Črna kronika

Nestrokovno delo letališke policije. Tožilstvu prikrivali napake, delali na črno

Ljubljana, Brnik, 10. 09. 2019 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
103

Pred nekaj meseci smo v uredništvu začeli preverjati informacije, da na Postaji letališke policije Brnik že več let mrgoli nepravilnosti. Najhujše obtožbe sta začeli z notranjim nadzorom preverjati tudi Generalna policijska uprava in Policijska uprava Kranj. Kar nekaj hudih nepravilnosti se je potrdilo.

Nezakonit zaseg in kazen nedolžnemu

Le nekaj dni pred koncem septembra leta 2016 je na letališču na Brniku pozno popoldne pristalo Adrijino letalo JP705 iz Tirane. Na mejni prehod je z vsemi ostalimi potniki prišel 22-letni albanski študent N.H. Slovenski policist D.T. je v potnem listu pri štetju dni, ki naj bi jih albanski državljan preživel v schengenskem območju, ugotovil, da naj bi prekoračil dovoljeno dobo. Naštel naj bi 101 dan, dovoljenih je le 90.

Grški vizum
Grški vizum FOTO: 24ur.com

Albanski državljan je prek prevajalca povedal, da je dva meseca pred tem delal na Kreti in ker je pred potekom vizuma zbolel, je moral v bolnišnico. Zato so mu Grki izdali 10-dnevno vizo. Policist mu ni dovolil vstopa v državo in počakati je moral do jutra. Takrat je v službo prišel vodja izmene, policist Franc Brvar. Takoj je ocenil, da je grški schengenski vizum v biometričnem potnem listu Albanca ponarejen. Osumili so ga kaznivega dejanja in poklicali kranjsko tožilstvo. Višja državna tožilka Helga Dobrin je na podlagi ovadbe policistov letalske policije takoj odvzela potni list, 22-letniku pa ponudila, da ga ne bo preganjala, če nakaže 600 evrov v korist javne ustanove – Splošne bolnišnice Izola. N.H. je plačal, pokazal potrdilo o plačilu, tožilka pa je ovadbo zavrgla, albanski študent pa je bil brez potnega lista izgnan nazaj v Tirano.

Policijska napaka pometena pod preprogo

Šest dni kasneje so policisti ugotovili, da so se zmotili, in o vsem tem molčali. Slovenski policist, ki je bil tri mesece v operaciji Frontex na otoku Chios na grško-turški meji, je po preverjanju ugotovil, da so albanskega študenta po krivem obtožili in kaznovali. Fotografije vloge za vizum in kontrolnega žiga je posredoval tako policistu, ki je Albanca ustavil, kot vodji izmene.

Postopek ODT Kranj
Postopek ODT Kranj FOTO: 24ur.com

Vse to je vedel tudi komandir postaje Jure Lešnjak, ki pa kot odgovorni ni ukrepal, in vse skupaj so pometli pod preprogo. Z grškimi vizumi sicer so težave, grške oblasti so precej površne pri izdaji in kodni zapis lahko včasih zavede, a naši policisti so za to vedeli in če bi takoj preverjali pri grških policistih, se napaka ne bi zgodila. Tako pa niso obvestili ne tožilstva ne Albanca, ki je po nedolžnem ostal brez 600 evrov in potnega lista.

Tri leta se ni zgodilo nič, šele po našem preverjanju so na policiji po daljšem in temeljitem preverjanju, očitkov je cela vrsta, ugotovili nepravilnosti. S Policijske uprave Kranj so nam sporočili, da so pri pregledu vizuma ugotovili "odstopanja od standardov in značilnosti, ki se pojavljajo pri ponarejenih vizumih", in da je bil tujec (zaradi prekoračitve dolžine bivanja) pravilno odstranjen iz države. Toda: "V trenutno aktualni notranjevarnostni preiskavi je policija pristnost vizuma preverila pri grških varnostnih organih in prejela informacijo, da je listina pristna. Z ugotovitvijo je Policijska uprava Kranj takoj seznanila pristojno državno tožilstvo, ki je proti tujcu vodilo postopek. Aktivnosti v tej zvezi še potekajo. O nepravilnostih pri obravnavi kaznivega dejanja je bil že obveščen tudi Posebni oddelek na Specializiranem državnem tožilstvu. Postopek v policiji se bo v tem delu nadaljeval po prejetju ugotovitev posebnega oddelka. V enoti tudi še poteka strokovni nadzor nad obravnavo kaznivih dejanj ponarejanja listin."

