Slovenija

Sanacija iztirjenih vagonov bo izredno zahtevna in nevarna

Hrastovlje, 26. 06. 2019 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L. Š. / N. P. / STA
Komentarji
225

Iz šestih iztirjenih vagonov tovornega vlaka je pri Hrastovljah izteklo 10.000 litrov kerozina. Zaradi nesreče je trenutno na železniški progi med Divačo in Koprom, predvidoma do petka, prekinjen promet. Generalni direktor SŽ Dušan Mes je spregovoril o zahtevnosti sanacije, ki bo potrebna, in o odgovornosti za škodo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 1,5 milijonska škoda pri železniški nesreči
    02:23
    Iz 24UR: 1,5 milijonska škoda pri železniški nesreči
  • Iztirjenje vlaka v predoru pri Hrastovljah
    00:33
    Iztirjenje vlaka v predoru pri Hrastovljah
  • Iztirjenje tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin
    00:20
    Iztirjenje tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin
  • Generalni direktor SŽ o nesreči tovornega vlaka
    04:37
    Generalni direktor SŽ o nesreči tovornega vlaka
  • Iz SVETA: Poškodovana kretnica?
    01:52
    Iz SVETA: Poškodovana kretnica?
  • Iz 24UR ZVEČER: Nevarnost okoljske katastrofe
    11:28
    Iz 24UR ZVEČER: Nevarnost okoljske katastrofe

Zahtevna sanacija: okoli 200 m proge bo potrebno zgraditi kar dvakrat

Generalni direktor SŽ Dušan Mes je povedal, da se je prečrpavanje kerozina iz cistern končalo okoli 18. ure, temu pa je sledil še ogled kriminalistov. Okoli 20. ure zvečer naj bi ekipe začele z odstranjevanjem prevrnjenih cistern iz tunela in polaganjem novih tirnic. 

Odstranjevanje cistern bo zelo zahtevno, ker je v tunelu malo prostora, vendar Mes pravi, da imajo pripravljenih več scenarijev. Prvo bo potrebno zgraditi tir, da umaknejo vagone, potem pa ga bo treba znova podreti, da odmaknejo onesnaženo zemljino – in ga še enkrat zgraditi.

Generalni direktor SŽ je opisal zahtevnost sanacije.
Generalni direktor SŽ je opisal zahtevnost sanacije. FOTO:

Ko jim bo to uspelo, bo promet znova začasno vzpostavljen, čez nekaj tednov pa bo sledila še dokončna sanacija 150 do 200 metrov poškodovane proge. Mes poudarja, da bo treba biti previden, da se pri delu nihče ne poškoduje in da stvari izpeljejo tako, da bo škoda za okolje čim manjša. "Nekaj ur gor dol, pomembnejše je zdravje ljudi," poudarja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In kdo bo plačal škodo onesnaženja podtalnice? Mes odgovarja, da so stvari zavarovane in da je odvisno, kje leži krivda. "Če je krivda v sami infrastrukturi, potem je to zavarovano kot infrastruktura. Če je krivda na vagonu, potem ima vsak prevoznik in vsak lastnik svoje zavarovanje," razlaga, in pravi, da so takšne stvari vedno predvidene. Takšnih nesreč je kar nekaj, še dodaja Mes, a do zdaj pri nas še ni šlo za razlitje kerozina.

Vzrok nesreče najverjetneje poškodovana kretnica

Vzrok nesreče pa še vedno ni znan. Mes je v izjavi za medije v Ljubljani povedal, da je velika verjetnost, da je bila poškodovana kretnica, manjša verjetnost pa je, da je bil poškodovan vagon.

"Človeška napaka je izključena. Tudi sama kretnica je bila letos pregledana z vsemi ustreznimi napravami. Obstajajo tudi zapisniki, da je bila nepoškodovana oz. v dobrem stanju. Ugotavljanje, ali je bila napaka na materialu ali pri proizvajalcu, bo stvar nadaljnjih preiskav," je dejal Mes.

