Črna kronika

Omana spoznali za krivega

Ljubljana, 20. 12. 2006 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralsko sodišče je Nicholasa Omana zaradi pedofilije obsodilo na šest let zapora.

Sodišče je Omana obsodilo na podlagi dopolnil avstralskega kazenskega zakonika iz leta 1994, ki sankcionirajo "otroški seksualni turizem"
Sodišče je Omana obsodilo na podlagi dopolnil avstralskega kazenskega zakonika iz leta 1994, ki sankcionirajo "otroški seksualni turizem" FOTO:

Avstralsko sodišče v Melbournu je 63-letnega Nicholasa Omana spoznalo za krivega kaznivega dejanja pedofilije, poroča Dnevnik. Nekdanjega častnega konzula Liberije v Sloveniji je obsodilo na šest let zapora, odsedel pa bo najmanj štiri.

Oman je na svojih poslovnih potovanjih v Liberijo in na Tajsko v obdobju med oktobrom 1999 in decembrom 2001 snemal nespodobna prizore z deklico, ki je bila takrat stara šele pet let. Tako naj bi posnel prizor, ko omenjeno deklico pod prho umiva. Punčko je spoznal med enim od svojih potovanj v Afriko, kamor je odšel kot svetovalec liberijske vlade. Z dekličino mater se je namreč zapletel v razmerje.

Pokazalo se je, da je Oman nekoliko pozneje med službenim potovanjem na Tajsko dokumentiral tudi spolni odnos z deklico, mlajšo od 16 let. Dejanje je sicer priznal, vendar je v svoj zagovor dejal, da se mu je deklica "ponudila sama", poroča Dnevnik.

Sodišče je Omana obsodilo na podlagi dopolnil avstralskega kazenskega zakonika iz leta 1994, ki sankcionirajo "otroški seksualni turizem". Spoznali so ga za krivega enega dejanja spolnega odnosa in storitve enega nespodobnega dejanja z otrokom, mlajšim od 16 let. Po omenjenem zakoniku bi sodišče lahko odločilo tudi bistveno strožje, saj je za takšna kazniva dejanja zagrožena kazen do 17 let zapora in do pol milijona avstralskih dolarjev globe. Sodnik John Nixon je obtoženčeva dejanja označil kot gnusno zlorabo zaupanja, še piše Dnevnik.

Slovenec, rojen v Podkorenu na Gorenjskem, ki sicer živi v kraju Mordialloc, je bil vse od začetka sojenja v priporu, do konca življenja pa bo tudi vpisan v register oseb, ki so zagrešila dejanja proti spolni nedotakljivosti.

Nicholas Oman je sicer v Sloveniji znan predvsem po orožarskih poslih. Kmalu po osamosvojitvi naj bi Oman notranjemu ministrstvu dobavljal avtomatske puške. Znan je tudi italijanskim preiskovalnim organom, ki so se z njim ukvarjali med preiskavo mednarodne trgovine z orožjem in pranja denarja. Opravka je imel tudi z avstrijsko policijo, ki ga je iskala zaradi goljufije.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zakon1
20. 12. 2006 13.48
+1
Kar je dobil za kazen je dobil mnogo prepozno in v premajhni meri. A kar je, je zaenkrat dobro!