Črna kronika

Nesreča pri Celju: voznik kombija umrl pri trčenju v stoječo kolono vozil

Celje, 11. 05. 2021 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štajerska avtocesta je bila pri Celju v smeri proti Mariboru zaradi hude prometne nesreče dalj časa popolnoma zaprta. Kot so sporočili s Policije, je tuji voznik kombiniranega vozila trčil v pred seboj stoječo kolono vozil; v nesreči je umrl. Nastal je daljši zastoj. Na PU Celje pa so ob tem še enkrat opozorili na (ne)primerno razvrščanje voznikov ob prometni nesreči na avtocesti in vzpostavitvi reševalnega pasu.

Zastoj zaradi nesreče na štajerski avtocesti pri počivališču Zima.
Zastoj zaradi nesreče na štajerski avtocesti pri počivališču Zima. FOTO: Prometno-informacijski center za državne ceste

Na štajerski avtocesti, pri Celju, v smeri proti Mariboru se je zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrl češki voznik kombiniranega vozila. O nesreči, ki se je zgodila v bližini avtocestnega izvoza Dramlje, so bili celjski policisti obveščeni nekaj pred 15. uro.

Trčil v kolono vozil pred seboj, avtocesta bila v celoti zaprta

Nesreča se je zgodila, ker je voznik kombiniranega vozila najverjetneje spregledal, da je 50-letni voznik madžarskega tovornega vozila s priklopnikom, ki je vozil pred njim, zaradi zgostitve prometa upočasnil vožnjo, in je trčil vanj. 56-letni češki voznik je na kraju nesreče poškodbam podlegel.

Kot so še sporočili s Policijske uprave (PU) Celje, je bila avtocesta na tem odseku (med priključkoma Celje – center in Dramlje) za ves promet dve uri in pol zaprta, nato pa je promet nekaj časa še potekal po prehitevalnem pasu. Nastal je daljši zastoj, ki je promet ohromil tudi na 12 kilometrih avtoceste. 

Prometno-informacijski center je medtem za osebna vozila priporočal izvoz Celje – center in vožnjo po regionalni cesti skozi Vojnik do Slovenskih Konjic. Krajši zastoj je sicer nastal tudi na vzporedni regionalni cesti Medlog–Celje.

Posledice prometne nesreče so odstranili, promet je sproščen.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Žal pa se je po besedah policistov danes znova pokazalo, da se nekateri vozniki ob prometnih nesrečah na avtocesti še vedno ne razvrstijo tako, da bi vzpostavili reševalni pas, ki je dovolj širok za prihod intervencijskih vozil na kraj. "Vsi moramo vedno upoštevati, da s pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega
preživetja," še opozarjajo na PU Celje.

Ob vsakem zastoju upoštevajte naslednja pravila o razvrščanju vozil.

– Ob ustavljanju ali zastoju prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil.

- Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča.

- Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

 

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

Koronavirus pasica nova

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.