Črna kronika

Neuradno: novi osumljenec za zločin v Tekačevem je Mladen Fabijanić

Celje, 20. 12. 2022 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
130

Po 25 letih od štirih umorov v Tekačevem je celjsko tožilstvo vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper domnevnega sostorilca, 56-letnega hrvaškega državljana, ki naj bi bil poleg Kristjana Kamenika prav tako vpleten v štirikratni umor. Fabijanić je bil že pred časom tarča prikritih preiskovalnih ukrepov in drugih preiskovalnih dejanj, ki so jih opravili na Hrvaškem. Gre za osumljenca, ki naj bi bil že večkrat obravnavan za kazniva dejanja, tudi že obsojen. Z zločinom v Tekačevem pa ga je povezala izmenjava profilov DNK s Hrvaško. Tožilstvo mu zdaj očita, da naj bi skupaj s Kamenikom zagrešil štiri umore.

Kristjan Kamenik je po četrt stoletja pred kratkim znova sedel na zatožno klop celjskega sodišča, kjer mu sodijo zaradi štirih umorov v Tekačevem. Krivdo zanika.
Kristjan Kamenik je po četrt stoletja pred kratkim znova sedel na zatožno klop celjskega sodišča, kjer mu sodijo zaradi štirih umorov v Tekačevem. Krivdo zanika. FOTO: Bobo

Hrvaškega državljana naj bi izdale biološke sledi, ki so jih preiskovalci našli leta 1997 na maskirni kapi, ki je bila odvržena v neposredni bližini domačije, kjer so bili umorjeni štirje ljudje. Do odkritja sostorilca je prišlo z naknadno uporabo sodobnejših metod analize bioloških sledi, najdenih na maskirni kapi. Po ponovljeni analizi in po kasnejši izmenjavi profilov DNK z Republiko Hrvaško je bilo ugotovljeno ujemanje profila DNK v sledi z maskirne kape s profilom DNK obravnavane osebe, je sporočila vodja Okrožnega državnega tožilstva v Celju Simona Kuzman Razgoršek.

Kot je znano, so preiskovalci na kraju zločina našli biološke sledi več različnih oseb. Tako na puloverju, ki so ga storilci odvrgli v bližnjem sadovnjaku, kot na maskirni kapi, ki so jo našli na dovozni cesti, pa tudi različne lase. Po podatkih Inštituta za sodno medicino biološke sledi niso pripadale nobeni žrtvi, kar pomeni, da nihče od pokojnih ni nosil tega puloverja. Prav tako ga ni nosil Kristjan Kamenik, ker nobena od najdenih sledi ni pripadala njemu.

Še do nedavnega je veljalo, da je šlo za biološke sledi neznanih ljudi, verjetno potencialnih sostorilcev, ki so bili na kraju zločina. Na Policijski upravi Celje so si ves čas prizadevali, da bi uspeli identificirati profile DNK storilcev. Kasneje se jim je pri preiskavi pridružil še Nacionalni preiskovalni urad. Predkazenski postopek je usmerjalo celjsko tožilstvo. "Znanost in tehnologija sta nam omogočila, da smo pred kratkim prišli do genetskega materiala te dotične osebe, prej to ni bilo možno," je po začetku novega sojenja Kameniku glede sostorilca povedal tožilec Gorazd Kacijančič.

Preiskovalci so biološke sledi našli na črnem puloverju in maskirni kapi.
Preiskovalci so biološke sledi našli na črnem puloverju in maskirni kapi. FOTO: 24UR Fokus

Že pred leti mi je Marko Povše z Nacionalnega preiskovalnega urada za rubriko Fokus v oddaji 24 UR pokazal fotografije črnega puloverja in maskirne kape, kjer so našli biološke sledi. Maskirno kapo so si storilci naredili kar iz odtrganih rokavov puloverja. Na ovratniku puloverja in na maskirni kapi so našli tudi več različnih las različnih dolžin, je povedal. Vendar tudi lasje niso pripadali Kameniku. Zagotovo pa izvirajo iz lasišč dveh različnih oseb.

Kot je takrat še razkril Povše, gre za biološke sledi dveh sorodstveno povezanih oseb, na rokavu pa še ene neznane moške osebe. Čeprav je dejstvo, da sledi kažejo na to, da je bilo na prizorišču zločina več oseb, pa to še ne pomeni, da vse biološke sledi, s katerimi razpolagajo preiskovalci, pripadajo storilcem kaznivih dejanj. Lahko je bil nekdo tudi samo lastnik puloverja, ta pa naključno nekje najden.

