Črna kronika

V dveh snežnih plazovih na območju Storžiča umrli trije alpinisti

Tržič, 13. 02. 2021 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
33

Na območju Storžiča sta se sprožila dva snežna plazova, pri čemer so umrle tri osebe. Prvi plaz je v Kramarjevi smeri najprej zasul dva alpinista, ki sta takoj umrla. Do pasu je zasulo še dva, a sta se lahko izkopala in poklicala na pomoč. Stekla je obsežna reševalna akcija, med katero pa se je višje na tem območju sprožil še en plaz, ki je s seboj odnesel še dva alpinista. Eden od njiju je umrl, drugi je hudo poškodovan. Reševanje je potekalo v zelo zahtevnih razmerah, so povedali sodelujoči.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Snežna plazova vzela tri življenja
    02:49
    Iz 24UR: Snežna plazova vzela tri življenja
  • Reševalna akcija na območju Storžiča
    00:19
    Reševalna akcija na območju Storžiča
  • Manca Volk Bahun o veliki nevarnosti v gorah
    00:41
    Manca Volk Bahun o veliki nevarnosti v gorah
  • Vodja intervencije: Za nami je težek dan
    02:19
    Vodja intervencije: Za nami je težek dan
  • Robert Kralj o reševanju v gorah
    01:44
    Robert Kralj o reševanju v gorah

Na območju Storžiča je danes potekala obsežna reševalna akcija, v kateri so v dveh dogodkih umrle tri osebe. Okoliščine kažejo, da je bil obakrat usoden snežni plaz, so sporočili kranjski policisti.

Vodja Gorske policijske enote Robert Kralj je v izjavi za javnost povedal, da so v nesreči s snežnimi plazovi obravnavali dva ločena dogodka. Plaz v Kramarjevi smeri je najprej odnesel dva alpinista, ki sta zaradi hudih poškodb umrla na kraju dogodka. Ta isti plaz je do pasu zasul še dva alpinista, ki pa sta se k sreči lahko rešila in pristojne obvestila o nesreči – takrat je tudi stekla reševalna akcija.

Dve do tri ure pozneje, med reševanjem, se je sprožil še en plaz, ki je prav tako odnesel dva alpinista. Eden je umrl, eden pa je pri tem utrpel hude poškodbe.  

"Samo reševanje je potekalo v zelo zahtevnih razmerah, tako za helikopter v zraku, kot za reševalce na tleh, ob mrazu in hudem vetru," je še povedal Kralj in opozoril, da so plazovi nepredvidljivi, kar se je danes tudi pokazalo. 

Robert Kralj je povedal, da je bilo reševanje zelo zahtevno – tako v zraku kot na tleh.
Robert Kralj je povedal, da je bilo reševanje zelo zahtevno – tako v zraku kot na tleh. FOTO: POP TV

Trije mrtvi in trije poškodovani

Sašo Rožič, vodja reševalne intervencije, je priznal, da je za tržiškimi reševalci težek dan. Pri reševanju v Kramarjevi smeri v Storžiču je sodelovalo 24 gorskih reševalcev, aktivirali so tudi tri lavinske pse in helikopter Slovenske vojske ter Policije.  

"Prvi plaz je potegnil okoli 10.30 in odnesel dva alpinista, ki sta umrla. Dva očividca, ki sta bila prav tako zasuta, a sta se lahko izkopala. Nesrečo sta javila in začela s prvimi postopki reševanja. Med samo akcijo se je okoli 13.20 zgodila še druga nesreča. Višje v Kramarjevi smeri sta bila dva alpinista, ki sta tudi sprožila plaz in jih je potegnil s seboj. To se je zgodilo na 2000 metrih, ustavil pa se je pa plaz približno na 1400 metrih višine. Med plazenjem so bili na kraju prve nesreče še reševalci, ki smo jih s pomočjo radijske postaje obvestili o ponovnem plazu in so se lahko temu plazu umaknili. Pri tem sta se dva reševalca poškodovala. Pri drugem plazu je, kot je povedal že kolega, tudi umrla ena oseba," je pojasnil.

Tudi Rožič je opozoril, da so razmere v gorah nestabilne. "Predlagam, da se počaka nekaj dni, da se zadeve umirijo," je pozval.

Sašo Rožič je povedal, da je za tržiškimi gorskimi reševalci težek dan.
Sašo Rožič je povedal, da je za tržiškimi gorskimi reševalci težek dan. FOTO: POP TV

Na PU Kranj so o današnji reševalni akciji zapisali še, da preverjanje posameznih okoliščin še poteka, celotna intervencija pa je bila izjemno zahtevna. Razmere so bile težke tako v zraku, kot tudi na tleh. Pihal je veter do 50km/h, tudi po sekundarnem plazu pa je realno obstaja verjetnost še novih plazov.

Na Žlebeh (Sella Nevea) na italijanski strani Kanina je plaz zasul turnega smučarja, ki je podlegel poškodbam. Kot poroča Primorski dnevnik, je žrtev slovenski državljan. Z njim sta bila še dva Slovenca, ki pa sta jo odnesla brez hujših posledic.

Pozor, velika nevarnost plazov tudi v naslednjih dneh

Ogled kraja je opravila Gorska policijska enota, v intervenciji pa je sodelovala tudi dr. Manca Volk Bahun, strokovnjakinja za snežne plazove iz Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU in Službe za varstvo pred snežnimi Plazovi Zelenica - Tržič, ki je še dodatno opozorila na veliko nevarnost snežnih plazov nad 1800 metri. 

V zadnjih dneh je pihal okrepljen severni veter, ki je prenašal sneg v zavetrne lege. Na teh delih je veliko napihanega snega in že ob manjši dodatni  obremenitvi lahko sprožimo snežni plaz. Ne glede na smer vetra so se lokalno gradile klože tudi pod severnimi grebeni, predvsem pod opastmi. Na  teh delih bo tudi v prihodnjih dneh zaradi nizkih temperature ostala nevarnost proženja snežnih plazov VELIKA. Pihal bo tudi veter, ki bo še prenašal rahel sneg in gradil klože in opasti, je pojasnila.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3