Črna kronika

Ugrabitelj avtobusa v preteklosti večkrat obravnavan za različna kazniva dejanja

Ljubljana, 05. 04. 2019 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

49-letnega Kranjčana, ki je v četrtek zvečer v centru Ljubljane vstopil na avtobus in voznika z grožnjami ter nevarnim predmetom prisilil, da ga je odpeljal proti avtocesti, je policija v preteklosti že večkrat obravnavala zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Še vedno ni jasno, kaj je razlog, da je moški pozneje umrl, to bo pokazala sodna obdukcija. Okoliščine dogodka pa bo obravnavala tudi posebna petčlanska komisija policije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ugrabil avtobus
    03:30
    Iz 24UR: Ugrabil avtobus
  • Iz SVETA: Ugrabitev avtobusa
    03:04
    Iz SVETA: Ugrabitev avtobusa
  • Iz SVETA: Kdo je bil ugrabitelj?
    02:18
    Iz SVETA: Kdo je bil ugrabitelj?
  • Iz SVETA: Direktor LPP o ugrabitvi
    00:39
    Iz SVETA: Direktor LPP o ugrabitvi
  • Iz SVETA: Sledenje in nadzor avtobusov
    00:27
    Iz SVETA: Sledenje in nadzor avtobusov
  • Iz SVETA: Očividec o aretaciji ugrabitelja
    01:03
    Iz SVETA: Očividec o aretaciji ugrabitelja
  • Iz SVETA: Usposobljenost voznikov v kriznih situacijah
    00:29
    Iz SVETA: Usposobljenost voznikov v kriznih situacijah
  • Izjava ljubljanskih kriminalistov o ugrabitvi avtobusa
    01:56
    Izjava ljubljanskih kriminalistov o ugrabitvi avtobusa
  • Izjava ljubljanskih kriminalistov o posredovanju policijskih patrulj
    03:10
    Izjava ljubljanskih kriminalistov o posredovanju policijskih patrulj
  • Izjava ljubljanskih kriminalistov o dogajanju na drugem avtobusu
    00:59
    Izjava ljubljanskih kriminalistov o dogajanju na drugem avtobusu

Ljubljanski policisti so bili včeraj zvečer nekaj pred 21. uro obveščeni o varnostnem dogodku na enem izmed avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) v Ljubljani. Potrdili so, da je 49-letni Kranjčan v centru Ljubljane vstopil na avtobus in voznika z grožnjami ter nevarnim predmetom prisilil, da ga je odpeljal v smeri proti avtocesti. Policija dogodek obravnava v luči suma kaznivega dejanja ugrabitve. Njegova edina zahteva je sicer bila, da ga voznik odpelje na določeno lokacijo, drugih zahtev ni izpostavil.

Prizorišče četrtkovega incidenta.
Prizorišče četrtkovega incidenta. FOTO: POP TV
V zvezi z včerajšnjim incidentom se nam je oglasil tudi potnik, ki pravi, da je ugrabitelja avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa pred incidentom okoli osme ure zvečer srečal na drugem avtobusu prevoznika Arriva Slovenija, ki je bil na poti proti Bledu. Da so pred prijavo o dogajanju na LPP-jevem avtobusu prejeli še eno podobno prijavo, in sicer s strani voznika avtobusa, ki vozi na relaciji med Ljubljano in Kranjem, so potrdili tudi ljubljanski policisti.

V tem času je bilo na avtobusu poleg osumljenca še sedem drugih potnikov. Avtobus sta najprej opazila policista, ki sta videla, da je voznik zapeljal čez rdečo luč na semaforju, pri tem pa je nase opozarjal tudi z uporabo utripajočih luči in mahanjem. Policista sta se zato odpravila za njim in ga ustavila na Barjanski cesti, preden se je avtobus vključil na avtocesto. O dogajanju je policiste obvestil eden izmed potnikov, ki so se umaknili v zadnji del vozila. Na kraj dogodka je bilo nato napotenih več policijskih patrulj.

Kot je na novinarski konferenci povedal Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Policijske uprave (PU) Ljubljana, sta policista v nadaljevanju dogodka takoj pristopila k vozniku, osumljenca pa začela pozivati, da odvrže izvijač, s katerim je grozil. "Ukazov ni upošteval, še naprej je nakazoval napade proti policistom, uspel skozi odprta vrata izstopiti iz avtobusa. Zaradi lastne varnosti policista v tem trenutku nista pristopila k uporabi prisilnih sredstev, to sta storila šele zunaj."