Avgusta na tožilstvu še niso govorili o sostorilcu v zadevi Tekačevo

Nacionalni preiskovalni urad je glede novega osumljenca v zadevi Tekačevo poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe na tožilstvo prvič poslal že novembra 2019, nato še maja 2020. Pa vendar so nam še konec avgusta letos, ko smo na celjskem tožilstvu preverjali, ali sta na podlagi ugotovitev NPU, ki se nanašajo na hrvaškega državljana, zdaj dva storilca vpletena v umore, odgovorili, da ne.

"V zvezi z vašim dodatnim vprašanjem v zadevi Tekačevo vam sporočam, da ne razpolagamo z zadostnimi dokazi, na podlagi katerih bi lahko z zahtevano verjetnostjo (utemeljen sum) identificirali sostorilca in konkretizirali njegovo vlogo pri obravnavanem kaznivem dejanju. Obtožba torej ostaja nespremenjena, državni tožilec, ki bo zastopal obtožbo na sodišču, pa se bo v okviru dokaznega postopka na sojenju odločil glede morebitnih dodatnih dokaznih predlogov," nam je odgovorila vodja tožilstva Simona Kuzman Razgoršek.

Novembra pa preobrat in ovadba zoper novega osumljenca oz. sostorilca za štirikratni umor. Zato prejšnji mesec ponovno vprašam na celjsko tožilstvo, ali to pomeni, da so preiskovalci NPU nove dokaze za vpletenost hrvaškega državljana dobili šele v zadnjih dveh mesecih, glede na odgovor tožilstva, da avgusta še ni bilo mogoče identificirati sostorilca. "Naknadno so še potekale aktivnosti kriminalistov NPU in usmerjanje s strani tukajšnjega tožilstva, kar je rezultiralo v podaji kazenske ovadbe NPU in odločitvi tožilstva, da bomo zoper naknadno naznanjenega osumljenca, glede katerega razpolagamo z dokazi DNK, začeli s kazenskim pregonom," pojasni vodja tožilstva.

Če je bil Kristjan Kamenik 25 let edini osumljenec za štiri umore, se mu bo na zatožni klopi zdaj pridružil še Mladen Fabijanić. Kazenski pregon zoper njega še ni zastaral, ker so prikriti preiskovalni ukrepi, hišne preiskave in druga dejanja pretrgali relativni zastaralni rok.
Če je bil Kristjan Kamenik 25 let edini osumljenec za štiri umore, se mu bo na zatožni klopi zdaj pridružil še Mladen Fabijanić. Kazenski pregon zoper njega še ni zastaral, ker so prikriti preiskovalni ukrepi, hišne preiskave in druga dejanja pretrgali relativni zastaralni rok. FOTO: POP TV

Preverim še na Nacionalnem preiskovalnem uradu, zakaj šele zdaj ovadba. "Preiskovalci NPU so obsežno kriminalistično preiskavo zoper hrvaškega državljana, ki je bil sedaj ovaden zaradi umorov v Tekačevem, izvajali od leta 2018 do vključno 2022. Ker je kriminalistična preiskava potekala dlje časa, je NPU o ugotovitvah sproti pisno in ustno obveščal Okrožno državno tožilstvo v Celju, ki je ves čas usmerjalo predkazenski postopek. Kazensko ovadbo so preiskovalci NPU podali skladno z usmeritvami, da je omenjena oseba v hudodelski združbi storila štirikratno kaznivo dejanje umora," nam je odgovoril Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Po podatkih Policije osumljeni hrvaški državljan doslej ni bil obravnavan za kazniva dejanja na območju Slovenije, je pa bil na Hrvaškem obsojen za različna kazniva dejanja, prav tako je tam že prestajal zaporno kazen.

Četudi se kdaj kasneje morda najde še kakšen lastnik bioloških sledi, ki so bile najdene na kraju zločina, ga kazenski pregon ne bo doletel, ker je zadeva za vse neznane sostorilce že zastarala. Očitno bo hrvaški državljan edini, ki se bo na zatožni klopi pridružil Kristjanu Kameniku, če bo tako odločilo celjsko sodišče in če bo za to tudi dovolj trdnih dokazov. Kako trdna je še obtožba zoper Kamenika brez glavnih obremenilnih dokazov, ki jih je sodišče po 25 letih izločilo iz kazenskega spisa, tudi razvpite športne copate, pa bo znano ob koncu sodnega procesa.

