Črna kronika

Na sojenju dvajsetletniku, ki naj bi načrtoval strelski pohod, preverjali njegovo prištevnost

Kranj, 13. 07. 2021 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
13

Na kranjskem okrožnem sodišču so danes v sodnem postopku proti 20-letniku, ki naj bi spomladi načrtoval strelski pohod, zaslišali sodnega izvedenca za psihiatrijo. Pred sodbo je namreč treba razrešiti vprašanje prištevnosti obtoženca. Sodnica je javnost z zaslišanja izločila, glavna obravnava pa naj bi stekla v četrtek. Kako je obtoženčevo prištevnost presodil psihiater, ni znano.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nadaljevanje sojenja 20-letniku
    02:01
    Iz 24UR: Nadaljevanje sojenja 20-letniku
  • Iz SVETA: Sojenje za trgovino z drogo
    02:58
    Iz SVETA: Sojenje za trgovino z drogo

 

Obtoženi je prejšnji teden na predobravnavnem naroku priznal, da je na temnem spletu skušal kupiti pištolo in puško, kar mu očita tožilstvo, ni pa priznal krivde. Kot so ob njegovem prijetju aprila letos povedali na Policijski upravi Kranj, je 20-letnik zaradi maščevanja njemu poznanim osebam načrtoval množične poboje z orožjem v gorenjskih javnih ustanovah.

Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Obtoženi naj bi skušal iz ZDA v Slovenijo po pošti pridobiti polavtomatsko pištolo znamke Glock, avtomatsko strelno orožje znamke Remington in strelivo. Orožje je naročil na temnem spletu in zanj plačal okoli 58.000 evrov. Orožje, ki je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici, so prestregli varnostni organi v ZDA.

Na okrožnem sodišču v Kranju so zaslišali sodnega izvedenca za psihiatrijo v postopku proti 20-letniku.
Na okrožnem sodišču v Kranju so zaslišali sodnega izvedenca za psihiatrijo v postopku proti 20-letniku. FOTO: POP TV

Obtoženi je na predobravnavnem naroku prejšnji teden priznal vse očitke iz obtožnice 

Priznal je, da je naročil orožje in to, kako ga je naročil, ni pa priznal krivde. To je namreč povezano z vprašanjem prištevnosti. Kot je povedal zagovornik Janez Koščak, je v vsakem kazenskem postopku treba ugotoviti, ali je bil obtoženec sposoben razumeti pomen svojega ravnanja in ga tudi obvladati.

V odgovoru na vprašanje, ali se obtoženi v svoji obrambi sklicuje na neprištevnost, je Koščak izpostavil, da je njegov klient v zaslišanju samo povedal svoje občutke – kaj vse ga je pripeljalo do tega, da je poskusil naročiti orožje. Na podlagi tega pa se je sodišče odločilo, da se bo pripor izvajal v psihiatrični kliniki in ne v zaporu.

"Nujno je, da se vprašanje prištevnosti razčisti, preden sodišče odloči, ali je kriv ali ne. Če je kriv, pride v poštev kazenska sankcija, ki je v tem primeru zagrožena v višini od šestih mesecev do petih let zapora. Če pa se ugotovi, da ni kriv, potem ne pride v poštev izrek zaporne kazni, ampak kvečjemu varnostni ukrep zdravljenja," je pojasnil zagovornik.

Sodnica je zaradi interesov varstva osebnega življenja obtoženca javnost z obravnave izključila

Zato so na sodišču danes zaslišali sodnega izvedenca Mateja Kravosa, ki ga je zaradi okoliščin postavilo sodišče. Zaslišanje izvedenca je potekalo za zaprtimi vrati. Sodnica Andrijana Ahačič je na predlog zagovornika in ob podpori tožilstva zaradi interesov varstva osebnega življenja obtoženca javnost izključila. Beseda je namreč tekla o obtoženčevi osebnosti, njegovem trenutnem stanju in stanju v času domnevnega dejanja.

Kako je obtoženčevo prištevnost presodil psihiater, ni znano. Sodni izvedenec, obramba in tožilstvo namreč o tem niso želeli govoriti. Obtoženega, ki se zdravi v mariborskem kliničnem centru, pa na današnjem zaslišanju ni bilo – s sodiščem je bil povezan po videokonferenci. Višja državna tožilka Marija Marinka Jeraj je povedala, da je izvedenec danes dodatno pojasnil mnenje, ki ga je izdelal.

