Črna kronika

Na sojenju za trojni umor v Gerečji vasi znova zaslišani izvedenci

Ptuj, 03. 08. 2022 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ptujskem sodišču so sklenili obravnavo zoper Silva Drevenška, ki mu po razveljavitvi prve obsodbe na dosmrtni zapor za trojni umor na predlanski božič v Gerečji vasi sodijo že drugič. Znova so bili zaslišani izvedenci, ki pa vztrajajo pri tem, da obtoženi ni moril v stanju bistvene zmanjšane prištevnosti. V četrtek bodo na vrsti sklepne besede.

Silvo Drevenšek
Silvo Drevenšek FOTO: 24ur.com

Izvedenska mnenja psihiatra, kliničnega psihologa in strokovnjakinje za sodno medicino na junijskem naroku niso pritrjevala njegovim trditvam, da je bilo okrutno dejanje posledica psihičnih težav in alkoholizma ali pretirane opitosti na dan dogodka. Ker je imela obramba na njihova mnenja pripombe, se je sodni senat pod vodstvom sodnice Katje Kolarič odločil vse še enkrat povabiti na obravnavo.

Skupno izvedensko mnenje je na predlog obrambe pripravila komisija za izvedenska mnenja na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Psihiater Peter Pregelj in klinični psiholog Bojan Zalar sta vztrajala pri svojih navedbah, da gre pri Drevenšku za mejno osebnostno motnjo, vendar jo je prvi v mnenju definiral kot neopredeljeno, drugi pa kot mešano.

Danes sta senatu, obrambi in tožilstvu oba pojasnjevala, da ne gre za veliko razliko. Prav tako po njunem ni bistvene razlike med mejno osebnostno motnjo in narcisizmom, ki jo je obtoženemu kmalu po dejanju pripisala psihiatrinja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Slednja sicer, sta pojasnila, v klasifikaciji psihičnih motenj Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ni navedena, obema pa je skupno, da ima posameznik stalno potrebo po pozornosti.

'Njegova sposobnost za razumevanje je bila zmanjšana, nikakor pa ne bistveno'

Pregelj je še zatrdil, da težave z alkoholizmom sicer lahko vplivajo na osebnost, vendar se njegove ugotovitve na ključna vprašanja v konkretnem primeru ne bi dosti spremenile. "Glede na ugotovitve je jasno, da je bila sposobnost obtoženega za razumevanje njegovih dejanj v času dogodka zmanjšana, nikakor pa ne bistveno," je bil jasen Pregelj.

Izvedenka sodne medicine Alenka Kuštrin Samba je ponovno pojasnila postopek, po katerem je prišla do ocene njegovega stanja alkoholiziranosti v času tragičnega dogodka, pri čemer je izhajala iz besed nekaj prič, da se je Drevenšek napil šele po umorih. Na osnovi pričanj in dokazov je ocenila, da je imel obtoženi v času pred dejanjem v krvi med 0,8 in 2,0 grama alkohola na liter izdihanega zraka, kar pa, še posebej pri več kot 100 kilogramov težkem človeku, vajenem alkohola, ni takšna količina, da se ne bi zavedal svojega ravnanja.

Še enkrat je pričal tudi patolog Peter Kadiš, ki je opravil obdukcijo Drevenškovega tasta. Za razliko od kolegice, ki je delala obdukcijo tašče, je namreč na prejšnjem zaslišanju presenetil s trditvijo, da žrtve zaradi adrenalinskega mehanizma ob večkratnih vbodih z nožem najverjetneje niso utrpele zelo hudih bolečin. Danes je pojasnil, da pravzaprav ni zatrjeval tega, ampak da se v primeru takšnega dogodka pojavi t. i. smrtni strah, ki je veliko hujši od povzročenih bolečin.

