Črna kronika

'Vse od avgusta 2014 je spolne usluge nudilo več kot 300 oseb'

Nova Gorica/Maribor/Ljubljana, 25. 01. 2019 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T. D./L.Š.
Komentarji
141

Potem ko smo včeraj razkrili informacijo, da je skoraj 150 kriminalistov in preiskovalcev NPU stopilo na prste kriminalni združbi, ki se je v Novi Gorici in Mariboru ukvarjala z organizirano prostitucijo, so slovenski kriminalisti danes razkrili še nekatere druge podrobnosti preiskave. Med drugim so pojasnili, da so od septembra 2017 pod drobnogled vzeli zelo dobro organizirano hudodelsko združbo, katere člani so v več kot štirih letih pridobili najmanj 14 milijonov protipravne premoženjske koristi. Osumljenci so za spolne usluge izkoriščali več kot tristo oseb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: S 300 prostitutkami zaslužili 14 milijonov evrov
    03:34
    Iz 24UR: S 300 prostitutkami zaslužili 14 milijonov evrov
  • Iz SVETA: Izkoristili 300 deklet
    02:53
    Iz SVETA: Izkoristili 300 deklet
  • Iz 24UR: Organizirana prostitucija
    04:04
    Iz 24UR: Organizirana prostitucija
  • Iz 24UR ZVEČER: Razkrinkali kriminalno združbo
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Razkrinkali kriminalno združbo
  • Iz 24UR ZVEČER: Bi bilo drugače, če bi bila prostitucija legalizirana?
    03:54
    Iz 24UR ZVEČER: Bi bilo drugače, če bi bila prostitucija legalizirana?

Slovenski kriminalisti so zaključili operativne aktivnosti preiskave, v okviru katere so v dveh dneh v Novi Gorici in Mariboru preiskali skoraj 30 zasebnih in poslovnih prostorov, največja racija pa je bila v sredo zvečer v klubu Marina na Ajševici, kjer naj bi domnevno nudili zgolj savne in masaže v erotičnem ambientu. 

Policijska racija v klubu Marina
Policijska racija v klubu Marina FOTO: POP TV

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) David Antolovič, so slovenski kriminalisti zelo zahtevno kriminalistično preiskavo, v okviru katere so uporabili tudi prikrita kriminalistična sredstva, vodili vse od septembra 2017. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo. "Gre za zelo dobro organizirano hudodelsko združbo, v kateri so bile vloge natančno določene," je dejal. Po njegovih besedah so prostitucijo organizirali pod pretvezo posebej za to ustanovljene gospodarske dejavnosti. Med drugim so za to preuredili tudi prostore z 'erotičnim pridihom', v katerih pa se je dejansko izkoriščalo osebe za prostitucijo. Ta se je izvajala pod nadzorom in po pravilih osumljencev, ki so v prikrivanje kazenskih dejanj vložili tudi ogromno denarja. 

Predkazenski postopek poteka zoper 19 državljanov Slovenije in Romunije, ki so kot člani kriminalne združbe delovali daljše časovno obdobje, ter zoper eno gospodarsko družbo. Med osumljenci sta tudi slovenska državljana, stara 35 in 50 let, ki sta tudi med pridržanimi. Slovenski kriminalisti so imeli ogromno dela ravno s tem, da so analizirali ves bančni promet omenjene gospodarske družbe od leta 2014.   

V kolikor se osebe, ki so izvajale prostitucijo, niso držale pravil, so jim člani združbe onemogočili nadaljnji vstop v prostore kluba. Osumljenci so določali tudi ceno spolnih uslug, ki je bila za vse enaka, cene so se gibale med 65 in 80 evrov. Poleg tega so morali obiskovalci ob vsakokratnem vstopu v klub plačati še dodatnih 70 evrov. "Na ta način so vzpostavili odnose podrejenosti in poslušnosti," je razkril Antolovič in dodal, da je vse od avgusta 2014, torej od začetka odprtja kluba Marina, v tamkajšnjih prostorih spolne usluge nudilo več kot 300 oseb. Med žrtvami so pretežno državljanke Romunije, Albanije in drugih držav bivše Jugoslavije, ki so bile prisiljene prostitucijo opravljati zaradi svoje ekonomske situacije. Osumljenci so v več kot štirih letih pridobili najmanj 14 milijonov protipravne premoženjske koristi. 