Različne sodbe Kameniku.
Različne sodbe Kameniku. FOTO: 24ur.com

Spomnimo, Kamenika so na celjskem sodišču enkrat že obsodili na 20 let zaporne kazni, vendar samo za umor zakoncev Poharc, Štefana in Frančiške, ne pa tudi za umor njunih podnajemnic Helene in Viktorije Krošlin. Višje sodišče je nato sodbo razveljavilo in ga obsodilo za umore vseh štirih ljudi. Vrhovno sodišče je tudi to sodbo kasneje razveljavilo. V ponovnem sojenju je na podlagi istih dokazov sledil popoln preobrat – Kamenik je bil oproščen vseh štirih umorov. Tudi ta sodba ni obstala, saj se višji sodniki z njo niso strinjali in so jo znova razveljavili. Tretje sojenje pa ni dobilo epiloga, ker so Kamenika zaradi trgovine z mamili zaprli v tujini. Po 15 letih se sojenje v Celju zdaj nadaljuje oz. se je sredi novembra začelo znova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
16. 01. 2024 19.46
Takšen proces je za naše nesposobne sodnike misija nemogoče. Tega enostavno ne znajo izpeljati. Kot bi na nogometno igrišče postavil NK Pobrežje proti realu Madrid.
jebivoje
28. 12. 2023 18.07
+3
čudovito sodstvo imamo, res si zaslužijo višje plače in še kakšno nagrado za uspešnost.
Grma53
16. 05. 2023 11.44
+2
V čudeže in pravno državo že zdavnaj ne verjamem več.
FoXnCa
27. 12. 2022 08.46
+1
Zakaj so morali umreti nedolžni ljudje ? zakoncev Poharc, Štefana in Frančiške, ne pa tudi za umor njunih podnajemnic Helene in Viktorije Krošlin
za naše
26. 12. 2022 20.19
+1
Cudno ,da so objavili ime in priimek osumljenca!? A bo zdaj ok ad min?
za naše
26. 12. 2022 20.22
za naše
26. 12. 2022 20.08
+2
Če bi bil iz plemena nedotakljivih, ali migrant ne bi napisali imena in priimka !
HumanNOTsheep
21. 12. 2022 20.01
+3
policija je totalno nesposobna za kaj več kot filat državno blagajno dokazali so že večkrat svojo nesposobnost
totnhem
21. 12. 2022 19.22
Avgust landmeser lahko Kameniku svetuje kako je jugo partija pomagala takim.
slimy12
21. 12. 2022 09.23
+8
Kristijanu piše na čelu da je kriminalec brez dneva delovne dobe, kaj čakate
Johan Smith
20. 12. 2022 21.52
-2
golob bi ga ponosno vzel pod svoje krilo! Bi mu lahko kej svetoval, mogoče bi celo ustvarila kakšen nov program za zaščito kriminalcev ali pa bi ga kar nadgradil v ministra.
Phan Thi Kim Phuc
20. 12. 2022 21.27
+5
in sedaj bo kemenik tožil državo , kot je to storil bivši komunist lažnivi janša ...za odškodnino ...
kapetan
20. 12. 2022 21.20
+6
Raz bi, da je pravici zadoščeno. Samo 25 let in vsi skupaj niso bili sposobni nič dokazat. Če ste TOTALNO nesposobni, dajte vsaj tem ljudem mir ker davkoplačevalce nas bo to vaše šalabajzerstvo drago stalo. Preganjajte prekrskarje z liziko in razne s.p. je. Pač to je edino kar vam gre. Še najbolj osnovni primeri se vam vlečejo po 10 let in več. Ljudje v tej državi velikokrat prej umrejo, ko dočakajo pravnomočni zaključek na sodiščih.
Luka Zeleznik
20. 12. 2022 20.00
+10
Počakajmo še 25let. In morda bo obtožena kakšna teroristična skupina!
mackon08
20. 12. 2022 19.41
+8
Kaj je sploh to za zakona, da lahko dejanje umora zastari. Umor nikoli ne bi smel zastareti. In za takšne stvari se naši tožilci in sodniki sploh ne sekirajo namesto, da bi se pobrigali za spremembo zakona.
xydipsy
20. 12. 2022 20.42
+4
Takoj, ko je nastal v uporabi DNK , ne zastara nobena stvar ! Birokrati . . .
kodryn81
20. 12. 2022 19.21
+5
ne razumem..da bi nekdo naredil nekaj taksnega in potem "stvari" odvrgel v neposredni blizini dejanja..
KALOBUCMAN
20. 12. 2022 19.56
+3
Broj1 TNT
20. 12. 2022 18.51
+4
čudno da v prejšnji vladi ni bil kak minister saj ima vse kvalikvikacije ki so bile potrebne!
Jožajoža
20. 12. 2022 19.03
+2
dve leti je bil pod prejšnjo vlado nedotakljiv.
spermi?
20. 12. 2022 18.38
+0
džonborno
20. 12. 2022 18.05
+16
Za naše sodstvo bo dovolj pisna izjava, da mu je kapo nekdo ukradel na Zrćah!
ssbobo
20. 12. 2022 17.40
+0
Bo zrihtal sudija sa šnelkurtz partia kumrovec odabrazovanje da bo prav...
slim386
20. 12. 2022 18.39
+4
A mu bo organizator pohodov v jajce predaval?
amedeo
20. 12. 2022 17.36
+11
Kar je uspelo Kameniku, uspeva samo še janši...