Črna kronika

Namesto da bi jih uničil, jih je prodal

Ljubljana, 27. 07. 2010 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kriminalisti so razkrili verigo tihotapljenja cigaret prek Slovenije, v kateri je sodeloval tudi carinski uradnik, ki je po besedah policistov skrbel za to, da so cigarete, namenjene uničenju, prišle na črni trg.

preiskava carinikov
preiskava carinikov FOTO: POP TV
Cigarete so tihotapili v zabojnikih. V vsakem je 25 ton cigaret in samo z enim pretihotapljenim zabojnikom, ki se proda na črnem trgu, je slovenski proračun izbugil kar milijon evrov dajatev.
Kriminalisti so predstavili potek obsežne akcije, v kateri so razkrili verigo tihotapljenja cigaret iz držav nekdanje Jugoslavije na carinsko območje Evropske unije. V eni večjih hudodelskih združb pri nas je sodeloval tudi carinski uradnik, ki naj bi po besedah policistov skrbel za to, da so zasežene cigarete, namenjene uničenju, prišle na črni trg.

Kot je na novinarski konferenci danes pojasnil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Marjan Fank, je 86 mariborskih kriminalistov in 53 policistov minulo sredo izvedlo 25 hišnih preiskav, pri katerih so našli 215 tisoč cigaret različnih znamk, večjo količino žganih pijač, okoli 45 tisoč evrov gotovine in strelno orožje. 17 ljudem so odvzeli prostost, ovadili pa so jih 24, in sicer 18 slovenskih, tri srbske, dva avstrijska in enega makedonskega državljana.

Zasežene cigarete
Zasežene cigarete FOTO: Policija.si
"Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je član hudodelske združbe, ki se ukvarja s proizvodnjo ponarejenih cigaret različnih blagovnih znamk na območju Bosne in Hercegovine, organiziral, da je hudodelska združba od maja 2009 do februarja 2010 v Slovenijo prepeljala večjo količino cigaret različnih znamk in se pri tem izognila plačilu carinskih in drugih dajatev. Slovenski člani hudodelske združbe so nato pretihotapljene cigarete skrivali v različnih skladiščih v Ljubljani in Mariboru in jih ponujali v prodajo na območju Slovenije, Avstrije in Nemčije,'' je pojasnil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Marjan Fank.

Zaseženo blago prodal nazaj

Policisti so nato s prikritimi ukrepi v zadnjem letu dni še pred zaključkom preiskave zasegli okoli 3,2 milijona cigaret znamke Mond Virginija Blend v vrednosti 352 tisoč evrov.
Del pretihotapljenih cigaret je slovenska policija zasegla in jih predala carini, pri tem pa je eden izmed uslužbencev carine zlorabil svoj uradni položaj in omenjeno blago spet prodajal nazaj hudodelski združbi. Policija in carina sta zadevo skupaj dlje časa spremljali in opazovali, policisti pa so na dan, ko so potekale hišne preiskave, v njegovi pisarni in v skladišču, kjer je bilo shranjeno blago, zasegli listine, povezane z uničenjem blaga.

Aretacija
Aretacija FOTO: Reuters
Carinik odšel na dopust

''Takoj po odkritju oziroma hišni preiskavi in priprtju delavca smo v Carinskem uradu Ljubljana uvedli notranji nadzor nad področjem, kjer je delal ta carinik. Notranji nadzor se opravlja za daljše obdobje, in sicer nad vsemi podrobnostmi dela tega delavca in tudi širše. Notranjerevizijska služba Carinske uprave Republike Slovenije bo sedaj izvedla natančno revizijo celotnega področja zasegov, skladiščenja, prodaje in uničenja blaga,'' je dejal Stanislav Mikuž, namestnik generalnega direktorja Carinske uprave Republike Slovenije.

Po njegovih besedah je bil delavec izpuščen iz pripora, od včeraj dalje pa je na bolniški. Delavec tega dela ne bo več opravljal, odvzeli so mu tudi vse dostope v njihove sisteme. Postopek odpovedi delovnega razmerja je odvisen od podatkov, ki jih bodo dobili od policije, in rezultatov notranjega nadzora. "Če se bodo sumi izkazali za utemeljene, sledi odpoved delovnega razmerja. Dogodek v Carinski upravi RS obžalujemo, vendar smo obenem zadovoljni, da prihaja do razkritij nepoštenih delavcev,'' je še dodal Mikuž.

Goljuf je imel ključe skladišča

V letih 2009 in 2010 je bilo v skladišče Carinskega urada Ljubljana vnesenih 15.698 zavojev cigaret. Po podatkih iz listin carine je bila uničena celotna količina zaseženih cigaret, kar izhaja tudi iz zapisnikov tričlanske komisije, katere član je bil tudi pridržani carinik. Pridržani carinik je bil edini pooblaščeni za vodenje skladišča in tudi edini, ki je imel ključe tega skladišča, tako da je delo opravljal samostojno.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Aljoša Kravanja

Zabojnik cigaret prinaša milijon evrov dajatev


Tihotapljenje in prodaja cigaret na črnem trgu sta prisotni predvsem v državah, kjer so dajatve na cigarete visoke. Osnovna cena cigaret je običajno relativno nizka. V Sloveniji dajatve predstavljajo približno 2/3 maloprodajne cene cigaret. Na zabojnik cigaret pride približno 1.000.000 evrov dajatev.

Dajatve so v večini zahodnoevropskih držav veliko višje kot pri nas, na Balkanu pa veliko nižje. Nabavna cena škatlice cigaret je npr. v Bosni in Hercegovini 1,2 evra. V Sloveniji bi zanjo odšteli do 2,4 evra, v Italiji pa med 4 in 5 evri. Zaradi razlik v ceni so cigarete glede na visok delež dajatev zanimivo tihotapsko blago.