V sredo so kriminalisti izvedli 42 hišnih preiskav na podlagi sodnih odredb, pet osebnih preiskav in 17 preiskav poslovnih prostorov gospodarskih družb. 

Prostost so odvzeli osmim osebam, šest osumljencev je še vedno v policijskem pridrižanju in bodo danes na podlagi kazenskih ovadb pripeljani k preiskovalnemu sodniku zaradi 11 različnih kriminalnih dejanj.

'Nad žrtvami se nasilna dejanja ne izvršujejo'

Damijan Roškarič, višji kriminalistični inšpektor specialist iz Sektorja za  organizirano  kriminaliteto v  Upravi  kriminalistične policije na Generalni policijski upravi je pojasnil, da se na področju zlorabe prostitucije nadaljuje trend iz preteklih let, ki se nanaša na novačenje in izkoriščanje žrtev trgovine z ljudmi in prostitucije. "Storilci izkoriščajo ranljivost žrtev, njihov slab socialni in ekonomski položaj, iz katerega žrtve najpogosteje izhajajo," je dejal in dodal, da jih v nadaljevanju spravljajo v finančno odvisnost. V primerjavi s preteklostjo pa je na tem področju opaziti tudi določene spremembe: "Ne zaznavamo več modusov, da se nad žrtvami izvršujejo nasilna dejanja in da sem jim protipravno odvzema prostost, njihove dokumente." 

Damijan Roškarič, višji kriminalistični inšpektor specialist iz Sektorja za  organizirano  kriminaliteto v Upravi  kriminalistične policije na GPU.
Damijan Roškarič, višji kriminalistični inšpektor specialist iz Sektorja za  organizirano  kriminaliteto v Upravi  kriminalistične policije na GPU. FOTO: POP TV

Po njegovih besedah kriminalisti pri preiskavi tovrstnih dejanj veliko pozornost dajejo na prepoznavi žrtev izkoriščanja prostitucije in trgovine z ljudmi, pri čemer sodelujejo z nevladnimi organizacijami, ki delujejo na tem področju. V Sloveniji je omenjenim žrtvam namenjenih več programov zaščite.  

Obiskovalec kluba Marina: 'Bila je akcija, podobna tisti iz ameriških filmov'

O tem, kako so kriminalisti v sredo okoli šeste ure zvečer vkorakali v klub, je za oddajo 24UR spregovoril eden od obiskovalcev, ki je bil takrat ravno v prostorih kluba. "Bila je akcija, podobna tisti iz ameriških filmov," je povedal in dodal, da so se morali vsi prisotni po navodilih kriminalistov uleči na tla, v njih pa so uperili tudi orožje. Obiskovalec, ki ni želel biti imenovan, se sprašuje, ali je bilo ustrahovanje na takšen način sploh potrebno. "Znotraj so ljudje normalni, saj to ni klub za neko Escobarjevo klapo," je še dodal. 

Na NPU so že včeraj za oddajo 24UR pojasnili, da je takšna praksa povsem običajna. "Vedeti morate, da je pred začetkom hišne preiskave treba najprej poskrbeti za varnost preiskovalcev, po drugi strani pa je treba zagotoviti, da bodo dokazi, ki so tam, ostali tudi potem, ko bomo začeli preiskavo," je povedal Antolovič. 

O tem, kaj se je dogajalo v prostorih kluba Marina in kakšne so bile njihove storitve, neimenovani obiskovalec ni želel govoriti. Na spletni strani kluba sicer oglašujejo zgolj razvajanje v luksuznem, erotičnem ambientu – za 85 evrov plačila gostom za ves dan ponujajo uživanje v spaju, neomejeni hrani in pijači. Da klub na 8.000 kvadratnih metrih deluje kot FKK in da v intimne vezi, ki se lahko spletejo med gosti, ne posegajo, pa je že v intervjujih pred časom pojasnjeval lastnik, Dejan Šurbek, sicer znano ime tudi iz afere Panamski dokumenti. V resnici so za temi zidovi za spolne usluge izkoriščali več sto deklet. Poleg Šurbeka naj bi bil neuradno v nečedne posle vpleten še lastnik wakeparka v Dupleku, Jože Kojc. Oba skupaj klub Marina obvladujeta prek dveh podjetij. Zaradi tega je policija potrkala tudi na številna vrata v Mariboru. 

