Črna kronika

FOTO in VIDEO: V izolski bolnišnici po strelskem napadu umrl tudi zdravnik

Izola, 22. 08. 2016 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V izolski bolnišnici je 70-letnik streljal na zdravnika, nato pa ubil enega policista, še enega pa huje ranil. Napadalec je v obračunu s policijo umrl, pozneje je umrl tudi zdravnik. Kot je povedal generalni direktor policije Marjan Fank, je bil napadalec stari znanec policije iz okolice Kopra, ki je že bil v zaporu zaradi ropa pošte.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Streljanje v Izoli
    02:40
    Iz 24UR: Streljanje v Izoli
  • Iz SVETA: Streljanje v Izoli
    01:41
    Iz SVETA: Streljanje v Izoli
  • Iz SVETA: Tragičen dogodek v Izoli
    02:10
    Iz SVETA: Tragičen dogodek v Izoli
  • Iz 24UR: Nova žrtev med policisti
    02:24
    Iz 24UR: Nova žrtev med policisti
  • Iz 24UR: Streljanje v izolski bolnišnici
    01:41
    Iz 24UR: Streljanje v izolski bolnišnici
  • Iz 24UR: Kaj je znanega o strelcu?
    00:52
    Iz 24UR: Kaj je znanega o strelcu?

Koprski policisti so bili ob 15.19 obveščeni o streljanju v izolski bolnišnici. Po do sedaj zbranih podatkih je 70-letnik v prostorih bolnišnice brez opozorila pričel streljati na zdravnika. V tistem trenutku je bil v bolnišnici zaradi povsem druge zadeve tudi policist. Ko ga je storilec zagledal, je pričel streljati tudi nanj in vanj ustrelil nekaj nabojev. 43-letni policist je hudo ranjen obležal, storilec pa je zapustil bolnišnico.

Storilec je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z uporabo orožja, je sporočila policija. Gre za njihovega starega znanca iz Svetega Antona pri Kopru, ki je bil zaradi dvakratnega ropa pošte v Pobegih že v zaporu. Bil naj bi tudi v rezervnem sestavu policije, zato je imel dostop do orožja. V oddaji 24UR so poročali, da gre za Darka Gregoriča.

Takrat so na policijo prispele že prve prijave dogodka.

Policisti, ki so bili napoteni na kraj dogodka, so v blokadi ustavili storilca na parkirišču, pri tem je 70-letnik tudi vanje ustrelil več strelov in zadel drugega policista v prsni koš. Policisti so prav tako odgovorili s streli. Ogled kraja in obdukcija bosta pokazala podrobnosti dogajanja.

43-letni policist je na kraju dogodka umrl, prav tako je umrl tudi storilec. Radio Capris in spletno Delo poročata, da je v večernih urah umrl tudi hudo poškodovani zdravnik. 46-letni policist je še vedno v kritičnem stanju. Kot so za STA povedali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je bilo njegovo stanje dovolj stabilno za prevoz, zato so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer so ga uspešno operirali.

"Kriminalisti trenutno še opravljajo ogled kraja, po zaključenih preiskovalnih dejanjih pa bomo javnost tudi obvestili o podrobnostih današnjega tragičnega dogajanja," je sporočila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec.

streljanje pred izolsko bolnišnico
streljanje pred izolsko bolnišnico FOTO: Primorske novice

Fank: V bolnišnico se je odpravil z namenom, da ubije prav tega zdravnika

Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka se je moški v bolnišnico odpravil z naklepom, da ubije prav tega zdravnika. Tudi očividci pravijo, da je strelec iskal prav ustreljenega zdravnika, saj je spraševal po njem, v rokah pa naj bi imel celo list papirja s seznamom imen, poroča nacionalna televizija.

Zdravnika je ustrelil v prsni koš, nato pa še v hrbet. Na hodniku je zavladala panika, v bolnišnici pa je bil medtem tudi 43-letni uniformirani prometni policist, ki je po Fankovih besedah začel streljati nazaj proti strelcu, a ga je storilec od blizu ustrelil v prsni koš. Njegove poškodbe so bile tako hude, da je podlegel na kraju nesreče oz. so njegovo smrt razglasili poldrugo uro kasneje v operacijski dvorani.

