Črna kronika

10-letno turško deklico našli mrtvo, njena mati in trije sorojenci v azilnem domu v Zagrebu

Ljubljana / Zagreb, 11. 12. 2021 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana, A.K.
Komentarji
0

Potapljači Slovenske vojske in hrvaške policije so v reki našli truplo 10-letne turške deklice, ki je v četrtek zvečer izginila v narasli reki Dragonji. Našli so jo okoli 300 metrov od kraja izginotja na hrvaški strani reke. V reševalno akcijo je bilo vključenih okoli sto ljudi, iskali so jo tudi z droni. Tragedijo je komentiral tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu, Božo Predalič, ki za smrt krivi mati otroka. Družina deklice je trenutno nastanjena v azilnem domu v Zagrebu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Turško deklico našli mrtvo
    02:53
    Iz 24UR: Turško deklico našli mrtvo
  • Izjava Policije o smrti deklice
    01:39
    Izjava Policije o smrti deklice

Kot je poročal Glas Istre, je v iskanju sodelovalo okoli sto ljudi. Na terenu so bili od jutra policisti, gasilci, potapljači ter pripadniki civilne zaščite in Rdečega križa.  Deklico so iskali tudi z droni, okoli 12.30 pa so potapljači našli njeno truplo. 

Po podatkih PU Koper so dekličino truplo našli približno dva metra pod vodo. Pri iskalni akciji je sodelovalo okoli 50 slovenskih policistov, potapljačev Slovenske vojske, gasilcev, potapljačev podvodne reševalne službe in vodnikov reševalnih psov. 

Hrvaška policija trenutno na kraju opravlja ogled. 
Po tem, ko so morali iskanje v petek zvečer zaradi teme prekiniti, so danes pristojni deklico iskali od območja, kjer je izginila, do mesta, kjer se reka izliva v morje. Pri tem so sodelovali slovenski policisti pomorske policije in URSP. Potapljači so sicer že včeraj med iskanjem našli otroško zimsko jakno. 

47-letno mamo deklice, ki jo je policistom uspelo rešiti iz Dragonje, so včeraj sprejeli v puljsko bolnišnico, od koder so jo že odpustili. Policija je z njo opravila razgovor, 47-letnica pa je nato zaprosila za azil, zato so jo čez noč odpeljali v azilni dom v Zagrebu, kjer je nastanjena skupaj s tremi otroki.  

Iskanje deklice v Dragonji
Iskanje deklice v Dragonji FOTO: PU Koper

47-letnica deklico med prečkanjem reke nosila na ramenih

Spomnimo. Slovenski policisti so bili v četrtek zvečer obveščeni, da je občan na Dramcu opazil skupino oseb, ki so poskušale preplavati reko Dragonjo in tako nezakonito prečkati mejo med Hrvaško in Slovenijo. Na kraj so bili takoj napoteni štirje policisti PP Piran, zatem pa še dva vodnika službenih psov. 

Na kraju so opazili žensko, ki se je na sredini reke Dragonje držala za drevo. S hrvaške strani je pristop na tem delu zelo težek, poleg tega je bila reka visoka in deroča, zato je hrvaški varnostni organi niso mogli potegniti iz vode. Na slovenski strani sta bila v tem času dva njena otroka, stara 18 in 5 let.

Na hrvaški strani je policist že stopil v vodo in ženski poskušal pomagati. Ker je bila voda deroča in sta bila tako ženska kot tudi hrvaški policist na koncu z močmi, se nista mogla več vrniti na rečni breg. Da bi pomagal, je nato v deročo reko skočil še policist PP Piran. Vodnika službenega psa sta policistu okoli pasu zvezala sledilno vrvico in ga tako držala, da ga ni odneslo po strugi reke. Uspelo mu je priti do ženske in hrvaškega policista ter ju spraviti na kopno. Medtem so s hrvaške strani prinesli lestev, s katero so pomagali spraviti žensko iz vode. Pri reševanju je pomagal tudi občan, ki je bil še vedno na kraju dogodka.

Ko so prišli do rečnega brega, so ženski pomagali iz vode, zatem pa so jo gasilci na nosilih odnesli do reševalnega vozila. Izkazalo se je, da je 47-letna državljanka Turčije mati štirih otrok. Dvema je že uspelo priti na slovensko stran, tretji otrok, star 13 let, pa je ostal na hrvaški strani. Ker je bilo dogajanje in reševanje na mejni črti, so bili vsi združeni in vrnjeni na Hrvaško. 

V nadaljnjem postopku so policisti ugotovili, da je bil poleg zgoraj omenjenih še en otrok, ki ga je imela mati med prečkanjem reke na ramenih. Gre za deset let staro deklico, ki je padla v vodo, tok pa jo je odnesel po strugi navzdol.

Razburja izjava državnega sekretarja Predaliča

Razburja sicer včerajšnja izjava državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boža Predaliča, ki je v izjavi za medije včeraj uvodoma dejal, da gre za grozljiv dogodek, in izrazil upanje, da bi deklico našli živo.  Zahvalil se je tudi za požrtvovalno delo policistov, ki so tvegali svoja življenja. Dodal pa je, da je za smrt deklice odgovorna mati.  Kot je povedal, po njegovem mnenju "tu ne gre za krivdo ministrstva niti slovenske vlade. Ne bi rad bil kritičen, ampak gre za neodgovornost matere, ki se je v takšnih okoliščinah spuščala v vodo z majhnimi otroki." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3