Policista sta moškega v nadaljevanju vnovič pozvala, naj se ustavi in odvrže predmet. V enem od teh poskusov se je obrnil, zamahnil proti policistom, ta pa sta uporabila plinski razpršilec, ki ga je onesposobil do te mere, da sta lahko v nadaljevanju uporabila druga prisilna sredstva ter ga uspela ukleniti na tleh. "V samem postopku se je upiral, zato uporaba prisilnih sredstev ni bila enostavna. Istočasno smo zavarovali predmet, ki ga je odvrgel v času aretacije," je razložil Belšak. 

Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v PU Ljubljana (desno) in Peter Horvat, direktor LPP.
Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v PU Ljubljana (desno) in Peter Horvat, direktor LPP. FOTO: 24ur.com
Belšak je ob tem zavrnil očitke, da se policija ni odzvala klicu ene od potnic. Kot je dejal, je operativno-komunikacijski center Ljubljana v tem času zabeležil 21 klicev na številko 113 - takoj so odgovorili 19, druga dva pa so poklicali nazaj. Tudi v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) so na Twitterju potrdili, da je ob 21.05 dispečerski center prejel klic policije. Odzvali so se reševalci UKC in zdravnik splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. "Ob prihodu na kraj so prevzeli postopke oživljanja, ki so jih vršili policisti. Po 45 minutah neuspešnega oživljanja je bila oseba razglašena za mrtvo," so navedli.

Ko sta 49-letnega Kranjčana uspela obvladati, so prispele na kraj dogodka še druge patrulje, s pomočjo katerih so začeli zbirati informacije potnikov. Medtem je začel osumljenec kazati znake zdravstvenih težav, neodzivanja, začel je izgubljati zavest. Policisti so odstranili prisilna sredstva, ga dali v varen položaj in začeli z oživljanjem, ter takoj poklicali reševalce. Ob njihovem prihodu je bil možakar še vedno živ, zato so nadaljevali z oživljanjem. Kljub pomoči reševalcev pa je nato osumljeni na kraju dogodka umrl. O dogodku so pristojni nato obvestili dežurno preiskovalno sodnico in tožilko, ki sta opravili ogled kraja. 

Policisti so do danes natančnih odgovorov o dogajanju na LPP-jevem avtobusu še niso uspeli zbrati, ker so bili nekateri od udeležencev po dogodku v šoku. Kar pa lahko na podlagi njihovih izjav z gotovostjo potrdijo, je to, da so takoj po tem, ko je osumljenec razbil steklo, vsi zbežali v zadnji del vozila, opazovali okolico in o dogajanju obveščali policijo. V času dogodka je osumljenec grozil s tem, da bo vse pobil, če ga voznik ne bo upošteval. 

"Vzpostaviti velja prisebno ravnanje voznika, ki je, kljub temu, da mu je osumljenec grozil, za njim razbil steklo, ki ga varuje pred nasilnimi potniki, vozil varno in skrbel za varnost potnikov ter drugih udeležencev, obenem pa pred prejemom obvestila policistov že tudi sam z utripajočimi lučmi in mahanjem skozi okno signaliziral situacijo, ki ni bila naravna, zato so ga lahko ustavili še pred prihodom na avtocesto," je odziv voznika avtobusa komentiral Belšak. 

O šoferju avtobusa: 'Dober voznik, športnik in pozitiven človek' 

Javno se je vozniku in policiji na novinarski konferenci zahvalil tudi direktor podetja LPP Peter Horvat. "Zahvala gre vozniku za njegovo prisebnost, policiji, da je opazila, da se nekaj dogaja, Ko je prevozil rečo luč, je to naredil premišljeno, gospoda miril, da bo naredil vse tako, kot hoče on," je povedal. "Gre za tragičen dogodek, ki se je žalostno končal, pokazal pa je, da so policisti in vozniki usposobljeni za takšne primere ter da smo primer obvladali, da ni prišlo do nobenih poškodb. Upam, da se kaj takšnega ne ponovi," je izpostavil in dodal, da je Ljubljana še vedno varno mesto.

