Črna kronika

Neopremljeni planinki zdrsnili na ledeni podlagi in se huje poškodovali

Tolmin, 16. 02. 2021 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi zdrsa na ledeni snežni podlagi sta se na pobočju Kolovrata na Tolminskem huje poškodovali dve planinki. Po ugotovitvah policistov pohodnice, skupaj jih je bilo šest, niso bile  ustrezno opremljene za hojo v zimskih razmerah, saj niso imele zaščitnih čelad, cepinov in derez; obute so imele visoke planinske čevlje in so uporabljale pohodne palice. Poškodvanki so odpeljali s helikopterjem na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

V ponedeljek ob 11.46 uri so bili v PU Nova Gorica s strani Regijskega centra za obveščanje obveščeni o gorski nesreči na markirani planinski poti med Kovačič planino proti točki Na Gradu, približno 200 metrov pod cesto na pobočju  Kolovrata. Na 1050 metrih nadmorske višine sta na poledeneli snežni podlagi zdrsnili dve planinki, stari 61 in 60 let, in se huje telesno poškodovali.

Z ogledom kraja nesreče in zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da sta bili poškodovani planinki v skupini šestih planink iz Zgornjega Posočja, ki so se v ponedeljek dopoldne odpravile po markirani planinski poti. Po ugotovitvah  policistov pohodnice niso bile ustrezno opremljene za hojo v zimskih razmerah, saj niso imele zaščitnih čelad, cepinov  in derez. Obute so imele visoke planinske čevlje, pri hoji pa so si pomagala s pohodnimi palicami. 

Okoli 11.35 ure so pohodnice prišle na zaledenelo snežno podlago v gozdu, v strmi klanec navzgor v levo serpentino. Kmalu zatem je tretji pohodnici, stari 61 let, v koloni šestih oseb zdrsnilo na ledeni snežni podlagi. Posledično je začela nenadzorovano drseti po zaledeneli podlagi po strmem pobočju navzdol. Pomagati ji je želela 60-letna planinka, ki je hodila za njo, vendar je tudi ona začela nenadzorovano drseti po zaledenelem pobočju.

Policisti pozivajo: "Preden se odpravite v gore, preverite  razmere in upoštevajte njihovo zahtevnost! Vedno uporabljajte tudi  opremo, primerno cilju in  razmeram. Vzroki nesreč so največkrat telesna in duševna  nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme,  nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah, kjer  se srečujeta zima in poletje." 

Po 50 metrih drsenja je obe pohodnici zaustavilo podrto drevje, kjer sta obe zagozdeni pod drevjem obležali telesno poškodovani. Po prvih podatkih sta obe planinki utrpeli predvidoma hude telesne poškodbe, so sporočili iz PU Nova Gorica. Do obeh poškodovanih oseb je uspelo priti eni od pohodnic, druge pohodnice pa so na pomoč poklicale pristojno reševalno službo.  