Tudi po besedah direktorja družbe SŽ-Infrastruktura Matjaža Kranjca ocenjujejo, da bi lahko prišlo do poškodbe kretnice oz. do poškodbe ostrice, ki je zlomljena. Kot je ponovil, vzrok zloma še ni jasen. "Dejansko se ostrica zlomi tako kot se lahko zlomi tirnica," je pojasnil in dodal, da imajo SŽ takšnih zlomov tirnic na omrežju kar nekaj vsako leto.

Mes je dodal, da se takšne nesreče v povprečju zgodijo enkrat letno. Težava pri tej je, da je vlak prevažal kerozin, ki ogroža okolje. "Tveganja skušamo zminimizirati ... To nam uspeva, a pride tudi do nesreče, na katero težko vplivaš," je dejal.

Za vzdrževanje proge sicer SŽ po besedah Mesa letno namenjajo med tremi in 3,5 milijona evrov. Vsako leto naredijo okoli kilometer te proge na novo. Na odseku dnevno pelje okoli 100 vlakov, od tega je od 75 do 80 vlakov tovornih, v ostalih primerih gre za prevoz lokomotiv.

Vzroki za zlom so po Kranjčevih besedah lahko temperatura, velike obremenite, lahko pride tudi do napake v materialu ali do utrujenosti materiala, kar pa na železnicah stalno nadzirajo. "Vse proge in tire pregledamo z ultrazvočnimi napravami, naprave pa poškodb na tej kretnici niso zaznale," je izpostavil tudi Kranjc.

Iztirjenja na progi Divača–Koper sicer na SŽ v zadnjih letih niso imeli, beležijo pa okoli 10 do 15 izrednih dogodkov. Po besedah Kranjca gre večinoma za incidente, za zlom kakšne tirnice ali požar. "To so vse dogodki, ki imajo manjše posledice za odvijanje železniškega prometa in tudi manjšo škodo," je dodal.

Bratuškova se zahvaljuje vsem pristojnim za hitro reakcijo

"Nesreča nikoli ne počiva, a pri tem je bilo malo sreče v nesreči, da se je nesreča zgodila ravno na tej lokaciji in ne na kakšni drugi, kjer bi se cisterne lahko zvalile tudi na naselje," je dejala Bratuškova. Izlivanje kerozina bi na kateri drugi lokaciji lahko pomenilo še hujšo okoljsko katastrofo. 

Proga bo najkasneje prevozna spet v petek. Ministrica ocenjuje, da je to dober odzivni čas za sanacijo "ne tako majhne škode". "Ta nesreča je še en dokaz, da je gradnja novega tira več kot nujna. Ne samo zaradi gospodarstva, temveč tudi zaradi vodovarstvenega območja, zavarovanja podtalnice," je ob tem poudarila. Izpostavila je, da če bi se ta nesreča zgodila na novem tiru, ne bi bilo možnosti, da se kerozin izlije v podtalnico zaradi vodotesnosti viadukta.

Ob nesreči se je izlilo 10.000 litrov kerozina, kar je veliko manj, kot so bila prvotna predvidevanja. Pridružila se je pozivu prebivalcem, da naj omejijo porabo vode in hkrati izrazila upanje, da bo vpliv na okolje čim manjši oziroma ga sploh ne bo. 

Dejala je, da uradnega poročila preiskovalca ministrstva še nima, a dodaja, da je najverjetneje šlo za okvaro kretnice. 

Kot so sporočili iz Luke Koper, je zaradi dogodka železniški promet v in iz koprskega pristanišča prekinjen. Na odvoz iz Kopra čaka 35 tovornih vlakovnih kompozicij, še enkrat toliko v obratni smeri, za prevoz v Luko ter toliko še v tujini. To zamudo bodo skušali nadoknaditi v juliju in avgustu, je povedal Mes.

