Črna kronika

Na Ratitovcu reševali planinca. Pristojni opozarjajo: led in plazovi

Kranj, 18. 03. 2022 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Planinska zveza Slovenije in kranjski policisti planince ob koncu tedna opozarjajo na možnost snežnih plazov in varljivega lepega vremena, saj led v visokogorju še vedno predstavlja veliko tveganje. V četrtek so gorski reševalci na Ratitovcu zaradi padca na poledeneli površini reševali poškodovanega planinca, prejšnji konec tedna pa se je podobno poškodovala tudi planinka na poti na planino Prevala.

Na območju Ratitovca so gorski reševalci včeraj zjutraj reševali planinca, ki je padel na poledeneli planinski poti. Zaradi suma na težjo poškodbo so mu nudili zdravniško pomoč. Podobno se je na lažji planinski poti prejšnji konec tedna planinka poškodovala na poti na planino Prevala. Nesreča se je zgodila zaradi kombinacije zelo ledene podlage in neustrezne obutve. Planinka se je pri padcu na izpostavljenem območju hudo poškodovala.  

Ob tem kranjski policisti opozarjajo, da so lahko poti kljub višjim dnevnim temperaturam še vedno poledenele, zato predstavljajo nevarnost za padce in zdrse.

Pristojni pozivajo k previdnosti v gorah (slika je simbolična).
Pristojni pozivajo k previdnosti v gorah (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Opozarjajo še, da led na poti predstavlja veliko tveganje. "Pozivamo k previdnosti, izogibanju tveganim situacijam ter prepoznavanju nevarnosti in prilagajanju razmeram. Včasih je vzpon bolje prekiniti že na začetku kot pa tvegati in računati na to, da se bo situacija v nadaljevanju morda izboljšala sama od sebe. Običajno je tako, da tveganje z večanjem višine narašča, in ne upada. Opozarjamo tudi na spontano proženje plazov mokrega nesprijetega snega." Včeraj so se plazovi prožili na osojni strani na višini približno 1900 metrov nadmorske višine pod vrhom Begunjske vrtače v masivu Begunjščice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Planinska zveza Slovenije poziva k previdnosti na planinskih poteh ta konec tedna, saj se skromna snežna odeja v gorah te dni počasi, a vztrajno tali. Ob prehodni otoplitvi se je tako prehodno nekoliko povečala nevarnost proženja snežnih plazov, a se bo snežna odeja ob koncu tedna spet stabilizirala. "Se pa bo zaradi negativnih temperatur znova povečala nevarnost zdrsa. Prisojne lege so ponekod kopne tudi nad nadmorsko višino 1500 metrov. Pogled iz doline včasih daje varljiv občutek, da je povsem kopno. Ko pa pridemo na bolj ravninske predele in na bolj senčna pobočja, se lahko razmere hipoma spremenijo," obvešča ARSO.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou