Črna kronika

Strelca policija doslej še ni obravnavala

Ljubljana, 08. 08. 2009 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

69-letni strelec, ki je po spopadu s policisti v Ljubljani obležal mrtev, v preteklosti ni bil obravnavan zaradi kršenja reda in miru. Policista, ki sta bila v streljanju ranjena, pa že okrevata v ljubljanskem kliničnem centru.

Streljanje v Ljubljani-7
Streljanje v Ljubljani-7 FOTO: M.M.

Včeraj je presenetila novica, da je na Korytkovi ulici v Ljubljani prišlo do streljanja. Umrl je 69-letni moški, dva policista pa sta bila ranjena. Do incidenta je prišlo v neposredni bližini vrtca, kar je javnost še dodatno razburilo.

Orožni list so mu izdali leta 2003

"Po do sedaj zbranih obvestilih smo ugotovili, da je prvi pričel streljati 69-letni moški,“ je sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi Leon Keder. "Policisti so prav tako ugotovili, da je pokojnik med streljanjem imel pri sebi še dva nabojnika, napolnjena z naboji. Policisti nadaljujejo z ogledom kraja dejanja in z zbiranjem obvestil," je še dodal.

Streljal je s pištolo kalibra 9 milimetrov, za katero je imel orožni list, ki je bil izdan v letu 2003. Po preverjanju v policijskih evidencah, moški v preteklosti ni bil obravnavan zaradi kršitve javnega reda ali miru ali zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Keder je še dodal, da je zdravstveno stanje obeh policistov stabilno. Še naprej sta v zdravniški oskrbi.

Spomnimo

Streljanje v Ljubljani-4
Streljanje v Ljubljani-4 FOTO: M.M.

Včeraj okoli 17. ure je na križišču Korytkove in Bolgarske ulice prišlo do obračuna med oboroženim Ljubljančanom in policisti, ki so se odzvali na klic zaradi nasilja v družini. Policijo naj bi poklicali prestrašeni stanovalci in jo obvestili, da njihov sosed oborožen s pištolo hodi po notranjem dvorišču hiše in vpije, da bo vse pobil.

Policisti so se na klic odzvali. V navzkrižnem streljanju so napadalca ubili. Policija bo ustanovila posebno preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala okoliščine streljanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