Postopek ODT Kranj
Postopek ODT Kranj FOTO: 24ur.com

Delo na črno, domača uporaba službenih vozil

A zaradi zastaralnega roka za policiste posledic skoraj gotovo ne bo. Po naših informacijah v notranjem nadzoru pri letališki policiji med drugim preiskujejo tudi sum dela na črno. Eden izmed policistov naj bi od komandirja dobival proste konce tedna, med katerimi naj bi vodil turistično agencijo, ki jo oglašuje na Facebooku. Agencija ni prijavljena nikjer, policist ne plačuje ne davkov ne prispevkov. Policijska uprava Kranj odgovarja: "O sumu dela na črno bo policijska uprava z ugotovitvami seznanila pristojno službo finančne uprave. Uslužbencu bo izdano pisno opozorilo direktorja Policijske uprave Kranj po internih predpisih, preiskava pa bo v tem delu ostala odprta."

Policisti so v teh dneh dobili tudi pisno opozorilo direktorja PU Kranj zaradi nepravilnosti pri evidentiranju vožnje službenih vozil. Po naših virih, naj bi se s službenimi vozili prevažali na zasebne izlete in prireditve, a ker so roki za uvedbo disciplinskih postopkov že zastarali, tudi tu posledic ne bo.

Opozorila komandirju in pomočniku komandirja

Generalna policijska uprava je sicer dve nepravilnosti s Postaje letališke policije Brnik že obravnavala in jim jih ni uspelo potrditi. Komandirju postaje Juretu Lešnjaku so očitali prejemanje podkupnine v obliki brezplačnih letalskih kart, a suma kaznivega dejanja niso potrdili. Je pa dobil komandir opozorilo, naj upošteva predpise o sprejemanju daril javnih uslužbencev.

Zaradi povzročitve prometne nesreče v vinjenem stanju leta 2013 je bil obravnavan pomočnik komandirja in dobil opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Notranji nadzor pa ni mogel potrditi obtožb, da naj bi se prav ta pomočnik komandirja leta 2013 po gorenjski avtocesti podil za nemškim porschejem. Vozniki naj bi klicali, da jih golf s slovenskimi registrskimi oznakami ogroža, policisti so zato postavili blokado, ki pa naj bi se je pomočnik komandirja izognil po domnevnem klicu kolega z letališke policije.

