Črna kronika

Motiv za umor nerazčiščene osebne zadeve med 24-letnim osumljencem in žrtvijo

Bovec / Nova Gorica, 04. 10. 2019 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po umoru 34-letnega moškega na Bovškem so novogoriški policisti predstavili dosedanje izsledke kriminalistične preiskave. 24-letni osumljenec, ki je trenutno v priporu, je napovedano prišel na obisk k žrtvi in ga pred hišo napadel z ostrim predmetom.

Krajane Bovca je pretresel umor 34-letnega domačina. Osumljeni ostaja v priporu.
Krajane Bovca je pretresel umor 34-letnega domačina. Osumljeni ostaja v priporu. FOTO: Kanal A

Potem ko je v noči s torka na sredo 24-letnik v Bovcu z ostrim predmetom napadel in zabodel 34-letnega moškega, ki je zaradi hudih poškodb umrl, so novogoriški policisti na današnji novinarski konferenci predstavili dosedanje izsledke kriminalistične preiskave suma storitve kaznivega dejanja umora.

Policijo je poklical moški, ki je bil v času dogajanja v stanovanju žrtve. Ko je slišal hropenje, je odšel pogledat, kaj se dogaja. Kot je pojasnil Pangos, je storilec ob njegovem prihodu končal napad in zbežal.

Kot je znano, so kriminalisti in policisti z območja Policijske uprave (PU) Nova Gorica 24-letnega osumljenca, sicer državljana Bosne in Hercegovine z začasnim prebivališčem v Bovcu, kmalu izsledili in mu na podlagi določil zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost.

Osumljenca so včeraj s kazensko ovadbo privedli in izročili v nadaljnji postopek k dežurni preiskovalni sodnici okrožnega sodišča, ki je po zaslišanju zanj zaradi možnosti ponovitve dejanja in begosumja odredila pripor v solkanskih zaporih.

24-letni osumljenec je 34-letnika napadel in večkrat zabodel. Skupaj s policisti so na kraj dogodka prišli tudi reševalci iz Zdravstvenega doma Tolmin, ki so napadenega oživljali, a neuspešno - zaradi hudih poškodb je umrl kmalu po napadu.
24-letni osumljenec je 34-letnika napadel in večkrat zabodel. Skupaj s policisti so na kraj dogodka prišli tudi reševalci iz Zdravstvenega doma Tolmin, ki so napadenega oživljali, a neuspešno - zaradi hudih poškodb je umrl kmalu po napadu. FOTO: POP TV

Kot je povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pangos, je 24-letnik v noči umora napovedano prišel na obisk k 34-letniku in ga povabil, naj za trenutek izstopi iz stanovanja. Moška sta se poznala samo na videz. Ko sta se osumljeni in žrtev nahajala pred stanovanjskim objektom, je 24-letnik z ostrim predmetom napadel 34-letnika in mu prizadel številne telesne poškodbe v različne dele telesa.

V tem času je bil v stanovanju žrtve tudi drugi moški, ki je zaslišal hropenje. Ko je izstopil iz stanovanja, je osumljeni prenehal z dejanjem, nato pa pobegnil. Priča je nemudoma poklicala policijo in reševalce. Reševalci NMP Zdravstvenega doma Tolmin so žrtvi nudili prvo pomoč, vendar je bila ta zaradi hudih poškodb neuspešna.

Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos (levo) je predstavil podrobne okoliščine umora.
Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos (levo) je predstavil podrobne okoliščine umora. FOTO: POP TV

Med preiskavo okolice nedaleč od napada našli nož

Policisti so v okviru ogleda kraja dejanja v bližnji okolici našli tudi predmet, s katerim je bilo dejanje storjeno (nož), našli pa so tudi nekatere druge predmete, ki bodo služili kot dokazi v nadaljnjem postopku.

Na podlagi pisne odredbe novogoriškega okrožnega sodišča so policisti še isti dan opravili hišno preiskavo na naslovu začasnega prebivališča osumljenca, kjer so tudi našli določene predmete in sledi za dokazovanje tega dejanja.

Hiša, pred katero se je zgodil umor, je sicer le okrog 20 metrov oddaljena od bovške policijske postaje.
Hiša, pred katero se je zgodil umor, je sicer le okrog 20 metrov oddaljena od bovške policijske postaje. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede samih okoliščin spora in posledično kaznivega dejanja, policija še vedno zbira obvestila in informacije. Po dosedanjih ugotovitvah so bile motiv za umor nerazčiščene zadeve med osumljenim in žrtvijo. Kar zadeva vsebine spora, pa, kot je dejal Pangos, novogoriški kriminalisti nadaljujejo s preiskavo. "Nekako se nakazuje, da je vse to preraslo v zadnjem času in da ne gre za dolgotrajen spor," je dodal.

Osumljenec je v Slovenijo in na Bovško prišel maja letos. Doslej v Sloveniji ni bil obravnavan za kakšno kaznivo dejanje, novogoriški kriminalisti pa od kolegov iz BiH še pridobivajo informacije o morebitnih kaznivih dejanjih v preteklosti.

Za kaznivo dejanje umora kazenski zakonik predvideva najmanj 15 let zapora.

Na območju PU Nova Gorica so letos poleg tokratnega umora na Bovškem sicer obravnavali še dva poskusa uboja in en poskus umora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3