Črna kronika

Motoristi, previdno na cesti: med prazniki številne prometne nesreče

Ljubljana, 01. 05. 2022 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
13

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni, opozarja policija. S PU Ljubljana so sporočili, da se je njihovem območju na predpraznični dan zgodilo več motorističnih nesreč, pri vseh je bila kriva neprilagojena hitrost. Več oseb je huje poškodovanih. V četrtek pa je nesreča pri Škofijah zahtevala življenje 34-letnega motorista.

Neprilagojena hitrost je vzrok za številne motoristične nesreče.
Neprilagojena hitrost je vzrok za številne motoristične nesreče. FOTO: iStock

V soboto okoli  15.30 se je na cesti od Kočevske Reke proti Borovcu zgodila prometna  nesreča, v kateri je bil samoudeležen motorist, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se huje telesno poškodoval, je povedal predstavnik Policijske uprave (PU) Ljubljana Tomaž Tomaževic. "Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni ogroženo. Policisti vodijo prekrškovni postopek," je dodal.

Dopoldne, okoli 11.30, se je na cesti od Petrine proti Moravi prav tako zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen motorist, ki je zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku zapeljal s ceste in trčil v varovalno ograjo. Pri tem sta se voznik lažje, potnica pa huje telesno poškodovala. Z reševalnim vozilom sta bila odpeljana v UKC Ljubljana, njuna življenja pa k sreči prav tako nista ogrožena. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Pozno zvečer, okoli 23.30, pa se je v Nemški vasi zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik mopeda, ki je zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal s ceste in trčil v drevo. Pri tem se je lažje telesno poškodoval. "Med vožnjo ni uporabljal varnostne čelade. Zaradi suma, da je vozil pod vplivom alkohola mu je bil odrejen strokovni pregled," je povedal Tomaževic. Policisti tudi zoper njega vodijo prekrškovni postopek.

Že v petek, okoli  18.30, se je na cesti Vrhnika–Horjul zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen motorist, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval, je še sporočil predstavnik ljubljanske policije.

V četrtkovi prometni nesreči pri Škofijah pa je 34-letni voznik motornega kolesa umrl zaradi neprilagojene hitrosti, saj na hitri cesti proti Italiji v levem ovinku ni zmanjšal hitrosti in je izgubil oblast nad vozilom. S sprednjim delom motorja je nato trčil v avtomobil in padel čez varnostno ograjo. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče.

Strpno in previdno v prometu!

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni, ob tem svari policija. V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški ter ob koncu praznikov v nasprotni smeri pričakujemo prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov, dodajajo.

Glede na to, da se bodo v prihodnjih dneh zvrstile številne prireditve, pa voznike pozivamo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola, opozarja policija.

V nedeljo, 1. maja 2022, in ponedeljek, 2. maja 2022, bo na podlagi Odredbe o omejitvi prometa na cestah v RS prepovedan promet za tovorna vozila in skupine vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, so opozorili.

"Glede na to, da se bodo v prihodnjih dneh zvrstile številne prireditve, pa voznike pozivamo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola," še izpostavlja policija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Petek
01. 05. 2022 19.13
-1
Vedno neprilagojena hitrost… počasi me zanima, kakšna je to bila… in kakšna bi bila PRILAGOJENA hitrost?
Important notice
01. 05. 2022 12.19
+0
Prehitevanje kolone po polni črti in obenem vožnja po zadnjem kolesu. Ja, BRAVO!!!! In potem smo vozniki avtomobilov tisti, ki smo krivi, ko tak norec pade pod kolesa avtomobila. Ker mi nismo bili pazljivi, kajne!
-YOGI
01. 05. 2022 12.01
+1
Z motorjem sem precozil vec kot 150.000. Z avtom preko 1.200.000. Z motorjem celo Evropo, praviloma po stranskih cestah. Tako slabih cest, kot jih imamo v SLO, ni skoraj nikjer! Slabse so v Moldaviji, Bolgariji, Albaniji.. kultura slovenskih voznikov pa je pod vsakim nivojem. Nestrpni na cesti kot nikjer drugod. Sicer pa je to ogledalo druzbe, povsod smo taksni.. zal!
-YOGI
01. 05. 2022 11.55
aco scer
01. 05. 2022 10.41
-2
Novinarji očitno ne veste, da policija, če ni drugega, napiše neprilagojena hitrost. Primer: kmet ali destni delavci po tem, ko je zaključeno delo na cesti, pustijo pesek, šoder, karkoli zmanjšuje lepenje gume s površino..prideš do ovinka, upočasniš na 5kmh in padeš. Pokličeš policijo in v zapisniku bo, da si padel zaradi neprilagojene hitrosti (zelo banalen primer, ampak tako delajo). Ti se pa potem lahko greš z zavarovalnicami, da cestišče ni bilo spucano po nalivu, od kmeta, cestnih delavcev ipd...
soseda
01. 05. 2022 11.35
+1
Prilagoditev razmeram je osnova. In pamet v glavi. In ne trenirajte po raznih poligonih in treningih varne vožnje, ker je razen za potrebe avtošol, brez pomena. Pamet pamet in še enkrat pamet. Kdor se ne zaveda, da je samo na dveh kolesih, mu na dolgi rok ni pomoči.
soseda
01. 05. 2022 11.38
Lepenje??? A veš kaj je sila lepenja? Pogoj za pridobitev izpita za motor bi moral biti opravljen izpit iz fizike. Potem bi se marsikdo bolj zavedal nevarnosti hitrosti.
oježeš
01. 05. 2022 10.32
+3
Nesreče so se dogajale od kar hodi človek po zemlji in se bodo dokler bo živel človek. Na žalost je to sestavni del življenja, k sreči pa ne večine. Pustijo pa lahko hude posledice, če že ne za udeleženca pa za svojce.
naftas.
01. 05. 2022 10.10
+14
Tisti štirje motoristi, ki ste ga žgali od Kolpe navzgor po ovinkih in potem nazaj dol in spet nazaj gor... Ko sem vas videl na smrt leteti mimo mene, sem vedel, da se ne bo dobro končalo. Pridem izza ovinka pred Moravo,na tleh gsxr zvit v banano in pilot leži na tleh. Z vsem spoštovanjem, lepo da si preživel. Ni pa lepo, da ogrožaš nas ostale.
zorroxxx
01. 05. 2022 10.16
+10
Ti divjaki si sami iščejo svoj prerani konec. Mogoče je to neka napačna selekcija, nenaravna in nepotrebna. Mladost in nobenih odgovornosti v življenju, največja norost. Vsekakor pa nažgan stric z B izpitom ob polnoči iz gostilne brez čelade v drevo ne spada pod rubriko motoristi - in tako krasi članek. Pijani in neukročeni bi lahko bil naslov.
Bolcn
01. 05. 2022 10.23
+12
Škoda ker taki posledično mečejo slabo luč na vse ostale motoriste...
motorist_mb
01. 05. 2022 09.54
+4
Slabo vreme bo tak da...
smoljo
01. 05. 2022 12.04
-1