Na kraju je posredovalo 13 članov GRS Tolmin ter policist PP Tolmin, sicer pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica. Obe poškodovanki so na kraju oskrbeli. V nadaljevanju so poškodovanki  prevzeli  člani  dežurne  ekipe GRS z Brnika in ju z vojaškim helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Glede na dosedanja ugotovljena dejstva so tolminski policisti tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki
nesreč v naših  gorah. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
16. 02. 2021 18.21
+0
Poslati račun.
oježeš
16. 02. 2021 16.22
+2
Če se vse srečno konča, pade debata, kaj si ti mislijo, da stalno nekaj bluzijo o varnosti in kakšni so zdaj tereni. Ko se pripeti kar se je, je pa hudo. K sreči saj žrtev ni bilo, na žalost jih pa veliko ne bere internetnih portalov in ne gleda televizijskih poročil, kaj šele, da bi bili prepričani, da se tudi njim lahko pripetijo nesreče. Pa niti ni tako hudo, če se sami poškodujejo, bolj žalostno je, da se zaradi takih ubijejo gorski reševalci, ki priskočijo na pomoč. Ampak taki pač smo ljudje, šele neprijeten dogodek nas izuči, če ni prepozno.
smiblik
16. 02. 2021 15.26
+4
Blallka:;:;:;pravi, da nebi smeli računat itd, itd, ker pol bi moral diabetičarjem računat......, kaj ste vi normalni??? Človek reševalec, je izgubil življenje zaradi treh planincev, ki so mislili, da so razmere v gorah odlične, ti pa primerjaš diabetičarje, folk, kaj je z vami, resno, preden napišete, se raje brišite
smoljo
16. 02. 2021 19.36
Kolikor je bilo objavljeno ,da je član gorske reševalne žal umru pri plezanju v navezi in ne pri reševenju 1. Naveze katere je odnesel 1.plaz ....
Let it be ...
16. 02. 2021 13.26
+1
Jaz sem nekoč se spuščal po poledenelem snegu tako, da sem si notri pohodniške palice zapičil pa na njih stopal oz v njih stabilnost in oporo iskal ...
Blallka
16. 02. 2021 13.17
-6
Za vse, ki menite, da bi morali računati, ki prav navijate za to. Očitno nekdo hoče spet do zastonj denarja. Potem bi morali računati tudi debelim za zdravljenje diabetesa, saj so sami krivi, ali kapi, sej so sami krivi ali kadilcevm, sej so krivi za pljučnega raka, ali politikom, ker so krivi za samomorilnost, ker vse pokradejo, pa alkoholikom sej so krivi za bolezni jeter. Računati bi morali tudi vam, lastno neumnost, ki hočete to plačljivo, da bo spet polno nesposobnih lolekov zraven prišlo (ker bo prišlo samo zaradi denarja), da bo še več mrtvih med reševalci in med planinci kot do sedaj. Vam bi morali takoj računat vašo lastno neumnost, pa bi bil svet takoj lepši.
Soulsister
16. 02. 2021 14.23
+9
Čudno razmišljaš, nelogično. Enačiš neodgovorno obnašanje oseb, ki so bile neustrezno opremljene, kar je sprožilo drago reševalno akcijo, s sladkornim bolnikom, ki dobi pomoč, za katero plača v okviru svojega zdravstvenega zavarovanja. Nekatere spametuje edino mastna denarna kazen! Kar se pa tvoje zadnje misli tiče, se strinjam in ob tem mislim tudi nate.
nono1234
16. 02. 2021 14.36
+6
Blallka, kako si se razkokodakal/a. Če je kaj pri vsem neumno, je tvoje razmišljanje. Predvsem pa je tvoje razmišljanje tipično za tiste, ki jim pamet seže le do nosu, kajti taki vedno pokažejo s prstom na druge in tako argumentirajo svoje "mnenje". In če hočeš moje mnenje: res je, še marsikaj bi morali zaračunati, tudi zdravljenje, kadar nekdo kljub napotkom zavestno greši in uničuje svoje zdravje. It v gore, slabo opremljen in to kljub vsem opozorilom ter se poškodovati, to je zavestno izzivanje nesreče. In ti praviš, da bi bilo neumno to zaračunati. Na koncu to plačava ti in jaz, a se ti ne zdi, kako šele je to neumno ??
Uporabnik1812060
16. 02. 2021 14.41
+5
