Črna kronika

Naša ekipa v objektu, kjer so prijeli 66 prebežnikov, našla pet tujcev

Koper, 14. 05. 2019 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / V.Š. / Jaka Vran
Komentarji
495

Policisti PU Koper so od ponedeljka obravnavali 74 oseb, ki so nedovoljeno prestopile našo južno mejo. Prebežnike so prijeli v zapuščenem objektu v gozdu, kjer je na pet tujcev naletela tudi naša ekipa. Eden izmed njih pravi, da želi ostati v Sloveniji. Polne roke dela pa imajo tudi policisti PU Novo mesto, ki so s pomočjo krajanov uspešno na prste stopili organizatorjem ilegalih prehodov meje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nezakoniti prehodi državne meje
    02:41
    Iz SVETA: Nezakoniti prehodi državne meje
  • Iz 24UR: Ilegalne migracije
    02:29
    Iz 24UR: Ilegalne migracije

Kot so sporočili s PU Koper, so policisti od ponedeljka do danes obravnavali 74 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Osebe bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom danes oziroma ko bodo zaključeni postopki. Med njimi je bilo 57 oseb iz Afganistana, devet oseb iz Pakistana, osem oseb iz Alžirije.

Na pet prebežnikov je naletela tudi ekipa oddaje 24UR

Eden izmed prebežnikov, s katerim se je pogovarjala naša ekipa, je dejal, da si želi ostati v Sloveniji.
Eden izmed prebežnikov, s katerim se je pogovarjala naša ekipa, je dejal, da si želi ostati v Sloveniji. FOTO: POP TV

Tudi zimske razmere s sneženjem in temperaturami pod ničlo kot kaže ilegalnih migracij ne ustavijo. Ravno medtem, ko je naša ekipa snemala hlev, v katerem so policisti včeraj prijeli skupino 66 ilegalcev, se tudi danes pojavi tujec. Kasneje izvemo, da gre za iraškega Kurda.

"Ni policije?" vpraša. Čeprav pravi, da angleško ne zna se nekako sporazumemo. "Nimamo hrane." Pravi, da jih zebe ne, ker so zakurili ogenj in še, da želijo v Ljubljano.

"Italija ni v redu, prav tako ne Nemčija, želim ostati v Sloveniji." Pove nam tudi, da ni sam, le da drugi niso želeli pred našo kamero. "Nisem sam, skupaj nas je pet, tam so še štirje prijatelji."

Zapuščeni objekt, kjer so našli 66 prebežnikov
Zapuščeni objekt, kjer so našli 66 prebežnikov FOTO: POP TV

Po krajšem pogovoru, ko se še enkrat prepriča, da nismo policisti, nam zaželi: "Vse dobro, Slovenija."

Osebe bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom

Kot so pojasnili na PU Koper, so okoli 16. ure policisti na območju Malega Goljaka v zapuščenem objektu prijeli pet državljanov Pakistana in dva državljana Afganistana.

Na kraj so napotili več patrulj, vključno z vodniki službenih psov in pripadniki slovenske vojske, saj so policisti v okolici opazili še več ilegalnih prebežnikov v sosednjem zapuščenem objektu v gozdu.

Na kraj so napotili več patrulj, vključno z vodniki službenih psov in pripadniki Slovenske vojske, saj so policisti v okolici opazili še več ilegalnih prebežnikov v sosednjem zapuščenem objektu v gozdu.
Na kraj so napotili več patrulj, vključno z vodniki službenih psov in pripadniki Slovenske vojske, saj so policisti v okolici opazili še več ilegalnih prebežnikov v sosednjem zapuščenem objektu v gozdu. FOTO: POP TV

Prijeli so 66 oseb, od tega devet državljanov Pakistana in 57 državljanov Afganistana. Z avtobusom in policijskimi vozili so jih pripeljali na PP Ilirska Bistrica, kjer so policisti z njimi opravili vse postopke. Danes bodo vse predali hrvaškim varnostnim organom.

S pomočjo krajanov policija uspešno nad organizatorje ilegalnih prehodov meje

Polne roke dela z nelegalnimi prehodi meje pa imajo tudi na PU Novo mesto. Policisti so v ponedeljek na območju Gorjancev s pomočjo tamkajšnjih krajanov uspešno stopili na prste trem organizatorjem nezakonitih prehodov meje. Te so pridržali in jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku, tujce pa bodo vrnili na Hrvaško. Na Policijski upravi  Novo mesto so se krajanom zahvalili za pomoč.