televiska1
16. 08. 2009 01.37
tale komentar je malo pozen:Časi so taki,da ne veš, več,kdaj bi koga mahnil na gobec ali ga kar ustrelil.Zato ni čudno, da se je to dejansko zgodilo. Vendar bi policija morala ukrepati malo bolj kulturno in ne po šerifovsko.Policija bi morala reveža, ki se mu je očitno zmešalo,izolirati.Preprečiti bi morala nepoklicanim dostop do njega in pokllicati na pomoč pogajalca (psihologa ali kar psihiatra).To, da sta se spravila v strelski obračun z bolnikom je nepojmljivo.Če bi imela kaj vesti, bi jima ta umor obležal do njune smrti na vesti.Policijski šefi naj že nabavijo oklepe za policiste.Denar naj si preskrbijo kar pri vojski,ki naj odpove kakšno Patrio.Ministrica naj pa končno naredi red med policijskimi šefi,ki naj poskrbijo za dopolnilno šolanje podrejenih za takšne primere.Oba vpletena policista pa morata vsekakor odgovarjati za umor.Policija naj zaposli tudi kakšnega pogajalca.Mislim, da mu ne bo zmanjkalo dela.
izbruh@gmail.com
10. 08. 2009 08.38
+1
Res je, da mora biti policija v družbi pod kontrolo, ampak če sta dva policaja ranjena s strelnim orožjem, bi bil lahko od tretje krogle mrtev ti ali tvoj otrok. In potem bi bil vik in krik, zakaj ga policaji niso takoj ustrelili, če so videli da je nevaren, pa ne vem kaj vse! Policaj je samo prva plast državnega sistema in zato se vsi izživljajo nad njimi. Glede na odnos do policajev, ki ga človek zasledi na forumih in med folkom, so policaji pravi angeli. Če bi vas folk tako je**al v glavo kot njih, bi že zdavnaj strelajli okrog sebe. Tako kot se boš v trgovini znesel nad prodajalko, v banki nad referentko na šalterju, namesto nad direktorjem, tako ljudje svoje nezadovoljstvo nad sistemom sproščajo nad policaji. Manj pohlepa, manj nervoze, manj napetosti, manj agresivnosti, več človečnosti, pa bo ta družba bolj prijazna za bivanje!
ranger1
10. 08. 2009 03.53
LLC09.08.2009, 08:046 Imaš prav.
JAMAN
09. 08. 2009 22.43
Nekateri tako pametno komentirajo, da bi morali policijske priročnike napisat. Počakajmo na uradno preiskavo, drugače pa kot je razvidno sta policista odšla na pomoč, drugim ljudem, ki so jih tja poklicali in prosili za pomoč. Jopiči ali ne, pravilen postopek ali ne ...... LJUDJE en človek je mrtev, dva ranjena - TO NI HEC. Je pa dejstvo, da v kolikor se je pokojni namenil dejansko "ubijati" se je še dobro izteklo, da mu niso naproti prišli civili, ki pa se dejansko neoborženi proti njemu ne bi mogli braniti in bi bilo lahko hipoteetično žrtev več v malo spremenjenih okoliščinah. NI KAJ KO NAS JE STREH, KOT NAM NEKDO NEKAJ VZAME, KO SMO OGROŽENI KOGA POKLIČEMO 113 A NI TAKO? Hvala bogu da so!
insaner
09. 08. 2009 22.01
Strelca policija doslej še ni obravnavala, … bo pa pokojnik takoj po pietetnem premoru zaslišan
insaner
09. 08. 2009 19.40
-2
v časih, ko so policaji zaščiteni z neprebojnimi oblekami, ko imajo za seboj leta pretepaškega urjenja, ko prihrumijo množično nad posameznika, ki se mu je pač iz nekih – stvarnih ali imaginarnih razlogov, v nekem trenutku strgalo, NI OPRAVIČILA ZA STRELJANJE, še manj za uboj vsako policajsko akcijo – tudi »najnedolžnejše« v smislu kakega preverjanja prometa, je potrebno začeti snemati. Od začetka postopka do konca, kakršenkoli je.
krtacka313
09. 08. 2009 18.48
noben ne ve, zakaj se je pri stvari sploh šlo zato ni smiselno, da ste tukaj vsi pametni.
bogdan2253149@yahoo.com
09. 08. 2009 17.40
-1
samoobramba ja , sta pac vaska kmetavzarja ki si mislita da se jima nic ne more zgoditi , ker sta pac organa oblasti.Dab nekdo poskusal zadevo ohladiti , so ti policisti uprizorili dvoboj izpred OK coral
bogdan2253149@yahoo.com
09. 08. 2009 17.38
-1
a ti pa ves Ker je bilo smesno s strani zdravnika k je gledl nekoga iza objektiva in se skoraj nnasmejal nad poskodbo. Ce tega ne vidis , pol ne se ri mudelker nobeden do sedaj ne ve kaj se je dogajalo morda policija kokr zgleda k se vidi da napihujejo in dejansko lazejo da bi opravicili dejanja teh 2 policajev
IbrMudel
09. 08. 2009 16.20
-1
"A ljudje ne vidite da so zaradi tega ko je bil ubit clovek napihnili policista poskodbe. Ne vem kaj se je dogajalo ampak..." Torej, če ne veš ne soli pameti.
bogdan2253149@yahoo.com
09. 08. 2009 14.11
-1
tukaj se vidi kako mi vrjamemo le tem ., mediji ali sistemu .Preiskava je se v teku , in se nekaj od teskih telesnih poskodb policistov do ran v katerih je bilo poskodovano samo misicevje za kar so morali uporabiti par sivov. A ljudje ne vidite da so zaradi tega ko je bil ubit clovek napihnili policista poskodbe. Ne vem kaj se je dogajalo ampak kakor gre proti temu da tukaj le ni vse kakor bi moralo biti. Vsako clovesko zivljenje je dragoceno , ampak tukaj v tem primeru zgleda da le ni bilo vse storjeno kakor treba .Mislim da bi bila potreba da se v bodoce razmisli o kasni 6 letni soli za taksen kader , ker je le veliko vsega v delovnem razmerju policista in se 1x pravim , da sedaj ko lahko vsak po domace receno kmet pride do le tega. In se nekaj , zivljenjske situacije postajajo mzmeraj bolj problematicne (zaradi krizno ekonomske) ta nas strokovni kader pa zmeraj manj izobrazen , vsaj v tem pogledu....
