Črna kronika

Neodgovorno in nevarno: voznik e-skiroja v Letušu vozil 68 km/h

Celje, 06. 03. 2024 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Celjski policisti so s stacionarnim radarjem v Letušu, kjer je hitrost vožnje omejena na 50 km/h, izmerili hitrost voznika e-skiroja, ki je naselju vozil s hitrostjo 68 km/h. Njegovo ravnanje je bilo neodgovorno in zelo nevarno, opozarjajo. V nesrečah z e-skiroji praviloma prihaja do hudih telesnih poškodb – najpogostejše so poškodbe glave, sledijo zlomi okončin in ključnice ter udarnine. Predlani je na območju PU Celje v prometni nesreči zaradi hudih poškodb umrl voznik e-skiroja.

Toplejši dnevi so na ceste že privabili uporabnike e-skirojev, ki postajajo eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev tudi pri nas. Uporaba e-skirojev je zagotovo ena od alternativnih oblik trajnostne mobilnosti, katere cilj je zagotavljanje učinkovite dostopnosti, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter na spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. 

Vendar pa je vožnja z njimi lahko nevarna, saj se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo, so bolj nestabilni, zaradi majhnih koles obstaja večja verjetnost padcev na neravnih površinah. Prav tako lahko hitro predstavljajo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo, dodatno nevarnost pa predstavlja, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo predpisov, opozarjajo na PU Celje.

Eden takšnih je bil tudi voznik e-skiroja, na katerega so policisti Postaje prometne policije Celje v torek naleteli pri izvajanju meritev hitrosti. S stacionarnim radarjem v Letušu, kjer je hitrost vožnje s prometnim pravilom omejena na 50 km/h, so izmerili hitrost voznika e-skiroja, ki je naselju vozil s hitrostjo 68 km/h. Njegovo ravnanje je bilo neodgovorno in zelo nevarno, so sporočili.

Prehitri voznik e-skiroja v Letušu.
Prehitri voznik e-skiroja v Letušu. FOTO: Pu Celje

Dosedanje izkušnje kažejo, da v nesrečah z e-skiroji praviloma prihaja do hudih telesnih poškodb. Najpogostejše so poškodbe glave, sledijo zlomi okončin in ključnice ter udarnine.  Predlani je na območju PU Celje v prometni nesreči zaradi hudih poškodb umrl voznik e-skiroja. 

Marsikaj od naštetega se da preprečiti z varno uporabo e-skirojev in z uporabo primerne čelade in ščitnikov, poudarjajo policisti in dodajajo, da v prometu lahko uporabljamo le e-skiroje, katerih najvišja konstrukcijska hitrost je 25 km/h in niso širši od 80 cm.

Ne pozabimo! 

Skiro lahko vozijo osebe, starejše od 14 let oziroma otroci  od 12. do 14. leta, če imajo kolesarsko izkaznico. 

Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem. Kjer teh površin ni, morajo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje do 50 kilometrov na uro. Pravila, ki veljajo za kolesarje, se smiselno uporabljajo tudi za voznike e-skirojev oz. lahkih motornih vozil.

Z vidika varnosti vseh udeležencev je pomembno zakonsko določilo, da mora imeti voznik e-skiroja ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na sprednji strani prižgan žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Vozniki e-skirojev naj med vožnjo ne uporabljajo slušalk ali mobilnega telefona, saj to odvrača pozornost od dogajanja v prometu. Tako zlahka spregledajo pešca, otroka, starejšega udeleženca, ali druge izpostavljene skupine udeležencev.

Tudi za voznike e-skirojev je priporočljiva ničelna toleranca do alkohola v prometu. Le tako bodo lahko varni v prometu.

Največja možna mera previdnosti je potrebna na območjih skupnega prometnega prostora, ki ga souporabljajo vsi udeleženci cestnega prometa v skladu z načeli cestnega prometa. Vozniki morajo v območju skupnega prometnega prostora voziti tako, da ne ogrožajo pešcev. 

