ČRNA KRONIKA

Namesto vrnjenega davka so mu spletni goljufi odtegnili 8000 evrov

Ptuj, 22.11.2022, 9:27 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Ptujski policisti so sporočili, da so prejeli prijavo spletne goljufije. Oškodovanec je dobil elektronsko sporočilo, v katerem so spletni goljufi trdili, da je prejel vrnjen davek. Ko je posredoval bančne podatke, mu je bilo s transakcijskega računa odtegnjenih dobrih 8000 evrov.

Lažno sporočilo
Lažno sporočiloFOTO: Gov.si

Oškodovanec je po prejemu elektronskega sporočila, v katerem je bilo navedeno, da je prejel vrnjen davek, posredoval bančne podatke, nato pa mu je bilo s transakcijskega računa odtegnjenih dobrih 8000 evrov. Pri tem policisti opozarjajo, da gre pri tovrstnih poskusih za lažna obvestila. Spletnim uporabnikom svetujejo, naj dobro preverijo verodostojnost e-sporočil, ki jih napotujejo na vpis osebnih oziroma občutljivih podatkov. 

Furs opozarja, da jih zavezanci vsak dan že skoraj dva tedna obveščajo o sporočilih, ki naj bi jih dobili od finančne uprave glede preplačila davka. Opozarjajo, da gre za poskuse prevare in lažna sporočila. Ljudi opozarjajo, naj nikamor ne sporočajo ali vpisujejo svojih podatkov. 

Kaj lahko naredite?

Sporočila izbrišite in nikamor ne vpisujte in ne sporočajte nobenih podatkov. Svoje podatke glede stanja plačil in obveznosti na finančni upravi lahko v vsakem trenutku preverite tudi v eDavkih, prav tako se lahko z vprašanji obrnete na klicni center finančne uprave. Na številki 08 200 1001 so dosegljivi za fizične, na številki 08 200 1003 pa za pravne osebe. 

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regijiFOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.