V nadaljevanju postopka se bo odločila, ali bo glede na prištevnost oziroma neprištevnost obtoženca spremenila obtožni akt. Tožilec namreč zoper obtoženca običajno vloži obtožnico, če gre za neprištevnost, pa se obtožnica spremeni v predlog za izrek varnostnega ukrepa. Več bo morda znano v četrtek, ko naj bi stekla glavna obravnava.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
14. 07. 2021 14.40
-1
A moraš res imeti vsaj dva doktorata, da ugotoviš mentalno stanje takega človeka? In karkoli bodo že "pogruntali"... A je res to sploh važno? Ali bi takemu dovolili vozit avtobus, kuhat, ali pa pač karkoli??? Lepo vas prosim no...:)))
pravakritika
14. 07. 2021 18.53
+0
Vendar pa mislim da kamot lohka kandidira za predsednika države, za premierja, ministra, poslanca ali župana. Ustava dovoljuje da so osebne pravice nad kriminalnim dejanjem posameznika!
Janez Francl
14. 07. 2021 11.16
-1
Če se je znal prebiti skozi vse zanke na internetu in vpisati kup številk , ni mogel biti neprišteven .
Slovenska Lipa
14. 07. 2021 10.57
+0
ma ka je z njimi? če ga nebi dobli bi ta človek umoril već sto ljudi a nebi te bil terorist??? Če ga pa na koncu mislijo še spustit jim pa tud neki v glavi manjka....
pravakritika
14. 07. 2021 10.26
+3
Seveda je neprišteven...kot vsak, ki sploh pomisli nha to, da bi nekomu odvzel življenje. Vendar pa ne more biti neprišteven nekdo, ki NAČRTNO kupi orožje in pripravi natančen spisek ljudi, ki jih je nameraval likvidirati. Če ga "strokovnjaki" proglasijo za neprištevnega in ga s tem oprostijo sojenja, potem je z našo psihiatrično stroko res vse narobe....
Rino Santorini
14. 07. 2021 08.00
+1
20 letniku ni problem rešit neprištevnost...zaklenit za 20 let
MihaGliha
13. 07. 2021 21.35
+1
Kaj so ugotovili
Roadkill
13. 07. 2021 19.33
+3
Kdaj bodo ugotavljali Ivanovo prištevnost?nikoli
jafalical
13. 07. 2021 18.13
+3
Zdaj preverjajo pristevnost?Kaksna pristevnost, kaj bo to olajsalo okoliscine ali kako? Od kod izvira, kaksna vzgoja je bila skozi leta odrascanja,kdo si je zatiskal oci ze leta prej in se prej?Pri nas prav tako zivi sosed(ki je ze davno odstopil od svojih vrstnikov), ki je ze od nekdaj bolj tako cuden, pa sta ga starsa tako v vatko zavijala, da se mu vidi, da ni nekako "civiliziran", ne prenese ce ga kdo opozori na kaksno nepravilnost,enostavno v njemu seva nezadovoljstvo, nesrecnost in mama, kot oce to se kako prikrivata ze leta in leta. Seveda, da je pod vprasajem koliko je pristeven, ce je zanj v njegovi glavi njegov svet nekaj drugega(saj sta mu starsa vse tako priredila pravljicno, vse ima samo on prav, drugi so neumni, on najlepsi, on pametnejsi od vseh vrstnikov, zenske so zanj vse pregrde,...), kot za ostale z normalnim razvojem v danasnjem svetu, tako kot je zdaj.
2fast4
13. 07. 2021 18.11
+1
Na koncu mu bo sodnica ponudila liziko in smehajoc pogled...
Ivan zDoba
13. 07. 2021 17.53
+6
58.000 € je plačal za orožje?! Žepnina? Fotr milijonar!
moto-gp
13. 07. 2021 17.58
+1
Tako ja. Naj gre na zdravljenje in ob prvi priliki pokonča nedolžne ljudi. Tako je pri nas!
daiči
13. 07. 2021 18.00
+2
Ocitno je taprav cajt kripto valute obrnu, preko studentskega servisa s 5e/h nebi tega dnarja nikol zasluzu.