Prebežniki na območju Gorjancev
Prebežniki na območju Gorjancev FOTO: DolenjskaNews

Policiste so krajani Velikih Brusnic in Jugorja okoli 19. ure obvestili o dveh sumljivih vozilih, ki sta peljali v smeri proti Brusnicam. Operativno-komunikacijski center je o tem takoj obvestil policijske patrulje na širšem območju, vključili so se tudi kriminalisti, da bi izsledili vozili.

Vozili so ustavili na avtocesti pri Leščevju, med postopkom pa ugotovili, da je bilo v enem od vozil, ki ga je vozila 38-letna državljanka Italije, še pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V drugem vozilu pa so našli dva državljana Tunizije - organizatorja nezakonitih prehodov meje, ki sta prevažala pet tujcev, od tega dva kar v prtljažniku vozila.

Vozili, s katerimi so prevažali migrante
Vozili, s katerimi so prevažali migrante FOTO: PU Novo mesto

Državno mejo so tujci po ugotovitvah policije prestopili na območju Gorjancev, pri Šumečem potoku pa so čakali na organizatorje, ki naj bi jih prepeljali v notranjost države.

Policisti so trem organizatorjem odvzeli prostost in jih odpeljali v prostore za pridržanje. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Pet državljanov Sirije, štiri državljane Iraka in državljana Libije pa bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Po avtocesti pešačila državljana Afganistana in Pakistana

Policisti so sicer prejeli še več klicev z obvestili o sumljivih vozilih, se nanje odzvali, a sumljivih okoliščin v ostalih primerih niso ugotovili. Kljub temu pa se občanom zahvaljujejo, saj so z njihovo pomočjo pri svojem delu lahko še bolj uspešni in učinkoviti.

Precej dela z ilegalnimi prehodi meje so imeli tudi policisti na drugih območjih novomeške policijske uprave. Brežiško policijo so v ponedeljek popoldne obvestili, da po avtocesti pešačita dva moška.

Polne roke dela z nelegalnimi prehodi meje pa imajo tudi na PU Novo mesto.
Polne roke dela z nelegalnimi prehodi meje pa imajo tudi na PU Novo mesto. FOTO: POP TV

Izkazalo se je, da gre za državljana Afganistana in Pakistana, ki sta pred tem nezakonito prestopila državno mejo v okolici Slovenske vasi. Nekaj po 22. uri pa so brežiški policisti izsledili in prijeli še tri državljane Afganistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Mejni policisti na Dobovi so medtem opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal osebne avtomobile. Med pregledom vagonov so pod naloženimi avtomobili našli skrita dva državljana Sirije. Po zaključenem postopku so ju prevzeli hrvaški varnostni organi.

