Črna kronika

Ognjeni zublji pogoltnili Mozirsko kočo na Golteh: 'Ni bilo več rešitve'

Mozirje, 25. 02. 2021 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Gasilci PGD Mozirje, ki so prvi posredovali v požaru, v katerem je do tal pogorela Mozirska koča na Golteh, so lahko ob prihodu na kraj le še reševali okoliški gozd. Ker je teren zahteven, tam namreč ni hidrantnega omrežja, dostop do koče pa je izjemno poledenel, je bila to izjemno zahtevna intervencija. Z ognjem se je borilo 84 gasilcev iz šestih gasilskih društev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Požar na Golteh
    02:28
    Iz 24UR: Požar na Golteh
  • Iz SVETA: Pogorela Mozirska koča na Golteh
    04:09
    Iz SVETA: Pogorela Mozirska koča na Golteh
  • Iz SVETA: Mozirska koča pogorela do tal
    03:13
    Iz SVETA: Mozirska koča pogorela do tal
  • Pogorišče Mozirske koče na Golteh
    00:24
    Pogorišče Mozirske koče na Golteh
  • Ogenj uničil Mozirsko kočo
    01:17
    Ogenj uničil Mozirsko kočo
  • Gašenja požara na Golteh
    00:10
    Gašenja požara na Golteh
  • Pogorela Mozirska koča
    04:51
    Pogorela Mozirska koča

Vzrok požara, ki je uničil priljubljeno Mozirsko kočo na Golteh, še ni znan. Kriminalisti bodo v naslednjih dneh nadaljevali z ogledom pogorišča. Zaradi ukrepov omejitve širjenja koronavirusa je bila koča zaprta, njena najemnica Alenka Vetrih jo je redno obiskovala  in urejala. Nazadnje je bila v njej v torek in po njenih besedah je bilo vse videti v normalnem stanju, so sporočili s Planinske zveze Slovenije. Uničena planinska koča predstavlja veliko škodo za lastnika koče Planinsko društvo Mozirje, kot tudi za celotno planinsko organizacijo, so sporočili s Planinske zveze Slovenije. 

Pogorišče Mozirske Koče
Pogorišče Mozirske Koče FOTO: Miro Majcen

"Pogorela Mozirska koča na Golteh je velika izguba za Planinsko društvo Mozirje in celotno slovensko planinstvo. Koča je še posebej priljubljena med obiskovalci v širši regiji, ki jo redno obiskujejo in za mnoge predstavlja ''drugi dom''. Pogorišče smo si danes ogledali skupaj s predstavniki društva, ki so na terenu že od včeraj in se dogovorili o prvih korakih. V naslednjih dneh se bosta sestalo vodstvo PZS in društvo ter se dogovorili o nadaljnjih korakih," je dejal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Boštjan Goličnik
Boštjan Goličnik FOTO: PZS

Med prvimi gasilci je bil tudi predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, ki je vidno pretresen nad samim dogodkom, so sporočili s PZS: "Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo našemu društvu. Ta koča je bila zelo pomembna za naše društvo. Lani smo sklenili pogodbo z novo najemnico in te dni smo se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj smo bili obojestransko zadovoljni. Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo. Prehitro je,  da bi lahko karkoli govorili o poteku sanacije, načrtih za prihodnost in sami gmotni škodi. Za nas je škoda ogromna, četudi je bila koča zavarovana. Dobivam številne klice krajanov, ki nas podpirajo in bodrijo. Koča je v preteklosti že dvakrat pogorela, zdaj tretjič in vem, da bo tudi v tretje tukaj nekje stala nova koča," je vseeno optimističen predsednik.

Mozirska koča pogorela do tal

Planince prosijo, da se v prihodnjih dneh zaradi preiskave požara in zavarovanega območja ne gibljejo v okolici koče.

Poveljnik PGD Mozirje Stane Weiss je pojasnil, da je požar, v katerem je včeraj zvečer popolnoma pogorela Mozirska koča na Golteh, pogašen,  ostajajo pa še posamezna žarišča.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so ob 19.27 prejeli klic osebe iz Mozirja, da je na Golteh videti, kot da gori. Kot je poveljnik opisal potek dogodkov, so bili včeraj okoli pol osme ure aktivirani gasilci PGD Mozirje. Takoj so dobili pomoč sosednjih gasilskih društev. Pridružilo se jim je še 16 gasilskih vozil, vsega skupaj 84 gasilcev. Posredovali so torej gasilci PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji.  

