Črna kronika

Na Kaninu še vedno rešujejo ujetega tržaškega jamarja

Trbiž, 05. 08. 2018 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na italijanski strani Kanina poteka zahtevna reševalna akcija, v kateri sodelujejo tudi slovenski jamarski reševalci. Do ponesrečenca, 33-letnega Italijana, se je prvi prebil prav slovenski zdravnik. Trenutno je stanje poškodovanega jamarja stabilno, reševalci pa ga počasi že vlečejo iz jame. Pri reševanju sodeluje tudi ekipa za miniranje.

Od sobotnega popoldneva poteka zahtevna reševalna akcija na italijanski strani Kanina, v kateri poleg italijanske ekipe reševalcev pomagajo tudi slovenski jamarski reševalci.

Na območju Kaninskih podov, ki so znani po svojem globokem podzemnem svetu, je 33-letni tržaški jamar v soboto med raziskovanjem jame z izjemno težkim dostopom v steni na dvestometrski globini padel okoli 20 metrov globoko. 

Utrinek s poletne smuke na Kaninu, ki je znan tudi po bogatem podzemnem svetu.
Utrinek s poletne smuke na Kaninu, ki je znan tudi po bogatem podzemnem svetu. FOTO: POP TV

Do ponesrečenca se je včeraj zvečer prvi prebil prav slovenski zdravnik in jamarski reševalec Rok Stopar, ki je bil v času nesreče nedaleč stran, saj trenutno na slovenski strani Kanina poteka tabor Jamarske reševalne službe. Italijanski reševalci so ponj prišli s helikopterjem ter ga pripeljali do kraja nesreče. Ob prihodu slovenskega zdravnika je bil poškodovan jamar pri zavesti, pri padcu pa se je udaril v roko in prsi. Trenutno je njegovo stanje stabilno, reševalci pa ga počasi vlečejo ven iz jame.

Maks Merela, namestnik vodje Jamarske reševalne službe, je za 24ur.com povedal, da sta pri reševanju poleg slovenskega zdravnika sodelovala še dva slovenska jamarja, ki sta pomagala pri dostopu do poškodovanca. Kot je dejal, je samo reševanje zahtevno, saj je jama zelo ozka, do izhoda iz nje vodi več ožin, zato je na kraju reševanja prisotna tudi ekipa za miniranje. Po naših informacijah so morali zaradi zahtevnosti terena prebiti nov rov za prehod z zunanje strani. 

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

babicagrenajug
05. 08. 2018 20.53
+43
Slovenski zdravnik-jamarski reševalec je Rok Stopar. Že od včeraj je odspodaj s poškodovanim. Hvala Bogu, da obstajajo takšni ljudje!
babicagrenajug
05. 08. 2018 20.54
+20
Italijani so odšli ponj s helikopterjem na slovensko stran in ga pripeljali na kraj, jamar je sedaj OK, stabilen, počasi ga vlečejo ven po sekundarnem rovu, ki so ga za prehod z zunanje strani odprli (prebili led) alpinisti in jamarji-minerji.
Frigo
05. 08. 2018 20.23
-21
Narod bolan kam rinejo
Valtari
05. 08. 2018 20.48
+17
ggargamell
05. 08. 2018 21.55
+4