Črna kronika

FOTO: V požaru na komenskem Krasu, ki je bil najverjetneje podtaknjen, zgorelo okoli 120 hektarjev površin

Komen, 07. 08. 2017 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š./A.I.
Komentarji
13

Požar na komenskem Krasu je pod nadzorom, ponoven vžig pa se ponoči na srečo ni zgodil. Nad požarom je čez noč bdelo 90 gasilcev, delo jim je nekoliko olajšal tudi dež. Po prvih podatkih je zgorelo približno 120 hektarjev površin, gasilci pa opozarjajo, da je bil požar najverjetneje podtaknjen.

Požar na komenskem Krasu, med naseljema Komen in Branik, je pod nadzorom, vnovičen vžig pa se ponoči na srečo ni zgodil, je za 24ur.com povedal vodja intervencije Marko Adamič.

"Čeprav smo se bali, da bi burja požar ponoči znova razpihala, nam je dež na srečo to prihranil," je dejal Adamič in dodal, da padavin sicer ni bila obilica – na območju požarišča jih je padlo od 15 do 20 litrov na kvadratni meter, a jih je bilo kljub temu dovolj, da so pogasile manjša žarišča v notranjosti.

Ponoči je nad požariščem še bdelo 90 gasilcev, zjutraj pa so po navedbah Adamiča opravili dva obhoda in po njihovi oceni nevarnosti za vnovični vžig ni več. "Požar je popolnoma pod nadzorom, požarišče je mirno," je še pojasnil vodja intervencije.

Požarna straža ostaja do večera

Na teren je zjutraj sicer prispelo še 30 gasilcev, ki se v Sežani izobražujejo za gašenje požarov v naravi. Ti bodo ob pomoči desetih domačih gasilcev iz PGD Komen do večera spremljali dogajanje na požarišču.

"Sprva smo predvidevali, da se nam bo pridružilo še 80 gasilcev iz notranjske regije, a smo glede na trenutno stanje ocenili, da to ne bo potrebno," je dejal Adamič.

Zgoreli so gozd, grmičevje in trava.
Zgoreli so gozd, grmičevje in trava. FOTO: Jožef Strnad

Požar najverjetneje zanetil požigalec

"Vse kaže, da gre za požig," je o vzroku požara še dejal vodja intervencije. Po njegovih navedbah je požar sicer izbruhnil pod daljnovodom, nikakor pa zaradi daljnovoda. "Domači gasilci dobro poznamo ta teren in podobni požari se tukaj pojavljajo že nekaj let," še izpostavlja sogovornik.

Po navedbah gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Komen so goreli gozd, grmičevje in trava na površini približno 120 hektarjev, intervencija pa je bila zaradi neprehodnega terena izjemno težka.

Ogenj se je hitro širil, zgorela sta traktor in lesena baraka, ogrožene so bile tudi vasi, a jih je gasilcem uspelo obvarovati.

S požarom, ki je izbruhnil včeraj okoli 12. ure, se je borilo kar 250 gasilcev s 65 vozili, pomagala sta tudi dva helikopterja in letalo PC-6 Slovenske vojske.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja v nekaterih občinah ne velja več

Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da velika požarna ogroženost naravnega okolja, ki so jo razglasili v soboto na območju občin Kanal, Brda, Šempeter – Vrtojba, Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna, ne velja več. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta tam prenehala izvajati poostren nadzor.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja pa še zmeraj ostaja v veljavi v občinah Koper, Ankaran, Izola, Piran, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Miren – Kostanjevica in Renče – Vogrsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V teh občinah je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v teh občinah še naprej izvajala poostren nadzor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albrodi
07. 08. 2017 16.49
+3
V Italiji so požare podtikali kar gasilci sami,ali je kaj takega možno tudi pri nas?
odkimasin
07. 08. 2017 14.56
-11
Vaškim gasilcem je bilo malo dolgčas!
MEDKO
07. 08. 2017 19.02
+9
Mil?007
07. 08. 2017 11.25
+0
Požari v naravi so nekaj najbolj naravnega, nekatere vrste požar celo potrebujejo za razmnoževanje. V začetku poletja bi lahko preventivno po nadzorom zažgali zaraščeno gmajno brez kakršnekoli škode. Pa tudi te borovce bi bilo treba počasi spravit s Krasa in nasadit hraste, ki so doma na Krasu. S tem gašenje delajo samo škodo, na bivšem požarišču nad Branikom itak raste samo še robida in akacija, ki so je prinesli helikopterji z vodo iz Vogrščka. Robida je tako gosta, da nobena žival ne človek ne pride skozi.
martinov
07. 08. 2017 11.10
+7
Vsa čast vsem slovenskim gasilcem, ko gasijo vse vrste požarov in izpostavljajo svoja življenja. Niso pa pristojni, da dajejo verodostne ocene, glede vzroka ! Vzrok požara bodo ugotavljali drugi ! Zanimivo tudi je, da imajo gasilci, ob zadnjih intervencijah ogromno škode na opremi. Očitno malo večjo škodo postavljajo Zavarovalnici in pristojni občini ! Več predstaviš, več dobiš ! Na pomoč, gasilci, ker če vas ne bi bilo, v Sloveniji ne bi imeli več kje živeti !!!
sinhron
07. 08. 2017 10.49
+15
Tako kot ta so bili tudi ostali požari na podjetjih za zbiranje in sortiranje odpadkov podtaknjeni z naročilom ali zaradi nasprotovanju tem podjetjem !
jung
07. 08. 2017 14.04
+1
tedoVV2HCmedo
07. 08. 2017 10.48
+3
Skoraj vsak je danes podtaknjen.
kaslc 1
07. 08. 2017 10.30
+23
kapo dol,GASILCEM
sinhron
07. 08. 2017 13.27
dipe
07. 08. 2017 08.25
-8
Kako smo (eni) bli veseli ko je gorelo na Hrvaškem, pa se cirkusa šli ko je zimska služba laufala.
povanpireni
07. 08. 2017 09.38
+10
Hrvatje pa se nič ne veselijo, nista toliko neumna, da se tuji nesreči veselijo !!!!!!!!!
staridida
07. 08. 2017 08.11
-2
Rdeči petelin na kurah...