Črna kronika

Najstnik s potnico in brez čelade zapeljal pred avto

Ljubljana, 25. 05. 2023 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prekmurski policisti so obravnavali nesrečo, ki jo je povzročil najstnik na e-skiroju. Ta je v križišču odvzel prednost in trčil v bok osebnega vozila. Sam je dobil lažje, njegova sopotnica pa huje poškodbe. Vozila sta se brez čelad. Dve nesreči z e-skiroji so obravnavali tudi ljubljanski policisti. Prvo je povzročil voznik, ki je s svojim e-skirojem vozil v napačno smer in se zaletel v avto, drugo pa voznikovo pretirano hitenje.

E-skiro
E-skiro FOTO: Shutterstock

Ponoči okoli 4.30 se je na Dunajski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bil udeležen voznik električnega skiroja. Ta je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Še en voznik e-skiroja pa se je poškodoval včeraj okoli 19.30 na Tomačevski cesti v Ljubljani. V nesreči je bil poleg njega udeležen voznik osebnega vozila, zgodila pa se je, ker je oseba na e-skiroju vozila v napačno smer in trčila v avto, ki je pripeljal nasproti. Tudi v tem primeru so bile poškodbe lažje, policisti pa vodijo prekrškovni postopek. 

Nesrečo z električnim skirojem so obravnavali tudi na območju Policijske uprave Murska Sobota. Zgodila se je v naselju Krajna v sredo okoli 16.30, povzročitelj pa znova voznik skiroja. Šlo je za mlajšega mladoletnika, ki je prevažal sopotnico, oba sta bila brez čelad. 

V križišču je odvzel prednost vozniku osebnega vozila ter trčil v bok avtomobila. Po trčenju sta oba potnika na skiroju padla in se poškodovala, voznik lažje, sopotnica pa težje. Policisti bodo povzročitelja kazensko ovadili, je sporočila predstavnica PU Murska Sobota. 

Ob tem opozarja, da so skiroji sicer priročni, a so lahko tudi nevarni. "E-skiroji se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo, so bolj nestabilni, zaradi majhnih koles pa obstaja večja verjetnost padcev na neravnih površinah. Hitro lahko pomenijo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo, dodatno nevarno pa je, če njihovi vozniki ne upoštevajo predpisov. Najpogostejša vzroka za nastanek prometnih nesreč sta namreč neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti," je naštela. 

Nasveti policistov in pravila, ki jih morajo upoštevati vozniki e-skirojev (Vir: policija.si)

 

Med pogoji za udeležbo lahkih motornih vozil, kot je e-skiro, v cestnem prometu, so najpomembnejši naslednji:

Obvezna čelada. Vozniki e-skiroja morajo imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.

Vozijo naj po kolesarskih površinah. Uporabniki lahkih motornih vozil morajo voziti po kolesarskih pasovih, kolesarskih stezah ali kolesarskih poteh. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h.

V območjih za pešce morajo upočasniti. Vozniki e-skirojev smejo voziti tudi v območju za pešce, vendar le tako, da jih ne ogrožajo, in sicer morajo način in hitrost svojega gibanja prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje možne hitrosti gibanja pešcev.

Ponoči le z lučmi. Lahko motorno vozilo mora biti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti ustrezno označeno z lučmi in odsevniki. Na sprednji strani morajo imeti žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo, in rdeč odsevnik. Na obeh straneh mora imeti rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Prevoz drugih oseb ni dovoljen. Na e-skiroju je prepovedano prevažati druge osebe. Prevoz je izjemoma dovoljen, če je proizvajalec to predvidel (peti odstavek 97.a člena Zakona o pravilih cestnega prometa). Osebe lahko prevaža le polnoletna oseba (osmi odstavek 93. člena Zakona o pravilih cestnega prometa).

Prepoved vožnje za otroke do 12. leta starosti. Lahka motorna vozila smejo po določilih Zakona o voznikih voziti otroci od dopolnjenega 12. do 14. leta starosti, če imajo pri sebi kolesarsko izkaznico, in osebe, ki so starejše od 14 let.

Dovoljena samo vozila, ki lahko peljejo do 25 km/h. Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25 km/h ali so širša od 80 cm, lahkih motornih vozil brez krmila in miniaturnih motornih vozil v cestnem prometu ni dovoljena.

Nevarna uporaba mobilnih telefonov med vožnjo. Med vožnjo se mora voznik e-skiroja vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu.

Na e-skiroju moramo biti še bolj pozorni na druge udeležence. E-skiroji so zaradi električnega pogona zelo tiha vozila in pešci jih običajno slišijo šele takrat, ko so že skoraj v njihovi neposredni bližini. Zato morajo biti vozniki e-skirojev med vožnjo še toliko bolj pozorni na ravnanje in gibanje drugih udeležencev v cestnem prometu, predvsem najranljivejših, tj. pešcev.

Dodatna previdnost ni odveč. Voznikom e-skirojev priporočamo še posebno previdno vožnjo s postopnim zaviranjem in odsvetujemo uporabo na mokrem vozišču.

Pozor pred tatvinami! Da bi preprečili tatvine teh ne ravno poceni prevoznih sredstev, lastnike e-skirojev opozarjamo na samozaščitno ravnanje, kot je parkiranje na za to namenjenih mestih, zaklepanje ipd.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tetrapan89
18. 12. 2023 17.09
+3
Uvest obvezno registracijo in zavarovanje teh skirojev.
NisemBot
29. 05. 2023 12.21
+1
Sedaj, ko se je usul plaz kritik in pametovanja, bi še jaz prisolil: Daleč največje breme v prometu je avtomobil oz. pretirana uporaba. Z njim rinemo povsod! Zaseda daleč največ površin in je daleč največji vzrok poškodb in nesreč! Ni primerjave s kolesarji, kaj šele s skirojem, ki so defakto drugorazredni udeleženci prometa. Zaradi velikega pomanjkanja kolesarskih površin je kolo in skiro tolikokrat na neprimernih mestih. Ves avtomobilski pleh pa sploh ne opazimo več, ker je postalo samoumevno, da je pač povsod in je postal že del našega okolja. Nujno rabimo razvit javni potniški promet in pešcem, ne avtomobilu, prijazna naselja, infrastrukturo...
Janko Ig
29. 05. 2023 09.05
+2
Res ne razumem,da ne predpišejo čalade za vse starosti in vsa enosledna prevozna sredstva.
tirolec
26. 05. 2023 10.08
+0
E-SKIROJI, KI VOZIJO TUDI 60 KM/H, SO NEVARNOST SEBI IN DRUGIM. ZAKAJ MORAJO MOTORČKI S 25 KM/H BITI REGISTRIRANI???? ZAKAJ SE ZAKONODAJA NE POPRAVI, SPREMENI IN UREDI ZA "VSE" ENAKO...NA CESTI SMO VSI ENAKOVREDNI, ZAKAJ IMAMO LUČI, KI JIH NIHČE OD KOLESARJEV DO SKIROJEV NIMA.../NE UPORABLJA. DRUGOD ZARADI NEUMNOSTI IN HITROSTI ŽE UKINJAJO TE NEVARNE "IGRAČKE", KAJ BOMO STORILI MI, SAJ IMAMO ORGANE PREGONA IN KOPICO SLUŽB IN DRUŽ ZA VARNOST V CESTNEM PROMETU ??? VPRAŠANJE-A JE /SO, ZA VSE TRI VEJE OBLASTI !
ivan z Doba
25. 05. 2023 16.48
+4
Posamezna evropska mesta že prepovedujejo vožnjo s skiroji. Zaradi (ne)varnosti in neumnosti uporabnikov!
Nebodijetreba
25. 05. 2023 14.14
+5