Najprej preberi svoj odgovor, ki je velika neumnost. Nekaj naj bo jasno, nekdo, ki gre v gore nepremišljeno, in ga vleče gor lasten ego, se tam ponesreči, zatava ali karkoli drugega, potencialno OGROŽA ŽIVLJENJA REŠEVALCEV. In to se je zgodilo tudi v sobotnem primeru. Malo je manjkalo, da bi bilo mrtvih še več, zaradi očitno čudne presoje ponesrečenih. Ti reševalci se morajo odpravit reševat ob vseh mogočih urah in slabih vremenskih razmerah, pred leti so tudi že umrli. Torej po tvoji logiki, je življenje reševalca vredno enako, kot če jaz (karikiram) enkrat na teden pojem en krof in spijem kako pivo.
oježeš
16. 02. 2021 19.57
Zakaj se je ob tako žalostnem dogodku treba še kregati? In to počnete prav tisti, ki s samo nesrečo nimate in niste imeli nič. Vsi vemo, da ne gre vedno vse po načrtih in zamislih. In zato se je še manj produktivno kregati. Rajši svoje misli obrnite v pozitivno smer, kdor pa ne zmore, naj se zadrži saj v takih primerih pisanja. Včasih je treba prešteti do sto, da človek spozna, da bo raje nekaj napisal kdaj drugič.
mackon08
16. 02. 2021 13.17
+13
skrajni čas da se sprejme zakon za pohode v gore. Obvezn austrezna oprema v nasprotnem primeru je plačnik tisti katerega morajo reševati.
Karolina Šmalc
16. 02. 2021 14.52
+4
Zanimivo je to, da stalno opozarjajo, kako je v takih razmerah nevarno, ljudje pa še kar rinejo v nesrečo..
Delavec_Slo
16. 02. 2021 15.08
+2
oježeš
16. 02. 2021 19.59
Karolina, pa si prepričana, da vsi gledajo TV poročila ali berejo časopise. Človek ne gre ali ne dela nekaj da bi umrl, ampak, da nekaj doživi, pa umiri svoj duh, ki ga vleče nekam, kam, še sam vedno dobro ne ve. Pa saj smrt je nekaj običajnega je sestavni del življenja, je pa res, da nekateri umrejo prekmalu.
mijam75
16. 02. 2021 13.06
+10
No ja, naj kot domačinka omenim, da ne gre za neko zahtevno turo, niti za visokogorje (Kolovrat je visok okrog 1000m), na Tolminskem pa je trenutno snega na takih višinah res malo. Upokojenke so po zgledu "zdrav duh v zdravem telesu" pač šle na treking in niso predvidevale, da je del poti zasnežen, oziroma zamrznjen. Nesreča nikoli ne počiva, so reševali že veliko bolj nesmiselne nesreče, poleti slišiš helikopter vsak dan....
ajnat1
16. 02. 2021 14.39
+6
In prav na tej višini je po tem mrazu in dežju (više je pršič) vse poledenelo ...Nič ne stane ,če imaš s sabo potrebno opremo...rajši jo nosim s sabo zastonj, kot pa glavo na prodaj..In poskrbim tudi za to,da ne izpostavljam življenj reševalcev...to niso Supermeni,vedno na voljo in uslugo raznim nepremišljenim idejam,ampak srčni ljudje ,ki imajo svoje družine,ki jih v takih trenutkih s težkim srcem čakajo....SPOŠTUJMO JIH MALO BOLJ!!!!!
elektroncek
16. 02. 2021 13.03
+9
ponovno reševal helikopter slovenske vojske! pa toliko gorja nad vojsko vedno
Let it be ...
16. 02. 2021 13.27
+4
Helikoptrska enota ima stalno delo, drugi ne.
sebak81
16. 02. 2021 15.29
+1
Ker dajemo v vojsko namesto v namenski reševalni helikopter pač rešuje vojska.. v slo ne premoremo niti enega!
smoljo
16. 02. 2021 19.39
Ponavadi leti z vojaskimi ali policiskimi piloti ,grs reševalec in zdravnik .Tako da ne rešujejo samo vojaki in policisti.Se pa strinjam da bi blo potrebno uvsti helikoptersko resevanje izven vojske in policije .
DoubleVision
16. 02. 2021 12.54
+3
Začeti bi morali peticijo, da bi planincem zaračunali gorska reševanja in helikopterski prevoz
flojdi
16. 02. 2021 17.49
-2
. ..pa predebelim zaston štukanje žil , presuhim futranje po cevki ,
Zverina56
16. 02. 2021 18.28
Tebi pa iz prve prepovedati dihati, pa razvij škrge be.... zarukan
smoljo
16. 02. 2021 19.44