Sodniško kladivce
Sodniško kladivce FOTO: Shutterstock

Obtožnica mu očita, da je najprej umoril zunajzakonsko partnerko, nato pa še taščo in tasta

Potem ko ne obramba ne tožilstvo nista več imela dodatnih dokaznih predlogov, je sodnica obravnavo sklenila. Pri tem je prišlo do procesnega zapleta, saj zaradi odsotnosti pooblaščenca oškodovancev Danijela Planinšca senat ni želel že danes izpeljati sklepnih besed. Temu je ugovarjal Drevenškov odvetnik Andrej Kac, ki ima rezervirane in plačane družinske počitnice, a sodišče ni prisluhnilo njegovemu predlogu, da bi poiskali nadomestnega odvetnika in še danes končali sojenje.

Sodni senat se je po dvakratnem posvetu odločil, da sklepne besede vseeno izpelje v četrtek, Planinšec pa je telefonsko zagotovil, da bo kljub odsotnosti sodišču pravočasno dostavil svoj sklepni govor, ki ga bo nato prebrala sodnica.

Obtožnica Drevenšku očita, da je na lansko božično popoldne na zahrbten način in iz koristoljubja najprej umoril zunajzakonsko partnerko, nato pa pred očmi svojega štiriletnega sina še taščo in tasta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roadkill
04. 08. 2022 12.31
+4
Ne vem v čem je govora tule, ampak tak nima kaj delat na prostotsti ker je nevaren za okolico
Sickk 2
03. 08. 2022 18.42
+7
Pa kaksni izvedenci clovek bozji, direkt u zapor!
AxisDeus
03. 08. 2022 18.37
+4
Saj ne moreš verjet, očitno je danes bolj od umora važna njegova "tehnika" in subjektivno mnenje, koliko so žrtve trpele. Vam jaz povem brez strokovnega mnenja: neskončno, saj so verjetno vedele, da bo sirota ostala brez večine oseb, ki so najpomembnejše in najvažnejše za razvoj otroka, da bo moral celo življenje živeti s tem, kar se je zgodilo in s tem, kdo in kaj je njegov oče naredil, poleg tega pa so se bale, da bo kaj storil tudi njemu in drugim, ki so jih imele rade. Kdor tega ne razume, ni človek oz. se je odločil ne biti človek. Tistim, ki pa tako presojajo samo okrutnost dejanja, pa lahko rečem: nekomu je nekdo slika na papirju, drugemu pa ves svet. Srečni bodite, da svojega še imate.
maršal Broz
03. 08. 2022 18.12
+12
V bivšji Jugi bi bil ta obsojen v roku dveh dni in ne bi videl več belega dneva.
resslovenka
03. 08. 2022 17.51
+13
Joj, prejoj kaj se gremo pri nas 🙈. Kje drugje ta človek in podobni primerki ne bi videli svobode do svoje smrti. Naprimer v Ameriki, tam take zaprejo dosmrtno ali pa so celo na smrt obsojeni. Pri nas pa? Človekove pravice gor, pa dol, pa zmanjšana pristevnost in podobne mahinacije. Le umorjeni jih nimajo. Se nimajo kam pritožiti. 😎
Kozorog123
03. 08. 2022 17.29
+10
Takse zadeve, kjer je vse znano že v prvi noči se zaključi v max tri mescih. Vse ostalo je bolj nesposobnost in razmetavanja davkoplačevalskega denarja...
Icomt2h
03. 08. 2022 17.14
+14
Apsolutno doživljenska kazen
Icomt2h
03. 08. 2022 17.13
+14
Zapreti barabo barabinsko
Fredi34
03. 08. 2022 17.09
+6
Se nebi čudil če bi ga na koncu izpustili.
Ivar The Boneless
03. 08. 2022 17.00
-2
Zakaj so z maskam?
Fredi34
03. 08. 2022 17.08
+3
francka01
03. 08. 2022 16.55
+15
vse druga od dosmrtnega zapora je sramota za naše sodstvo....
rogla
03. 08. 2022 16.04
+27
Za trojni umor: najmanj dosmrtni zapor s trdim delom!