Direktor podetja LPP Peter Horvat je povedal, da podobnih dogodkov v preteklosti niso obravnavali. Najpogosteje beležijo primere kršenja javnega reda in miru, neprimernega komuniciranja z vozniki ali drugimi potniki, poškodovanja predmetov oz. lastnine. Vozniki so usposobljeni, da v podobnih primerih odreagirajo tako, da se situacija pomiri. Lani so na srečo obravnavali le tri takšne dogodke.

O vozniku avtobusa je dejal, da je "dober voznik, športnik, pozitiven človek". Medijsko se ne želi izpostavljati, mu je pa v pogovoru dejal, da se počuti v redu in da je po včerajšnjem dogodku prost, enako bo tudi čez vikend. Dogovorila sta se, da se naslednji teden srečata. Kot je medijem povedal Horvat, mu je ponudil, da naj se v primeru, če bi karkoli potreboval, obrne nanj in da mu bodo poskušali pomagati. 

Vodja ljubljanskega oddelka za organizirano kriminaliteto je potrdil tudi to, da so pred prijavo o dogajanju na LPP-jevem avtobusu prejeli še eno podobno prijavo s strani voznika avtobusa, ki vozi na relaciji med Ljubljano in Kranjem. Ta je razkril, da je osumljenec isti večer plačal avtobusno karto za Kranj, se usedel za voznika ter med telefonskim pogovorom omenjal specialce. V bližina Tivolija je potegnil na plano izvijač ter začel mahati z njim. V nadaljevanju je avtobus zapustil. Na avtobusu je ostal njegov nahrbtnik, čigar vsebino policija še vedno preverja. V njem so našli različne predmete, ki so jih poslali v Nacionalni forenzični laboratorij, kjer bodo preverili, ali se v njih nahajajo prepovedane snovi.

Ugrabitelj v preteklosti večkrat obravnavan za kazniva dejanja

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je po dogodku že imenovala petčlansko komisijo, ki bo natančno preučila vse okoliščine. To je sicer, kot so pojasnili na policisti, običajno v primerih, "ko uporaba prisilnih sredstev privede do posledic". Informacij o tem, kakšen razpršilec so policisti uporabili, Belšak danes še ni imel, zagotovil pa je, da doslej niso beležili smrtnih primerov po uporabi takšnih prisilnih sredstev. Natančne okoliščine bo preučila petčlanska komisija

Policisti so že preverili tudi zgodovino umrlega. Ugotovili so, da je bil večkrat obravnavan za različna kazniva dejanja in prekrške z elementi nasilja (kazniva dejanja poškodovanja tuje lastnine, nasilje v družini, protipravni odvzem prostosti ...), policija je posredovala v različnih dogodkih, osumljenec pa je bil večkrat pripeljan v zdravstvene ustanove, kjer so mu nudili zdravstveno pomoč. 

Gre sicer za isto osebo, ki se je lani zaprla v stavbo kranjske izpostave Ajpesa, zaradi psihičnih težav pa je bila v preteklosti tudi hospitalizirana. Po Belšakovih besedah je moški tudi tokrat deloval zmedeno, nerazsodno, "kar bi lahko bila posledica uporabe kakšnih substanc", a tega pred končano obdukcijo ne morejo potrditi.

Sindikat izpostavil varnost avtobusnih voznikov

Na dogodek se je odzval tudi sindikat delavcev prometa in zvez iz Zveze svobodnih sindikatov, ki izpostavlja, kako nevaren in odgovoren poklic opravljajo vozniki avtobusov. 

Zapisali so, da jim je žal, da morajo v luči dogodkov, kot je ugrabitev avtobusa LPP, izpostaviti varnost avtobusnih voznikov: "Dejstvo, na katerega naš sindikat opozarja je, da je delo voznika avtobusa nevarno, da so vozniki poleg neugodnega delovnega časa in poleg prisilne drže in ostalih stresnih dejavnikov, ki jih prinaša celodnevna vožnja, izpostavljeni tudi direktnemu stiku s potniki."

