Črna kronika

Zopet na zatožni klopi: nadaljevanje sojenja za ugrabitev Danijela Božića

Koper, 02. 09. 2022 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, D.J.
Komentarji
8

Na okrožnem sodišču v Kopru se po poletni prekinitvi nadaljuje sojenje obtoženim za domnevno ugrabitev Danijela Božića, ki so ga kasneje našli mrtvega. Obtoženim sodijo tudi za poskus ugrabitve Žarka Tešanovića. Opravili so dva naroka.

Obtoženi črnogorski državljan Bojan Stanojević, ki so ga pred meseci izpustili iz pripora, ni prišel na sodišče, dal pa je soglasje za sojenje v nenavzočnosti. Na zatožni klopi sta bila tako le Klemen Kadivec in Dragan Čikojević. Postopek zoper Kadivca so znova priključili zadevi, aprila so ga namreč začasno izločili. Takrat je obtoženi zaradi porušenega zaupanja preklical pooblastilo za zastopanje odvetniku Dejanu Markoviću, ki je ponovno njegov zagovornik.

Danijel Božić je izginil novembra 2019 v Ankaranu. Kasneje so njegovo truplo našli v plitkem grobu v gozdu v okolici Kranja. Izkazalo se je, da je bil brutalno umorjen.
Danijel Božić je izginil novembra 2019 v Ankaranu. Kasneje so njegovo truplo našli v plitkem grobu v gozdu v okolici Kranja. Izkazalo se je, da je bil brutalno umorjen. FOTO: PU Ljubljana

V sredo je Kadivec povedal, da se je seznanil z vsebino aprilskega pričanja Dijane Bukurov, sestre pokojnega Božića. Njeno izpovedbo je označil za popolno izmišljotino. Tožilstvo je v sredo med drugim predlagalo zaslišanje zaščitene priče Dejana Nevzatovića, domnevno skesanega člana kriminalne združbe. Odvetniki obdolžencev so temu nasprotovali. Kadivec je zatrdil, da je Nevzatović podaljšana roka NPU in da je približno četrtina zapornikov v Sloveniji v zaporu zaradi njega.

Danes so drugič zaslišali Elmo Muratović, partnerko umorjenega Božića. Zagovorniki obtoženih so jo spraševali o okoliščinah, v katerih je na Policijski postaji Koper prevzela družinski avto, ki so ga policisti našli v Ankaranu. Zanimale so jih podrobnosti glede tega, kdaj so avto preiskali in kaj so v njem našli. 

Danijel Božić z družinskimi člani
Danijel Božić z družinskimi člani FOTO:

Današnji narok se nadaljuje z branjem listinskih dokazov glede najemov vozil pri podjetju Navis Mobil. Z vozilom tega podjetja naj bi Božića odpeljali iz Ankarana. Kadivec je bil pogosta stranka podjetja. Po ugotovitvah Policije naj bi v Navis Mobilu manipulirali s podatki GPS naprav o tem, kje so se vozila gibala.

V omenjeni zadevi kazenski postopek sicer poteka zoper tri obtožence. Obravnavani so za kaznivo dejanje hudodelskega združevanja, poskus kaznivega dejanja ugrabitve ter kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Po pravnomočnosti obtožnice so bili opravljeni predobravnavni naroki, odločeni o predlogih za izločitev dokazov, glavna obravnava v zadevi pa se je začela 24. septembra lani. 

35-letni Danijel Božić je izginil 15. novembra 2019 v Ankaranu. Njegova družina je 14 dni tavala v temi in ga iskala brez uspeha. Šele 30. novembra je stekla obsežna iskalna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 200 policistov in kriminalistov, 60 pripadnikov Gasilsko reševalne službe Kranj in Potapljaška reševalna enota Kranj. Naslednjega dne so v plitkem grobu v gozdu v okolici Kranja našli njegovo truplo – izkazalo se je, da je bil brutalno umorjen. Imel naj bi vidne poškodbe na glavi, oči pa prelepljene z lepilnim trakom. Njegova bunda je bila razbarvana in poškodovana, ob truplu pa so med drugim našli več nabojev in prazne plastične embalaže varikine. 

Zakaj je moral Danijel umreti, uradno še ni znano, neuradno pa naj bi se vmešal v mamilarske posle zloglasnega Kavaškega klana, ki je bil v Sloveniji okraden.

Nacionalni preiskovalni urad je poleti končal preiskavo v primeru umora Božića. Ločen sodni postopek bo predvidoma potekal v Ljubljani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JP2022
13. 01. 2023 17.04
Bedno napisan članek, ki pa tudi sicer obvravnava bedo. Čeprav to ni izgovor.
tmj
04. 09. 2022 17.07
Cene Novak
04. 09. 2022 08.05
+7
Ja Kranj je res pravi Kransterdam! Samo ta scena se je pa dogajala v Naklem!
asgml
02. 09. 2022 18.42
+12
Kranj je leglo droge in priseljencev od dol. Mafija pac obracunava med seboj
24bučke
02. 09. 2022 17.38
+10
Razen kadivca sami slovenci.
Annis
02. 09. 2022 18.20
-5
Želiš pa povedati kaj?? Da slovenci samo pobojate svojo družino? Da slovenci niso voleteni v mamila ampak goljufije in prevare? Jp maš prav vi ste zlati😂
asgml
02. 09. 2022 18.45
+11
Ce so mamila itd,so v 99%vpleteni uni od dol. Ker se k nam ne priseljujejo doktorji in inzenirji z Balkana, ampak nekvalificirani, njihovi potomci pa hocejo audi i lanac....