Tujina

Moški umrl na barki, še pet oseb v bolnišnici: so se zastrupili s školjkami?

Hvar / Split, 13. 08. 2019 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.L. / Ti.Š.
Komentarji
218

Na Hvaru se je zasidralo plovilo, na katerem je bil mrtev moški, še pet potnikov, med njimi dva otroka, pa je imelo zdravstvene težave. Po nekaterih navedbah bi se lahko zastrupili s školjkami, spet drugi menijo, da z bencinom ali ogljikovim monoksidom. Otroka, stara pet in 14 let, sta v kritičnem stanju, zdravniki v splitski bolnišnici se borijo za njuni življenji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Moški umrl na ladji pri Hvaru
    02:19
    Iz 24UR: Moški umrl na ladji pri Hvaru
  • Iz 24UR ZVEČER: Hvar: zastrupitev s školjkami, plinom?
    02:35
    Iz 24UR ZVEČER: Hvar: zastrupitev s školjkami, plinom?

Policijska uprava splitsko-dalmatinske regije je ob 10.10 prejela obvestilo, da je kapitan plovila zaprosil za vplutje v pristanišče na Hvaru, saj je bil na krovu mrtev moški. Ta je umrl še pred prihodom reševalcev.

Še pet ljudi (hrvaški mediji so pred tem sicer poročali o štirih osebah) pa so zaradi hudih zdravstvenih težav prepeljali v bolnišnico v Splitu.

Najprej so s helikopterjem nujne medicinske pomoči v bolnišnico prepeljali otroka, stara pet in 14 let, saj sta zaradi hudih prebavnih težav izgubljala zavest, poroča Jutarnji list. Po zadnjih podatkih, ki jih navaja 24sata, je stanje otrok kritično. "Oba sta priklopljena na respirator, odpovedalo jima je več vitalnih organov. Začelo se je z nevrološkimi težavami, nato so pričeli odpovedovati srce, pljuča, jetra," je dejala zdravnica Branka Polić. Po njenih besedah o vzroku zastrupitve še ne morejo govoriti. "Naprej se borimo za njuni življenji. Več bo znanega po opravljeni diagnostiki," dodaja Polićeva. Rezultate te naj bi javnosti predstavili jutri.

Po jedi smo se počutili slabo, morda od plina na ladji ali zastrupitve s hrano. Ne vemo, kaj se je zgodilo, le naenkrat nam je bilo slabo. /.../ Morali bi preživeti lep dopust, ki pa se je sprevrgel v tragedijo. Bruno Mancus

Kasneje, okoli 13. ure, so v bolnišnico zaradi slabega počutja prepeljali še tri odrasle osebe, je na novinarski konferenci pojasnil primarij Dragan Ledina iz bolnišnice v Splitu. Neuradno gre za 64-letnega moškega (župana mesta Sant'Agata di Militello in nekdanjega senatorja Bruna Mancusa) ter 56- in 44-letni ženski (ena od teh je soproga umrlega). Dva sta imela ob tem lažje simptome – po navedbah Dnevnika.hr naj bi bruhala, imela drisko, občasno pa tudi izgubljala zavest; stanje ene ženske pa je nekoliko resnejše.

Vsi so italijanski državljani, doma iz mesta Sant'Agata di Militello na Siciliji, piše Večernji list. 57-letni moški, ki je domnevno umrl že ponoči, naj bi bil menedžer Eugenio Vinci, oče zastrupljenega dečka. Slabo naj bi mu nenadoma postalo na stranišču ladje, nakar je padel in z glavo udaril ob zid. Hrvaški mediji ob tem neuradno navajajo, da bi slabost (in zastrupitev) lahko povročili tudi plini iz stranišča in klime.

Na najetem 18-metrskem plovilu, ki je plulo pod hrvaško zastavo, so bili sicer še štirje člani posadke.

Na plovilu, ki je okoli 10. ure zjutraj vplulo v pristanišče na Hvaru, je bil mrtev moški.
Na plovilu, ki je okoli 10. ure zjutraj vplulo v pristanišče na Hvaru, je bil mrtev moški. FOTO: Shutterstock

Vzrok tragedije uradno ni znan, neuradno pa bi lahko šlo tudi za zastrupitev s hrano. Po pisanju hrvaškega portala Index.hr bi se lahko zastrupili s školjkami (mediteranskimi klapavicami oziroma dagnjami), ki so jih sinoči jedli v znani hvarski restavraciji na obali. Slabo naj bi se začeli počutiti tekom noči.

Zaposleni na hrvaškem zavodu za javno zdravstvo splitsko-dalmatinske županije sicer še ne želijo govoriti o možnih vzrokih zastrupitve, saj primer še preiskujejo.

Hvarsko restavracijo, kjer so zastrupljeni sinoči večerjali, so popoldne zapečatili. Trije epidemiologi so nato opravili analize vse hrane, ki so jo pripravili v zadnjih treh dneh. Restavracija je bila zvečer že odprta.