No v bistvu bi bilo bolje uvesti zavarovanje v primeru reševanja z helikopterjem ,kot imajo to v praksi druge države .Tam tudi Slovencem ne pade na pamet ,da si nebi priskrbli takšnega zavarovanja .In ja verjamem da bi ljudje ,ki radi hodijo v gore to z odobravanjem sprejeli .Dokler pa v naših hribih tega ni ,so magnet za vse tudi tujce .Kdor pač nebi imel zavarovanja ,bi pač plačal ...
srecnii
16. 02. 2021 12.50
+6
Če bi blo plačljivo reševanje takih podobnih člankov nebi blo, a to je zato da se folk dr*a v glavo, ker so stroški krijejo iz proračuna. Naj že enkrat uvedejo plačljivo reševanje, da bo mir.
felix59 drugič
16. 02. 2021 12.39
+9
No , pa so se začeli turistični panoramski prevozi s helikopterjem.
Zverina56
16. 02. 2021 12.30
+11
V Avstriji imajo to lepo zrihtam, če se slučajno poškoduješ tako kot te dve planinski, torej če kličeš reševalno ekipo in ugotovijo, da imaš nepravlino obutev za v hribe, boš sam poplačal vse stroške tvojega reševanja in edino pravilno!!! Ne pa pri nas, se spomnim pred leti, ko se je ravno tako planinka ali pač pohodnica odpravila na Triglav v supergah ali celo nekih papučah?!?! Pa takim bi celo dvojno računal!!!
TechnoX
16. 02. 2021 14.28
+2
V Avstriji plačaš (oz. tvoja zavarovalnica) tudi če je oprema v redu.
Zverina56
16. 02. 2021 18.29
Ja, ampak še zmeraj plačaš, pri nas se pa obnašajo kot da so na turnem poletu s helikopterjem!!!
sLOVEnec56
16. 02. 2021 12.26
+12
Ali morajo kaj dati iz svojega žepa zaradi lastne neumnosti (neprimerna oprema)? Pri avtomobilski nesreči si dobro udarjen po žepu!
Tomaz Bertoncelj
16. 02. 2021 12.15
+2
V teh tednih, ko se temperature neobičajno dvigajo in spet spuščajo v višjih legah sneg spreminjajo v ledene plošče. Lahko odletiš mimogrede, ker niti ne zaznaš ledu preden ne stopiš nanj. Kar se mene tiče so tamale derezice lahko celo premalo na takšnem terenu. Cepin in čelada je pa že mal pretiravanja, pomoje.
belyugo
16. 02. 2021 12.32
+3
Pri uporabi polavtomatskih derez je uporaba cepina obvezna!
Tomaz Bertoncelj
16. 02. 2021 13.23
Seveda, saj se z njim pleza. Moje polavtomatske so veliko prehodile s cepinom na ruzaku :)
belyugo
16. 02. 2021 13.34
+2
g. Bertoncelj, lepo, da vas veseli hoja v hribih, sem prepričana, da vam izkušenj ne manjka, ampak pri hoji z derezami in cepinom na nahrbtniku po neumnosti spravljate sebe v smrtno nevarnost. Prosim, preberite si alpiročnik na temo uporabe cepinov in derez in še dolgo varno hodite in uživajte v gorah.
Žac
16. 02. 2021 12.10
+13
Nimam nic proti planinarjenju,ampak se ve kaksna oprema mora biti za hribe. Malo vec kontrole bi moralo biti. Tudi nas v šoferje kdaj koli me ustavi na cesti je takoj druga beseda"a imata obvezno opremo". Prva pa "voznisku in prometno". Vse taksne planinarske exibicije stanejo drago drzavo in posledicno nas same.
čebelinko
16. 02. 2021 12.10
+10
Takim računajte reševanje.
Blallka
16. 02. 2021 13.13
-1
Pa debelim tudi zdravljenje diabetesa, saj so sami krivi, ali kapi, sej so sami krivi ali kadilcevm, sej so krivi za pljučnega raka, ali politikom, ker so krivi za samomorilnost, ker vse pokradejo, pa alkoholikom sej so krivi za bolezni jeter. Tebi račun izstavit za neumnost, računat neumnost.
Oliguma
16. 02. 2021 12.05
+7
Zdrsneš lahko tudi v Hoferju..zato pa imajo tablo..da niso nič krivi :-) Samo da ni kaj hujšega..gospe se bodo že porihtale.
jodr
16. 02. 2021 12.03
+2
Poslati jima račun za prevoz.
proofreader
16. 02. 2021 11.53
+3
To so tista leta, ko si vesel da pride skupina mladih fantov in se voziš s helikopterjem.
DaDo77
16. 02. 2021 11.48
+18
Dobro nič takega, nesreča pač. Tud na ravni cesti ti pozimi lahko spodrsne pa se polomiš. Ni bila zdaj to nekakšna zahtevna pot. Pohvalno da so gospe pri 60+ šle na pohod za razliko od ostalih, ki so ves čas notri, poležavajo se redijo in pritožujejo. Na kavču se ti kaj takšnega ne more zgoditi.
izi11
16. 02. 2021 11.55
+1