Črna kronika

'Zgodilo se je tisto najhujše: nekdo je umrl, dve osebi sta huje poškodovani'

Vrhnika, 17. 02. 2023 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović, Maja Pavlin
Komentarji
55

Najprej je odjeknilo več eksplozij, nato je v skladišču zagorelo. Katastrofa, ki se je dopoldan zgodila v enoti podjetja Hamex na Vrhniki, je terjala eno smrtno žrtev, dve osebi sta hudo poškodovani. Po naših neuradnih informacijah naj bi bila poškodovana lastnik podjetja in njegov sin. Požar je pogašen, intervencija se je zaključila. A kako je do nesreče sploh prišlo? Odgovor na to vprašanje bo prišel po zaključku preiskave. Ko bodo vzroki znani, pa podpredsednik vlade Luka Mesec obljublja, da bodo na vladi ukrepali tudi na politični ravni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Eksplozije in požar v podjetju na Vrhniki
    04:34
    Iz 24UR: Eksplozije in požar v podjetju na Vrhniki
  • Iz SVETA: Eksplozija v podjetju Hamex
    05:03
    Iz SVETA: Eksplozija v podjetju Hamex
  • Eksplozija na Vrhniki
    00:18
    Eksplozija na Vrhniki

Predstavniki civilne zaščite, gasilcev, policije in občine so po hudi nesreči, ki se je zgodila na Vrhniki, stopili pred medije in predstavili zaključne dogodke večje intervencije. Potrdili so, da so eksplozije odjeknile v podjetju Hamex. "Intervencija se počasi zaključuje," je povedal Peter Rodič, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite.

Eksplozija na Vrhniki
Eksplozija na Vrhniki FOTO: Civilna zaščita Vrhnika

Ob tem je pojasnil, da je do eksplozije "najverjetneje" prišlo na enem delu kompleksa, ostali pa po prvih pregledih niso bili poškodovani. "Zato nevarnosti, da bi se nesreča ponovila, ne bi smelo biti," je dejal.

Predstavnik gasilcev je medtem spregovoril o samem gašenju. Po začetnem pregledu so ugotovili, da morajo zaradi prisotnih kemikalij za gašenje skladišča uporabiti prah. Ostale prostore pa so po izvedeni oceni gasili z vodo, je dejal.

Ob tem so območje preleteli tudi z dvema dronoma. Prvi je naredil sliko terena, hkrati pa je s pomočjo termokamere odkrival morebitna žarišča. "To se pri naših intervencijah pogosto uporablja. Kasneje pa ga je uporabilo tudi eno od prostovoljnih gasilskih društev," je pojasnil. Gasilci so pregledali tudi območje v radiju 150 metrov, če bi se tam slučajno nahajali morebitni pohodniki. Prav tako so locirali predmete, ki so ob eksploziji poleteli iz poslopja.

Rodič je ob tem povedal tudi, da je v prvi stopnji po nesreči prišlo od povečanja prašnih delcev, a da je sčasoma ta koncentracija padala, "že po eni uri pa je bila na kraju intervencije pod mejo". "Zato lahko rečemo, da je samo gibanje znotraj občine, varno," je dejal. Prav tako pa da ni nevarnosti, da bi do morebitne kontaminacije lahko prišlo z odtekanjem vode, uporabljene ob gašenju.

Policija o vzrokih eksplozije in požara še ne more govoriti, pregled kraja nesreče namreč še vedno poteka.

Policisti Policijske uprave Ljubljana (PU Ljubljana) so okoli 11.30 prejeli obvestilo o eksplozijah na območju Vrhnike. Kmalu za tem je izbruhnil večji požar. "Čez čas se je pojavil bel dim in kasneje črn," nam je sporočil bralec.

Eksplozijo v proizvodnem objektu na Vrhniki ob 11.29 po lokalnem času so zapisale tudi najbližje opazovalnice državne mreže za potrese.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ena oseba umrla, dve huje poškodovani

V času nesreče so bili na kraju trije delavci podjetja. Ena oseba je umrla, dve pa sta huje poškodovani. "Ostalih zaposlenih v času eksplozije ni bilo na območju," je dejal predstavnik Policije. Po naših neuradnih informacijah pa sta poškodovana lastnik in njegov sin, ki naj bi bila v smrtni nevarnosti.

Boštjan Plahutnik z reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je kasneje povedal, da sta bila s kraja nesreče v UKC Ljubljana odpeljana moška. Oba sta huje opečena, po prvih ocenah imata opečenih med 40 in 60 odstotkov površine kože. Pri enem od poškodovanih sumijo tudi na poškodbe notranjih organov.

Policisti so zavarovali kraj. Iz Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) so malo po 14. uri sporočili, da so gasilci požar omejili in pogasili. "Gasilci izvajajo požarno stražo ter pregledujejo okolico, saj je ob eksploziji razmetalo sode in druge predmete," so poudarili. V eksploziji sta bila uničena dva objekta, tovorni kontejner, močno pa je poškodovano tudi skladišče.

Po prvih analizah ELME (ekološki laboratorij z mobilno enoto), ni nevarnosti za okolje in prebivalce, so zapisali v URSZR. "Občanom sporočamo, da je gibanje na prostem varno. Širše območje nesreče ostaja do nadaljnjega zaprto. Upoštevajte navodila gasilcev in policije," pa so na spletu zapisali v enoti civilne zaščite Vrhnika.

Zahvale intervencijskim ekipam in izreki sožalja

Predsednik vlade Robert Golob je poškodovanim ob eksploziji na Vrhniki zaželel čimprejšnje okrevanje, svojcem žrtve pa je izrekel iskreno sožalje. "Hvala intervencijskim ekipam in pristojnim službam za hitro posredovanje," je še sporočil prek spleta.