"Na Hvaru sta trenutno epidemiolog in dva sanitarna inšpektorja. V Splitu je tudi dežurna epidemiologinja," je za Dnevnik.hr popoldne povedala direktorica zavoda Željka Karin. Po njenih besedah je tako huda zastrupitev s hrano možna, če je količina strupa res velika. "Toda, kot nam je znano, zastrupljeni niso zaužili velikih količin hrane. Veliko je neznank in treba je počakati na uradne analize," dodaja. Hrvaški mediji ob tem navajajo, da naj bi skupina naročila dve porciji školjk, kar je za šest zastrupljenih oseb relativno mala količina zaužite (potencialno) zastrupljene hrane.

Epidemiologi so popoldne vzeli vzorce hrane. "Pomembno je, da se dokopljemo do vzorcev hrane, ki jo je šestčlanska družina jedla v zadnjih 24 urah," pravi dežurna epidemiologinja Vesna Barišić. V tem času je družina jedla na plovilu ter v eni od hvarskih restavracij. Kot je razvidno iz računa, so jedli solato, testenine, ribe, hobotnico in piščančje meso. Da so se zastrupili s hrano ni moč z gotovostjo trditi, dokler se ne opravijo vse analize konzumirane hrane, je za 24sata poudarila Barišićeva. Epidemiologi zato jemljejo tudi druge vzroce – tako hrane na čolnu kot z drugih površin na plovilu. Po besedah epidemiologinje bi lahko bili rezultati znani v roku dveh dni. "V tem trenutku niti infektologi iz splitske bolnišnice ne morejo z gotovostjo potrditi vzroka zastrupitve. Primer te družine je za zdaj izoliran, ni kakršnih koli znakov, ki bi nakazovali na epidemijo," še pravi Barišićeva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po navedbah splitskega primarija Ledina pa bi lahko vzrok za zastrupitev tičal drugje. "Če izključimo vnos strupa z zaužitjem, je možen vzrok plin. Nisem toksikolog in se s tem ne ukvarjam, zato težko podam končno mnenje glede tega," pravi in dodaja, da so mu hospitalizirani dejali, da so zaznali vonj bencina, a da to na plovilu ni nič neobičajnega. Na vprašanje, ali bi lahko bile za zastrupitev krive školjke, pa Ledina odgovarja, da meni, da ne. "V svoji karieri nisem naletel na tako burno reakcijo organizma po zastrupitvi," še pravi.

Novinarji portala Index.hr so govorili tudi z upokojenim specialistom infektologije, ki se je vrsto let profesionalno ukvarjal z zdravljenjem raznovrstnih zastrupitev. Poudarja, da mu podrobnosti primera s Hvara sicer niso znane, a meni, da tukaj najverjetneje ne gre za zastrupitev s hrano. "Zastrupitve s hrano imajo razmeroma kratko inkubacijsko dobo, razen kadar govorimo o salmoneli. Pri zastrupitvah s hrano je klinična slika prav tako blažja, zastrupitve pa navadno niso smrtonosne. Tukaj bi lahko šlo za zastrupitev v kombinaciji s hrano. Pri zastrupitvi z monoksidom bi nemudoma padli v nezavest. Školjke so sicer pogost vzrok za zastrupitev, a tukaj gre očitno za nekaj resnejšega. Vse bodo pokazale analize," je razložil infektolog.

Jutarnji list medtem piše, da naj bi v krvi zastrupljenih otrok našli visoke vrednosti karboksihemoglobina, kar bi nakazovalo na zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Strokovnjaki pravijo, da je nenavadno, da je vsem postalo slabo v relativno kratkem času ter da je očitno vzrok nekaj, kar ima razmeroma kratko inkubacijsko dobo. Del vzorcev so zato poslali na preiskave v center za forenzične preiskave.

'Tako hude zastrupitve še nismo videli'

Novinarji Indexa so se pogovarjali tudi z Ivano Unić, predstojnico splitske pediatrične klinike, kjer se na oddelku za intenzivno nego zdravita otroka. Povedala je, da se borita za življenje in da so zaradi njunega izjemno težkega stanja v službo poklicali tudi zdravnike in medicinske sestre, ki so bili prosti oziroma na dopustu. Z letnega dopusta se je predčasno vrnila tudi priznana toksikologinja Davorka Sutlović, ponjo so poslali kar helikopter.

"Delamo vse, da bi rešili otroka, ki sta v smrtni nevarnosti. Sumimo na zastrupitev, ne moremo pa reči, ali s hrano ali s čim drugim. Rečem lahko, da še nismo videli tako hude zastrupitve s tako težko klinično sliko. Vsi zdravniki in medicinske sestre, ki niso bili v službi, so prišli v bolnišnico zunaj svojega delovnega časa, vsi se trudimo, da bi rešili otroka," je povedala Unićeva.