Na mejni prehod Obrežje pa sta v noči na danes pripeljali dve makedonski tovorni vozili, ki sta prevažali akumulatorje, namenjene v Slovenijo. Ob pregledu tovornih delov so policisti našli deset državljanov Afganistana in državljana Pakistana. Tudi te so predali Hrvaški.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (495)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svoychi
16. 05. 2019 09.19
+3
to pošiljanje nezakonitih migrantov na hrvaško je sizifovo delo. V Ameriki že dolgo let to počnejo tako, da ko jih ujamejo jih strpajo v nekake fema kampe in jih ob prvi priliki naložijo na ladje in letala, ki peljejo v njihove države. Če naša država ne bo po hitrm postopku sprejela podobne odločitve se bo hitro Slovenija spremenila v Slovenistan.
Bojan-F
15. 05. 2019 20.41
-1
Halo desnosucni ... da ni prislo do napake ... spodaj sem komentiral pisanje mojega primorskega rojaka ... "Moj rojak ponovno razlaga mednarodno pravo ... 'Marakeško deklaracijo je zaradi izenačevanja ilegalnih migrantov z legalnimi' ... in kateri clen Marakeske deklaracije izenacuje ilegalne migrante z legalnimi?" ...
Bojan-F
15. 05. 2019 20.44
+0
... namrec ... kot sem kasneje se veckrat preveril, noben clen Marakeske deklaracije ne izenacuje legalne in ilegalne migrante ... a on vam vehementno piha v jadra z neresnicami.
Bojan-F
15. 05. 2019 21.12
... pozabil opisati napako ... dali ste mi 49 plusof (+) ... to ni vas obicaj!
Bojan-F
15. 05. 2019 20.36
+7
Moj vcerajsnji dogodek ... okoli 17:00 ... mejni prehod Starod, vstop v Slovenijo ... kamioni in nasi milicniki delajo gneco, skoraj kaos ... v koloni pred menoj italijanski kombi z zatemnjenimi stekli tablic FL-***BK ... rekel sem si Bojan-zdej-pa-si-naj***l-ker-bodo-tega-pregledovali-eno-uro ... zmota ... roka pomoli (verjetno) ven dva dokumenta, policijska roka jih vrne v 10 sekundah ... pridem jaz na vrsto in tudi opravim v 10 sekundah ... policistki se ni zdelo potrebno niti pomoliti glave iz svojega kioska, a kamo-li umakniti kombi in rutinsko pogledati, ce je notri se kdo razen soferja in enega sopotnika ... res cudno.
Uporabnik1095190
15. 05. 2019 20.35
+6
Pod nujno moramo v naši državi spremeniti azilno politiko,to ne pelje nikamor. Ne more imeti en pritepenec prednost pred nekom,ki v naši državi celo življenje pošteno dela in prispeva v proračun oz. si je z delom prislužil pre-nizko penzijo,da bi dostojno živel. Da o tem,kako so deležni ekspresne zdravniške oskrbe,medtem,ko navadni državljani čakamo tako dolgo,da marsikdo umre,sploh ne govorimo. Kje je kakšen heroj v politiki?
kaktusar1
15. 05. 2019 19.31
+2
bukovina, desna ovca, da ne boš šel mal na žar.....pa kje si ti desna ovca videl, da sem kdaj pisal kaj dobrega o migrantih.....na maram jih ravno tako ne kot verjetno ne ti...migranti hodijo skozi slovenijo na zahod že par let, sam vi desne ovce ste toplo vodo odkrile sedaj pred volitvami, tko da ne ti meni svečkar ponujat migrante...a sploh veš, kolk jih je trenutno v sloveniji..ne veš...poglej mal na noro tv, se boš še kej pametnega nauču..psst..sam ne tega okol govort...
flojdi
15. 05. 2019 16.23
.ker hud objekt,aj
DuhSaSjekirom
15. 05. 2019 13.14
+12
Vse je pod kontrolo pravijo. Medtem puscamo huje kot preluknjan skaf, do julija bodo pregoreli tih nekaj policistov in vojakov.
Uporabnik113189
15. 05. 2019 13.06
+13
V bistvu me sploh ne zanima kdo poskuša na migrantih "zaslužiti" dober rezultat na volitvah. Povsem jasna je za moje pojme ena sama resnica. Kolona 70-ih zdravih mlajših moških (tujcev) v velikosti ene čete, med njimi so mogoče nekateri celo oboroženi celo 20 km v notranjosti naše države je žalitev za našo policijo in vojsko, takšna "najdba" bi morala biti razlog za zamenjavo vsaj dveh ministrov, za obrambo in notranje zadeve, če ne celo predsednika vlade, ponovne volitve ali odhod na ulice večine državljanov. Sramota, ki je jasen dokaz da naša oblast ni sposobna braniti države pred vdori tujih skupin, za katere nihče ne more dati roko v ogenj kakšni so njihovi resnični nameni. Nekateri imajo v glavah angele, drugi demone, je pa nepomembno kaj kdo misli, še kako važno pa kaj počne. Ilegalen prehod meje v koloni je alarm za vsako državo. Le za nas, ki smo očitno državo prelahko dobili ne. Postali smo podobni afriškim državam, na prime Sudanu, kjer se milice prosto sprehajajo, držav pa jih ni sposobna spraviti v red. Resnica je pravzaprav grozljiva, le da večina naših državljanov sploh ni sposobna dojeti vse teže teh dogodkov. Je pa res, da se je javno mnenje počasi in precej spreminja, od prejšnjega ostrega odpora proti ograjam in nesebične pomoči "beguncem" je sedaj ostal kup smeti in vsakodnevna negotovost tretjih držav.
Darko32
15. 05. 2019 16.16
+5
Novinarji so z reportažo lepo pokazali, da varnosti sploh ni. Še sami so jih videli, je samo dokaz, da gre nekaj hudo narobe.
Bukovlist
15. 05. 2019 18.29
-1
Iva Goga Deko
15. 05. 2019 13.06
+5
Vseeno je, resnično vseeno, kaj si si misliš, kaj čutiš, kaj rečeš, ker ti nič ne odločaš in se te ne sliši. Roke stran in naj delajo kar hočejo, naj hodi kdor hoče in naj jemlje kdor hoče. To je današnja politika in mi nismo nihče!!!
NotMe
15. 05. 2019 12.40
+16
In....so jim novinarji dali kavo, makarone in alpski mleko za sabo, ali so poklicali policiste in modrim pokazali, kam so bezali?
celjan2
15. 05. 2019 12.49
-1
Notme Kaj si tako zloben. namesto da bi odprtih rok sprejeli te, ki bodo delali da bomo mi uživali zaslužene pokojnine na rajskih otokih.
Jan Remškar
15. 05. 2019 18.34
+3
Prometej
15. 05. 2019 12.38
-4
Neverjetno kako je razkril svoje politične ambicije 24ur za kampanjo EU volitve. Prav v vsakem članku, ki se navezuje na to temo je jasna vaša pozicija. In btw... ne podpiram odprtih mej. Ampak je precej jasno, da vas ima Orban v šahu. Skrajno upam, da so ljudje dovolj pametni, da vas ne bodo poslušali in ne bomo postali še ena Madžarska ali pa Italija.
KORUPCIJA
15. 05. 2019 12.56
+2
Orban je postavil ograjo. Avstrijci so bili mnogo bolj modri,in so zelo na gosto postavili fizično varovanje, kaj se lepše sliši drugače tu ne vidim bistvene. V koliko imajo fizično varovanje podprto še s kamerami imajo popoln nadzor meje. Verjetno dobivajo dobre informacije,drugače to ne bi počeli. Vsaj tako jaz mislim, ne vem ?
disorderliness
15. 05. 2019 18.25
-1
Orban ve vse. Zato pa novači srbske cigane in jim podeljuje EU državljanstva.
modelx
15. 05. 2019 12.27
-1
vse je farsa. dejansko jih šverca čelavi. orožje ni več v modi...
Von_Clausewitz
15. 05. 2019 12.19
+14
Jaz si tudi želim v Švico...žal nimam papirjev za ostat tam. Kaj zdaj ?
26277
15. 05. 2019 12.21
+2
Imaš varianto Solkanski most, brez lastike ali, da se delaš malo mimo, drugo varianto imaš v krvi.
kaktusar1
15. 05. 2019 12.24
+13
Tobleron
15. 05. 2019 13.01
+4
Pa sej jih je dost ki nabijajo, kako imajo migranti te in one pravice. Res ni nobenga, ki bi povedal, kako se lahko Slovenec, brez dokumentov, priplazi v Švico, zahteva azil, socialno pomoč in pripravljenost lokalnega prebivalstva, da se vključi v tamkajšnjo družbo, pa da mu na koncu še Švica pomaga da s kakšnimi 5000 franki na mesec. Klasik, missasolemnis, Cherokee? Anybody? A ni svet od vseh in nimamo pravice odkorakat brez dokumentov za boljšim življenjem v drugo, bolj napredno državo in zahtevat, da nas sprejmejo, nam dajo stanovanje, pa službo.
Bukovlist
15. 05. 2019 18.33
-3
Namaži se z pasto za čevlje in pojdi.Vsi se bodo umikali kjer boš hodil.
Odkup Vozil
15. 05. 2019 11.58
+27
S temi prebežniki bojo še velike težave !!!
yaxscdvf
15. 05. 2019 12.07
+22
Bukovlist
15. 05. 2019 18.34
-1
DeBill
15. 05. 2019 11.56
+5
mene zanima, kako se da spravit skozi komentar, da se kaj resnega prebere, ne samo marnje
26277
15. 05. 2019 11.50
-15
Fantje so ok, samo vas, je pa res strah.
Bukovlist
15. 05. 2019 18.36
-1
Bližje bodo tvojemu domubolj te bo sttah.Morda ne zase za ostale okoli tebe.
Bofur
15. 05. 2019 11.41
+24