Da se je v klubu Marina dogajalo nekaj sumljivega že vse od odprtja kluba leta 2014, so prepričani tudi domačini. Po njihovih navedbah je posel cvetel, obiskovalcev je bilo namreč čedalje več.

"Prevozniki teh žensk pridejo sem z avtomobili, jih tukaj na cesti pustijo in te punce gredo peš gor. Popoldne, ko končajo, takrat se vidi, ponoči pa ne vem, kako je ..." je za oddajo 24UR povedal eden od domačinov in dodal, da so na vozilih večinoma italijanske registrske tablice, poleg njih pa tudi avstrijske in hrvaške. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mentorhercul
26. 01. 2019 15.41
+6
Če maš denar si lahko kupiš vse , samo pameti ne!
hladnajesen
26. 01. 2019 09.17
+10
Bravo, policija. Prav je, da jih zašijejo.
Banion
26. 01. 2019 08.18
+2
Najprej so imele delavke urejeno delovno razmerej in pošteno plačilo in ali je firma plačevala davke in ni utajevala prihodkov. Če je odgovor pozitiven potem so policaji nardili gospodarsko škodo ker so uničili dobro podjetje in nekaj ljudi spravili na cesto,
Carrasco
26. 01. 2019 08.07
+4
isto kot na MOL samo da so tam iskali službe
Veliki82
26. 01. 2019 07.40
+27
dobena ženska ni na silo tukaj, vse vedo zakaj se gre problem je samo to ker država ni dobila tistega kaj bi morala v državno blagajno in potem se zgodi to pa tud to da tem ženskam ni dobeden zvijal rok da morejo to delat vsaka ženska se sama odloči služba je služba to je kr dober donosen posel boljse to kot pa kaj druga ni nasilja ni prelivanja krvi ampak je smo SEX , če bi oni plačali v državno blagajno potem se to nebi zgodilo ta rompompom, zdaj pa ker ni bilo pa je prišlo do tega, tukaj se gre za 14 milijonov evrov ampak tukaj se deli na več oseb kaj v parlamentu pa pri nas samo en politik vkrade 14.miljonov pa ostane vse za njega. moje mnenje je da lastniki teh nočnih klubov ne delajo takšne škode kot pa naši politiki v parlamentu se krade denar ne pa tukaj to je moje mnenje boljse da bi policija tam iskala dokaze ne pa tukaj
Banion
26. 01. 2019 08.21
+5
dugi159
26. 01. 2019 08.45
+6
Kaj ma zdej tes zraven ? Se en zaplankan strankar
BUONcaffee
26. 01. 2019 07.20
+5
Koliko računajo na uro????
korintos23
26. 01. 2019 08.54
+3
supplement
25. 01. 2019 22.54
+20
Če bi vi videli te zvodnike po Gorici,kako svoje umetnice "maltretirajo",po restavracijah nakupovalnih centrih,vse imajo luksuzna vozila itd... verjamite ,da bi se vse želeli biti njihove.
Otancici
27. 01. 2019 12.12
+1
Ja, vse bi rade bile prostituke in delale za romune.... kaj si ti votel osebek, boga mati...
Miro32
25. 01. 2019 22.01
+10
Kam grem lahko na "sptemljevalke" resno me zanima.
BUONcaffee
26. 01. 2019 07.18
+8
Jaz se tudi sprašujem. Sem mislil iti v Gorico a vidim da bom moral drugam.
Mirjiam90
25. 01. 2019 21.03
+14
A se je kaj dogajalo v lekarnah, ali morda Občini ?, ve kdo ??
periot22
25. 01. 2019 20.54
+16
Laž da niso vedle kaj bodo delale!
flojdi
26. 01. 2019 16.16
+1
. zna pa biti da marsikatera tudi ni vedela. ( če se spomnim. pa se še spomnim Pisanj. ki SO že bila.