TinTinTan
09. 08. 2009 13.06
LLC ta prekršek je ravnokar nekoga stal življenja. Očitno so policaji pri nas James Bondi in imajo licenco za ubijanje
ajtimb
09. 08. 2009 11.56
marko 03 stopil si samo na svoj rep nevednosti in arogance. Izgleda da so te imeli policisti že v svojih kremplji,sedaj pa si postal največji poznavalev njihovega dela. Sicer smo pa tvojih praznih in nezanimivih razmišljan že navajeni.
MarkoKnez
09. 08. 2009 11.47
"Strelca policija doslej še ni obravnavala"??? No ja, zato pa je bila "prva obravnava" toliko bolj temeljita (načrtovana?)! Ubit(?) je bil človek!
posiljatelj
09. 08. 2009 11.11
+1
v ZDA se temu reče "suicided by the police"
LLC
09. 08. 2009 08.04
marko 03! Od kod ti tolikšna pamet, da tako na veliko razmišljaš, a si mogoče strokovnjak za to področje, kaj ti veš, kaj se dela in kaj ne. Verjetno si enkrat dobil položnico za storjeni prekršek, zdej pa si se tukaj na veliko razpisal in pametuješ s nekim svojim ne vem kakšnim prepričanjem. Ti si verjetno velik mojster in bi takšno situacijo veliko bolje rešil, kot pa je to bilo. Samo tisti, ki so bili na kraju vedo kako in zakaj. Tebe bi postavil med vse te ljubljanske pametnjakoviče, debile, lopove in vse drugo, tudi tisto kar si sam omenil, pa bi rad videl, kako bi ti to reševal. Moj komentar velja za vse tiste, ki imate kaj za komentirati, vsakič, ko je kakšnen članek v zvezi policijo ali policitste. Komentirate le na podlagi slabe izkušnje zaradi kazni ali mogoče kakšnega arogantnega policista. Poznam veliko policistov, delajo pač ker je to delo, nobeden pa ne pove, kolikokrat so komu je policist spregledali prekršek, oziroma ga opozorili. Nobeden od vas pameznjakovičev nebi delal njihovo delo, zato komentirajte raje kaj drugega.
marko03
09. 08. 2009 06.17
-1
Še en primer "sposobnosti" naše policije. Mojstri pendreka so(tistim , ki znajo misliti) spet pokazali , česa so se na tečaju res dobro naučili , kaj jim gre najbolje od rok...... Zdaj tisti , ki si tolikokrat zaman prizadevajo priklicati policijo v slučaju družinskega nasilja (ali drugih varnostno pomembnih dogodkov) vedo , kakšne navedbe (po telefonu) pomagajo , da bodo za spremembo res prišli in to kar v trumah......(če ni bilo vse skupaj zrežirano) Največkrat si dovolijo idejo , da bi sicer mogoče lahko opravili ogled , da pa na sodišču itak nič ne bo in bla,bla,bla in to seveda iz udobnega dispečerskega fotelja lepo na toplem....Prejudicirajo delo tožilstva in sodstva , namesto da bi opravili svojega. Skratka , uspel jim je najslabši možni izid od vseh-kar se njih tiče. Špekulacije , kaj vse je hotel narediti umorjeni s svojo pištolo , preden so mu s svojim " strokovnim" posredovanjem izbili še zadnjo planko iz plota , so seveda obliž na rano njihove sramotne rabote in z njimi nas bodo na debelo nafilali. Malce pobrskajmo po zgodovini , saj ni treba predaleč. V vsaki situaciji , ki zahtevba ravno obratno naravnanost policije od njihove rutine-namreč , da je najbolje , če storilec pride(oziroma pripelje) k njim , ne pa obratno-da bi oni angažirano in strokovno "prišli" do njega , se stvar temeljito izjalovi. Da o vzgojno preventivnem delovanju ne izgubljam besed. "Mi iščemo velike ribe" smo od njih že večkrat slišali.Smrkavca mladokljunega , ki divje vozi in še bolj divje parkira pred njihovim nosom že z mopedom , se niti ne dotaknejo , ker dokler je drevo še mlado je najbolje , da ga pustiš nemoteno rasti v veliko ribo in jo počakati potem za grmom z laserjem , ko si je že ustvaril statistiko verjetnosti , da te dobijo.Koliko jih je med tem zorenjem pohabil in pobil s svojim ali atovim vozilom , je postranska stvar. Najvišjo ceno praviloma plačajo žrtve , njihove strokovnosti , zlasti kadar ni prič , včasih jo pa skupijo tudi sami. Ampak mi lahko samo opazujemo , ONI so pooblaščeni..... No , pa da vidim , na koliko repov sem s svojim razmišljanjem stopil tokrat .
damjan2
09. 08. 2009 00.59
Mi brišete komentarje. Kako ste ne svobodni mediji
ForwardThinking
08. 08. 2009 23.38
hmm... a bo ta novica na naslovnici zdaj še kak mesec ali kako? Ali se nič drugega ne dogaja pri nas?
Leonna
08. 08. 2009 23.07
+1
Resnično so se policisti pravilno odzvali na streljanje občana, ki je žal za streli umrl. Zanima me le, kaj se dogaja z ljudmi. Včasih smo smo o spopadih s policijo in občani slišali iz tujih držav, danes pa je že to pri nas. Mislim, da Slovenija ni več tako varna država.