Črna kronika

Ropar banke na Cankovi, ki je pobegnil, nato pa umrl, je bil policist

Murska Sobota, 09. 06. 2020 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

Na Cankovi je oborožen moški oropal banko in pobegnil. Za njim sta pogumno stekla domačina, priče pa opisujejo, da je bilo slišati tudi več strelov. Storilec je nato v bližini umrl, policisti pa okoliščine njegove smrti še preverjajo. Izkazalo se je, da je storilec policist, zaposlen na eni od policijskih enot v PU Murska Sobota. V dogodku je bil poškodovan tudi en občan, odpeljali so ga v bolnišnico.

Malo po 15. uri so bili murskosoboški policisti obveščeni o ropu banke na Cankovi. Kot so sporočili, so občani najprej obvestili OKC PU Murska Sobota, da se je zgodil rop, pozneje pa še, da je bilo v bližini slišati več strelov. 

Policisti so na podlagi prvih podatkov ugotovili, da je oborožen moški vstopil v prostore banke in od zaposlenih zahteval gotovino, ki mu jo je uslužbenka izročila. Pri tem ni bil nihče poškodovan. Po dejanju je storilec s kraja pobegnil in takoj po dogodku v neposredni bližini umrl. 

Okoliščine smrti storilca, ki sta ga občana prestregla med begom, policisti še ugotavljajo. En občan je bil v dogodku poškodovan in odpeljali so ga v bolnišnico. Stopnje njegovih poškodb še niso znane. 

Na kraj dogodka so bili napoteni policisti in kriminalisti, ki so zavarovali kraj dejanja do prihoda preiskovalnega sodnika, okrožnega državnega tožilca in tožilca posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva (SDT). Na kraju zdaj zbirajo obvestila, opravljajo ogled kraja ropa in ogled kraja najdbe umrlega storilca ter preverjajo vse okoliščine. 

Policisti so s preverjanjem informacij ugotovili, da je storilec policist, zaposlen na eni od policijskih enot v Policijski upravi Murska Sobota, prav tako so na kraju zavarovali pištolo. Zato so o tem takoj obvestili posebni oddelek SDT, ki je pristojen za obravnavo sumov kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe s policijskimi pooblastili. 

V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je strokovnim službam na Generalni policijski upravi naročil, da vsestransko preverijo okoliščine omenjenega dogodka. Trenutno še intenzivno potekajo vse aktivnosti, zato bodo lahko več informacij posredovali jutri, so sporočili s PU Murska Sobota.

Nesreča ali samomor?

Preden so policisti poslali uradno poročilo, nam je župan Cankove Danilo Kacijan povedal, da je za roparjem stekel pogumen domačin in ga lovil približno en kilometer. Ko ga je ujel, sta se prerivala, storilec je domačina tudi udaril s pištolo in ga poškodoval, nato pa je sam sebe ustrelil. 

V oddaji 24UR ZVEČER je Kacijan povedal, da je bilo v času ropa pred banko kar nekaj ljudi in za storilcem je stekla skupina ljudi. "Po nekaj metrih je potegnil pištolo in so se ljudje ustrašili, razen enega občana, ki je tekel za njim približno kilometer. Pri tem so odjeknili trije streli, prišlo je tudi do fizičnega kontakta oziroma obračunavanja med tem pogumnim občanom in storilcem" je opisal. "Istočasno bom rekel, da je na kocko dal svoje življenje, kar bi v tem trenutku odsvetoval vsem občanom in občankam občine Cankova, ker je na prvem mestu življenje posameznika, na drugem pa to, da pomagamo in preprečimo beg storilcu." Storilec je domačina večkrat udaril s pištolo po glavi, zato je ta začel precej krvaveti in odstopil od nadaljnjega prerivanja, je še povedal Kacijan. "Nato se je storilec umaknil nekaj metrov nazaj in si po vsej verjetnosti sodil sam. Odjeknil je še četrti strel, ropar pa je na kraju umrl."

Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančič pa je povedal, da gre za tragičen in žalosten dogodek, ki ga tako on osebno kot v policiji obžalujejo. "Gre za nesprejemljivo dejanje in dejanje, ki ga ostro obsojamo. V policiji imamo glede danega ničelno toleranco, seveda pa tudi zaposleni v policiji niso imuni na tovrstna dejanja. Storili bomo vse, da vse te okoliščine ustrezno preiščemo,"  je obljubil.

Na vprašanje, ali je šlo torej za samomor ali nesrečo, je odvrnil, da zdaj kroži kar veliko govoric, a preiskava še aktivno poteka. "Glede na dejstvo, da je v zgodbo oz. rop vpleten osumljenec, ki je policist, določene aktivnosti prevzema posebni oddelek SDT, tako da se vse okoliščine še preverjajo. Zaenkrat ne moremo potrditi, ali je šlo za samomor ali splet nekih okoliščin."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja