Črna kronika

Nasilneži razbili klub Tiffany in grozili osebju

Ljubljani, 01. 11. 2019 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Razbili so vrata, osebje se je zateklo v notranje prostore in zabarakadiralo vrata. Napadalci so hoteli priti do njih, razbijali so po hodniku in vratih, jih zmerjali in grozili s: "kje ste pi***, pridite ven, pe***!" napad nasilnežev opisujejo v ljubljanskem klubu Tiffany. K sreči ni bil nihče poškodovan, je pa osebje močno pretreseno. Policija preiskuje sum kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva.

Klub Tiffany je na svojem Facebook profilu objavil sporočilo, da je skupina nasilnežev danes ob 6. uri zjutraj, po zaprtju, napadla njihov klub na Metelkovi v Ljubljani.

"Razbili so vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri se nahajata LGBT kluba Tiffany in Monokel, in vdrli v klub. Osebje kluba (člani in članice) se je pred nasilneži zateklo v notranje prostore in zabarakadiralo vrata," opisujejo. Napadalci so hoteli priti do njih, razbijali so po hodniku in vratih, jih zmerjali in grozili s: "kje ste pi***, pridite ven, pe***".

Nasilneži so poškodovali hodnike stavbe in razbili okna na stavbi Lovci. K sreči nihče ni bil poškodovan, so pa ogroženi člani in članice "močno pretreseni", so še dodali.

O napadu so nemudoma obvestili policijo, še pravijo, a napadalci so ob njihovem prihodu pobegnili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija preiskuje sum kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva

Na PU Ljubljana so za 24ur.com dogodek potrdili. "Danes okoli 6. ure smo bili obveščeni, da je skupina oseb na Metelkovi ulici v Ljubljani prišla do zaprtega gostinskega lokala, kjer je poškodovala vrata in okna na objektu. Med dejanjem so pozivali osebe, naj pridejo iz lokala, nato pa s kraja zbežali. V dogodku ni bil nihče poškodovan, nastalo pa je za nekaj tisoč evrov premoženjske škode," so zapisali.

Policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in zbirajo obvestila za izsleditev trenutno še neznanih storilcev.

Vse, ki bi o dogodku lahko kaj vedeli, so pozvali, da se zglasijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, Trdinova ulica 10, Ljubljana oziroma pokličejo na telefonsko številko 113 ali 080 1200.

'S homofobijo motivirano nasilje narašča'

V društvu ŠKUC, sekciji Magnus in LL nasilni dogodek odločno obsojajo in pristojne organe pozivajo, da ukrepajo proti nasilnežem v skladu z zakonom. "Izredno zaskrbljeni smo, ker s homofobijo motivirano nasilje in kazniva dejanja naraščajo. Samo v zadnjem mesecu smo bila priča dvema nasilnima napadoma na LGBT osebe v Sloveniji. Vsako nasilje, sovražno dejanje na osnovi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, spodbujanje in širjenje sovraštva do LGBT manjšin, je treba takoj ustaviti!" so pozvali.

Morebitne očividce prosijo, da informacije posredujejo policiji ali njim.

Napad so ostro obsodili tudi v društvu Legebitra, kjer opozarjajo, da ne moremo več trditi, da se strpnost do LGBT oseb pri nas izboljšuje. Homofobija, bifobija in transfobija so zaradi vedno večjega in bolj neposrednega širjenje sovraštva, ki je prešlo tudi v programe in izjave vidnih članov političnih strank, t. i. civilnih iniciativ, in nekaterih oseb, ki v družbi zasedajo pozicije moči, vedno bolj neposredne in razširjene v spletnih komentarjih, socialnih omrežjih in se pogosteje znova prestavljajo na ulico.

Razloge za ponovno porast homofobnega, bifobnega in transfobnega nasilja gre po njihovem mnenju iskati tudi v dopuščanju, da je izražanje sovraštva postalo del družbene in politične kulture. In tako je od besed prešlo k dejanjem. "Napadi, kot je bil današnji, so samo posledica družbene klime, ki smo ji dopustili, da se je v zadnjih letih razvila. Ta razvoj je treba ustaviti in preobrniti trend povišanega izvajanja nasilja. Pozivamo k doslednemu obravnavanju verbalnega, psihičnega, fizičnega in drugih oblik nasilja, še posebej, če je nasilje storjeno na podlagi manjšinskih osebnih okoliščin. Pozivamo, da se obstoječa zakonodaja dosledno izvaja in po potrebi nadgradi," so zapisali.

Opozorili so tudi, da v Sloveniji nimamo statistike o zločinih iz sovraštva in zato ne vemo, koliko sovražnih dejanj, ki jih obravnava tudi policija, je storjenih na podlagi homofobije, transfobije, bifobije ali katere koli druge oblike odpora do katerekoli druge osebne okoliščine, kot sta npr. rasa ali etnična pripadnost.

Tudi premier Marjan Šarec je na Twitterju obsodil napad. "Napad na klub Tiffany v Ljubljani je strahopetno, bedno dejanje. Žal tovrstno nasilje ni osamljen primer v naši družbi. Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik pa meni, da lahko napad na klub Tiffany, ki je eden redkih odkritih in vidnih prostorov skupnosti LGBT, razumemo kot napad na celotno skupnost LGBT.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

GPU: Zavedamo se problematike

V policiji zagovarjamo ničelno toleranco do nasilnih dejanj in enako obravnavo vseh oseb v policijskih postopkih, saj je prepoved diskriminacije v policijskem delu absolutna. Tovrstna kazniva ravnanja pa obravnavamo prednostno.

Iz Generalne policijske uprave so dodatno sporočili, da se v policiji zavedajo problematike kaznivih ravnanj na škodo določenih družbenih skupin, med drugim tudi na škodo istospolno usmerjenih. "Zato smo v preteklih letih izvedli vrsto aktivnosti skupaj z nevladnimi organizacijami LGBT skupnosti, ki so bile namenjene izobraževanju, usposabljanju in osveščanju policistov," so zapisali po poročanju STA.

Dodali so, da se policisti redno udeležujejo forumov, posvetov in strokovnih srečanj nevladnih organizacij in združenj, na katerih so prisotni predstavniki LGBT. Pred organiziranjem njihovih prireditev policisti sodelujejo z organizatorji, kjer usklajujejo in izmenjujejo podatke o morebitnih grožnjah. "Z aktivnostmi bomo nadaljevali, pred kratkim smo bili tudi obveščeni, da smo uspeli pridobiti EU sredstva za skupni projekt, v katerem sodelujemo z društvom Legebitra in katerega namen je vzpostavljanje in krepitev zaupanja in sodelovanja med LGBT skupnostjo in policijo," so napovedali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3