Črna kronika

'Ogromno prekrškov' med usklajeno akcijo Slovencev in Hrvatov

Novo mesto, 27. 03. 2023 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
7

Slovenska policija je na počivališču dolenjske avtoceste Zaloke pri Raki v smeri Ljubljane dopoldne poostreno nadzirala promet. Šlo je za akcijo, usklajeno s hrvaškimi kolegi, ki so podoben nadzor na svojem ozemlju izvajali na avtocestnem počivališču Gradna v smeri Zagreba. Z vstopom hrvaške v schengensko območje in ukinitvijo nadzora prehajanja meje so se namreč spremenili prometni tokovi, po ocenah Darsa se je promet na dolenjski avtocesti okrepil za približno petino.

Po podatkih predstavnika Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave Damjana Skoka so bili pri nadzoru prometa, ki so ga začeli ob 8. uri, med drugim pozorni predvsem na kršitve glede delovnega časa vožnje, odmora in počitka voznikov tovornih vozil ter avtobusov, na tehnično brezhibnost, ustreznost naloženosti in zavarovanja naloženega tovora.

Do 10. ure so ugotovili več preobremenitev s tovorom, nepravilnosti pri vozniški posadki, prevozu živali, manipuliranje z delovnim časom, kršitve zahtev tehnične brezhibnosti in neustrezno pritrjenost tovora. Kot je ocenil, je bilo "prekrškov ogromno". Pri akciji je sodeloval tudi helikopter in vodnik s slednim psom. Na avtocestnem vozišču so postavili tudi kamero za nadzor dogajanja in hitrosti vožnje, na terenu pa so imeli tudi vso drugo potrebno opremo, je še navedel Skok.

Nadzor tovornega prometa
Nadzor tovornega prometa FOTO: Bobo

Po podatkih Policije so pri današnjem nadzoru odkrili tudi vozilo s tremi migranti z območja Kosova. Ker je voznik vozil s ponarejenim vozniškim dovoljenjem, njegovima sopotnikoma pa je prepovedan vstop na schengensko območje, so vozilo zasegli. Omenjene kršitelje bodo obravnavali po ustaljenem postopku, so dodali.

Zaradi schengna še več prometa na dolenjski AC

Nadzor je posledica okrepitve prevoza blaga in potnikov na dolenjski avtocesti, je povedal predstavnik slovenske prometne policije Matjaž Leskovar. Z vstopom hrvaške v schengensko območje in ukinitvijo nadzora prehajanja meje so se namreč spremenili prometni tokovi, po ocenah Darsa pa se je promet na dolenjski avtocesti okrepil za približno petino, je dodal.

Policiji obeh držav pa želita hkrati s ciljem dodatnega izboljšanja varnosti na cestah medsebojno izmenjati koristne izkušnje, tehniko in način dela, je razlog za akcijo pojasnil višji samostojni policijski inšpektor Sektorja prometne policije na Upravi uniformirane policije Leskovar.

Šlo je za prvo tovrstno skupno akcijo dveh sosednjih držav, usmerili pa so se predvsem na tovorni in avtobusni promet. Na slovenski strani je bila prisotna tudi hrvaška patrulja, slovenski predstavniki pa so tudi obiskali kolege na hrvaški strani.

V akciji so sodelovali Specializirana enota za nadzor prometa, ljubljanski in novomeški policisti, Specializirana enota za nadzor državne meje, Prometni inšpektorat in Finančna uprava RS. S podobnimi poostrenimi nadzori bodo sicer nadaljevali, taktiko in metodiko dela pa bodo prilagodili prometnemu stanju, je še napovedal Leskovar.

Nadzora na slovenski strani se je udeležil tudi vodja Službe hrvaške prometne policije Josip Mataja. Hrvaška policija se je sicer za poostren nadzor odločila zaradi izkušenj pri zadnjih večjih avtobusnih prometnih nesrečah na tamkajšnjih avtocestah in iz preventivnih razlogov, je še dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Zeleznik
01. 04. 2023 12.11
Policijski teoretiki!!!! Glede pravilnega naklada poznajo le iz teorije! In tudi o šmuglanju s karticami nimajo pojma. Amaterji!
kranjski janezz
29. 03. 2023 14.21
+1
v ljubljano jih pejte mal jebbat..samo majhne kraje ob meji maltretirate
roten
29. 03. 2023 09.41
dokler ne bodo lastniki plačeval kazni bomo ostali ogroženi na ACin ostalih cestah
Sickk 2
27. 03. 2023 21.25
+1
Prodam malo nošene obleke. Gate pa čarape sm samo dvakrat, trikrat obleku..
SDS_je_poden
27. 03. 2023 19.53
-1
Banda avtoprevozniška! Preobteženi terajo te kante po AC in ogrožajo druge! 🤬
niktalop
27. 03. 2023 15.51
+3
Hrvaška na zunanji šengenski meji s Srbijo in BiH izvaja, izvaja, izvaja .....tako kot so bili navajeni prej. Malo DA, veliko NE. Po sistemu da bodo že Slovenci odkrili ilegalce in kršitve. Hrvate še ni minilo staro pravilo iz pokojne SFRJ. V Beogradu so zakon napisali, na Hrvaškem so ga prebrali, v Sloveniji pa so ga izvajali.
Vap0
27. 03. 2023 14.32
+2
Še premalo je takih kontrol.