Črna kronika

Umor socialne delavke na Hrvaškem: policisti prijeli osumljenca

Zagreb, 09. 07. 2019 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
1

Uporabnik centra za socialno delo v Đakovu v Slavoniji je umoril dolgoletno socialno delavko, pravnika centra pa je huje ranil, je potrdil namestnik načelnika policijske uprave v Osijeku Dario Premec. Po dolgi in obsežni policijski akciji, so osumljenca izsledili in prijeli.

Dario Premec je v pogovoru za regionalno televizijo N1 povedal, da je do streljanja prišlo okoli poldneva v centru za socialno delo v Đakovu. Kot je dodal, je osumljenec zapustil kraj zločina s kolesom in se odpeljal proti jezeru Bajer. 

Osumljenec duševni bolnik, umorjena socialna delavka je bila njegova skrbnica

Policisti so osumljenca dlje časa iskali, kasneje pa sporočili, da so našli kolo, s katerim je storilec pobegnil in obkolili hišo, v kateri naj bi živel. Okrog 20. ure so ga dokončno izsledili in prijeli.

Osumljenec se je nahajal v zapuščenem skednju v vasi Drenje. Posredovala je tudi specialna enota policije in osumljenca v hitri akciji prijela. Policija je osumljenega našla na podlagi informacije občana.

Policija v Đakovem išče morilca socialne delavke.
Policija v Đakovem išče morilca socialne delavke. FOTO: dnevnik.hr

Čeprav je bil osumljenec na begu oborožen, je policija prebivalce mirila, da so varni. Osumljenec naj bi bil duševni bolnik, ki se je zdravil na psihiatriji in so mu tudi odvzeli poslovno sposobnost. Umorjena socialna delavka je bila njegova skrbnica.

Umoril 51-letno socialno delavko, 35-letni pravnik je v kritičnem stanju

Osumljenec je umoril 51-letno socialno delavko, v glavo pa je ustrelil tudi 35-letnega pravnika. V osiješki bolnišnici so za hrvaške medije povedali, da se zdravniki borijo za življenje ranjenega pravnika. 

''Bolnik ima zaradi strela hudo poškodovano glavo in možgane. Sprejeli smo ga v zelo težkem kliničnem stanju, v kritičnem stanju. Po reanimaciji se je njegovo klinično stanje delno popravilo in lahko smo opravili poseg. Po tem smo ga premestili na intenzivno nego," je povedal nevrokirurg iz osiješke bolnišnice Ivan Hećimović. 

Ena izmed oseb, ki je bila socialni delavki blizu, naj bi dejala, da je umorjena ves čas govorila, da se bo nekaj zgodilo: "Opozarjala je na probleme, ampak se nihče ni odzval."

Center za socialno delo v Đakovem
Center za socialno delo v Đakovem FOTO: dnevnik.hr

Storilca je k predaji pozval tudi njegov brat, poroča dnevnik.hr. "Seveda sem v šoku. Tudi najin oče je. Ima 96 let. Napravil nam je sramoto, to je zelo žalostno. Želim mu sporočiti, naj se preda," je dejal, preden so osumljenca policisti prijeli.

Osumljenčeva soseda pa je povedala, da je že grozil z bombo. "Prejšnji teden je bil na policiji. Grozil je, da bo na občino prinesel bombo, a niso nič naredili," je dejala.

Župan Đakova izrekel sožalje, prebivalci v šoku

V Đakovo se je z ekipo za krizne razmere odpravila tudi ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić. Povedala je, da bila umorjena verjetno vsak dan v stiku z osumljencem. "Verjetno je bila edina, ki je z njim preživljala dneve, se z njim pogovarjala in mu pomagala z nasveti. Pretresljivo je, da je nad njo dvignil roko človek, ki mu je največ pomagala," je dejala ministrica.

Preiskovalci na centru za socialno delo v Đakovem
Preiskovalci na centru za socialno delo v Đakovem FOTO: dnevnik.hr

Župan Đakova Marin Mandarić je družini socialne delavke izrekel sožalje. "Družini preminule Blaženke izrekam iskeno sožalje. Blaženko sem, tako kot Ivana, osebno poznal. Upam, da bo z Ivanom vse v redu. V Đakovem bomo vsem institucijam ponudili vso potrebno podporo," je dejal Mandarić.

Krajani Đakova so v šoku, še vedno so zaprte vse javne ustanove. "To je grozno. Ne vem, zakaj varnostniki ne pregledajo oseb, ki vstopijo v center za socialno delo," je dejal eden izmed prebivalcev.

Iz hrvaške zbornice socialnih delavcev so izrazili sočutje družini umrle 51-letnice. "V mislih smo z ranjenim delavcem centra za socialno delo, ki se bori za življenje. V imenu vseh naših članov, socialnih delavcev iz vse Hrvaške, izražamo podporo in sožalje vsem našim članom in kolegom iz đakovskega centra za socialno delo. Pristojne institucije prosimo, naj razglasijo dan žalovanja," so zapisali v zbornici.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja