajenje škoduje tudi nekadilcem, otrokom pa še bolj, tako da tudi če jo najdejo, bo morala revica na Golnik za kake pol leta, da si prečisti pljuča.
?ri?ek
12. 08. 2007 23.09
Pa še en darvinizem: natrava je za vse poskrbela za megi in za domobrance? Pa mate mojo nedeljsko pridigao! Aja pa še ker ste Trubarja zajebaval, crknite v zlatu pa utopite se di otoka!
lootieee@gmail.com
12. 08. 2007 18.25
ubijte se vsi skupaj. boga je. to je dejstvo. briga slovence za maddy - tudi to je dejstvo. če se kregate na netu je tko k da tekmujete na OI za posebne - tud če zmagate ste še vsen retardi. hvala za vašo pozornost in del vašega življenja.
anakos@email.si
12. 08. 2007 17.47
Igor, starša sta odgovorna za otroka toliko, kot je itak znano. (Ali misliš, da bi kdo izpostavil na kakšen način svojega otroka?) Kdo bi si mislil, večina si ne bi nikoli, da otrok ni na varnem v sobi!!! Večina je mnenja, da bi otroka mučili, če naj bi bil z njima recimo. Večina ljudi ne jemlje otrok s seboj vsepovsod. Jaz sem jih jemala, ko so bili še vsi majhni. Vlačila sva jih z možem praktično povsod. Ali pa tudi midva nisva šla nikamor. Tudi zaupala jih nisva komurkoli, pa vendar imamo tudi neprijetne spomine, saj so tudi varuhi vseh vrst. Meni recimo se je zgodilo, da je varuška odnesla mojega otroka, leto in pol starega, v študentsko naselje, tam bila z njim nekaj ur med samimi kadilci in potem pijana iskala naše stanovanje - še dobro, da je približno znala naslov in da se je našel človek, ki je opazil opotekajočo se žensko in jo pospremil do našega doma, kjer so potem otroka prevzeli sosedje, saj nas še ni bilo doma. In primer, ko sem imela obljubljeno varstvo, ki ga pa potem ni bilo. Nisem mogla zamujati pouka, upala sem, da varuška pride pač takoj ... (Kako naj govorim učencem, da ne smejo zamujati, jaz pa zamudim!?) Po prvi uri, ko me je stalno žrlo, kako je z otroki, sem tekla domov - našla sem otroke jokajoče, bose, napol nage, v dežju, novembra zunaj pred hišo ... Varuške ni bilo - je pozabila!! Telefona takrat nismo še imeli. (Pred 15 leti.) In pripovedovala je znanka, kako je zanjo njena mama "zrihtala" varuško, potem je pa varuška deklico zaklenila v hišo in šla na randi, deklica je pa bila doma sama zaklenjena. Svoji mami ni nikoli povedala tega! Tako imamo veliko izkušenj, vseh vrst. Hvala Bogu se velikokrat srečno konča. Toda ko se ne, ni nujno, da so starši samo krivi in krivi. Presneto, kriv je v resnici ugrabitelj, ali ne!? Če samo varujemo in varujemo otroke, sami niti ne morejo razviti lastnih sposobnosti varovanja. Lahko se čutijio utesnjene, ujete ... Ubogi Maddiini starši in uboga mlajša dva - vsi bodo zmeraj občutili to izgubo. Kazen, če so potrebni kakšne kazni - ali ni ta največja možna?! To, da ni več otroka?
Ramzess
12. 08. 2007 15.10
paulinepu="Da, težko je živeti in se vsak dan spominjati, da življenje tudi ni vedno lepo, veselo, radostno. Da vaše življenje, ki je morda v tem trenutku lepo, idealno, se lahko v naslednjem trenutku spremeni v grozo, nočno moro. Zgodba, izkušnja teh staršev pa nam je v opomin, v izkušnjo, kako vsaj deloma preprečiti najhujše. Morda pa je in še bo ta zgodba dala kakšnemu staršu misliti, da se tudi njihovemu otroku lahko kaj zgodi. Preventiva in ne kurativa. A ne panika..." Zelo lepo povedano, a življenjska resnica je žal takšna, da se tuje težke izkušnje, zares primejo le redkih staršev. Preveč njihovih napak in nesreč se kolektivno preprosto že kar ponavlja. Velikokrat lahko slišimo besede v opomin drugim, da drugi ne bi ponovili ipd, a kaj ko očitno nič ne zaleže. masaa="Pa še tistim, ki mislijo, da je Maddie mrtva vprašanje: Ali ni bila najdena Natasha Kampusch in še nekaj njih?" Nima smisla, da primerjaš primere med sabo, in navedla si ravno najslabši primer, ta Natasha je manipulativna in je zelo dobro izkoristila svoj primer, tudi finančno. Sicer pa je cilj staršev, da otroka dobijo nazaj čimprej, ne čim kasneje, ker samo tako lahko imajo še kaj od lastnega otroka, še preden se jim preveč odtuji, potem je že prepozno, ker so vse čustvene vezi že petrgane in jih ni mogoče več obnoviti. In če dodam, socialno skrbstvo v "svojih" številnih primerih na to ne da kaj dosti ali nič, in se zgolj spreneveda, da se da po nekaj ali več letih vse popraviti s ti. stiki in podobnimi ukrepi, da jih ni sram takega dela. Kaj pomaga, saj razumem, čez leta dobiti otroka nazaj, če moraš začeti praktično iz nič, kot če bi pravkar posvojil tujega otroka. Princip je v bistvu enak, čustveni in psihični odnos je potrebno razvijati od začetka, saj to ni več tisti otrok, ki je bil včasih, kar pa nikakor ni enostavno. Je pa zelo verjetno, da je Maddy mrtva, in se bosta morala tudi njena starša, kot drugi starši ob izgubi, s tem sprijazniti in živeti naprej. Morda bi res bi čas, da se končno posvetita tudi mlajšima dvema otrokoma, ki sta že od dneva izginotja, več ali manj zapostavljena, tudi onadva ta njuna otroka. Nihče še ne razmišlja kaj bo z njima, če se ta 100-dnevna zgodba izkaže za napačno, in da sta straša res odgovorna za izginotje in smrt otroka, poleg zahtevka za poravnavo vseh stroškov primera, ki ga ni bilo, ju lahko čaka večletna zaporna kazen ali še kaj več. Vsa reč se lahko zelo hitro obrne na glavo, saj je meddrugim že ves čas jasno, da nista povsem iskrena in tako nedložna kot se kažeta navzven. Kaj bodo torej prej našli, otroka ali škandal najmanj evropskih razsežnosti?
Tonček Balonček
12. 08. 2007 14.47
Največ, kar lahko v danem trenutku storimo, je to, da v čimvečjem številu darujemo za maše, od Goričkega do Ankarana in od Triglava do Kolpe. V akcijo bi bilo dobro vključiti vse radijske in TV postaje, predsedniške kandidate in še koga, v enotni želji po tem, da Maddie najdemo, nas bo Gospod že uslišal, zaupajmo! Tudi RKC bo imela navsezadnje nekaj od tega, ta vnaprej, nikoli se ne ve, če se kaj takega ne more ponoviti.
Niko ništa
12. 08. 2007 14.19
mah dej no nakladej otroka ti bi en vzel iz apartmaja ok mogoče zakaj sta starša pustila deklico v stanovanju sama pa se imela lepo. halo starši jst bi jim priporočal naj drugič ne puščajo otrok v stanovanju. upam da se bo deklica kmalu našla,bom daroval zanjo mašo