Črna kronika

Novi primeri spletnih goljufij na Gorenjskem

Ljubljana, 11. 09. 2019 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gorenjski kriminalisti so v zadnjih dveh tednih obravnavali tri kazniva dejanja s področja računalniške kriminalitete, kjer so bile tarče podjetja. Gre za kazniva dejanja tipa ''Man-in-the-middle'' in kripto virus. Policija opozarja na previdnost.

V prvem primeru je, kot pojasnjujejo na PU Kranj, storilec napadel kot vmesni člen med komunikacijami, ki sta jih imeli dve podjetji, in kot posrednik prestrezal oziroma pridobival podatke. Oškodovani družbi je potem poslal tako sporočilo, da je ta verjela, da ga pošilja prav podjetje v tujini, s katerim so poslovno sodelovali.

Kot je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi PU Kranj Bojan Kos, se je izkazalo, da je bil v sporočilu spremenjen transakcijski račun. Družba je bila oškodovana za višji znesek. Zaščitite svojo delovno omrežje, na sistem pa namestite ustrezna varnostna orodja in ga posodabljajte, opozarja Kos. 

Zaščitite svojo delovno omrežje, na sistem pa namestite ustrezna varnostna orodja in ga posodabljajte.
Zaščitite svojo delovno omrežje, na sistem pa namestite ustrezna varnostna orodja in ga posodabljajte. FOTO: Thinkstock

Ne odgovarjajte avtomatično

Zlasti ranljivi so lahko operacijski sistemi, ki se ne posodabljajo več in brez ustrezne zaščite. Ko naslovnik odgovarja na pošto, naj pazi, komu jo pošilja. Ne odgovarjajte avtomatično. Preverite podatke elektronskega naslova, torej da je prejemnik dejansko tudi pošiljatelj in ne nekdo drug. Bodite pozorni na podrobnosti, zlasti pred izvedbo finančnih transakcij in odobritev plačil, svarijo policisti.

Vdor v računalniški sistem s kripto virusom

V drugih dveh primerih pa so kriminalisti obravnavali vdor v računalniški sistem s kripto virusom. Gre za blokado dostopa do podatkov in onemogočanje poslovanja. Izsiljevalski virusi se večinoma širijo preko okuženih priponk v elektronski pošti. Ob odprtju okužene priponke se zažene virus, ki zašifrira vse dokumente na računalniku, in onemogoči njihovo rabo. Priponka je lahko izvršilna datoteka tipa .exe, .vbs ali .js, lahko pa že celo navadna besedilna datoteka tipa .doc ali .xls. Zavarujte se tako, da v nastavitvah preprečite samodejno odprtje datotek in da ne odpirate datotek neznanih pošiljateljev.

Včeraj smo poročali, da so bile slovenske družbe in organizacije v zadnjem obdobju znova tarča spletnih goljufov – gre za t. i. direktorske prevare, pri kateri goljufi v imenu direktorja običajno računovodstvu družbe pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheEarthIsFlat
11. 09. 2019 14.28
+3
Preveč mislijo na hitre zaslužke in premalo na varnost, potem pa jih ogoljufajo, pa naj povedo še tudi ko zaslužijo in ne samo ko izgubijo. Ko se večji denar komu nakazuje to se 5krat preveri.
proofreader
11. 09. 2019 13.24
+14
Če partnerju vdrejo v račun in pošljejo drugo številko računa ne pomaga nobena zaščita, razen da računovodja preveri številko računa, kamor nakazuje.
Portolonca
11. 09. 2019 13.27
+17
Če ti pošljejo navodila kam nakaži 10 000 in to narediš ni spletna goljufija ampak Šlamparija zaposlenih, ali dogovorjeno spletno nakazilo.
Portolonca
11. 09. 2019 13.24
+14
Potem pa Tajnica ali kdorkoli nakaže, po navodilih ?? in zakriči nisem vedel...To sploh ni spletni vdor, to je čista natega, ali nakazilo samemu sebi.
vrtnar01
11. 09. 2019 13.18
-17
na g...skem so škrti,pa še goljufi po vrh vsega