O dogodku je bilo obveščeno splitsko Državno županijsko odvetništvo, plovilo pa si je ogledal namestnik županijskega državnega odvetnika.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
14. 08. 2019 11.46
-1
Mene čudi da ne vejo je hrana ali plin, MA to pa je tako različna zadeva da ne more enako ZGLEDA I ❗️❗️
lilihip
14. 08. 2019 08.37
+8
Sicilija/župan....vse jasno
murinar
14. 08. 2019 08.32
-11
Poznam hrvata živečega v Sloveniji ,kateri je bil na dopustu na hrvaškem ,naročil školjke mu bilo slabo ( bruhal ) ,se opomogel ,vrnil v Slovenijo in dejal ; nikoli več na dopust na hrvaško ,nikoli ! Ne verjeti hrvatu !
lilihip
14. 08. 2019 09.45
+8
to se ti lahko zgodi povsod, zarad tega ne rabi krivit celega naroda! kr neki res!
b75
14. 08. 2019 08.09
+3
Res zanimivo, da pod romunsko nesreco ni dovoljeno komentiranje… Zelo ekspliciten je zadnji stavek v clanku, kjer pise da je povzrocitelj nesrece,ki jo je odnesel brez prask, z nekaj modricami, osumljen vekratnega umora. Vec kot ocitno Romuni vedo,kako se taki zadevi (objestna voznja, pod vplivom alkohola) STREŽE... edino pravilno
Aijn Prenn
14. 08. 2019 08.04
+8
Z bencinom se ne boš smrtno zastrupil, tudi če ga spiješ pol deci. Nekomu so bili odveč, bi rekel.
maršal Broz
14. 08. 2019 08.01
+12
Mafijska posla.
frigulefragule
14. 08. 2019 07.57
+1
Itak k je tolk kemije u meku
kajpavzdevek
14. 08. 2019 07.43
+16
Župan in Sicilija to mi smrdi po likvidaciji. Kapetan bil podkupljen
Schnitzel
14. 08. 2019 07.32
+23
Upam, da bo z ostalimi vse v redu in da bodo objavili pravi vzrok.
alpheca 1
13. 08. 2019 21.53
-16
Boljše Fish meca v McDonald’su tam se ti to ne more zgodit.
JohnsonJohnson
14. 08. 2019 07.27
-1
sam to je nna koncu še res, čistoča in red je v MvDonaldsu na visoki ravnni proti raznim privatnnim oštarijam, če seveda nne delajo kaj po balkanskih internih pravilih...
Smrekar1
13. 08. 2019 21.51
+29
Iskreno me tole še najbolj spominja na kakega Litvinenka. Zastrupitev s hrano je čudna, pričakovali bi še več obolelih v restavraciji. Karkoli na plovilu odpade, ker je posadka ostala zdrava. Eden je bil lokalni politik iz juga Italije, da ni šlo za poskus umora? Kdo je bil zraven v restavraciji, morda so celo zastrupili napačno skupino?
Smrekar1
13. 08. 2019 21.45
+16
Zdaj govorijo o plinu, ki naj bi uhajal iz klime. Taisti plin se uporablja kot potisno sredstvo v otroških inhalatorjih (npr. Ventolin). Tavajo v temi, to je to.
kolaps
13. 08. 2019 21.42
-4
Ta dopust hr morju jedu lignje... se danes prebolevam virusni miningitis! Upam da ni bilo od lignjev...se ne ve...jaz pa sumim.
Nikdar več
13. 08. 2019 21.21
+36
Mafija? Direktor trgovske verige in župan na plovilu....
trollolll
13. 08. 2019 21.04
+22
Italjani pisejo o zastrupitvi z izpusnimi plini, ki naj bi prisli cez wc ali cez klimo
el capitano
13. 08. 2019 21.14
+4
FAUSTOS1
13. 08. 2019 21.03
-12
po tako dragih školjkah na hvaru,je možno huje le še zastrupitev.
Bofur
13. 08. 2019 21.01
+39
Bakterija, ki prenaša naravni super smrtonosni toksin, ki povzroča botulizem, preživi v sladki in slani vodi. Školjke so naravni vir botulina. Zato morajo biti sveže, iz neoporečne vode ter žive, z zaprtimi lupinami. Tiste, ki se med kuhanjem ne odprejo, je treba zavreči.
murinar
14. 08. 2019 08.33
+4
procesoid
13. 08. 2019 20.54
+14
Hrvati pišejo, da je bila v krvi ponesrečencev najdena visoka doza karboksihemoglobina, torej naj bi vdihali ogljikov monoksid, in sicer iz klimatskih naprav na svojem plovilu.....
murinar
14. 08. 2019 08.34
+0
Smrekar1
13. 08. 2019 20.48
-9
Hrvaška kakovost!
RamzesII
13. 08. 2019 20.39
+33
"plovilo pa si bo ogledal namestnik županijskega državnega odvetnika" A res, ne bi raje to prepustili konkretnim strokovnjakom.