Kot je pojasnil poveljnik, so bili na kraju požara, ki je bil na strmem pobočju, v 20 minutah, je pa takrat bil objekt že do polovice v ognju. "Ni bilo več rešitve, lahko smo le še varovali okoliški gozd. Žal je koča pogorela do tal," je povedal Weiss. Tudi celjski policisti so sporočili, da je ogenj kočo, katere manjši del je bil pozidan, večina objekta pa lesena, v celoti uničil. 

Požar so gasili dve uri, ponoči pa so gasilci izvajali požarno stražo.  Poleg gasilcev sta na pogorišču ostala tudi dva policista. 

Zahtevna intervencija

Kot je povedal poveljnik Weiss, je bila intervencija zahtevna. Gre namreč za zahteven dostop, cestišče do koče je zaledenelo, zato gasilci niso mogli povsem do objekta, ampak so morali postavitev opreme začeti že prej. Intervencija je bila zahtevna tudi zaradi bližine gozda,  pa tudi objekt je relativno velik, je še dodal.  

Dodatno je gašenje oteževalo tudi strmo pobočje, kjer ni hidrantnega omrežja, zato je gasilcem hitro zmanjkalo vode. Prav zato pa je pri intervenciji sodelovalo toliko sosednjih društev, da so lahko pomagali pri dovažanju vode, je še pojasnil Weiss. 

Pogorišče Mozirske koče.
Pogorišče Mozirske koče. FOTO: Miro Majcen

Kot je dejal, vzrok za požar še ni znan. S PU Celje pa so sporočili, da je na kraju že ogledna skupina. Z ogledom  pa bodo začeli takoj, ko bo to izvedljivo z varnostnega vidika. O ugotovitvah bodo policisti javnost seznanili po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih.  

V zadnjih letih v Zgornji Savinjski dolini zagorele tri koče

Tudi celjski policisti so izpostavili, da gre v dobrih treh letih že za tretjo kočo na območju PU Celje, ki jo je ogenj v celoti uničil. Mozirska koča na Golteh je tretja planinska koča, ki je na območju Zgornje Savinjske doline zagorela v zadnjih letih. Leta 2019 je zgorel Frischaufov dom na Okrešlju, ki ga že obnavljajo, leta 2017 pa Kocbekov dom na Korošici. 

Kot so spomnili na PU Celje, so v tem primeru zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili državljanko Poljske.  V primeru doma na Okrešlju pa je bila tuja krivda izključena, zagorelo je zaradi napake na električni napeljavi. 

Za oddajo Svet na Kanalu A je podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen dejal, da izguba Mozirske koče predstavlja izgubo za celotno slovensko planinstvo kot celoto. 

Zadnji državni razpis za obnovo planinskih koč je bil razpisan leta 2010, takrat je bila obnovljena tudi Mozirska koča. Za nov razpis se z gospodarskim ministrstvom pogovarjajo že dve leti, je dejal Eržen, objavljen naj bi bil v mesecu marcu. 

Že zgolj obnova doma na Okrešlju bo skupna stala približno milijon evrov, je poudaril podpredsednik PZS. Trenutno so na tretjini gradbenih del. "Tudi Mozirska koča bo zahtevala približno enako vsoto. To so številke, ki močno presegajo zmožnosti Planinske zveze in donacij ali prispevkov članov." 

Mozirska koča stoji na 1356 metrov višine, na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla že davnega 5. oktobra 1896 – planinska koča danes velja za eno najstarejših v Sloveniji. Povečali in preuredili so jo leta 1920, devet let pozneje pa poleg stare koče postavili novo poslopje, namenjeno predvsem smučarjem, piše na spletni strani Planinske zveze Slovenije.  

Kočo je med drugo svetovno vojno požgal okupator, leta 1946 so nato celjski planinci zgradili novo, ki pa je pogorela v gozdnem požaru leta 1950. Kočo so znova obnovili in jo ponovno odprli naslednje leto, pestro zgodovino še povzema PZS. 