Divjanje pomočnika komandirja
Divjanje pomočnika komandirja FOTO: 24ur.com

Kakšne bodo posledice teh številnih nepravilnosti, še ni jasno, to se še skupaj odločata Sektor za notranje preiskave in integriteto na Generalni policijski upravi ter PU Kranj. Prav tako so nam s tožilstva odgovorili, da preiskava še poteka, bodo pa policisti albanskemu državljanu vrnili tako potni list kot tudi denar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silvo.uzmah
12. 09. 2019 12.16
+0
Tak šikano ministrico imajo, pa bo morala odstopit.
misterbin
11. 09. 2019 12.32
+18
Kakor delajo ne strokovno sodniki tako tudi policija . Kaj čemu prekašamo že samo mafijo
slo_veter
11. 09. 2019 11.36
-4
lahko bi mu v burekih zaračuna, pa bi bilo vse v redu .
Felipao
11. 09. 2019 11.31
+39
Mene najbolj skrbi to, da se kaj takega v tej drzavi lahko zgodi vsakemu od nas. Policaj nas lahko obdolzi cesarkoli, tozilstvo pa mu bo verjelo na besedo brez preverjanja. Samo pomislite na posledice za nedolznega studenta, ki so ga oglobili in izgnali iz drzave, kako je sploh lahko nadaljeval studij, ali sploh lahko se potuje v drzave EU itd. To ni noben hec, ena taksna "napaka" ima lahko velik vpliv na posameznikovo zivljenje.
lakala28
11. 09. 2019 09.17
+31
Spet se je našel en lep pljuvalnik, se mi zdi. Pod črto je škoda relativno majhna, sramota pa kar velika. Napačna ocena ponaredka je najbrž posledica včasih tanke meje med originalom in ponaredkom na eni strani, na drugi strani pa zaradi pretirane želje po uspehu, ki jo vzpodbujajo tudi spodnji komentarji. Nekateri pač želijo dokazati, da delajo dobro. In to zna biti nevarno. O delu na črno pa je brez veze. Tisti, ki se je spomnil in dovolil, da je policist lahko dopoldne policist, popoldne bo polagal pa tlakovce, je ... (nimam besed). Policist naj bo ustrezno plačan in PIKA. Brez dopolnilne dejavnosti. Če doma na kmetiji vozi traktor ni isto, kot da po vasi polaga tlakovce, za Martinovo pa da vsem po vrsti pihati. Katastrofa, kaj se ta demokracija gre.
beowulfsam
11. 09. 2019 09.24
+28
Pa dobr, sej zafkrneš kdaj, nihče ni 100%. Samo, če se izkaže, da si naredil napako, jo pač popraviš, ne pa pometeš pod preprogo.
Darko32
11. 09. 2019 09.48
+22
Tukaj imaš popolnoma prav, vendar je glavni problem v tem, ker je javna uprava v popolnem razulu in vsak lahko dela kar hoče. Potem imamo problem zakonodaje, kjer bi vsi pisali kazni in nihče nebi odgovoarjal za svoje delo. Za nameček pa imamo še sodno vejo oblasti, kjer je pogrom na celi črti. Zato bomo morali narediti ponovni rez v javni upravi in določiti kaj je pristojnost POLICISTA, kaj je pristojnost delavca v upravni enoti in kaj je pristojnost upravnih delavcev. Za nameček pa še imamo razsulu v zaščiti in reševanju, kjer recimo prostovoljni gasilci delajo naloge, katere so drugi dobro plačani in ami delajo prostovoljno. Sočasno pa beremo, da jih nočejo plačevati. Ko bomo to naredili bomo lahko šli naprej. Drugače je pogrom neizbežen. To, da so delali po domače in vzgalnjali lumparije skupaj z tožilko pa je žal samo slika stalnega dela in nič drugega.
Darko32
11. 09. 2019 09.50
+23
beowulfsam Točno to, kar praviš. Zgodi se vsakemu, da naredi napako. Po prvem opozorilu se napaka odpravi. Če se poiskuša prikriti pa se kaznuje vse tako, da se jim prepove delo v državnih službah in se jih kaznuje. To bi moralo veljati za POLICAJE, SODNIKE; zaposleni v javni upravi in tudi v šolstvu.
lakala28
11. 09. 2019 10.45
+20
Saj za policiste to velja. Se spomniš tistih dveh, ki sta pila ponoči, "prijateljica" ju je pa snemala? Pa tistih 5, ki so dali ministru pihati? Pa... Veliko jih je (mogoče celo preveč, glede na prakso v tujini). Pa mi naštej sodnike, ki smo jih zmetali na cesto? Ob vseh vnebovpijočih zlorabah prava (npr. sojenje na kem. inštitutu, pa utaja davkov, pa odpis dolgov, pa... Pa ponarejenih diplomah v parlamentu, pa... Zadeve bi morale biti primerljive, da bi bile kolikor toliko poštene. Na eni stani velja toleranca 0 (policisti npr.), na drugi strani (sodniki, zdravniki, direktorji, politiki...) pa pravniško raztegovanje do lune in naprej. Je to prav?