Oglasila se je tudi predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar. "Pretresena sem nad tragično nesrečo na Vrhniki. Iskreno sožalje svojcem žrtve, poškodovanim pa želim uspešno okrevanje," je zapisala. Ob tem se je ekipam na terenu zahvalila za hiter odziv, želi jim varno nadaljevanje intervencije. Okoliške prebivalce pa je pozvala k upoštevanju navodila pristojnih.

Podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec se je v času eksplozije slučajno nahajal na Vrhniki, kjer je opravljal terenski obisk na centru za socialno delo. "Tekom obiska sem slišal za nesrečo. Sem sem prišel v prvi vrsti, da izrečem sožalje žrtvam, svojcem in ranjencem ter da se zahvalim gasilcem, policiji, občini, civilni zaščiti in vsem, ki so pomagali pri intervenciji, za hiter in učinkovit odziv," je dejal.

Kot predstavnik vlade pa da je prišel tudi podati roko omenjenim organom ter prebivalcem in prebivalkam Vrhnike. "Kar koli boste potrebovali, bomo kot vlada po najboljših močeh skušali pomagati," je dejal. Ob tem je zagotovil, da bodo, ko bodo vzroki nesreče znani, na vladi ukrepali tudi na politični ravni: "S popravljanjem zakonskih aktov, pravilnikov, da bomo poskrbeli, da do takšnih katastrof ne bo več prihajalo".

Župan Vrhnike Daniel Cukjati je povedal, da je nesreča pod nadzorom, a da je na žalost prišlo do tistega najhujšega - ena oseba je umrla, dve pa sta poškodovani. "Izrečem lahko le sožalje svojcem umrle osebe, poškodovanim pa želim čim hitrejše okrevanje," je dejal.

Glede delovanja podjetja Hamex pa je dejal, da občina njegovemu delovanju ni nasprotovala ter da je v preteklosti pritožbe podala le zaradi testiranja izdelkov, ki da se je včasih izvajalo na neprimernih krajih. "Vendar pa so v zadnjem času ta testiranja izvajali na primernih prostorih," je dodal.

Vzrok eksplozij še ni znan

Na kraju je posredovalo 55 gasilcev, ki so gasili požar in izvajali pregled objekta. Ker so po dogodku nekateri skušali potešiti svojo radovednost in se odpravili v bližino kraja, so gasilci in policija pozivali ljudi, naj se območju izogibajo. Do eksplozije je prišlo v proizvodnih prostorih, požar pa se je razširil tudi na skladišče. "Ti prostori so več ali manj uničeni," je povedal vodja intervencije z Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Ažbe. Gasilci odstranjujejo material, da se požar ne bi razširil, material, ki je bil udeležen v eksploziji in požaru, pa je uničen.

"Vsi, ki imate pot proti omenjeni lokaciji, bodite pozorni na intervencijska vozila in prosimo, da se ne zadržujete v okolici nesreče. Prosimo tudi, da spremljate sredstva javnega obveščanja," so kmalu po dogodku pozvali gasilci. V PU Ljubljana pa so pozvali, da se zaradi zagotavljanja nemotene izvedbe intervencije ljudje ne približujejo kraju požara in upoštevajo navodila policistov na kraju.  

V intervenciji sodelujejo gasilci GB Ljubljana, PGD Stara Vrhnika, Vrhnika, Verd in Sinja Gorica. Reševalci NMP ZD Vrhnika in RP UKC Ljubljana so oskrbeli poškodovani osebi ter ju prepeljali v UKC Ljubljana. Aktiviran je OŠCZ Vrhnika, enota ELME in enota ARSO. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Policisti bodo začeli z ogledom kraja dogodka, ko bodo vzpostavljeni varni pogoji za delo. Vzrok eksplozij še ni znan.

O vrhniškem Hamexu

Podjetje Hamex z Vrhnike, kjer so se danes zgodile eksplozije, v katerih je ena oseba umrla, dve pa sta huje poškodovani, deluje od leta 1991. Povezano je z največjimi proizvajalci pirotehnike in ponuja ognjemetne izdelke v veleprodaji ter v trgovinah v Ljubljani in Kamniku in prek spleta. Po podatkih z Ajpesa za leto 2021 zaposluje pet ljudi.

Drobec, ki je po eksploziji odletel čez ograjo
Drobec, ki je po eksploziji odletel čez ograjo FOTO: Luka Kotnik

V družinskem podjetju proizvajajo pod lastno blagovno znamko najrazličnejše ognjemetne izdelke za profesionalno uporabo, večino izvozijo. Ponujajo pirotehniko, ognjemete, scenske efekte in strelivo, je navedeno na njihovi spletni strani.

Pri pirotehniki ponujajo izdelke iz segmenta zabavne in scenske pirotehnike ter navtične signalizacije. Za prvi segment navajajo, da po njihovih zamislih ognjemetne izdelke proizvajajo v 11 tovarnah na Kitajskem. Hamex jih posreduje v nadaljnjo prodajo kupcem po Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini.

Kot je še zapisano, organizirajo tudi transport večjih količin pirotehničnih izdelkov, ki se šteje za prevoz blaga, nevarnega za eksplozijo. Poleg ognjemetov na prostem pripravljajo tudi piro-spektakle na odru v zaprtih prostorih.

V letu 2021 so ustvarili okoli 968.500 evrov čistih prihodkov od prodaje, v letu 2020 pa 869.100 evrov. Čisti dobiček je leta 2020 znašal 7640 evrov, v letu pa 9683 evrov. Povprečno število zaposlenih na podlagi delovnih ur je pet, izhaja iz objave na Ajpesu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3