V Sloveniji se nelegalne cigarete prodajajo zelo prikrito predvsem z neposrednim dobavljanjem stalnim odjemalcem, podobno kot prepovedane droge, tako da je nadzor nad drobno prodajo problematičen in zahteva posebne ukrepe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

libra9
29. 07. 2010 06.42
Lažje je majhne ribe lovit ... Velike pa so nedotakljive.
janez20000
28. 07. 2010 20.17
raznorazne Hilde Tovšak in Zidarjevi, da ne omenjam Šrotov in Bavčarjev zaradi katerih ljudje ostajajo brez kruha in življenj, se še vedno lepo sprehajajo in čivkajo po pop tvju, ker policija nima časa se ubadati z njimi, pač nimajo časa, če pa so tej cigareti prišli vmes. Da ne pozabimo, za misnistrico je vsako kaznivo dejanje enako, ne glede na žrtve teh kaznivih dejanj....sramota, Boris Pahor, sramota! he he, Boris Pahor = BP = katastrofa, LOL
ludi_Romeo
28. 07. 2010 19.55
takle mamo ...... :P
Erin Straus
28. 07. 2010 12.40
btw lahko bi napisali da ta carinik dela to že 20let in ne leta 2009!!!! 20 let je krado, oziroma so kradli!
Erin Straus
28. 07. 2010 12.38
kakšne barabe so v carini in policiji!!! fuj,fuj, sram vas bodi! fuj ste pokvarjeni vsi,fuj!!!!
MIZANTROP
28. 07. 2010 10.39
Kateri veleum pa je prišel na misel, da bi se lahko v hudodelsko združbo povezal osamljen carinski inšpektor, službujoč v Ljubljani. Je bil povod za odkritje predrzneža namig iz tujine. Ponavadi so pokvarjeni cariniki zaposleni le na mejah, pa še to izključno na nižjih položajih.
MIZANTROP
28. 07. 2010 10.24
A zaradi te zadeve pa ni nihče objektivno odgovoren. Odstopiti bi moral pristojni minister, ker pa je carina organ v sestavi, pa vsaj generalni direktor. Ponavadi se za vsako uničenje česarkoli sestavi komisija, pri tem primeru je veliko sumljivega. Je v ozadju kdo višji?
Kajetan
28. 07. 2010 10.16
Edino napako ki jo je naredil ta človek je da je skladiščil te cigarete doma, ali pri svojih sorodnikih. Naj bo to katerikoli organ takšen ali drugačen uničuje v primeru tako: - tričlanska komisija je določena in strokovno uniči cigarete - uničenje je sežig - torej si jih razdelijo in normalno pokadijo, ter poklonijo še komu kak zavojček, - če tega ne naredijo in so pošteni to peljejo v PINUS v rače na sežig, - pol pa oni tam to pokadijo, tak da je vseeno kdo pokadi do konca to robo ali policija ali carina ali PINUS rezultat je isti - uničenje 100%
1XXX1
28. 07. 2010 08.40
šteta da se baca.
finec
28. 07. 2010 08.01
Koliko šele dobijo tisti, ki tem lopovom omogočajo nadaljno svobodno gibanje.
rockcy
27. 07. 2010 21.19
zaj še bodo švercali,ko se podražijo...
cali_love25@hotmail.com
27. 07. 2010 19.40
glede na te usrane plače pa kako ravnajo z nami ti v vladi bi jih jaz tudi prodajal
cali_love25@hotmail.com
27. 07. 2010 19.40
glede na te usrane plače pa kako ravnajo z nami oni na vrhu jih jaz tudi prodajal...
nero99
27. 07. 2010 19.39
denar mora krožit,.. tako ali drugače :D
agram
27. 07. 2010 19.07
stari ne gre to kr tko..morš imet ta prav priimek za nekaznivo krajo...Šrot bi recimo šlo..al pa Janša tud gre...
lila2140
27. 07. 2010 18.40
Kdor ima opravka s carino in pripadajočimi službami ( razni sanitarni ali fito inšpektorji ), pri nas ali na HR ali v BiH, ni prav nič presenečen. Korupcija in jemanje blaga ( nihče se niti ne trudi skriti ) sta stalna, utečena praksa. Ampak je še vedno ceneje, kot da te pustijo čakati. In to tudi počno, če si preglasen...
davkoplacevalka
27. 07. 2010 17.38
Dobro da jih ni sam pokadil,ker to škoduje zdravju !
odbogaposlan
27. 07. 2010 17.26
a so tudi droge tako prodajali naprej? razisščite malo novinarji!
sherum
27. 07. 2010 17.14
Kako lahko samo ena oseba ima vse zapljenjeno blago pod nadzorom. Tu gre za veliko napako predstojnih uslužbencev , Odgovornost nosi tudi generalni direktor pa njegov namestnik, saj sta pustila enemu uslužbencu , da opravlja delo ki ni bilo pod nobeno kontrolo . Tako da se je treba vprašat , kakjšen sistem imajo v carini in kako nadzirajo blago katero je potrebno uničit.
Garfield7497
27. 07. 2010 16.57
TUT NEKATERI POLICAJI MAJO PRSTE VMES NAJ JIH PREGLEDAJO SAJ TUDI POLICAJI SODELUJEJO Z CARINIKI PRI ZASEGIH CIGARET ALI PAČ NE?????????? KOT JAZ VEM SO ZRAVEN