Razmere spremljajo tudi na ministrstvu za okolje

Skupaj z Rižanskim vodovodom razmere po nezgodi tovornega vlaka v predoru Hrastovlje spremljajo tudi na ministrstvu za okolje in prostor. 

V primeru razlitja nevarnih snovi na kraškem območju ni časa in možnosti za sanacijo. Ostane monitoring, kako hitro in v kolikšni meri bo onesnaženje doseglo izvir Rižane. Nataša Viršek Ravbar, Inštitut za raziskovanje krasa

Če bo prišlo do onesnaženja vodnega vira, je ministrstvo Rižanskemu vodovodu Koper pripravljen nuditi vso potrebno pomoč. Minister Simon Zajc, ki si bo jutri ogleda kraj nesreče, je ob robu zasedanja ministrov Sveta EU v Luksemburgu o nezgodi pogovarjal tudi s hrvaškim kolegom dr. Tomislavom Ćorićem. Dogovorila sta se, da ostaneta v rednem stiku, če bo v zvezi z zagotovitvijo pitne vode potrebna kakšna pomoč sosednje države. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tbmb
28. 06. 2019 17.00
Tukaj komentirajo neki laiki kovina se ob temperaturnih spremembah zelo hitro deformira, pri hitrih padcih temperature pa dobesedno poči ker material ne zdrži tsko ekstremnih pojavov . To se dogaja na vseh železnicah po svetu-deformacije tirov tudi najsodobnejših prog. Lp upam da nisem koga užalil tako kot neki z svojimi neumestnimi komentarji.
RdecaZvezda
27. 06. 2019 14.42
-1
No pa je nalila čistega vina,to namerno iztirjenje je navadno izsiljevanje.
baldahin
27. 06. 2019 07.44
+1
Madžarska je že leta 2016 ponudila 200 milijonov evrov za gradnjo 2. tira, seveda pod natančno določenimi finančnimi okvirji in manjši delež v Luki Koper. Naši kvazi strokovnjaki so to pobudo ksenofobno zatrli češ, da Madžari gledajo samo svojo korist. Zdaj nam jenamesto kakršnekoli koristi ostala samo naša škoda. Ki bo samo naša nadaljnjih nekaj desetletij.
NoviceResnice
27. 06. 2019 08.09
+2
kajpavzdevek
27. 06. 2019 07.38
+4
Ja pa kaj še niso odstranili tega obrjenega vlaka ? Pa počasi bo ja že teden mimo. Kdo te plačuje to samo gledanje in mjavkanje
Voluhar7
27. 06. 2019 07.26
+5
Nekdo mora odgovarjat. Samo kadar je kdonod višjih kriv je zmeraj tehnična napaka. Pravljice kot vedno.
matej1111
27. 06. 2019 07.19
+5
Tak, zdaj pa bo šlo teh 100 milijonov za sanacijo proge.
Manandi
26. 06. 2019 21.55
+13
Pa so uničili še to kar je postavil Franc Jožef..
sosed9
26. 06. 2019 21.55
+6
upam da bodo vsaj hitr zrihtal...da ne bo trajal 2 meseca ta 200m proge
sannja5
26. 06. 2019 21.54
+12
kakšen novi tir? Še tega, ki ga je naredil Franc Jožef, niso sposobni vzdrževat.
Cisto na hitro
26. 06. 2019 21.33
+14
Dost mam teh lewakov. Namesto da bi imela Slovenija moderno infrastrukturo smo 100 let za casom. Vse je se iz avstoogrske. Po letu 1945 se ni nic vlagalo v železnice. Kradlo se je pa na polno. Dost mam teh lewakov res.
fljfo
26. 06. 2019 21.39
+5
Saj smo vlagali....našo mladino smo pošiljali v Bosno zidati železnico
mario7
26. 06. 2019 21.50
-3
Saj svečkarji zavirate gradnjo. Se motim?