V območjih za pešce pa lahko vozijo le z maksimalno hitrostjo hoje pešca. E-skiroji so skoraj neslišni, zato jih drugi udeleženci v prometu težje zaznajo, prav tako pogosto ne pričakujejo, da so tako hitri, zato lahko pride do neustreznih ali prepoznih reakcij pešcev oziroma drugih udeležencev v prometu. Nase naj zato vozniki e-skirojev opozorijo z zvočnim signalom. Nanje pa morajo biti še posebej pozorni vozniki motornih vozil. Pri prehitevanju e-skirojev morajo dosledno upoštevati minimalno bočno razdaljo, ki znaša najmanj 1,5 metra in prehitevanje izvesti le tedaj, ko je to povsem varno. Zaradi majhne površine silhuete so uporabniki e-skirojev tudi slabše vidni, še opozarjajo policisti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
11. 03. 2024 13.36
ski-ro-je PRODAJAJO - takšne in drugačne - imaš izbiro na tržišču nakupa- za naprej pa se mora realizirat sinergija, ki bi morala biti varna &-KDO je za vse to odgovoren ? !
slimy12
10. 03. 2024 14.16
+1
skiro sam gas miško
Important notice
10. 03. 2024 10.26
Je dobil kazen ali le opozorilo?
Nick.Mason
08. 03. 2024 08.53
+2
Super je ta eskiro za po mestu,vse opraviš hitro,je pa ziher najbolj nevarno vozilo od vseh in kaj potem ,vsi bi kar prepovedali pa ne vem kaj.Vsi ki imamo avto sedimo in se peljemo lepo varno,ni treba buljit v telefon ,opazuj promet okoli sebe in bo vse ok,zakaj,ker vsa živa bitja so promet ,pa če je magari pes.
tirolec
08. 03. 2024 08.30
+3
HAHAHA, v Ljubljani se skoraj vsak z e-kolesom vozi 60 + kar po kolesarskih poteh(celo v nasprotno smer), po glavnih cestah...Nič novega, saj teh po Lj., nikoli policija ne vidi, ustavi, ne obravnava...
yugo13
07. 03. 2024 08.33
-7
Še vedno manj smrtnih žrtev kot z avti.
ipissimus
06. 03. 2024 20.34
+1
Sam imam skiro sicer narejenega po cpp max do 25hmh in z vsemi oznakami ki so zahtevani.Ta skiro na sliki ni kupljen nikjer iz trgovine ker se jih ne prodaja sploh edino preko neta se jih da naročiti in niso licenčni za vožnjo v urbanem naselju končno hitrost pa imajo tam nekje 80,90.Ko vsi omenjate e-skiroje mislim da jih večina pozablja tudi na e-kolesa ki pravtako letijo 100 kmh in nihče ne omenja o njih čeprav jih je polno po cesti in pravtako so prepovedani za vožnjo v urbanem naselju.
Benkooo
07. 03. 2024 11.17
+2
Vsi skiroji tudi tisti če jih kuoiš direk od kitajcev so z omejitvijo na 25 kmh in z vsemi potrebnimi odsevniki. Razlika nastane samo če se razklene kabel za omejitev. Takrat še star xiaomi m365 lostene hitrejši na 5kmh. Je pa razlika med modeli ogromna. In orav zato, ker je na tem področju šel napredek naprej bi bilo potrebno zadevo ustrezno zakonsko urediti. Obstajajo modeli kateri sk samo do 25 in potem do 50 in seveda hktrejši kateri ze spadajo po moči že v A1 kategorijo. In tisti imajo vzmetene in breze na povsem drugem nivoju, prav tako kolesa saj so vsaj 12 ali 13 incna širine od 90 so 130mm. Jaz sploh ne vidim težav s hitrostjo. Tudi če skiro lagko doseže hitrosti do 140kmh je to irelevantno če se držiš pravil CPP. Tudi avto je zmožen hitrosti preko 340kmh in so zaradi tega prepovedani? Tiste kageri pa divjajo in z objestno vožnjo ogrožajo sebe in ostale pa primerno kaznovati po CPP. Glede otrok, zakonsko je določeno 12 let in kolesarski izpit kaj je tukaj spornega? Če so premladi se skiro zaplenit in na odgovornost poklicat starše. In prav bi bilo tehnično preverjat skiroje saj nekateri sploh nebi smeli biti na cesti saj so v tako jaotičnem stanju. No še kot didatna oprema bi morali zakonsko imeti zvratna ogledala in smernike ter prižgane luči, da so lažje opazni. Ps: glede glasnosti pa je tako. Poznamo square wave in sine wave tehnologijo. Prva je glasna in se skiro sliši na daleč zadnja pa je novejša in so skiroji resda tišji samo spet ne bolj kot kolesarji. Novinarji malo se orej pozanimajte in bolj realno pišite te članke. Ne spadajo vsi v enak koš.