Napadalec je nato po neuradnih informacijah odkorakal iz bolnišnice, se usedel na bližnjo klopco in tam nekaj časa posedel, nato pa skušal pobegniti z avtomobilom, a so se pripeljali policisti, ki so ga skušali ustaviti. Pri tem je napadalec ustrelil še enega policista in ga huje ranil, je povedal Fank. Policisti zdaj še preiskujejo, ali si je storilec nato sodil sam ali so ga pokosile policijske krogle.

streljanje pred izolsko bolnišnico - 3
streljanje pred izolsko bolnišnico - 3 FOTO: Primorske novice

Očividka: V eni roki je držal berglo, v drugi pištolo'

Očividka je za radio Capris povedala, da je v bolnišnici zavladal kaos, ljudje so bežali in se zapirali v prostore. "To je bil starejši gospod, v eni roki je držal berglo, v drugi pa pištolo. Ljudje so se razbežali, se drli ... Moški se je usedel v avto, da bi se odpeljal, potem pa so ga ustavili policisti, ali pa se je ustrelil sam, ne vem ..." je dejala. Celo njeno izjavo in še nekaj drugih si lahko pogledate v spodaj pripetih videoposnetkih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

MNZ: Pravica do varnega opravljanja nevarnega dela je človekova pravica vsakega policista in policistke

Z Ministrstva za notranje zadeve so po dogodku sporočili, da je pri opravljanju svojega dela danes umrl policist, njegov sodelavec pa je huje poškodovan. "Ob tragični izgubi ministrica za notranje zadeve izreka iskreno sožalje družini, prijateljem in sodelavcem pokojnega policista, ranjenemu policistu pa želi čim hitrejše okrevanje. Žal smo v zadnjem času prepogosto priča dogodkom, ko so pri svojem delu poškodovani ali še huje, ubiti policisti," so zapisali.

Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je za Primorske novice povedal, da uradnih izjav ne bodo dajali, dokler ne pridejo v stik s svojci poškodovanih. Dejal je, da so vsi v šoku.

Poudarili so, da tragičen dogodek ponovno potrjuje, da policijskega poklica ne gre enačiti s klasičnimi uradniki. "Policisti in policistke opravljajo enega najbolj plemenitih in nesebični poklicev, saj v imenu države varujejo naša življenja, ščitijo človekove pravice in temeljne svoboščine in zagotavljajo varnost v državi. Pravica do varnega opravljanja nevarnega dela je človekova pravica vsakega policista in policistke. Zato ostaja prioriteta mandata ministrice za notranje zadeve skrb za ustrezno opremljenost policije in nemotene pogoje za delo, tudi kar se tiče ustreznih zakonskih pooblastil," so še dodali.

streljanje pred izolsko bolnišnico
streljanje pred izolsko bolnišnico FOTO: Primorske novice

Kolar Celarčeva: Okrepili bomo varnost pacientov

Ob tragičnem dogodku se je odzvala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. "Iskreno obžalujem tragični dogodek v Splošni bolnišnici Izola in sočustvujem z vsemi prizadetimi, njihovimi družinami in sodelavci. Ministrstvo bo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da do takšnih tragičnih dogodkov ne bo prišlo nikoli več. Žal ekscesov ne more preprečiti še tako dobro varovanje. Kljub temu bomo z vodstvi javnih zavodov še dodatno okrepili varnost pacientov in zaposlenih v zdravstvenih ustanovah," je zapisala.

Brglez: Storil bom vse, kar je v moji moči, da bom zagotovil varnost

"Današnji tragični dogodek v Splošni bolnišnici Izola terja dodaten premislek o tem, kako zaščititi tiste posameznike in skupine, ki v okviru svojega poklica vsakodnevno delajo v dobrobit državljank in državljanov Slovenije," je po tragediji sporočil predsednik Državnega zbora Milan Brglez. "Naši policisti in naši zdravniki opravljajo poklica, ki nam zagotavljata varnost in življenje. Prav je, da tudi država naredi vse, da njim omogoči varno opravljanje njihovega dela in poslanstva. Zato se bom tudi sam potrudil in storil vse, kar je v moji moči, da bi vsem ranljivim poklicnim skupinam zagotovili kar se da največjo varnost in usposobljenost na njihovem delovnem mestu. Že jutri bom pristojne povabil na pogovor o tem, kako lahko k izboljšanju razmer in varnosti za najbolj ranljive poklice prispevam v funkciji predsednika Državnega zbora," je dodal.

Družinama, svojcem in sodelavcem je ob tragični izgubi v svojem imenu in v imenu DZ izrekel iskreno in globoko sožalje. Policistu, ki se še bori za življenje, pa Brglez želi, da bi se mu zdravstveno stanje čim prej izboljšalo.

SPS: Nov opomin, da poklic policista ni primerljiv z nobenim drugim

Iz Sindikata policistov Slovenije (SPS) so sporočili, da z žalostjo sprejemajo novico o smrti policista, njegovim svojcem in sodelavcem pa so izrekli globoko sožalje. "Vsak napad na policiste kot predstavnike države Republike Slovenije ostro obsojamo. Hkrati izražamo globoko zaskrbljenost nad odnosom nekaterih institucij, delov civilne družbe in medijev do varnosti policistov, saj smo v zadnjem času priča zaviranja procesa sprejema nujnih dopolnitev policijskih pooblastil, ki bi varnost policistov v postopkih z nevarnimi osebami lahko dvignile na višji nivo," so zapisali.