endva
26. 06. 2019 21.22
+10
Drugi tir je Alenkina penzija...
Kaktus111
26. 06. 2019 21.27
+2
Slovenecsem
26. 06. 2019 21.10
+17
Kam so nas pripeljali te levičarji,katastrofa želežniška proga 100 let za svetom.
vsevid
26. 06. 2019 20.36
-3
V tej Deželi gre res vse NAROBE kar je mogoče ---Iz dna duše se SRAMUJEM te dežele !!
fljfo
26. 06. 2019 20.33
+7
O čem pametuje šivilja?
Cisto na hitro
26. 06. 2019 20.08
+16
Dost mam teh lewakov. Namesto da bi imela Slovenija moderno infrastrukturo smo 100 let za casom. Vse je se iz avstoogrske. Po letu 1945 se ni nic vlagalo v železnice. Kradlo se je pa na polno. Dost mam teh lewakov res.
borec91
26. 06. 2019 20.45
+9
ce je nebi nardil pred 91 letom koper se danes nebi sploh mel zeleznice v super sloveniji so se magistralne ceste ookradli in jih kao v ac spremenili prakticno po letu 92 nas samo taki kot in tisti ,ki jih obcudujes samo kradete in razprodajate
JApajaDAja
26. 06. 2019 19.48
+7
sanacija vagonov.....? zemlje, podtalnice-to pa ja!
mertseger
26. 06. 2019 19.46
+29
200m železnice bodo obnovili v 1 dnevu 1 km na teden 50 km na leto. Saj če je nujno se da. Ko gre pa za redno zamenjavo pa desetletja.
Cisto na hitro
26. 06. 2019 19.39
-3
Dost mam teh lewakov. Namesto da bi imela Slovenija moderno infrastrukturo smo 100 let za casom. Vse je se iz avstoogrske. Po letu 1945 se ni nic vlagalo v železnice. Kradlo se je pa na polno. Dost mam teh lewakov res.
JApajaDAja
26. 06. 2019 19.50
+10
očitno si prespal obnovo yu po letu 1945....ali pa si še zelenjava ,rojena po 1991 !
Kollerik
26. 06. 2019 20.04
+4
odprta ti je pot na Madžarsko, na Poljsko, ali pač kam k vašim višegrajskim siromakom...tam je baje bolje...
vsevid
26. 06. 2019 20.38
+2
Kruh+sol!
26. 06. 2019 18.47
+0
Tem levakom pride zelo pozno. Koliko casa ze opozicija zahteva dva tira!!!
JApajaDAja
26. 06. 2019 19.51
+8
sž so pod patronatom svečkarske sekte...že vsa leta....rezultati so evidentni!
Kaktus111
26. 06. 2019 19.59
+0
Dva tira ..... a to v Pešto ........???????
janez Kovač 1
26. 06. 2019 21.00
+4
A brez levakov pa ne gre vsega so krivi ubogi desničarji pa morajo popravljati za njimi,samo vrag je ker desničarji od leta 45 niso ničesar zgradili!
Kollerik
26. 06. 2019 18.41
+10
Je obtožnica na sodišču proti Viliju K in njegovim stricim iz ozadja zaradi načrtne sabotaže razvoja prepotrebnega dela infrastrukture že podana?
bodi
26. 06. 2019 19.43
+8
Kollerik a je bolj da se tri krat preplača je pa tudi res da bi to moralo biti zgrajeno vsaj v devedesetih sam so vsi kradli kot srake mi smo jih pa mirno gledali kot jih tudi sedaj mirno gledamo kako se norčujejo iz naroda do volitev potem se pa pojavijo novi obrazi in gre karavana dalje
Kollerik
26. 06. 2019 20.06
+2
....korupcija pri javnih naročilih je velika rak rana naše države. Toda drugi tir je za to državo tako zelo nujen, da se za sedaj ta korupcija pač mora požreti.