Komaj čakam, da bodo te volitve mimo in da se bo končala ta migrantska invazija. Toliko novinarjev na Popu pa niti en ne more objaviti, koliko migranti plačajo za transport in kako so prišli do Slovenije, letalo, avtobus, vlak, avto, peš...
Bukovlist
15. 05. 2019 18.37
-1
DeBill
15. 05. 2019 11.41
+31
dokler bodo to samo moški brez družin se sploh ni kaj pogovarjat, na galejo pa hajd domov.
Bukovlist
15. 05. 2019 18.40
-1
Najprej naj odslužijo drzavam EU dolg ,ki ga povzrocajo z svojimi dejanji.Meni država vzame posrane gate za neplacanih 10€.Hočem in zahtevam enako obravnavo.pred zakonom.
Uporabnik113189
15. 05. 2019 11.29
+41
V Med slovenci je zbranega mnogo znanja iz pradavnine, ki se pa nekoliko skriva in samo tisti, ki je vzgojen kot slovenec ga uspe tudi razumeti. Ker pa nas je vedno manj, sploh v politiki, se to znanje izgublja, žal. Sporočilo iz davnine, ko je nek zelo moder dedek razlagal pravljico otrokom je tudi pravljica o Mojci Pokrajculji. Priimek ima po krajcarju ki ga je našla v smeteh.. Pravljica je polna simbolike in ni naključje, da se pojavlja na mnogih spletnih straneh, v našem izobraževalne sistemu, o njej razpravljajo šolane glave, za kaj več pa imamo Google. Na kratko torej, Mojca je v smeteh našla krajcar ( našla ga je, torej ga ni težko prislužila s krvavimi žulji kot njeni predniki, simbolično pa pravljica cilja na mladi rod, ki je podedoval po starših svobodo, državo, bogastvo). Poznamo pregovor kakor prišlo tako šlo. Jasno da si je kupila piskrček ( dom) in potem pravljica privede poslušalca do naravne ujme, ki pripelje v stisko mnoge "živali", ona pa lahko postavljala pogoje kdo se v stiski lahko zateče ( migrira) v njeno stanovanje. In zahteva od vsakega neko znanje ( misleč da bo jutri to njej prineslo plačilo za dobroto). Kdor si želi podrobnosti kako so se začeli prepiri v tem piskrčku, naj gre brat pravljico, kjer bo opaziti tudi prevare in težave s sojenjem. Konec pa je poučen, na koncu je ostala sama, z izpraznjeno shrambo, vsa ta "znanja" revežev ki so k njej zatekli pa ji niso prav nič koristila. V nekaterih verzijah so razbili tudi piskrček, skratka uničili njen dom, ker je postal pretesen. Vsako primerjanje te pravljice ( modrosti iz davnine) na zgodbo in prepire glede migrantov v naši državi je seveda zlonamerno ter hudo kršenje mednarodnega prava, marakeške pogodbe, raznih resolucij in seveda tudi v temelju skregano z zdravim razumom.
Intimnanega3
15. 05. 2019 11.35
+24
Bravo!!! To je pa tako lepo napisano. No, morda bodo zdej fajonarji razumeli v cem je problem. Ampak verjetno sploh ne bodo hoteli razumet...
Uporabnik113189
15. 05. 2019 11.44
+12
Prav tega me je strah, da bi razumeli, ker bo v tem primeru ta pravljica kot naša dediščina izginila iz šolskih programov..
Bofur
15. 05. 2019 11.52
-10
Pravljica je samo prispoda in je kvečjemu oris človeških značajev. Torej zajček in lisička ali volk ravno ne gredo zlahka skupaj. In lisjak ostane lisjak, volk pa volk. Kje si pa ti našel migrante v tej ljudski pripovedi, pa samo ti veš.
Malinha
15. 05. 2019 12.13
-6
Klasik, dolžen sem ti eno malenkost glede tvoje omembe nekega tujega novinarja o 'prepoznem spoznanju'. Gre verjetno za preprosto spremembo Hegla, ki je zapisal: "Minervina sova vedno poleti ob mraku". Omenjena Mojca in etičnost njene pravljice pa kot je videti dela tudi tebi preglavice. Recimo, poglavitno kar 'dialektično' (če je že Marx tvoj na pol nick) zgrešiš v pravljični metaforiki je drsenje lastne interpretacije po, večinoma, humanističnem, krščanskem ter tudi nacionalnem polju, na koncu tudi sojenjem, piskrčkom in koristnostjo. Tvoj zadnji stavek, "Vsako primerjanje.." je pa, oprosti, neko skrpucalo. No, mogoče pa "znanja revežev" merijo na Minervino sovo.
Uporabnik113189
15. 05. 2019 12.27
+1
"Vsako primerjanje" je sarkazem in tudi sam si se našel na spolzkih tleh, to že veš. Kaj že razlagajo sofistični intelektualci v Angliji? Da bo Brexit kaotičen, tako kot je vsaka borba za preživetje, polna solzavih dogodkov in hkrati zelo grdih usod ( za katere nam je žal, pa se vseeno zgodijo). Tudi angležem je skratka žal, pa vseeno menijo da bomo lahko prijatelji, zato imamo obisk, ki bo koristen zanje..