dugi159
25. 01. 2019 20.38
+36
Ne maram zvodnikov , ca prostitucijo mi je vseeno , ampak neki ne razumem . Zakaj vedno zvodnikom nabijejo , da so se zenske prodajale pod prisilo ? Ja pa kva so mislile da bojo stevardese , ali turisticne vodicke ? Kao zvodniki imajo njihove papirje . Ja in ? Se zmeraj gre lahko do najblizje policije . To je samo nakladanje , cesple tocno vejo zakaj so tukaj
onnn
25. 01. 2019 21.42
+30
Tem dekletom noben ni jemal osebnih dokumentov. Gibale so se povsod, v italiji v vseh nakupovalnih srediscih v okolici. Vse so imele dokumente vedno s sabo :)
flojdi
26. 01. 2019 16.17
-1
BUONcaffee
25. 01. 2019 20.13
+7
Važno da stranke niso porabile svoje prihranke.
BUONcaffee
25. 01. 2019 20.02
+2
KAJ SO V TEM PRISPEVKU HOTELI POVEDATI?????
BUONcaffee
25. 01. 2019 20.01
+10
bOLJ SE SPLAČA BITI SOCIJALEC KOT DELATI ZASTONJ V KAKEM PODJETJU ČEVLJEV, MEDTEM KO SE DIREKTOR HVALI DA IMA NAJVEČJO JAHTO V jADRANU.
minkica91
25. 01. 2019 20.00
+28
če komu to paše, pa naj bo tako. Če moškim paše da plačajo, je prav, ravno tako ženskam če služijo na ta način. Nimam nič proti, če so ljudje za to.
intel1
25. 01. 2019 19.56
+15
moderator ek brani policaje ker pet let jim ni uspel nardit nic, bravo svoboda govora poden v sloveniji. kolk casa bomo se ovce
Otancici
25. 01. 2019 19.44
+9
Vidim, da je tukaj ogromno nesposobnesov, kateri morajo placati za sex. Kar na bruhanje mi gre ko samo pomislim, da bi sel na eno pregonjeno romunko, ki se je pred mano dajala dol in ga vlekla enemu garjastemu italijanu. A ni lepse dve pijacki ena pizza, malcek nakladanja in smo ze pri dejstvu. Bolje majn a tisto kvalitetno. Ni je cez eno lepo slovenko, pa se rade se lepo imajo, samo razumet jih je treba.
Bott
25. 01. 2019 21.48
+25
slovenke se prepustijo tistemu ki ima denar...in kje je razlika med njimi in prostitutkami se vprasam
Edvin
25. 01. 2019 19.32
+17
aha ! zdaj vemo zakaj je pred leti osumljeni v tej aferi Jože Kojc nekdanji policist in lastnik turistčne atrakcije na Dravi v Dupleku kupit časopis VEČER, hoto ga je spremnit v časopis vroči KAJ oziroma Mariborčanka, ta pa je bil vrabec na veji, ki se ni dal kar tak ujet, zdaj pa ga je ujela Sova.
BUONcaffee
25. 01. 2019 19.15
+6
Tudi marsi kdo si najde službo v kakem državnem ali zasebnem podjetju zaradi ekonomske krize, potem pa ne dobi plačila.
Elsenior
25. 01. 2019 19.05
+30
za nasmejat, verjetno to nekateri verjamejo da so punce silili, da so plačale vstopnino, da so to morale delati... delajo ker služijo ogromno, noben položaj ti ne da toliko plače mesečno. Urediti je potrebno plačevanje davkov ! dajmo malce se zgledovat po Avstriji, vsi plačajo vsi zadovoljni, socialni problemi ublaženi. Pogovarjamo se o urejanju nečesa, kar je staro kot človeštvo. Noro.
onnn
25. 01. 2019 21.44
+9
Davki vstopnin so bili vedno obdavceni, moskih in ženskih vstopnin. Na vhodu ti tudi dajo racun. Vse je poslihtano isto kot v avstriji. Kar one zaslužijo je njihovo in od nobenega drugega :)