'Upamo si trditi, da je takšnih situacij iz leta v leto več'

Kljub temu, da so vozniki ponekod zaščiteni s stekleno steno, se je v konkretnem primeru izkazalo, da je voznik v primeru, da v avtobus vstopi potnik z nasilnimi nameni, odvisen samo do samega sebe in od osebne preudarnosti, izpostavljajo. Kot opozarjajo, vozniki niso posebej usposobljeni za ravnanje v kriznih situacijah, niti po večini v podjetjih nimajo posebnega protokola, kako ravnati: "Upamo si trditi, da je takih situacij iz leta v leto več. Pri tem ima naš sindikat še toliko manj razumevanja do delodajalcev, ki oporekajo voznikom avtobusov zakonsko pravico do priznanja poklicne pokojnine, ki izhaja iz tega, da delajo na delovnem mestu, ki je posebej izpostavljeno tveganju za zdravje. Eden izmed njih je bil tudi LPP, kjer je Višje sodišče pritrdilo voznikom, ki so zahtevali plačilo poklicnega zavarovanja. Naš sindikat si prizadeva, da bi svoje obveznosti izpolnjevali vsi delodajalci v panogi cestnega potniškega prometa. Vsakič znova se pokaže, da je biti voznik avtobusa nevarno in odgovorno delo. Žal pri tem vozniki prejmejo plačilo, ki te odgovornosti ne odraža."

LPP ima vzpostavljen sistem za sledenje avtobusov, večinoma so ti opremljeni tudi z nadzornimi kamerami. Tako so tudi ugotovili, da je avtobus skrenil s poti. Poleg tega imajo tudi SOS gumbe.
LPP ima vzpostavljen sistem za sledenje avtobusov, večinoma so ti opremljeni tudi z nadzornimi kamerami. Tako so tudi ugotovili, da je avtobus skrenil s poti. Poleg tega imajo tudi SOS gumbe. FOTO: Aljoša Kravanja

Direktor LPP: Vseh situacij ni mogoče preprečiti

Direktor Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Peter Horvat je na današnji novinarski konferenci policije sicer pojasnil, da voznike v sodelovanju s policijo izobražujejo o tem, kako reagirati v takšnih primerih, kaj naj naredijo v kriznih situacijah. Po njegovem mnenju so vozniki usposobljeni, da preprečijo, da pride do česa hujšega. Ni pa mogoče preprečiti vseh tovrstnih situacij.

LPP ima sicer vzpostavljen sistem za sledenje avtobusov, večinoma so ti opremljeni tudi z nadzornimi kamerami. Tako so tudi ugotovili, da je avtobus skrenil s poti. Poleg tega imajo tudi SOS gumbe, ki pa ga v tem primeru voznik ni uporabil, saj ga je osumljenec ves čas nadzoroval.

'En posamični primer še ne pomeni, da je Slovenija kaj manj varna država'

Varnostni strokovnjak Andrej Kovačič pa je za STA dejal, da en posamični primer še ne pomeni, da je Slovenija postala kaj manj varna država. V primeru, ko se znajdemo v konfliktu s človekom, ki kaže znake duševnih težav, je po njegovem mnenju pomembno, da ostanemo v komunikaciji z njim mirni. Pomembno pa je tudi, kje pride do konflikta in da smo pozorni, ali ima pri sebi kakšno orožje.

"Odvisno je, kako nastopi, kako se giba, kakšne konstitucije je. Vse to je pomembno v primeru, če bi nas napadel fizično," je dejal Kovačič in dodal, da je, tako kot v konkretnem primeru voznika avtobusa, najbolj pametno upoštevati navodila napadalca in poskušati biti čim manj paničen.

V podobnih primerih so lahko še bolj na udaru poklici, ki so v stalnem stiku z ljudmi, poleg voznikov avtobusov še številni drugi, od poštarjev, bančnikov, uradnikov do zdravnikov. Ker je na take incidente dobro biti vnaprej pripravljen, bi njihovi delodajalci morali več pozornosti dati tudi izobraževanju za te primere.

Medtem ko redna izobraževanja izvajajo zlasti v poklicih, ki delujejo na področju varnosti, kot so policisti, varnostniki ali mestni redarji, pa bi v drugih prav tako morali več delati na tem, saj ko pride do incidenta, je že prepozno. "Boljše, da se znamo odzvati, pa se nam nikoli ne zgodi kaj takega, kot da je en dogodek za nas usoden," je dejal Kovačič, ki podobno varnostno problematiko vidi predvsem v zdravstvu.

Žrtev incidenta lahko psihične težave doživi šele pozneje, strah ga lahko tudi obremenjuje pri nadaljnjem delu, zato je v takih primerih potrebna tudi zdravstvena obravnava. Podobno velja tudi za policiste, ki se jim primeri, da napadalec umre med uporabo prisilnih sredstev, kar je tudi za njih zelo neprijetna situacija, ki je pri ravnanju v skladu s pooblastili ni mogoče vnaprej predvideti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3