Črna kronika

Na Kalški gori se je smrtno ponesrečil alpinist

Preddvor / Kranj, 17. 04. 2021 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Kalški gori se je pri padcu smrtno ponesrečil alpinist. Posredovali so reševalci GRS Kranj in posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na krovu. Mrtvo osebo so prepeljali v dolino.

Na Kalški gori v občini Preddvor se je danes ob 10.19 pri padcu smrtno ponesrečil alpinist. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo GRS na krovu. Mrtvo osebo so prepeljali v dolino, je na spletu objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

Posredovali so vojaški helikopter za reševanje, kranjski gorski reševalci in združena ekipa HNMP na Brniku. (Na fotografiji vojaški helikopter - fotografija je simbolična.)
Posredovali so vojaški helikopter za reševanje, kranjski gorski reševalci in združena ekipa HNMP na Brniku. (Na fotografiji vojaški helikopter - fotografija je simbolična.) FOTO: Egon Cokan

Da so policisti gorske enote danes v severni steni Kalške gore obravnavali smrt alpinista, je sporočil tudi predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Kranj Bojan Kos.

Alpinist je pod vrhom gore v alpinistični opremi zdrsnil in zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel pri padcih in daljšem drsenju po trdi snežni podlagi, umrl. Vzpenjal se je še z dvema drugima alpinistoma, ki nista poškodovana. Vojaški helikopter je trojico alpinistov z gore prepeljal v dolino. Okoliščine kažejo, da gre za nesrečo, je navedel Kos.

Policisti ob tem opozarjajo na zelo zahtevne razmere v gorah. "Sneg je povečini trd in zbit, podlaga je ponekod ledena, spet drugje je lahko napihan sneg. Že včeraj je v podobnih snežnih razmerah umrla tudi turna smučarka na severni strani Storžiča. Pozivamo k veliki previdnosti in odgovornim odločitvam, ker v določenih primerih tudi vsa alpinistična oprema ni dovolj za varno vrnitev domov. Prosimo, pazite nase," še pozivajo na PU Kranj.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3