Leta 1984 je kočo prevzelo PD Mozirje in jo temeljito obnovilo in posodobilo, odprtje obnovljene koče je potekalo ob njeni 90-letnici. Nazadnje je bila temeljito obnovljena leta 2011.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik S2020
01. 03. 2021 18.33
na delu je piroman
User1536496
26. 02. 2021 11.50
Kako simbolicno, slovensko gori, tujci pa na veliko odpirajo v Sloveniji, Slovenci žal nismo več gospodarji na svoji zemlji, žalostno res.
ni_mi_vse_eno
26. 02. 2021 08.49
V torek je zakurila v peči, dimnik na sredini stoji, vse okoli njega pa požgano. Če ni bil kak ilegalen migrant, ki bi zakuril spodaj, potem je najveretneje dimniški požar, ki se je razširil na ostrešje. Me prav zanima ugotovitve kriminalistov. (foto 15/17)
krentamtuki
25. 02. 2021 21.45
js bi rekel da ni bila nesreca, bo pa za nekoga biznis obnova in vse kar spada zraven delo za kriminaliste, iz druge regije po moznosti
Periot222
25. 02. 2021 21.21
+1
Ce so zgorele ze dve koci bi morali ostale bolj zavarovati vsaj s kaksno kamero ker to ni nakljucje da je ze tretja koca zgorela kriminalisti pa itak nic nikoli ne odkrijejo tako da sploh nevem zakaj jih placujemo!!!!!!!
puspan
25. 02. 2021 19.48
So kurjača že izsledili?
Mr.
25. 02. 2021 19.29
+1
Zanimivo le zakaj gorijo koče v teh krajih Slovenije.... Poljakinja zamenja vodo za petrolej ???? verjetno je imela že takrat Covid 19 (ni vonja in okusa...) potem kar naenkrat tudi koča na Okrešlju.. in sedaj še ta... vsi iščejo vzroke v tehničnih napakah ampak storilca pa nihče!!!!
spoštovanje
25. 02. 2021 18.44
-1
naključje ali ne ...kdo si tisti, ki so podpisali prevzeme za obnovo koče - ali je bil narejen pregled kot se spodobi, ali pa je šlo za - to še spijemo, podpišemo in gremo....elektro instalacije so v glavnem največji osumjenec za pogorišča
Too7
25. 02. 2021 18.15
+5
Te koče mi je izredno žal...
scipio
25. 02. 2021 18.00
+1
Policija naj ugotovi, to bi si človek vendarle želel, ali gre ali ne gre za motiv tipa fenomen Frančka Piromančka in tudi ne za fenomen Hlapca Jerneja. Oba lika sta vzeta iz slovenske folklore in literature, oba odražata realno bit tega ljudstva, kar objektivno ne more biti povsem dobro. Še najmanj pa za lastnike, oskrbnike in obiskovalce.
ZLATKO JAKLIN
25. 02. 2021 17.42
+1
Zanimivo branje in zanimivi podatki. Morda koga zanima. Se je za zamislit. V google vtipkajte: " Požarna varnost na planinskih kočah - Planinska zveza " Avtor Drago Dretnik - 2018 - Varstvo pred požarom na planinskih kočah.
Aba Luba
25. 02. 2021 17.34
+1
Smrdi po piromanih.
MasteRbee
25. 02. 2021 16.18
+2
Les je zdrav, za ogenj. Ko on opravi svoje lahko vzameš samo še smetišno.
ho?emVšolo
25. 02. 2021 15.22
-1
covid časi so voda na mlin domačemu turizmu. Vaučarji pa češnjica na tortici. Zamujena priložnost.
matejcko
25. 02. 2021 15.19
+11
Čudno, zelo čudno...
Prinašalec
25. 02. 2021 15.22
+7
451253
25. 02. 2021 15.14
-12
lepa sela lepo gore
crazymoto
25. 02. 2021 15.11
+10
Kaj bomo ostali brez vseh planinskih koč...?
srecnii
25. 02. 2021 14.27
+11
To se pa zgodi, če nekomu stopiš na rep, zato včasih je bolje premislit še 3x predno res komu stopiš na rep. Bolje je odnehat, požret tistih nekaj stavkov, pozabit in it dalje pa čimprej pozabit tisti dogodek.
Nocturne
25. 02. 2021 16.13
+5
flisd
25. 02. 2021 13.36
+15
Pri vsem skupaj lahko samo rečemo hvala bogu, da se ni razširilo na gozd.
flisd
25. 02. 2021 13.36
+14
WHITEY
25. 02. 2021 12.49
+17
Nameren požig, kot vse ostale koče!..Zelo žalostno!!!!..
detect
25. 02. 2021 14.36
-12
crazymoto
25. 02. 2021 15.13
+1