Kaj pa, ko se cesta spremeni v igrišče? Kdo bo poskrbel za varnost teh otrok, če njihovi starši to odobravajo? Odvijajo se igre z žogo, dirkanja s kolesi in skiroji - od triletnikov do najstnikov ... Občutek imam, da ti ljudje sploh ne vedo, da to ni primerno. Morda bi se redatska služba, če že ne policija, malo popeljala naokrog in starše poučila, kateri skupni prostor je čemu namenjen. Mi tega ne moremo ali celo ne upamo.
Ivar The Boneless
25. 05. 2023 12.50
+1
Aja kolesarji so pa ok?
Koronavirusovec
25. 05. 2023 17.27
+4
Če se upoštevap CPP je bicikelj veliko bolj varen tako za kolesarja kot za pešce
Koronavirusovec
25. 05. 2023 17.28
+5
Na skiroju sploh če voziš ponoči hitro spregledaš kak kamen ali udrtino in je nesreča veliko bolj možna
tirolec
26. 05. 2023 10.11
+3
MENIM, DA SMO NA PORDOČJU VARNOSTI NA CESTEAH S KOLESARJI, SKIROJI, MOPEDISTI (25KM/H) POGRNILI NA CELI ČRTI...VSI SE VOZIJO TUDI PONOČI BREZ LUČI...MOTORISTI IZVZETI...
brusilec
25. 05. 2023 12.42
-4
regulacija in omejitve, pa bo .. definitivno vse e skuterje in e bicikle zavarovat.. pol pa bo kej bolj. drugace pa se vidi da je vecina proti eskuterjim, pa sicer brez nekega razloga .. tko da lp
LopovGolob
25. 05. 2023 12.39
+4
Bolj se mi zdi predvsem kdo upravlja skiro, kot skiro sam, se vam ne zdi?
Nimiuseen
25. 05. 2023 19.22
+0
Bolj se mi zdi, da nič ne razumeš, kot skiro upravljanje in vse ostalo, se ti ne zdi?
Zgleden drzavljan
25. 05. 2023 12.36
-3
Spomnim se pred leti, da so torbicarji v ljubljani masovno kupovali te do 50kubikov mopede, potem ko pa so tudi za njih uvedli registracijo pa se je trend ustavil. Mogoce je to resitev za e skiroje
Hugh_Mungus
25. 05. 2023 12.45
+1
Ja, treba je omejit skuterje, skiroje, kolesa ipd, da bo lahko elita z avti nemoteno smradila po ulicah. 🤦‍♂️ vse kar zmanjša število motornih vozil je dobro za mesto, nekaj težav pa se normalno pojavi ob vpeljavi vsake novosti
ivan z Doba
25. 05. 2023 16.43
+5
@ mungus, dejstvo je, da so kolesarji in vozniki skirojev najbolj nedisciplinirani udeleženci v prometu. Okoljska ozaveščenost nima nič s tem, da se ti kot kolesar ali voznik skiroja voziš povsod in v vse smeri, neupoštevaje osnovnih prometnih pravil!
LopovGolob
25. 05. 2023 12.13
-1
Tudi sam osebno vidim en kup mladih breobzirnih mulotov (pretezno balkanci), ki se vozijo tako, kot bi bili na dirki ali pa po 2 na skiroju. Ce pa kej reces, pa seveda spet kej narobe, kot ponavadi.
Lima33
25. 05. 2023 12.28
+1
Vse ok ampak me samo zanima kako si prišel do te ugotovitve, da so pretežno balkanci? 🤔...
LopovGolob
25. 05. 2023 12.35
-5
Lima33
25. 05. 2023 16.17
+2
Hmmm... Mogoče slabo vidiš? Vklopi še druga čutila npr.sluh, da slišiš tudi kako se pogovarjajo...
ivan z Doba
25. 05. 2023 16.44
+6
Rovtarji so menda s severne strani Alp. Jodlarji v irhar'cah, ki slučajno govorijo slovensko. Spoznaš jih po nestrpnosti, ponižnosti do tujcev in polpismenosti! 😎
First Last
25. 05. 2023 12.11
-11
Skiroji so cisto ok, tle ga nabijajo tisti ki ga nimajo pa so fauš. Gre folk vsaj malce ven, pa ne smradi okol z izpuhi, pa ne mi bluzit da so izpusti pri elektrarnah, so ja, ste pa primerjali učinkovitost motorjev na notranje izgorevanje elektrarnami, njihove filtre, ter učinkovitost električnega motorja? Ni primerjave. E skiro zavira hitreje kot kolo ima abs, nekateri imajo tudi večja kolesa... Uvest neka pravila o ustreznosti, kar se lahko prodaja, pa bo. Starokopitneži, čas vas je povozil ne pa skiro
Zgleden drzavljan
25. 05. 2023 12.30
+6
Ja res je tezko nabaviti e-skuter, vsi smo tako zelo fous
Ivar The Boneless
25. 05. 2023 12.51
+9
Nabaviš ga lahko, ampak vozit ga ne znaš.
Herman71
25. 05. 2023 12.07
+10
Če pa se po glavnih cestah vozijo pa saj niso normalni kje jih vidim vse
Hugh_Mungus
25. 05. 2023 12.47
+1
A ne? Kar upajo se voziti tam, kjer se voziš ti! 😱 In kljub temu, da je vožnja med avtomobili smrtno nevarna, je problem v skirojih, ne v nevarnih težkih motornih vozilih 😅
Ivar The Boneless
25. 05. 2023 12.52
+6
Sj se kolesarji tud. Skiro pa se obravnava kot lahko motorno vozilo. Torej?
jafalical
25. 05. 2023 11.58
+10
pred dnevi je tudi v nasi ulici 11 letnik pridrvel sosedu po ulici, ga je ta skoraj zbil. Skiro sta mu kupila starsa, ki zanj niti nimata casa, saj je otrok sam sebi prepuscen, ali pa zdi pri starih starsih.Starsa sta mu kupila skiro, ker v soli popusca in mu pac "meceta" pesek v oci, kako ga imata rada,kako zanj naredita vse....Bolani starsi in kaksen je lahko otrok takih dveh?Kdo bo odgovarjal ce se zgodi, ko se zgodi o cemer ze leta opozarjajo.Prepovedat te skiroje, sploh pa najstnikom, starejsi pa jim uvesti registracijo, zavarovanje,kaznovati v primeru nespostovanja pravil,najstnik pa nima kaj delat na skiroju, zanj stars na nek nacin odgovarja in vse je prav dokler se ne zgodi najhuje in potem...?
Houdre
25. 05. 2023 11.55
-1
brusilec
25. 05. 2023 11.52
+0
sam sem zadnjic v Budimpešti naredil z eskirojem 20km .. super za razgledat, varno, nisem niti enkrat padel kot nekateri trdijo. zavira vse ok .. je pa res da se na bicikloh, rolerjih nekateri obnasajo kot da so peš, ali pa še slabše.
Ivar The Boneless
25. 05. 2023 12.53
+3
Ravno ti stari ati na kolesih so najbolj glasni. Pa povsod jih je polno po cestah.
ona ena
25. 05. 2023 11.51
+9
Cisto vsako ,prevozno sredstvo je nevarno.Ce ne spostujemo zakonov,nismo previdni in strpni.Uvesti zavarovanje ,kot pri motornih vozilih.
lokson
25. 05. 2023 11.51
+5
Dajte še kaj napisat o telefonih, ki so glavni vzrok nesreč v prometu.
ivan z Doba
25. 05. 2023 11.44
+10
Za ta jajca je potrebno uvesti obvezno registracijo in zavarovanje!
Ivar The Boneless
25. 05. 2023 12.53
+1
Aja da bo država kasirala? Kaj boš zavaroval? Baterijo?
rato
25. 05. 2023 17.20
+0
Koronavirusovec
25. 05. 2023 11.43
+8
Skiro je veliko bolj nevaren od kolesa. Če je treba hitro bremzati se na biciklu upreš na balanco medtem ko na skiroju telebneš naprej pri običajno precej večji hitrosti kot greš z biciklom
Ivar The Boneless
25. 05. 2023 12.54
-4