tirolec
08. 03. 2024 08.32
Ne glede kje kaj kupiš se lahko omejitev hitrosti "sprosti" do ali čez 60 km/h.
Hitri Zigi 78
06. 03. 2024 20.27
-2
SAKOSAKO
06. 03. 2024 20.25
+6
Po mestih se vozi in divja mularija, ki je dosti manjša od 12 let in tudi brez čelad. Dokler ne bo strožjega nadzora in kazni bo pač tako.
bodi
06. 03. 2024 20.30
+3
lažje je loviti voznike in so večje kazni
niktalop
06. 03. 2024 20.08
+4
Nikjer nobenega tovornjaka ko ga rabiš.
txoxnxy
06. 03. 2024 19.54
+2
In sedaj bo izdana rdeča tiralica , pa vsake pol ure na vseh medijih poziv če kdo prepozna črnega vesoljca na leteči preprogi . Lahko bi se pa ustavni sodniki zbudil in prepovedal te samostoječe radarje ker imajo lep dokaz diskriminacije ko pred zakonom nismo vsi enaki .
Mucamjau
06. 03. 2024 19.29
+1
Ni šlo hitreje? Tsjeeee
srecnii
06. 03. 2024 19.17
-4
včasih smo se na moped usedli brez vsega, brez reg. in brez izpita, pa še predelal ga, je letel 80km/h, VSI so me spraševal kaj si dal predelat da tok dobr gre....vsi veseli, vsi svobodni, nikoli nobenih težav, danes bi pa mladim omejeval VSE, da vas ni sram, starejši ste živel mladi 10x bolj svobodno kot danes
MajaZzz
06. 03. 2024 19.26
+2
Leta 1991 590 smrti na cestah leta 2020 100. Tehnologija, policija,.. vse to pomaga ampak vazno je da cesta ni vec klavnica.
srecnii
06. 03. 2024 19.43
-1
takrat so bili avti precej nevarni, danes so opremljeni z 6-8 x airbagi..
MajaZzz
06. 03. 2024 19.47
+3
In abs,... Skratka tehnologija kot omenjeno.
Benkooo
06. 03. 2024 19.12
+5
Potem pa dajmo kar vse registrirat od kolesa naprej. In še kar športno obutev, ker tekač lahko preseže 25 kmh. In naj še kdo reče , da smo lenuhi. Rade volje ga peljem en mrog tečt od oke 10km za začetek. Imam vse kategorije in kaj potem? A z avtomibili nihče ne divja ? Ali mkgoče s motornim kolesom tudi ne? O pešcih in kolesarjih nebom izgubljal besed ker so v prometu kot kokoške brez glave. Toraj povsod se najdejo ekstremi in kaj potem? Ali bomo vse prepovedali? Dajmo raje uvest kategirije kolo, AM in A1 za skiroje ker je napredek ter razvoj šel naprej. Tisi ko ponavljajo kakor papige nestabilni, mala kolesa .... Pozabite če ste sami motorični d e bili to niso vsi ostali. In lep večer še naprej.
AlexReal
06. 03. 2024 18.55
+6
Ne razumem, zakaj je zakrit ? Sicer pa, podobnega divjaka sem že parkrat videl po Celovški cesti, kjer je prehiteval kolono, ki je sicer vozila cca 60km/h.
Nick.Mason
08. 03. 2024 08.57
In kaj si naredil,nič,moti te pa ker je zakrit ,ha ha ha,varno doma za vzdevkom komentiraš kot heroj,but.l
kr nekdo
06. 03. 2024 18.54
+8
vsa elektricna vozila registrirati od koles naprej
Holy50
06. 03. 2024 18.48
+7
In ali je kaznovan. Ni. Če bi bil avtomobil bi pa dobil lepo kazen in kje je enakost pred zakonom. Samo deliti kazni znajo za avtomobile, ostali imajo vse opravičeno.
boss2
06. 03. 2024 18.45
+4
Janez Novak 13
06. 03. 2024 18.41
+4
Podlesničar
06. 03. 2024 18.30
+2
Mogoče se mu je pa mudilo...