Črna kronika

Na kraju našli pet umrlih, med njimi tudi tuji državljani

Kočevje, 13. 05. 2022 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, Kaya Kamenarič
Komentarji
0

V četrtek je na območju kemične tovarne Melamin v Kočevju odjeknila eksplozija. Dan po tragediji, ki je pretresla Slovenijo, se delo pristojnih na kraju nadaljuje. Kriminalisti so zaključili prvi del ogleda mesta eksplozije in pri tem odkrili pet pokojnih oseb. Potrjevanje identitete oseb trenutno še vedno poteka. Vodja kriminalistov PU Ljubljana Valter Zrinski je povedal, da jih bodo identificirali s pomočjo DNK-analize in dodal, da so med pogrešanimi trije tujci – dva državljana Bosne in en državljan Makedonije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vzrok eksplozije še ni znan
    08:18
    Iz 24UR ZVEČER: Vzrok eksplozije še ni znan
  • Eksplozija v Kočevju
    01:02
    Eksplozija v Kočevju
  • Požar v podjetju v središču Kočevja
    00:07
    Požar v podjetju v središču Kočevja
  • Območje eksplozije v Kočevju
    00:13
    Območje eksplozije v Kočevju
  • Eksplozija v podjetju Melamin (vir: Alen Tekavčič)
    00:08
    Eksplozija v podjetju Melamin (vir: Alen Tekavčič)

Policija je sporočila, da so včeraj v poznih večernih urah, skupaj s preiskovalno sodnico ter državnim tožilcem, zaključili prvi del ogleda mesta eksplozije in odkrili pet pokojnih oseb. Med umrlimi so tako zunanji izvajalci kot en zaposleni v Melaminu. 

Potrjevanje identitete umrlih še vedno poteka, je v izjavi za medije povedal vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana Valter Zrinski. Kot je pojasnil, bodo identitete lahko potrdili le z DNK-analizami, pri tem sodelujejo tudi s svojci pogrešanih. 

Razkril je, da so med pogrešanimi tudi tuji državljani, zato sodelujejo s tujimi institucijami. "Trije pogrešani so tuji državljani, dva sta državljana Bosne, en pa državljan Makedonije," je dejal. Povedal je še, da bodo morali tudi osebo, ki je huje opečena in se za življenje bori v UKC Ljubljana, zaradi hudih poškodb identificirati s pomočjo DNK-analize. 

V četrtek zvečer je sicer direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič za TV Slovenija dejal, da je eden od dveh huje poškodovanih umrl. Iz UKC Ljubljana so zjutraj sporočili, da informacija ne drži in da sta oba hudo poškodovana, ki se zdravita pri njih, še vedno živa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zrinski je povedal, da so policisti v četrtek v prvi fazi zavarovali širše območje kraja nesreče in tako drugim intervencijskim službam omogočili nemoteno izvajanje dela. V poznem popoldanskem času so, ko so pristojne službe zagotovile, da je varno, začeli z ogledom kraja dogodka. "Kriminalisti nadaljujejo z ogledom kraja dogodka, da ugotovijo vzrok, ki je pripeljal do tega hudega dogodka. Kriminalistična preiskava bo izjemno zahtevna," je povedal in razložil, da preiskovanje tovrstnih dogodkov terja veliko znanja in sodelovanja med različnimi službami. 

Ker se je kriminalistična preiskava šele temeljito začela, na Policiji niso mogli povedati, v katero smer bo potekala preiskava. "Preiskovali bomo vse smeri in ugotavljali, zakaj se je to zgodilo," je še dejal Zrinski. Za zdaj sicer kaže, da je šlo za človeško napako. 

Direktor Melamina Srečko Štefanič je v izjavi za medije povedal, da škode v podjetju še ne morejo oceniti. Največje težave naj bi povzročali uničeni procesni računalniki za vodenje dela proizvodnje. Kljub temu bi z obutveno in lesno proizvodnjo že lahko nadaljevali. "Določene stvari lahko izpeljemo tudi s partnerji, o čemer pogovori že potekajo, prodamo lahko tudi polizdelke, vendar je vse odvisno od inšpektorja in njegove ocene o nadaljnjem delu," je dejal.

Sožalje je vsem svojcem izrekel predsednik republike Borut Pahor, z minuto molka so se žrtvam poklonili na današnji ustanovni seji DZ. 

Ponoči so kraj eksplozije in požara nadzorovali gasilci. V oklici Melamina je vojska v četrtek popoldne izvedla dekontaminacijo cest in pohodnih površin. S tem je z njih odstranila delce eksplozije in gorenja, ki bi jih lahko raznašali naokoli. 

Posredovalo okoli 150 gasilcev, požar je bil omejen do 13. ure

Kot je danes v poročilu o katastrofi v občini Kočevje zapisala Uprava za zaščito in reševanje, je včeraj ob 8.39 v kemični tovarni Melamin v Kočevju pri prečrpavanju surovine v skladiščno posodo odjeknila močna eksplozija. Posledično je zagorel del podjetja. 

Posredovalo je 16 reševalcev iz NMP Kočevje in Ribnica, reševalci v sestavi Slovenske vojske, helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP, gasilci iz celotne GZ Kočevje (15 PGD, okoli 127 gasilcev), GEŠP Ribnica (13 gasilcev), ELME - Ekološki laboratorij z mobilno enoto, enota RKBO Slovenske vojske in Enota za specialno delovanje Slovenske vojske, skupno 57 vojakov.  Ob 10.30 so bile nevarne snovi zajezene in niso iztekale izven meja podjetja. Po podatkih ELME meritve zraka, razen saj in dima, niso pokazale prisotnosti drugih strupenih snovi, požarna voda se je shranjevala v lovilnih bazenih podjetja, zato nevarnosti izteka v naravo ni bilo. 

Ob 13.00 je bil požar omejen, gasilci so izvajali aktivno gašenje ostankov požara, ohlajanje in preiskovanje območja. Več ljudi so oskrbeli v Zdravstvenem domu Kočevje in jih odpustili v domačo oskrbo. Iz območja nesreče je bilo evakuiranih okoli 100 oseb, iz bližnje lokacije Komunalnega podjetja Kočevje pa 30 oseb. Požar je dokončno pogašen. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1