Felipao
11. 09. 2019 11.45
+11
Jaz bi se raje vprasal koliko je se takih policajev, ki jih (se) niso dobili? Tisti, ki so bili odpusceni so najbrz samo vrh ledene gore. Ni kaj, slovenska javna uprava je v celoti gnila.
kritika1
11. 09. 2019 12.13
+13
Načeloma se strinjam razen dopolnilnega dela. Tu ne vidim težave, če to počne zakonito. Če pa se zgodi, kot je v tem primeru, bi moral biti že bivši policist. Ne vem zakaj nekdo nebi smel v prostem času delati nekaj, kar ga pri delu ne ovira, ni v nasprotju z njegovim poklicem. Če pa država lahko primakne dodatek za tovrstno absolutno prepoved pa tudi OK. Problemi mejne policije na Brniku so stalnica v Policiji vzrok pa je zelo preprost. V prvi vrsti je odgovorna PU Kranj in nezadosten nadzor nad delom in v drugi vrsti GPU in nezadosten nadzor. Tu se je zgodil tipičen sindrom kuhane žabe, ko sistem nadzora zaspi, ko ni zadostne rotacije kadra na vodstvenih mestih .. Policija bi morala imeti izdelan nadzor (naj si pogledajo kako to poteka v bankah). Nevarna je tudi "zlizanost s tožilstvom", ki prepogosto premalo kritično oceni dokaze ...
Gyuhgevfin
11. 09. 2019 08.49
+15
24 ur, sedaj pa pretiravate, obkavljate zgodbe anonimnih piscev.... nezadovoljnega delavca.... ni pošteno od vas, zadevo preiskat pa pol objavit ne kar tako kaj delate.... katastrofa....
Malo_sutra
11. 09. 2019 08.44
+28
Pametni teli policaji na brniku, nesmes se za minuto ustavit na letaliscu takoj pridejo z luckami. Pol pa beres take zadeve o njih. Bravo.
grikos
11. 09. 2019 10.04
-7
User1538643
11. 09. 2019 08.31
+13
Zdi se kot, da zadnje čase objavljenih, nekaj primerov "gnilega sadja", sedaj kaže na nekoliko bolj sistemski problem...
Uporabnik1543643
11. 09. 2019 08.30
+20
Vse bodo uredili pod preprogo,zanima me pa,če bo študent dobil 600 e nazaj,če je bilo neupravičeno odvzeto!!Sramota za Slovenijo!!!Pa da je le preproga dovolj velika za take in podobne dogodke!!
baldahin
11. 09. 2019 09.03
DeadBull
11. 09. 2019 12.13
+7
600€ je verjetno majhen problem v primerjavi s tem, da ni mogel nadeljevati študija in se mu je posledčno življenje obrnilo na čisto drugo pot, ko bi se lahko.
User1538643
11. 09. 2019 08.09
+2
Porednež
11. 09. 2019 08.03
+5
Se ne čudim.
DirtySanchez
11. 09. 2019 07.50
+42
Se ni kaj čuditi. Nepravilnosti pometajo pod preprogo povsod, tudi v vojski, pravosodju. Če bi prišla vsa resnica na dan bi se vsi držali za glavo.
User1538643
11. 09. 2019 08.11
+13
slo_veter
11. 09. 2019 07.49
-9
ahh 600 eur .. bodo podražili kepco sladoleda za 10 centov , pa bodo kmal notr dobil
Cogo
11. 09. 2019 07.45
+24
Še preverijo naj, čigava je v resnici številka trr od “Splošne bolnišnice...”.
NoviceResnice
11. 09. 2019 07.45
+9
Tako policija kot vojska imata trdno vodstvo... ???
Uporabnik458403
11. 09. 2019 07.35
+27
Mi policije prakticno nimamo vec. Imamo se le policaje predvsem nadrejene, kateri gledajo le za svoje interese, ostali pa morajo biti poslusni in molcati
Primula1
11. 09. 2019 07.34
+24
Seveda ne bo nihče odgovarjal, vrana vrani ne izkljuje oči. Žalost od države.
grikos
11. 09. 2019 07.26
+51
Kako to,da policiste vedno predstavite z imenom in priimkom , ostale kriminalce pa ne in se izgovarjate na zakon o varstvu osebnih podstkov.Jaz vas bi tozil.
Uporabnik458403
11. 09. 2019 07.31
+5
Grikos.......ta policist ni policist gledo koliko masla ima na glavi.....
Primula1
11. 09. 2019 07.35
+11
Policist je javni uslužbenec, lopov pač ne.
grikos
11. 09. 2019 07.40
+9
peglezn
11. 09. 2019 08.01
-1
torej predlagas, da zakon za javne usluzbence ne bi veljal? samo zakon o varstvu osebnih podatkov ali kar vsi?
grikos
11. 09. 2019 10.07
pise zakon velja za vse, nisem napisal samo ta zakon
kokicas
10. 09. 2019 21.47
+12
Papirologije in birokracije pa se je nabralo to pa tud nekaj šteje pri naših. Sam da se nekaj dela
DonaldMAGA
10. 09. 2019 21.45
+15
Važno da ni Janša ostalo ni pomembno...