Malinha
15. 05. 2019 12.48
+0
Primerjanje ne pomeni spolzko drsališče, interpretacija interpretacije pa ne obstoji. Angleški sofistični intelektualci pa sedijo na lastnem imenu.
Misija1
15. 05. 2019 11.16
+43
Le kam smo prišli. To je šala mala proti temu kaj nas vse še čaka. Včeraj je bil prispevek o ubogi Afriki in podhranjenosti. Leta 1950 je v Afriki bilo 228 milijonov ljudi. Leta 1980 že 480 milijonov ljudi, leta 2000 skočilo na 820 milijonov ljudi. Leta 2020 bo številka 1 milijard 350 milijonov. Torej v 20 letih je populacija Afrike narastla za 530 milijonov ljudi. Skoraj tolikšna je celotna populacija Evrope. Do leta 2050 se pričakuje, da bo v Afriki živelo 2,5 milijarde ljudi. Si predstavljate kakšen naval bo to? To bo ustavilo 35 vojakov na slovenskih mejah? Niti sanjamo si ne, kaj nas čaka v prihodnosti. Morda še ne toliko nas, bodo pa to čutili naši otroci. Verjamem, da če bi jutri bil referendum, bi bilo več kot 90 procentov slovencev za oster odziv in celotno blokado južne meje ter ostro varovanje meje s strani vojske. Ampak ker živimo v levičarsko humanističnih časih, kjer so tile ilegalci tretirani kot ubogi reveži, lahko kar pozabimo na to, da bo sploh kdaj prišlo do referenduma v tej smeri. Naši se preveč bojijo postaviti zase in preveč poslušajo svoje "glavne" v EU. Mejo bi trebalo neprodušno zapreti tam, kjer ni mejnega prehoda. In to mejo strogo varovati - kar je naša vojska več kot sposobna narediti. Ampak potem bi nastopilo stotine novih problemov, ko bi nekaj 1000 vojakom morali izplačevati dnevnice. Dodatni problem pa dejstvo, da vojak dela od 7.00 do 15.00. Si predstavljate jokanje na vseh straneh?
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2019 11.31
-25
@misija (in ostale 🕯️🕯️🕯️ )... lahko si ti narišeš, napišeš kar hočeš, vendar so migracije dejstvo. Lahko si zakoplješ glavo v pesek in problema ne vidiš, lahko postaviš ograjo in se v svoji zablodi zaradi ograje čutiš varnega, itd... Vendar pa dejstvo ostaja - MIGRACIJE SE DOGAJAJO. In imigracije v EU se dogajajo ravno zaradi nezmožnosti EU ta problem razrešiti na evropski ravni (če smem spomniti na Orbanove eskapade, pa na zadnje eskapade naše vrle "domoljubne" SDS stranke (tudi DOM,...), za katere je "rešitev" migrantskega problema to, da svojo predvolilno kampanjo preselijo v Črnomelj in zraven blebetajo še o vojski na meji ter več ograje, itd.). Pri tem gredo še celo tako daleč, da »povozijo« vse evropske vrednote in odkrito izražajo nestrpna, celo fašistična stališča. Zapiranje notranjih mej v EU pomeni precejšnje nazadovanje in »avtogol«. Problema imigracij namreč ne bo rešila niti Slovenija, niti Madžarska, niti katerakoli druga posamična država članica EU. Dajte to že enkrat razumet. Ta problem lahko rešimo edino skupaj – namreč 508 milijonska EU lahko brez težav absorbira 1-2 milijona imigrantov na leto. Še bolj pomembno pa je, da bi z enotno EU zunanjo politiko imeli orodja, ki bi problem reševalo že na samem »licu mesta«, torej v Siriji, Afganistanu, Iraku, itd. Naslednji problem je schengenska meja. Če hočemo obdržati EU z vsemi prednostmi, ki jih ta predstavlja, moramo takoj odpraviti nadzor na notranjih mejah (Nemčija-Avstrija, Avstrija-Slovenija, …) ter dobro zavarovati zunanjo, torej schengensko mejo. Treba je upoštevati tudi dejstvo, da je večina imigrantov primorana pribežati v EU. Zaradi kulturne, verske, socialne, idr. drugačnosti se sicer mnogo raje odločajo za beg v bližnje države, ki pa so postale prenatrpane, zato je prišlo do »sekundarnega« begunskega vala, ki je dosegel tudi EU. Seveda pa si svečkarji lahko postavite še kakšno ograjico – bodisi na mejo, bodisi okrog hiše, če se boste počutili varnejše, pa naj je zadeva slišati še tako absurdno. S temi ograjami namreč sami sebe »ustrelimo« v koleno, saj ovirajo domačine ter onemogočajo gibanje prostoživečih živali in jih tudi ubijajo. Še zdaleč in niti v najmanjši meri pa ne rešujejo problema zaradi katerega so bile postavljene. Ali ste res tako naivni, da pričakujete, da bo imigrante, ki so na svojih dolgih in smrtno nevarnih poteh doživeli že marsikatero hudo preizkušnjo, ustavila ograja? To samo pomeni, da niste zmožni razmišljati in še manj razumeti problema. Marakeško deklaracijo bi bilo potrebno sprejeti z vsemi »štirimi« ravno zato, ker pomeni korak k SKUPNEM reševanju tega problema. Vi pa se obnašate kot otroci, ki nočejo pogoltniti tablete, pa čeprav bi vas ta pozdravila. Skratka narišite si še kakšno ograjico. Ker vam ni pomoči, saj je vaša največja ograja prav v vaših glavah.
Uporabnik113189
15. 05. 2019 11.34
+31
Migracije so dejstvo? Ja in? Tudi dež je dejstvo, pa imamo dežnik, streho..
Intimnanega3
15. 05. 2019 11.36
+12
Dej nauc se že enkrat ločit migracije od svercanje in izkiriscanja
kaktusar1
15. 05. 2019 11.58
-5
lepo napisano, sam vidim, da desnim ovcam še kr ni jasno, kaj si hotel povedal..za njih je tu samo važno, da če nisi desni, si levi in hop minus...verjetno posta sploh ne prebere do konca, ker ga itak ne razume oziroma ne razume, kaj si jim hotel povedat..na žalost je to naša stvarnost..take mamo..
Uporabnik113189
15. 05. 2019 11.59
+7
Zakaj že imamo ministrstvo za notranje zadeve, policijo? Za pregon kriminalcev, tihotapcev belega blaga ( sužnjev), prodajalcev droge ( ki uničujejo življenja naših otrok za svoj zaslužek) da ne naštevam. Jasno je, da se trudijo, to vidimo, so uspešni, NISO. Cele čete migrantov hodijo po notranjosti naše države, nekateri med njimi so celo oboroženi. Takšne vdore MORAŠ ustaviti na meji, sicer izpostavlja država sam sebe in državljane nevarnosti, da se bodo vneli spopadi v notranjosti, kaos ki ga ne bo mogoče več omejiti, ustaviti ( tako kot v Ukrajini). Podcenjevanje nevarnosti je enako neumnosti..
yaxscdvf
15. 05. 2019 12.00
+14
Lahko da so migracije dejstvo, je pa desjtvu tudi to, da mi migrantov ne maramo in jih ne prebavljamo. Nismo pripravljeni z njimi sobivat. In bolj kot je on odločen, da bo bival pri meni, bolj sme jaz odločen, da on ne bo pri meni.
kaktusar1
15. 05. 2019 12.22
+0
klasik, kolk si jih pa ti v živo videl do sedaj...
Malinha
15. 05. 2019 12.26
+0
Ko je bil da Vinci še mlad je imel že dolgo brado želj, ki so bile izredno kuštravo genialno pomešane v znanost in umetnost. Baje, da je imel najraje svoja dva konja. Oba je imel enako rad in dejansko ju je ob enem skupno tudi jahal. Potem so navdušeni opazovalci začeli staviti zgolj na enega konja in Leonardo je umrl.
Misija1
15. 05. 2019 13.28
-3
Kakšne nebuloze si pa ti spesnil skupaj. Ni čudno, da smo kjer smo, ko pa se vedno še najde kakšen pajac, kot si ti. Jaz sem svoj tekst podprl z dejstvi in javno dostopnimi številkami. Ti pa nam pojasni kje si vzel teh 1,2 milijona ilegalcev, ki jih baje po tvoje vsako leto lahko EU absorbira? Praviš, da je treba upoštevati tudi dejstvo, da je večina imigrantov primorana pribežatei v EU. Fant, kaj ti živiš na istem planetu kot mi ostali? 90 procentov teh ljudi prihaja iz držav kjer ni niti vojne in niso niti podrazno primorani pribežati v EU. Sem gredo samo po eure in nič druga. Zanimivo, tudi v 95 % gre samo za moške, žensk in otrok je za vzorec. To še bolj izpodbija tvoje utopične besede. In za konec, omenjaš, da ograja ni rešitev, ker jih ne bo ustavila. To je še tretja nabuloza, ki so jo spisal. Ograja še kako pomaga, samo mora biti zavarovana. Dvojna panelna ograja, vmes pa prazen prostor posejan z minami, ne ubija ne živali in ne tistih, ki gor ne bodo nameno hodili. Tako da prosim, vleži se na kavč in še dalje sanjaj sanje humanista. Iz kavča ti je precej enostavno bluziti o lepem, rožnatem svetu in teh ljudeh, ki k nam prihajajo sejati rožice.
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2019 15.17
+2