Žal nas ta tragedija ponovno opominja, da poklic policista ni primerljiv z nobenim drugim poklicem v javnem sektorju, kar bo morala javnost tokrat žal z grenkim priokusom tudi sprejeti. Drugačnega argumentiranja tokrat ne bomo več dopustili!!" SPS

Ob tem tragičnem dogodku jasno sporočajo, da na takšen odnos ne bodo več pristajali in da pod nobenim pogojem ne bodo več dovolili oviranja sprejemanja nujnih dopolnitev zakonodaje glede policijskih pooblastil. "Vsi državljani Republike Slovenije se morajo zavedati, da policisti z zagotavljanjem lastne varnosti hkrati zagotavljamo varnost slehernemu prebivalcu. Le v kolikor bomo policisti sami ustrezno zaščiteni in imeli na voljo tako varovalno opremo kot ustrezna prisilna sredstva in pooblastila, bomo lahko ustrezen nivo varnosti nudili tudi državljanom."

Hkrati sporočajo tudi, da ne bodo več dovolili oviranja sprejema dopolnitev zakonodaje, ki svojcem policistov, ki so izgubili življenje pri opravljanju svojega poslanstva, omogoča, da država poskrbi za njihovo socialno varnost, predvsem njihovih otrok z omogočanjem štipendiranja, kritjem stroškov za šolsko prehrano, prednosti pri vpisu v javne vrtce in povračilo stroškov vrtca in podobno. "Poudarjamo, da je to minimum, s čimer se lahko družba kot taka oddolži policistom za to, kar so ti plačali z lastnim življenjem. Ne moremo dopustiti sklicevanja nasprotnikov na primerljivost poklicev v javnem sektorju, saj se je takšno primerjanje pokazalo za neprimerno in nedostojno, žal spet za ceno življenja policista, ki je vestno in profesionalno opravljal svoj poklic."  

SPS bo svojcem preminulega policista nudil vso pomoč in podporo ob tej prerani izgubi njihovega dragega kolega. Ranjenemu policistu pa želijo čimprejšnje okrevanje, nudili mu bodo vso potrebno podporo in pomoč.

PSS: Policija ponovno zavita v črnino

Tudi iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) so sporočili, da dogodek žal ponovno dokazuje, da policisti niso zgolj uradniki, poklic policista pa nikakor ne more biti primerljiv s katerim koli drugim poklicem. Družini, svojcem, sodelavkam in sodelavcem preminulega kolega so ob tragični novici izrekli globoko sožalje. "Z njimi delimo neizmerno žalost, huje poškodovanemu policistu želimo čim hitrejše okrevanje. Vse sodelavke in sodelavce ponovno pozivamo, naj v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost in varnost svojih kolegov, ne glede na predvideno stopnjo tveganja v posameznih postopkih."

Združenje policistov: Na katera vrata moramo še potrkati, da bi zaščitili policiste?

"Nismo še pozabili na zadnjo nasilno smrt policista, ko nas je pretresla vest o današnjem tragičnem dogodku v Izoli. Ponovno se je zgodilo tisto, kar vsakogar, še posebno pa policista globoko pretrese," pa so zapisali v Združenju policistov Slovenije.

Prepričani so, da se lahko zagotavlja varnost državljanov, če država poskrbi za varnost policistov. Zaskrbljeni so, da v zadnjem obdobju prihaja do tragičnih dogodkov, pri katerih so v službeni dolžnosti udeleženi policisti. "Ne smemo dopustiti, da bi umori policistov in nasilje nad njimi postali vsakodnevna stalnica v naši sorazmerno varni Sloveniji. Velikokrat se sprašujemo, na katera vrata moramo še potrkati, da bi lahko omogočili policistom ustrezna zaščitna sredstva za varno opravljanje svojega poklica. Poudariti je potrebno, da varnost države ni samoumevna. Ne želimo si, da bi policisti prihajali v službo s strahom za svojo varnost. Pogum in pripadnost, ki ga policisti izkazujejo do svoje službe je potrebno primerno nagraditi in ovrednotiti, obenem pa spodbujati ustrezno klimo med zaposlenimi. Prepogosto pozabljamo, da policisti niso le številka zaposlenega v javni upravi na Ministrstvu za notranje zadeve, ki delujejo represivno in polnijo proračun države, ampak tisti, ki zaradi varnosti državljanov na kocko postavljajo svoja življenja.
Svojcem, prijateljem in sodelavcem preminulega policista izrekamo iskreno sožalje."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3