Črna kronika

Mučiteljem živali na Otoku se obetajo strožje kazni

London, 30. 09. 2017 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišča na Otoku, ki so mučitelje živali do zdaj lahko obsodila največ na šest mesecev zaporne kazni – pa še tej se je večina uspela izogniti – bodo prihodnje leto storilcem lahko izrekla strožje kazni, tudi do pet let zaporne kazni. K temu so že dlje časa pozivale organizacije za zaščito živali.

Velika Britanija in Wales bosta prihodnje leto tako kot Avstralija, Kanada, Irska in Severna Irska zvišala kazni za kruto ravnanje z živalmi.

Če so sodišča mučitelje do zdaj lahko obsodila največ na šest mesecev zaporne kazni – pa še tej se je večina uspela izogniti – se bo najvišja možna zaporna kazen zdaj po poročanju Sky Newsa dvignila na pet let.

Mučiteljem živali na Otoku se obetajo strožje kazni.
Mučiteljem živali na Otoku se obetajo strožje kazni. FOTO: Thinkstock

Do pomembne odločitve prihaja po seriji primerov krutih zlorab živali, pri katerih so sodišča menila, da si storilci za svoja dejanja zaslužijo strožje kazni. V enem primeru je moški, na primer, kupoval pasje mladičke samo zato, da jih je potem lahko pretepal, davil in zabodel do smrti.

Strožje kazni čakajo tudi organizatorje pasjih bojev, sodišča pa bodo storilcem lahko izrekla ukrep prepovedi, da bi še kdaj imeli v lasti žival, in delila denarne kazni ter odredbe o družbeno-koristnem delu.

"Imamo se za narod ljubiteljev živali, zato moramo zagotoviti, da bodo tisti, ki šokantno grdo ravnajo z živalmi, dobili temu primerne kazni," je dejal tajnik na okoljskem ministrstvu Michael Gove. "Te spremembe zakona bodo sodiščem dale to možnost!"

Organizacije, ki si prizadevajo za zaščito in pravice živali, so zadovoljne, saj so k takšnim ukrepom pozivale že dlje časa.

Predstavnik RSPCA David Bowles je prepričan, da bo daljša zaporna kazen pripomogla k temu, da bodo ljudje premislili o svojih dejanjih – mučenju in zanemarjanju živali.

Samo lani je omenjena organizacija preiskala skoraj 150.000 prijav krutega ravnanja z živalmi. 1.477 mučiteljev je bilo kaznovanih, 58 jih je trenutno v zaporu, še poroča Sky News.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

benjivenamian
30. 09. 2017 16.14
+36
totalno podpiram, ker so res boge te živali, v rokah določenih primitivnih-kao ljudi!!!!
dr21
30. 09. 2017 15.38
+25
Minimalno 5 let zapora
razocarani
30. 09. 2017 15.07
+29
in pri nas ,,sluzbe ki bi to nadzorovale so porazne ,,sodisca ne delujejo organi pregona enako da ne recm kako bedne zakone imamo vsi zakoni dobesedno scitijo barabe vseh vrst ,,,
grozjak
30. 09. 2017 21.29
+2
predlagaš, da se zadeva spelje na občinsko raven, kjer nas bodo ta isti komunalni redarji z komaj dokončano osnovno šolo, ki nam sedaj podtikajo radarje in nas lovijo po parkiriščih, nadzirali, ali pravilno ravnamo s svojimi mačkami, zajci, kurami in nenazadnje, pasjeki? A vidiš luknjo, kjer bo spet ta država in njen sisitem, ki ju tako sovražiš, služila na nas.......romom pa niti blizu ne upajo......
flojdi
30. 09. 2017 14.44
+12
. Bravo ! / očitno so zDruštva za zaščito lepih čudovitih preostalih živalic uspešnejša od danDanašnjih Sindi katov
Gyuhgevfin
30. 09. 2017 14.36
+5