yax,... jaz svečkarjev ne maram, ne prebavljam in nisem pripravljena živeti z njimi. In bolj ko so odločeni, da bodo živeli tu, bolj sem jaz odločena, da ne bodo. Kako rešiti problem? @Misija1 predlaga minsko polje. Se strinjaš?
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2019 15.48
+1
@Misija1, izdal si se kot en neizobražen, zaplankan kmetič, ki ima opravka zgolj z živinorejo, in mu pravzaprav državne zadeve niti približno niso blizu. Od tod tudi tvoje navijanje za minsko polje. Natanko taki populistični modeli kot si ti, so zakuhali obe sv. v.. Očitno imaš zelo enostavne odgovore na kompleksna družbena vprašanja. Enako jih je imel Hitler, preden je "zakuril" svet. Kar pa se tiče migracij, sem pa jaz lahko zate doktorica teorije migracijskih tokov. Sicer pa sem (za namen tukajšnjega portala) govorila o približnih številkah, točnost pa lahko preveriš na mnogih spletnih straneh, začenši z EUROSTAT-om, IOM (tu so zanimivi zemljevidi z natančnimi podatki o številu imigrantov, po katerih poteh so prišli, iz katerih držav izvirajo, koliko jih je umrlo v Sredozemlju, koliko v imigracijskih centrih, …), Odysseus Network (akademska mreža za pravne študije o imigracijah in azilu v Evropi), OECD, poleg pa preberi še kakšno zanimivost »Human Rights Watch«, »Amnesty Inernational« ter našega Pravno informacijskega centra. Za samo razumevanje pojma »begunec« in kakšne so obveznosti držav v odnosu do beguncev, pa najdeš v »obveznem čtivu« - Konvenciji OZN o statusu beguncev iz leta 1951 (zanimiva letnica pomeni – ob koncu 2. sv.v.). Pa še nekaj – pojem legalnosti ali nelegalnosti se dokazuje šele v upravnem (azilnem) postopku. Če boš na googlu odtipkal »azilna politika«, boš našel na eni strani vso pravno podlago, uredbe in direktive EU v zvezi s to tematiko«. Ker pa si svečkar, ne boš prebral niti pikice te literature, ker imaš raje navodila tvojega komunističnega šefa iz Grosupelj, zato boš še naprej taval v temi nevednosti, kar si pravzaprav celo zaslužiš. Zato ti predlagam, da okrog svoje hiše, štale, itd. postaviš minsko polje, jaz pa bom seveda gojila upanje, da vas bo v najkrajšem času ... Ker tolikšna neumnost, nevednost in topoumnost je preprosto škodljiva in za našo državo nehigienična.
Malinha
15. 05. 2019 15.49
+0
Jaz tudi ne maram svečkarjev, konec koncev tudi samega sebe kot odraslo osebo ne maram, pa sem 'prisiljen' živeti sam s sabo (in to vsako jutro znova), ter v istem virtualnem svetu z njimi, z mano vred in minskim poljem vred in - sklenil sem, da bom samega sebe oklical za Kim Jong Una. Zdaj sem kralj puščave, spolzke in gladke kot rezilo meča, ki ...
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2019 15.53
+1
Malinha
15. 05. 2019 16.30
+1
Meč mi je zdrsnil iz roke. Moja kraljevska nesposobnost kralju odsekati glavo. Lady Macbeth je metulj in kresnica. Počakam, da se zasvita zarja.
Bukovlist
15. 05. 2019 18.52
-4
Skoda da tvojega razmišljanja ne berejo v parlamentu.
Bukovlist
15. 05. 2019 18.54
-3
Kaktusar koliko jih imas doma? Koliko si jih pripravljen prezivljatiČemu si se pripra ljen odreči?
Bukovlist
15. 05. 2019 19.00
-4
ŠIROKI od kmetiča je krompir in meso od tvojega dela ni nic.Tudi za rit obrisat ni.No saj tega ti in tvoji ne potrebujete ker si z prstkom ...
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2019 20.55
+2
BUKOVI... da si ne bi slučajno kaj domišljal! Poznam nekaj kmetov, ki so v resnici gospodje, čeprav ne v belih srajcah in kravatah. Zame namreč beseda gospod označuje inteligentnega moškega predstavnika, ki poleg splošne, poseduje tudi čustveno inteligenco ter splošno razgledanost. Skratka vse tisto, kar manjka vam - svečkarjem. In še to - če bi bilo prebivalstvo odvisno od takih "kmetov" kot sta vidva, bi vsi umrli od lakote. Namreč ena glavnih kmetovih orodij je prav zdrava kmečka pamet. Zato, ko uporabim besedo "kmetič" mislim na "umskega maloposestnika", skratka ubogo svečkarsko 🐑, ki mora o tem, kaj sploh sme razmišljati in govoriti, vedno po navodila na Trstenjakovo k velikemu ljubljenemu komunističnemu vodji. Žal, tako je.