Črna kronika

Na železniški postaji Pragersko našli sumljiv predmet

Pragersko, 10. 02. 2022 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Krajevne skupnosti Pragersko - Gaj so sporočili, da so pri izvajanju projekta Rekonstrukcija železniške postaje Pragersko našli bombo. Na Upravi RS za zaščito in reševanje pa so po pregledu ugotovili, da ne gre za najdbo neeksplodiranega ubojnega sredstva.

"Okoli 11.30 je na kraj dogodka prispela Državna enota za neeksplodirano ubojna sredstva (NUS) in pričela z izkopavanjem," so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje in dodali, da ne gre za najdbo neeksplodiranega ubojnega sredstva. Gre za ostanek raztezne posode lokomotive, so še pojasnili. 

Kot so zapisali na Facebook stran krajevne skupnosti, so bili o dogodku obveščeni tako Policija kot drugi organi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je za 24ur.com pojasnil predsednik Krajevne skupnosti Matej Arnuš je junija 2021 po večletnem prizadevanju Krajevne skupnosti Pragersko - Gaj izvajalec pričel s pripravljalnimi deli na terenu, ki so obsegala pripravo gradbišča, izvedbo dostopnih poti in pripravljalnih del za prestavitev plinovoda. Za izvedbo gradbenih del je pogodbeni rok za dokončanje del 25 mesecev od dneva uvedbe v delo. Ocenjena vrednost projekta pa je 88,9 milijona evrov.

Pragersko je sicer urbanizirano naselje s približno 1840 prebivalci na jugozahodnem delu Dravskega polja, v občini Slovenska Bistrica. 

V Sloveniji sicer veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev

Na ozemlju Republike Slovenije je veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostalin prve in druge svetovne vojne, pa tudi vojne za Slovenijo. Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb. Največja verjetnost, da bomo naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva, je na območju severnoprimorske regije, kjer je med prvo svetovno vojno potekala soška fronta, je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. 

"Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna. Ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt," je še zapisano.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou